Reklama

Reklama

Gilmorova děvčata

(seriál)
  • USA Gilmore Girls (více)
Drama / Rodinný / Komedie
USA, (2000–2007), 116 h 19 min (Minutáž: 40–60 min)

Hrají:

Lauren Graham, Alexis Bledel, Scott Patterson, Kelly Bishop, Melissa McCarthy, Edward Herrmann, Keiko Agena, Liza Weil, Yanic Truesdale, Liz Torres (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(153)

Vítejte ve Stars Hollow v Connecticutu. Okouzlující, malé a tak trošku zastrčené městečko proslulo idylicky zelenými trávníky před malebnými dřevěnými domy a tolika podivuhodnými postavičkami, že hravě zalidní každou slavnost, vinobraní nebo piknik. Právě tady se setkáváme s tvrdohlavou třicátnicí Lauren Gilmorovou (Lauren Grahamová), která si zařídí pěkný, pohodlný, kávou provoněný život nejen pro sebe, ale i pro svou podobně umíněnou dospívající dceru Rory (Alexis Bledelová). Jenže když Rory přestává snít o budoucích studiích na privátní škole a Harvardově univerzitě, a místo toho se zaměří na kluky a vlastní dospěláckou soběstačnost, Lauren v ní najednou vidí stejnou rebelku, jakou byla sama – před 16 lety. Slavný komediálně dramatický seriál Gilmorova děvčata zaujal zvídavé diváky a nadchnul náročné kritiky. Zaměřuje se na vztah mladé nekonvenční matky s inteligentní náctiletou dcerou a jeho hlavním tématem jsou trable s rodinou, láskou, přátelstvím, vzděláváním, ambicemi, zklamáním a generačními i společenskými rozdíly. Pečlivě promyšlené zápletky jsou prošpikované zábavnými popkulturními vtípky a narážkami. (TV Prima)

(více)

Recenze uživatele Nin k tomuto seriálu (5)

Gilmorova děvčata (2000) 

Musím změnit hodnocení na plných pět hvězdiček. Možná jsem se nechal trochu ovlivnit hodnocení tady kolem o tom, jak je to "normální, průměrný, pohodový" seriál... Já jsem teda trichu jiného názoru. Kromě i poměrně obyčejného děje, kde se řeší vztahy Rory a její mamči (teď nevím, jak se to její jméno píše :)), je zde naprosto vyjímečně prdlý humor, který se na obrazovkách jen tak nevidí. Jde hlavně o naprosto brilantně napsané vypointované dialogy a šílené postavy, kterým ale často nemůžete nefandit. Co dodat? Snad jen, že když jsem viděl kdysi prvně pár dílů, tak jsem si taky myslel, že to je jen poměrně průměrný seriál. (9/10) ()

Série 1 (2000) (S01) 

Tenhle seriál jsem kdysi měl moc rád, líbilo se mi, jak je seriál nahláškovaný a jak se v něm zmiňují různé filmy a knihy - plus se mi líbila Rory. Ale ono obecně jsou hlavní hrdinové všichni velice atraktivní. Rory i Lorelai jsou kočky a jejich objekty zájmu jsou vždycky taky dost velcí hezouni, kteří by si v klidu mohli ve volnu přivydělávat jako fotomodelové (včetně představitele Luka Danese, i když se většinu času tváří otráveně a nosí ošuntělé oblečení). Seriál má výborné postavy, některé jsou hlavně ulítlé a zábavné (např. Michel, který v českém dabingu sice mluví podobně, ale přichází o skvělý francouzský přízvuk), některé jsou ale opravdu zajímavé a dobře poslouží v dramatických částech. Rory je tu prototyp nejhodnější možné dcerunky, ale z nějakého důvodu mi to nikdy ani na vteřinu nepřišlo otravné či nerealistické. Hodně zajímavý je také střet dvou světů - bohatí rodiče Lorelai (a prarodiče Rory) proti střední třídě v idealizovaném městečku Stars Hollow, ve kterém se odehrává většina děje. Boháči jsou občas pořádní snobi, ale nejedná se o nějaké padouchy. Jen každý žije v trochu jiném světě, a zatímco Rory nemá nejmenší problém mezi těmito světy plynule přecházet, u Lorelai to tak snadné není, protože ke svým rodičům chová dlouholetou zášť kvůli jejich společné minulosti a ani naopak to úplně nefunguje. Konkrétně jde o velmi živé trauma z toho, jak Lorelai jako mladá otěhotněla a od rodičů odešla jako svobodná matka. Je to dost citlivé a řeší se to zajímavým způsobem, vůbec ne ve stylu telenovel či obyčejnějších seriálů. Postavy a některé situace jsou překvapivě komplexní. Na druhou stranu někdy taky dojde na nějaké to romantické třeštění, kdy jak u Rory (která si v 1. sérii začne svůj první vážný vztah s Deanem), tak u Lorelai má často divák chuť na ně zakřičet, ať se sakra proberou. Což je ale realistické, obzvlášť u mladičké Rory. Celkově velmi milý seriál (kde nyní rozumím ještě více popkulturním narážkám a ještě více si je užívám) s milými postavami, ve kterém hezky funguje komedie i drama. (8/10) ()

Série 2 (2001) (S02) 

