Reklama

Reklama

Odpočívej v pokoji

(seriál)
  • USA Six Feet Under
Trailer
USA, (2001–2005), 62 h 25 min (Minutáž: 52–63 min)

Tvůrci:

Alan Ball

Hrají:

Peter Krause, Michael C. Hall, Frances Conroy, Lauren Ambrose, Freddy Rodríguez, Mathew St. Patrick, Rachel Griffiths, Justina Machado, Jeremy Sisto (více)
(další profese)

Série(5) / Epizody(63)

Obsahy(1)

Seriál společnosti HBO Odpočívej v pokoji (Six Feet Under) patří ve Spojených státech k nejvýše ceněným původním televizním pořadům. Jeho tvůrcem je Alan Ball, známý filmovým divákům jako scenárista oscarového snímku Americká krása (1999). Jeho tvůrčí otisk je také na seriálu víc než patrný, v kresbě postav, střídání humorných scén s tragickými výjevy i v surrealistických vložkách, jimiž je děj prošpikován. V centru příběhu je rodina Fisherových z Los Angeles, která provozuje nezávislý pohřební ústav. Neustálými výčitkami stižená matka Ruth (Frances Conroyová), bodrý otec Nathaniel (Richard Jenkins), který sice v pilotním dílu zahyne pod koly autobusu, ale v dalších částech se vrací jako duch-komentátor, starší syn Nate (Peter Krause), vracející se k rodině po letech bezstarostného flákání, mladší syn David (Michael C. Hall), typický pečlivý funebrák, který se stydí za svoji homosexualitu, a konečně nejmladší dcera Claire (Lauren Ambroseová), která si jediná uvědomuje, že něco s jejím životem není v pořádku. Do života rodiny ještě významně zasahují tři postavy - černý policista Keith (Mathew St. Patrick), který je Davidovým milencem, svobodomyslná Nateova přítelkyně Brenda (Rachel Griffithsová) a její nezdárný bratr Billy (Jeremy Sisto). S výjimkou australské herečky R. Griffithsové (která za svůj výkon v první řadě seriálu dostala mj. Zlatý glóbus) jsou ostatní členové hereckého souboru sice méně známí, ale velmi přesně obsazení. Kromě Alana Balla, který je pod pilotním dílem podepsán nejen jako scenárista ale i režisér, se na seriálu podíleli další zajímaví režiséři, např. Miguel Arteta, Lisa Cholodenkoová a Alan Taylor, kteří se všichni už stačili prosadit snímky určenými pro kina, dál Rodrigo García (syn spisovatele Gabriela Garcíi Márqueze) nebo známá herečka Kathy Batesová. Struktura jednotlivých dílů je v podstatě neměnná, nejdřív se seznámíme s mrtvolou (která vždy skoná nějakým bizarním způsobem), jejíž pohřeb tvoří rámec veškerého dění, a na tomto pozadí se zaplétají a zase rozplétají osudy jednotlivých členů rodiny. Příběh pilotního snímku byl navíc proložen parodiemi na reklamy; od této praxe však tvůrci v dalších částech upustili. Seriál Odpočívej v pokoji má zatím tři řady po třinácti dílech a ve výrobě je v současné době řada čtvrtá. Ze spousty vavřínů, jež seriál posbíral, lze připomenout celkem šest Cen Emmy (za první řadu) a navíc sedmnáct nominací na toto prestižní výroční televizní ocenění. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (368)

Ajka1 

všechny recenze uživatele

Six feet under... and so deep in my heart! Asi... ne, zcela určitě nejlepší seriálový zážitek mého dosavadního života. Seriál je zvláštní a má něco víc než všechny ostatní - smysl, opravdové emoce, charakterní postavy a konec... ach, ten konec, to byla taková nálož emocí... Alan Ball vnesl do televizního průmyslu závan neobyčejné, neopakovatelné svěžesti a deprese. Ten pocit po záverečných titulcích je nepopsatelný - nemám slov - 101% a SFU nechť odpočívá v pokoji. ()

Ivoman 

všechny recenze uživatele

Opět další émerický seriál, u kterého člověka jímá děs a hrůza, proč vůbec vzniknul a proč se vůbec někomu líbí. Pošahaná (spíše šílená až retardovaná) rodina rakvičků, kteří na sebe nabalují podobné zkrachovalé existence, o který by člověk ani pohledem nezavadil. Ta stará vraždu Růth byla nejlepší, celý seriál jen řve, kvičí nebo brečí. Mít takové zjevení jako má tahle rodinka každý den, tak se dobrovolně po prvním zjevení mrtvého odprásknu. A prý že posledních deset minut je nejdomnější co kdo kdy viděl. Já se u toho konečně zasmál. Herci museli po natáčení s velkou pravděpodobností absovovat detoxikační centrum, protože tohle se uhrát nedá, tohle muselo zalézt pod kůži. Otřes čemu émeričani tleskají a s nimi i burani v ČR jak koukám. A ponaučení ze seriálu ? Fetujte. Fetujte hodně a všechno. Mrdejte. Mrdejte všechny co chtějí a všechno co chce mrdat vás nechejte vás mrdat. ()

