Reklama

Reklama

Strážce pořádku

(seriál)
  • USA Justified (více)
Trailer
USA, (2010–2023), 60 h 12 min (Minutáž: 42 min)

Předloha:

Elmore Leonard (kniha)

Hrají:

Timothy Olyphant, Nick Searcy, Joelle Carter, Jacob Pitts, Erica Tazel, Walton Goggins, Jere Burns, Natalie Zea, David Meunier, Jonathan Kowalsky (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(86)

Obsahy(1)

Hlavním hrdinou tohoto dramatického seriálu je příslušník US Marshals, Raylan Givens. Je prototypem klasického muže zákona, příliš nemluví a když jedná, tak to stojí za to. Jeho nekonvenční metody mu však způsobují problémy jak u jím vyšetřovaných osob, tak u jeho nadřízených. (matt85)

Videa (3)

Trailer

Recenze (113)

KarelR 

všechny recenze uživatele

Ze začátko mě to celkem štvalo stylem co díl, to případ. Ale jakmile se zajede do souvislýho děje a Olyphant se z novodobýho Eastwooda vyšvihne v mnohem osobitější postavu, šlape to fakt dobře. První sérce bych napálil opatrnějších sedmdesát, druhá už je za solidní devadesátku. Hot bloncky, hláškující Raylandův šéf, Walton Goggins (!)... super. ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

Mně se hrozně líbí ty burani, kterých je každý díl plný, ústřední dvojice Raylan & Boyd a drsňáckej humor Raylana. Jsou to slabé 4 hvězdy ale první 2 série jsem skouknul během 4 dní...takže to nemůže bejt zlej seriál, když člověk pouští jeden díl za druhym:-) P.S Postava debilního nácka Deweyho je parádní:-) P.S Třetí série jen potvrzuje, že Raylan je jednou z nejlépe hláškujících seriálových postav současnosti;-) ()

Reklama

Laerry 

všechny recenze uživatele

Nejedná se zde o typickou kriminálku, kde by na začátku byla vražda a celou epizodu by se vyšetřovala. Zde se zločin stane klidně teprve až v polovině dílu, nebo k němu nemusí dojít vůbec. Jde spíše o drama zaměřené na postavu Raylana, která je zajímavá sama o sobě, a dokud je na obrazovce, všechno klape, tak jak má. Ale v okamžiku, kdy je kamera věnována někomu jinému, třeba dvěma pachatelům, jak si pět minut spolu povídají, věci začnou skřípat. Většina dílu je založena na dialozích a jen malému procentu skutečné akce, proto jestli hledáte napětí v podobě neustálých přestřelek či honiček v autech, porozhlédněte se někde jinde. Jestliže ale ujíždíte na drsných chlápcích, kteří za každých okolnostech vypadají "cool" a přáli byste být jimi, Justified vám v tomhle může vyjít vstříc. ()

Djoker 

všechny recenze uživatele

Celé to až příliš stojí na Olyphantově jiskře v oku a frajerství s kloboukem. Jeho charisma je ovšem nepopiratelné, a když není na scéně, jde seriál do kopru. Jako protipól moderním kriminálkám z nejvyspělejších měst je mi to rozhodně sympatické, ale ta rozháranost první série působí hrozně amatérsky. Pilot stylově představí důležité postavy a nakousne hlavní dějovou linii, kterou pak na několik epizod nahradí samostatné případy, které jsou plné sarkasmu a hlášek a následný návrat k ústřední lince, která je od začátku brána vážně, je na můj vkus celkem kostrbatý. Navíc se několik pasáží vůbec nedotáhne. Povinná smrt ve finále sice nechybí, jenže zbytek přeživších přestaneme sledovat v nejlepším. V případě Raylanovy bývalky to ani tak nevadí, protože tím pádem dostane velký prostor i v další sérii, ale třeba jeho pracovní vztah s kolegyní plný vzájemného kočkování byl dost razantně utnut už v průběhu série v rámci nějakého zmateného přepisování. První série je opravdu těžce nedotažená. Co se nakonec vyklube z postavy Boyda, si netroufám tipovat. Goggins si však tu schizofrenní exhibici dost užívá. 1. série: 65%. ()

