Reklama

Reklama

Koruna

(seriál)
  • Velká Británie The Crown
Trailer 6
Velká Británie, (2016–2023), 55 h (Minutáž: 39–72 min)

Tvůrci:

Peter Morgan

Hrají:

Claire Foy, Olivia Colman, Imelda Staunton, Matt Smith, Tobias Menzies, Jonathan Pryce, Vanessa Kirby, Helena Bonham Carter, Lesley Manville, Josh O'Connor (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(60)

Seriál sleduje politické soupeření a osobní životy za vlády královny Alžběty II. a události, které určovaly dějiny druhé poloviny 20. století. (Netflix)

Recenze (263)

Jane18CZ 

všechny recenze uživatele

Opravdový klenot mezi seriály. Nejlepší jsou první 2 série. Přeobsazení, i když bylo nutné, bylo jako sundat nohu z plynu. Všichni sice hráli skvěle, ale původní obsazení se mi líbilo více. Možná je to také tím, že 3 a 4 série neměly tak zajímavý obsah. 3 série je nejslabší ze čtyř, čtvrtá série nabírá nový dech díky Dianě, ale musím teda říct, že mnohdy je to smutné a depresivní. Jsem zvědavá na 5 sérii, i když té se dočkáme až kdo ví kdy během roku 2022. ()

Torimmer 

všechny recenze uživatele

V prvních sériích mi to přišlo jakože se to snaží být nejednoznačné, pak se z královny stala ice queen, a čím dál víc, a s 5. sérií se to potvrdilo, to vystrkovalo růžky na monarchii. A všechno to sedí, a furt si to drží svojí integritu. Je to teďka jakoby odvážnějši, ale stejně byla 5. série nejslabší. Já na věci typu monarchie nebo instituce mám svůj jistý nadhled, ale nemůžu upřít, jak silně to pracuje s osobními příběhy, s vnitřními konflikty. Jak jsou tvůrci schopni převézt historickou záležitost do univerzálnějších lidských témat. Jako furt tomu chybí ta nespoutaná odvázaná svoboda od všech formalit. Ale v rámci toho, co to vypráví (asi nemůžu chtít všechno) je to pecka. ()

panWolf 

všechny recenze uživatele

Po dvou dílech nemůžu jinak než smeknout. Jediné co mi vadí , že budeme zase čekat roky a roky na dokončení.( Zlatá Ordinace v pink garden).Zřejmě nej seriál roku. Howgh ()

Petr.Kocfeld 

všechny recenze uživatele

Mně se to líbilo.Dávám tomu 5 hvězd.Mám rád Anglii a královskou rodinu,proto 5 hvězd.Jako 100 procent bych tomuto seriálu asi nedal,ale možná nějakých 90 procent si tento Britský seriál určitě zaslouží.Seriál Koruna není tedy vůbec špatný a asi nejvíc mě zde baví královská rodina a její dvorní intriky a ústřední herci v tomto výborném Britském seriálu...Tedy u mě tento seriál docela zabodoval.A to jsem viděl jenom některé epizody tohoto seriálu.Hlavně se mi zde líbí Helen Bonham Carter. ()