Nejmilejší holka na světě Rory má problém. Chodí s Deanem, který je k ní maximálně hodný, ale ve skutečnosti je zamilovaná do jiného. Je to pochopitelné, protože Jesse je ten správný tajemný hezoun a navíc spolu sdílí lásku pro literaturu a hlubší konverzace. Tenhle milostný trojúhelník je pak někdy pořádně nepříjemné a smutné sledovat. Dean ani Rory neví co s tím a oba dělají (logicky, vzhledem k svému věku) chyby. Víc tedy Rory. Přesto mám pořád všechny hlavní postavy rád a baví mě sledovat jejich osudy. Občas se vyskytne nějaký ten zajímavý příběh a kromě různých dramatických chvil má seriál obecně spíše pohodovější ráz. A taky bývá místy pořádně ujetý a vtipný. A různých narážek na popkulturu je tu zhruba milion. V téhle sérii například místní pošuk Kirk natočí vynikající amatérský film, který působí, jako kdyby se nejhorší režisér všech dob Ed Wood pokusil natočit film Davida Lynche. Slavnostní promítání tohoto geniálního snímku považuju za zatím ten nejvtipnější moment Gilmorek. Pořád skvělý seriál. (8/10) ()

Série 3 (2002) (S03) 

Rory to zkusí s tajemným drsňákem Jessem, rozervancem jak z románu od Jacka Kerouaca. V něčem se k sobě hodí, ale na rozdíl od Rory je jeho život příliš v rozkladu a nedokáže si ho dát dohromady. To Rory má podporu svých bohatých prarodičů a milující maminky, takže se připravuje na to, na jakou vysokou školu půjde. Z Roryných "chlapců" se taky na chvíli vrátí Dean, u kterýho je fajn, že se už trochu otrkal, a tak když dojde k jeho střetu s Jessem, už není v podřízené pozici, ale dokáže mu pěkně zatopit. Jednou z nejlepších epizod je pak maraton v tancování, který parafrázuje film Koně se také střílejí. V této epizodě dojde na nějaké to drama, ale zároveň je tu i bohatě postaráno o komedii skvělým bláznem Kirkem. Gilmorky jsou stále především vtipné a pohodové, ale někdy dokáží být i vážné, až trpké. (7/10) ()

Série 4 (2003) (S04) 

Lorelai má nového boyfrienda a je to trochu úlet. Je hodně užvaněný (podobně jako mnoho dalších postav v seriálu) a představuje tehdejší představu bohatého manažírka, což působí dnes nechtěně komicky. Bydlí v šedém chladném bytě, kde má obří kolekci DVD a zajížděči televizi, a baví se japonsky se svými důležitými zahraničními partnery. Tento chlápek mi nebyl kdovíjak sympatický, ale čeká ho docela drsný osud, který jsem mu rozhodně nepřál. Zaplete se mezi staré Gilmory a jejich bohaté přátele, kteří jsou důležití ve světě obchodu a taky dokážou být nemilosrdnými manipulátory. Jedna z věcí, ve kterých je tenhle seriál překvapivě realistický, je Lorelaiin komplikovaný vztah k rodičům. Ona se sice nechala jako mladá zbouchnout a vykašlala se na vejšku, ale její rodiče jí to dávají často příliš krutě sežrat. Když dojde mezi nimi k nějakému většími konfliktu, vždy to musí být Lorelai, která nakonec udělá první krok k usmíření, protože staří Gilmorové jsou příliš hrdí a tvrdohlaví. Na druhou stranu jejich vztah s vnučkou Rory je v podstatě bezproblémový, a to i díky Lorelai, která zde ukazuje svou dobrosrdečnost tím, že svou dceru Rory do svých problémů s rodiči nezatahuje. V každém případě miloučká Rory je teď první rok na vejšce a docela vtipně naráží na to, že už není ten miláček města, ale stává se spíše outsiderem. Na konci čtvrté řady nastanou nějaké dramatické okolnosti, některé smutnější, některé i nakonec šťastnější, a vyvrcholí to (ehm) ztrátou Roryina věnečku za, opět, docela dramatických okolností, na které asi nikdo, kdo tenhle seriál viděl, nezapomene. Pořád velmi milé, místy vtipné a rozhodně zajímavé. Některé dějové linky z této série mě příliš nezaujaly, ale pořád si seriál drží vysokou laťku a poslední díly slibují velice kvalitní podívanou. (7/10) ()

Související novinky

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

NEJ roku dle TOP uživatelů a adminů ČSFD

30.12.2023

Rok 2023 se uchýlil ke svému konci a přišel tedy čas, abychom vám stejně jako v předešlých letech opět představili výroční topky tří filmů a případně taky tří seriálů podle některých z… (více)

Gilmorova děvčata se vrací

Gilmorova děvčata se vrací

31.01.2016

Říjnové zvěsti se potvrdily! Netflix opravdu koupil práva na Gilmorova děvčata a chystá pokračování, ve kterém se vrátí většina stěžejních hrdinů. Účast v dalších epizodách potvrdili Lauren Graham … (více)

Statham a Law jako zábavní špióni

Statham a Law jako zábavní špióni

11.03.2014

Komediální hvězda Melissy McCarthy stoupá dál. Sookie z Gilmorových děvčat se nedávno mihla ve Čtyřicítce na krku nebo Pařbě na třetí, její kariéru ale nakoply především dva velké komediální hity.… (více)

Reklama

Reklama