ladynka 

všechny recenze uživatele

Justified vychází z detektivek, nicméně od těch vědeckých a přetechnizovaných z poslední doby se radikálně odlišuje. Hlavního hrdinu, US maršála stylizuje jako westernového hrdinu (oblečení, konflikty, souboje, přestřelky), seriál se pak odehrává převážně v zapadlých končinách. Protivníci mají punc venkovských křupanů. Většinu dějových linií jsou hlavní postavy osobně provázány mezi sebou a původně zločinec se často stane pomocníkem policisty a naopak. Právě posun ve vztazích a jejich osobní zangažovanost (otcovsko-synovské konflikty) se výrazně liší od ryze profesionálně laděných krimi.____Givens je svérázný maršál, který už leccos zažil a má cynický přístup k vymáhání zákona. Proto může v jedné chvíli přátelsky konverzovat s bývalým parťákem, aby ho vzápětí postřelil. Boyd je mistrem nevyzpytatelnosti, který umí jedinečným způsobem využít situace ve svůj prospěch. A nejen on ale i další postavy vynikají v pohybovaní se na pomezí zločinu, což se odehrává příjemně jednoduše - výhružka je opravdová a použití baseballových pálek či střelných zbraní tu vyznívá zatraceně drsně.____ Celkově je to hodně ukecané a pomalé, ale právě proto je to originální. 1. série (5*), 2. série (5*).____ 3. série ztrácí na hlavních záporácích, kteří zejména v osobě Quarlese představují jiný typ než předchozí dvě sezóny. Přesto je je finále podobně hutné, ale zároveň mnohem trpčí. Vyústění zřejmě do budoucna počítá s návazností na další díly, kde bude zachována kontinualita vztahu hlavních protivníků - Raylana a Boyda. 3. série (5*).____ 4. série postrádá nového záporáka a jednotlivé případy jdoucí mimo hlavní linii, která rozvíjí novou zápletku táhnoucí se z minulosti a zahrnující většinu dosavadních postav. Zpočátku to nevypadá nijak vyjímečně, ale po ekapádě Ellen May, vězeňské vsuvce a hledání Drewa nabere děj obrátky a dostane hrdiny do stejně krajních situací jako předchozí série. 4. série (5*). ()

Galerie (709)

Zajímavosti (16)

  • V úvode epizódy je spomenutý známy westernový seriál vychádzajúci z pôvodne z rozhlasovej hry Gunsmoke (od r. 1955) a Utečenec (od r. 1963). (Real Tom Hardy)
  • Autor předlohy k seriálu Elmore Leonard sice postavu Boyda původně použil pouze v povídce Fire in the Hole, kde ho i nechal zemřít, ale nakonec ho po letech znovu využil v románu Raylan. Natolik si totiž zamiloval co tvůrci a Goggins s Boydem udělali. Zdroj: Entertainment Weekly (DaViD´82)

Související novinky

Quentin Tarantino odhalil svůj poslední film

Quentin Tarantino odhalil svůj poslední film

15.03.2023

Ačkoliv všichni pevně věří, že si režisér Quentin Tarantino (Kill Bill, Pulp Fiction) rozmyslí svůj plán na ukončení filmové kariéry se svým desátým snímkem, na jeho závěrečné rozhodnutí si budeme… (více)

Quentin Tarantino zřejmě míří do televize

Quentin Tarantino zřejmě míří do televize

17.11.2022

Pokud se nějaké zprávy ze světa filmu jen stěží dají brát vážně, jsou to právě informace o tom, co by se mohlo stát dalším projektem režiséra Quentina Tarantina. Třetího Kill Bill ani eRkového Star… (více)

Strážce pořádku hlásí návrat

Strážce pořádku hlásí návrat

15.01.2022

Fanoušci drsných mužů v kloboucích pozor, kabelovka FX má pro vás totiž dobré zprávy. Čerstvě totiž odmávala po sedmi letech pokračování seriálu Strážce pořádku, jehož nová série ponese název… (více)

Reklama

Reklama