Janega 

všechny recenze uživatele

Seriál Koruna ponúka všetko, čo od neho divák chce a ešte viac. Sledujeme vývoj Alžbetinej vlády cez spoločenský, osobný, rodinný, citový a politický pohľad, čo umožňuje každému si nájsť to svoje. Tématicky sa epizódy striedajú, čím seriál nepôsobí jednotvárne. Scény za zatvorenými dverami, ktoré si tvorcovia museli sami vymyslieť, síce pôsobia predramatizovane a romantizovane, no nie je to žiadna výčitka, lebo autori tieto scény výborne napísali a natočili a vyhli sa rôznym klišé. Veľmi silnou stránkou je herecký kasting. Claire Foy ako mladá Alžbeta je vo svojej role brilantná. S jej pokračovateľkou Oliviou Coleman som síce mal v 3. sérii trochu problém, lebo mi prišla až príliš toporná, no v nasledujúcej sérii sa to výrazne zlepšilo a jej záverečný výplach žalúdka Charlesa, je jej zlatou bodkou v tejto roli. Predstaviteľky rebelskej princeznej Margaret Vanessa Kirby a Helena Bonham Carter si svoju rolu neskutočne užívajú a skvelé stvárňujú protipól kráľovny Alžbety. Z ďalších hercov vyniká Matt Smith ako princ Philip, Emma Corrin ako Diana či Josh O'Connor alias princ Charles. Špeciálne sa však vyznamenala Gillian Andreson, ako Margaret Thatcher si 4. sériu ukradla pre seba. 12.11.: Toľko očakávaná 5. séria, ktorej sa kráľovská rodina tak bála, nakoniec nebola až tak kontroverzná akoby človek očakával. Samozrejme sú tam tie najväčšie mediálne škandály ako Dianina kniha či jej rozhovor pre BBC, ale inak tvorcovia postavy nevykreslili čierno-bielo a ani to čo sa dialo za zatvorenými dverami nebolo nič, čo by malo vyvolať nejaké pobúrenie. Tak ako ja asi aj väčšina očakávala ukončenie Dianinou smrťou, čím by sa táto kapitola uzavrela, no tvorcovia zrejme majú slabý materiál na 6. sériu, takže na ten "zlatý klinec" si ešte počkáme. Ale niektoré veci boli až umelo naťahované. Dianin a Charlesov rozvod zabral celú epizódu a príprava na Dianin rozhovor v TV natiahli na 2 epizódy. Ale v tejto sérii sa našli aj celkom zaujímavé epizódy ako napr. obnovenie vzťahov Anglicka s Ruskom. Imelda Staunton sa u mňa vykúpila z role Dolores Umbridgeovej, i keď občas z nej tvorcovia urobili starú megeru. Elizabeth Debecki v roli Diani je výborná, len Dominic West mi tam nejak nesedí. Tvorcovia vždy mali šťastnú ruku na výber hercov, ktorí sa vzhľadovo ponášali na skutočných ľudí ktorých hrali, no pri výbere herca Charlesa im to nejak ušlo, najmä keď ho porovnám výzorovo s Joshom O'Connor. 25.11. 2023: Epizódy v 6. sérií vyobrazujúce vzťah Diany s Dodim sú niekedy moc naťahované a zostrihané by sa v pohode zmestili aj do 5. série. No 4. epizóda, ktorá vykresľuje situácia po Dianinej smrti mi príde taká odfláknutá, ako keby filmári sa už konečne pohnúť ďalej, tak rýchlo tú kapitolu chceli ukončiť, pričom slabo vystihli danú spoločenskú situáciu, ktorá vtedy nastala. Tu radšej odporúčam pozrieť si snímok Kráľovná (2006). ()

derryl 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál, zpracování i herecké výkony: skvost! Jsem velmi rád, že tento seriál vznikl. Bůh ochraňuj královnu.  Amen. ***** Hodnocení po shlédnutí všech sérií. ()

Danken 

všechny recenze uživatele

1. řada - 8,5/10, 2. řada - 7/10 Nemůžu si pomoct, ale 2. sezóna nepůsobí tak kompaktně, ba naopak místy spíše chaoticky. Děj je vyplněn ne až tak stěžejními událostmi, člověk kolikrát ani neví, v jakém roce se daný díl odehrává. A ne, nehodlám kvůli tomu hodiny studovat moderní britské dějiny. K tomu mi má sloužit toto dílo. Výprava a herecké výkony samozřejmě bez poskvrny. Do dalšího putování životem nejdéle panující panovnice doufám, kromě precizně hrajícího nového obsazení, i zvýšení přehlednosti. 3. řada - 8/10, 4. řada - 9/10 ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Seriál vo mne vyvoláva konflikt, lebo na jednej strane neznášam celé haló okolo kráľovskej rodiny a aj koncept monarchií v modernej spoločnosti, no na druhej strane, toto je parádne urobený seriál. Hoci si ani nepamätám, kedy som mala naposledy pozitívnu (alebo akúkoľvek) myšlienku o anglickej kráľovnej, seriál všetky postavy vykresľuje realisticky, zaujímavo a pomerne sympaticky, bez toho, aby som mala pocit, že ide o nejakú monarchistickú propagandu. Seriál som začala pozerať kvôli Mattovi Smithovi, ale teraz sa zas teším na Oliviu Coleman. ()

geimz 

všechny recenze uživatele

Nabubrelá veľkovýpravná nuda, na ktorej však vidno investované peniaze. Všetko od kostýmov, lokácií, výpravy a dobovej atmosféry je fantastické, no obrovský problém je v tom, že tento seriál jednoducho nemá dej. Tým, že sa drží (jakž-takž) histórie, nefunguje dramaturgicky (manželské problémy Alžbety a Phillipa), ale hlavne sa vo väčšine dielov riešia banálne suchopárnosti typu kto bude kráľovnin tajomník alebo či si Alžbeta zoberie Phillipovo priezvisko. A to naviac takým spôsobom, ktorý totálne podkopáva kráľovninu postavu, ktorá si takmer vždy na začiatku dielu stojí za svojím, aby ju v neskorších minútach niekto veľmi jednoducho presvedčil o opaku, a ona tak otočí a zmení svoj názor/poruší sľub, a vo výsledku vyzerá ako prázdna bábka bez kúsku osobnosti. Všetka česť rejžovi, scenáristovi a kameramanovi, že dokážu z ničotných a plochých zápletiek vytrieskať aspoň zdanie drámy, keď sa však človek trošku zamyslí, čo sa na obrazovke deje, veľmi ľahko odhalí tú prázdnotu, ktorou The Crown bezpochyby je. ()

