Reklama

Reklama

Dexter

(seriál)
Trailer 5
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2006–2022), 93 h 29 min (Minutáž: 44–59 min)

Předloha:

Jeff Lindsay (kniha)

Hrají:

Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, David Zayas, James Remar, C.S. Lee, Luna Lauren Velez, Desmond Harrington, Julie Benz, Christina Robinson (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(106)

Je inteligentní, okouzlující a má skvělý smysl pro humor. Je to Dexter Morgan (držitel Zlatého glóbu Michael C. Hall), všemi oblíbený sériový vrah. Coby forenzní expert u miamské policie ve dne vraždy vyšetřuje a v noci je páchá. Dexter se však řídí přísným etickým kodexem, který je jak jeho spásou, tak i celoživotním břemenem. Dexter, rozpolcený mezi nutkáním zabíjet a touhou po skutečném štěstí, žije v hlubokém konfliktu se světem i se sebou samým. V první řadě se dozvíme, že Dexter Morgan ve čtyřech letech osiřel a nese si s sebou traumatické tajemství. Byl adoptován policejním důstojníkem, který odhalil Dexterovy vražedné sklony a naučil syna ventilovat hrůznou touhu po lidské krvi konstruktivním způsobem – zabíjením odporných zločinců, kteří buď stojí nad zákonem, nebo se jim podařilo proklouznout spravedlnosti. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Oralfabet k tomuto seriálu (4)

Série 1 (2006) (S01) 

První série Dextera je absolutně strhující jízda. Fantastická premisa, velice svižné tempo a fascinující protagonista ve středu dění, ztvárněný dokonalým Michaelem C. Hallem, který bez problémů dokáže být nesmírně sympatický i autenticky děsivý. Vedlejší postavy za ním sice dost zaostávají, ale není jim stejně věnováno zase tolik prostoru, většinou slouží jen jako týmoví hráči pro Dextera, který je prostě očividně hlavní hvězdou. Stejně tak i hlavní případ okamžitě zaujme kvůli spojitosti s Dexterem samotným, a s každým dalším odhaleným pojítkem je zajímavější a zajímavější. To vše je ještě okořeněno o lahodně černý humor a parádní hudbu (Blood theme mi od chvíle, co jsem začal se sledováním hraje v hlavě nonstop) a výsledkem je téměř dokonalá série, kterou jsem zhltl asi během tří dnů. 10/10 ()

Série 2 (2007) (S02) 

Dějovou linku o Bay Harbor Butcherovi bych si dovedl představit klidně až v závěrečné sérii, ale nijak zvlášť mi nevadilo, že se s ní tvůrci vytasili takhle brzo, protože se jim opět podařilo držet si mou absolutní pozornost od začátku do konce. Sice se tu našlo pár děr v logice, postava Lily, ač zajímavá, mi lehce lezla na nervy (tady je na vině pravděpodobně hlavně herečka) a finále bylo trochu antiklimatické... Ale ústřední hra na kočku a myš mezi Dexterem a Doakesem je natolik strhující, že je snadné nad nedostatky přimhouřit oči. 9/10 ()

Série 3 (2008) (S03) 

U třetí série došlo k celkem nepřehlédnutelnému propadu v kvalitě, ale pořád je to solidní podívaná. Jen už tady prostě chybí ta intenzita a napětí, jimiž předchozí série disponovaly víceméně hned od prvního dílu. Příběh se rozjíždí dost pozvolna a i u závěrečných epizod jsou obvykle ty doopravdy strhující scény obklopeny pořádnou dávkou výplně. Subplotům vedlejších postav je věnováno víc prostoru a i když žádný z nich není vyloženě nezajímavý, přikován jsem u těchhle scén k obrazovce taky úplně nebyl. Navíc hlavní sériový vrah, jehož v této sérii naši hrdinové nahání, je dost nezajímavý a strach fakt nebudí. Naštěstí je hlavním antagonistou spíš Miguel Prado, i když na začátku série to tak nevypadá. Vztah mezi ním a Dexterem je bez debat nejsilnějším aspektem této série a Jimmy Smits v té roli odvádí skvělou práci. Taky mě bavily Dexterovy přípravy na roli hlavy rodiny, a dost to navnadilo na příští sérii. A i když měla Debra zatím nejnudnější dějovou linku, aspoň už mi nijak zvlášť nelezla na nervy, jako tomu bylo doposud, vlastně jsem si ji snad i docela oblíbil. No nic, hurá na čtvrtou sérii, schválně jestli je fakt tak fantastická, jak se říká. 7/10 ()

Série 4 (2009) (S04) 

Lidé, kteří tvrdí, že tohle je nejlepší série v historii televizní tvorby, museli asi vidět nějakou verzi, z níž byly vystříhány všechny scény věnované románku mezi LaGuertou a Angelem, protože to byl totální telenovelovitý odpad, takhle nízko dosud seriál nikdy neklesl. Tyhle dvě postavy vždycky patřily k mým méně oblíbeným, ale doposud se tvůrcům vždycky dařilo dát jim jakž takž zajímavý děj (i když Angelův románek s tou policistkou v minulé sérii už byl na hraně). Udělat z nich pár bylo naprosto katastrofální rozhodnutí, nemají žádnou chemii, a vůbec to nepůsobilo, jako něco, co tvůrci plánovali delší dobu, prostě se to najednou stalo. Navíc je celá ta dějová linka úplně o hovně, jen se dají dohromady, pak si chvíli říkají, že by možná spolu neměli být, protože by to mohlo zkomplikovat jejich profesionální vztah, pak se ale zase rozhodnou, že spolu vlastně chtějí být. WHO GIVES A FUCK???!!!! Jinak ale totální banger no. 9/10 ()

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Dexter se dočká prequelu

Dexter se dočká prequelu

08.02.2023

Minulý týden byla oznámena fúze mezi stanicí Showtime a streamovací službou Paramount+, obojí patří pod Paramount Media Networks, takže v praxi to bude znamenat jenom více sdruženého obsahu na jednom… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Reklama

Reklama