gumolit 

všechny recenze uživatele

ak a je koniec a trvalo to len nejakých sedem rokov čo od začiatku sledujem tento seriál. The Crown je pôvodná séria Netflixu, ktorá uchvacuje divákov od svojho debutu v roku 2016. Seriál zaznamenáva život kráľovnej Alžbety II., od jej prvých dní ako novomanželka až po súčasnú vládu najdlhšie slúžiacej panovníčky v britskej histórii. Séria je majstrovskou zmesou drámy, histórie a politiky a bola ocenená pre svoju ohromujúcu kinematografiu, zložitý kostýmový dizajn a výnimočné herecké výkony. Nikdy by ma nenapadlo, že ma to môže aj baviť no tu niet čo vytknúť. Seriál obsahuje skvelé herecké hviezdne obsadenie od prvej až po poslednú sériu, scenár je v podstate bezchybný a až na pár výnimiek sa drží reality a skutočných udalostí čo sa stali, kostýmy , kamera, réžia a ešte aj hudba Hansa Zimmera musia upútať. Napriek sporom týkajúcim sa zobrazenia kráľovskej rodiny je The Crown naďalej kritickým a komerčným úspechom. Seriál ponúka jemný pohľad na zložité vzťahy a dynamiku moci v kráľovskej rodine. Pozornosť venovaná detailom je tiež pôsobivá, s precíznym zobrazením historických udalostí a miest. Celkovo si Korunu musí pozrieť každý, kto sa zaujíma o históriu, politiku alebo drámu. Výnimočné produkčné hodnoty, vynikajúce výkony a presvedčivé rozprávanie z nej robia jednu z najlepších relácií súčasnosti v televízii, ak nie aj najlepšiu. Aj ma mrzí že to skončilo. Len vrelo odporúčam! HODNOTENIE 9,510 ()

Camulator 

všechny recenze uživatele

Bylo jen otázkou času, než se životní příběh nejdéle vládnoucí panovnice dočká uměleckého zpracování. I když tak nebývá zvykem, ještě za jejího života se tohoto úkolu nechopil nikdo menší, než Peter Morgan, muž, jenž stojí za oscarovou Královnou. Musím přiznat, že ještě před premiérou jsem měl nemalé obavy, neboť bylo jasné, že postavy budou pro účel seriálového vyprávění do jisté míry zbeletrizovány a historie zdramatizována. A ve výsledku se skutečně najde nejeden okamžik, u kterého si historik zřejmě vykroutí oči. Naštěstí je těchto pár lapsů zpravidla okamžitě zapomenuto díky spoustě naopak velkolepých a dech beroucích scén, které musí nejednoho milovníka britské monarchie a Windsorů zahřát u srdce. Na seriálové poměry astronomický rozpočet je patrný na každém kroku, od kulis a kostýmů, po velice přesný výběr herců. Jistým výkonům zkušeného Jareda Harrise a Johna Lithgowa se zcela vyrovnává mladá a talentovaná Claire Foy, jejíž Alžbětu II. zkrátka nejde popsat. Musíte ji vidět. Máte-li zájem o britskou monarchii a vládnoucí dynastii, přičemž jste ochotni přehlédnout některé nedostatky, pak jste právě objevili seriál roku. Pro všechny ostatní je The Crown dalším brilantním dramatem Netflixu. ()

Jiu 

všechny recenze uživatele

Tak a mám jasno - súčasnej tvorbe kraľuje televízia - či už je to Netflix, Showtime, AMC alebo HBO, všetky veľkorozpočtové seriály, ktoré za posledných pár rokov vznikajú sú absolútna špička. The Crown nie je výnimka, sympatickí a autentickí herci (mierna výtka na dvojmetrového Churchilla), skvelo režírovaný príbeh napísaný dejinami, skvelá hudba a svelký zážitok. Po zhliadnutí prvej série musím povedať, že by som ozaj nechcel byť kráľom (už vôbec manželom kráľovnej). Tiež som pochopil, čo briti na svojej monarchii vidia, aj keď sa nám môže zdať zbytočná a preplatená. Osoba monarchu, ktorý vždy uprednostní povinnosť a tradície pred vlastným dobrom a ste si istý, že by za národ položil aj život, vás naplní hrdosťou na svoju krajinu. Celá kráľovská rodina sú obyčajní ľudia, s neobyčajnými problémami, ktoré musia potlačiť na úkor povinnosti a zachovať si na verejnosti majestát a tajomno. Vďaka tomuto seriálu som to pochopil, za čo rád ohodnotím 100%. ()

Pawlisman 

všechny recenze uživatele

Překvapivě mě nakonec chytlo, jsou lepší a horší díly, alce celkově moc dobře zpracovány a divácky chytlavé s ohledem na zaměření na různé aféry a peprné dialogy. Ok, proč ne, pokud je to jen z 90 % důvěryhodné, tak v pořádku. ()

WinstonS 

všechny recenze uživatele

Naprostá lahůdka pro milovníky moderní britské historie! Stačí zmínit, že scénář napsal Peter Morgan (Rivalové, Duel Frost/Nixon, Královna nebo Poslední skotský král) a je jasné, že to bude extraklasa. A tak se také stalo. Takhle brutálně věrohodné vylíčení Churchillova politického i životního podzimu jsem nikdy neviděl a nikdy už asi neuvidím (epizoda s obrazem je dechberoucí). Rochním se v tom s obrovskou rozkoší a už vyhlížím druhou sérii, která začne v prosinci, ()

Schnaubik 

všechny recenze uživatele

Neskutečná jízda. Claire Foy se narodila proto, aby byla královnou. Seriál jsem začal na doporučení a po prvním dílu jsem nemohl přestat. Herecké výkony, kostýmy, hudba... to všechno z toho dělá neskutečnou podívanou, kterou si užije každý, kdo se o královskou rodinu aspoň trochu zajímá. I když může někdo dílům vytýkat nedostatek akce (heh vždyť jde o konverzační drama), já jsem u většiny napjatě seděl až do konce. Trochu mám teď obavy z přeobsazení hlavních rolí do třetí serie. I když chápu, že je ta změna nutná, nevím jak moc ji budu schopný zkousnout... no počkejme si. Note na závěr: Počítejte s tím, že po zhlédnutí už zásadní data života Alžběty z hlavy nedostanete :D ()

nonick1 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Nudíte se? Kupte si medvídka mývala. Jako stréc Metud... ANEBO - si pusťte Netflix a sledujte seriál Koruna. U tohoto velkolepého opusu, který je po všech stránkách vycizelovaný jako drahokamy na královské koruně, se zaručeně se nudit nebudete. Nikdy jsem se o monarchii nezajímal, vím jen, že anglický královský rod nese své současné jméno relativně krátce - teprve od r.1917 poté, co se z echt německého Sachsen-Coburg und Gotha přejmenoval na přijatelnější anglicky znějící Windsor. Přesto tento komentář nemohu zakončit jinak: God save the Queen! ()

winetach 

všechny recenze uživatele

Aj pre toho, koho absolútne nezaujíma kráľovská rodina. Špičková produkcia, na ktorej sa nešetrilo, dokonalo vybratý kasting, herecké výkony. Tento seríál nemá asi žiadne mínus.. možno málo častí. ()

Související novinky

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

Obsazení Fantastické čtyřky potvrzeno

15.02.2024

Velké tajemství to nebylo, ale oficiálně potvrzeno taky ne. To se změnilo včerejším Valentýnem, kdy Marvel oznámil definitivní obsazení své Fantastické čtyřky. Reeda Richardse, nejgeniálnějšího vědce… (více)

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

Logan od Mangolda je součástí MCU kánonu

03.11.2023

Po zveřejnění informace, že se ve dalším pokračování Deadpoola, jenž je zatím bez oficiálního názvu, po několika narážkách z předcházejících dílů konečně objeví po boku Ryana Reynoldse i navrátivší… (více)

Netflix chystá americkou Korunu

Netflix chystá americkou Korunu

14.10.2023

Streamovací gigant Netflix dobře ví, jaké seriály patří mezi jeho nejzajímavější. Stejně tak si jsou hlavouni z programového oddělení vědomi, že nic nejde natahovat věčně, většinou navíc nechávají… (více)

Poslední řada Koruny má datum premiéry

Poslední řada Koruny má datum premiéry

10.10.2023

Netflix oznámil, že šestá a poslední sezóna seriálu Koruna bude rozdělena do dvou částí. U velkých věcí jako jsou Zaklínač nebo Stranger Things už je tento formát pro Netflix prakticky standardem,… (více)

Reklama

Reklama