Mistr_Moon 

všechny recenze uživatele

Nejdepresivnější seriál, jaký jsem kdy viděl. Přesto nebo spíš právě proto jsem se nedokázal odtrhnout a všech 5 sezon shlédl prakticky najednou během pár týdnů. Toto je jedno z děl, které se z paměti ještě dlouho nevytratí. ()

Mamlas odpad!

všechny recenze uživatele

Rodinná vztahová žvatlárna. Nezábavné, nevtipné, jen nuda a zbytečné kecy. Skončil jsem druhým dílem. ⬇️ 4% ()

Cannabis 

všechny recenze uživatele

super seriál od HBO... černý humor, zajímavý scénář, dobří herci... představa, že bych žil v takovéto rodině je dost morbidní... prostředí pohřebního ústavu je opravdu zajímavým řešením volby prostředí, ale stojí za to!!! vztahy v rodině jsou taky moc pěkně napsané, plny konfliktu a zápletek... proto celkově hodnotím 5 hvězdičkami ***** a to je především za výborný scénář... ()

Efreeti 

všechny recenze uživatele

Ze začátku je to solidní "zábava", ale postupem času tenhle seriál začíná přešlapovat na místě. Michael C. Hall to pochopil a raději to rozjel v mnohem lepší sérii DEXTER. ()

mr.bredok 

všechny recenze uživatele

Mám kamaráda, který vlastní pohřební službu. Při sledování "Odpočívej v pokoji" jsem si vždy vzpomněl na jeho slova: Mám tu práci rád, je to práce s lidmi. Závěrečná scéna v níž Claire odjíždí za novým životem a před očima se jí mihne budoucí život formulovaný do úmrtí členů rodiny a nakonec i své vlastní smrti mě docela usadil... ()

itchyk86 

všechny recenze uživatele

je tu už tolik výztižných pochvalných komentářů.....mně nezbývá, než se přidat:)skvěle napsané a sympatické postavy a jejich postupný vývoj, s každou z nich jsem soucítil, každé jsem rozuměl, humor a nadsázka..a taky ten konec..no sledování tohoto seriálu považuju za svou vlastní životní etapu:D kouzelný seriál!něco neuvěřitlného.. ()

Luckyboy 

všechny recenze uživatele

Osudy jedné pohřebářské rodiny. Člověk by řekl, že to musí být neskutečná nuda. To by však scénář nesměl napsat Allan Ball. Shlédnutí celého seriálu musí každému alespoň trošičku změnit život. Poslední díl je pak už jenom Grand Finale. Dal bych 6* kdyby to šlo. ()

hodbodka 

všechny recenze uživatele

Nevšední seriál zpracovaný na všední téma :-) Six Feet Under je opravdu zvláštním seriálem, který vás dostane. Občas jsem některý díl musela stopnout a dělat něco jiného a pak se znova vrátit a dokoukat to. Některé momenty jsou totiž tak emotivní, že se vám prostě dostanou pod kůži. Hlavní postavy jsou tak skvěle vybraný, že jeden díl určitou postavu milujete a další díl ji nesnášíte. A tahle to jde pořád dokola, až si nakonec na všechny zvyknete a svým způsobem je máte rádi všechny. Velice zvláštní rodina, kterou mě baví sledovat až do konce, který je naprosto skvělý. Ještě k tomu vás po celou dobu seriálu doprovází skvělá hudba... ()

E-Fox 

všechny recenze uživatele

Konec. Po posledním dílu (jehož poslední minuty byly opravdu jedinečné - asi bych se smála, kdyby mi bylo do smíchu) konečně můžu napsat: jeden z nejlepších seriálů, co jsem viděla, ne-li nejlepší. Scénář je opravdu bravurní. Čekala jsem upjaté pohřebáky a trochu černého humoru. Místo toho jsem dostala trochu vtipný, trochu depresivní seriál, který servíruje postavy a jejich příběhy beze všech parádiček a slovo "fuck" je častější než "death". Obnažené mrtvoly, obnažená těla, obnažené vztahy, sex, smrt, homesexuálové, úchylky, nemoci, drogy, psychické choroby. Každá postava je tak trochu magor, co leze v jednu chvíli na nervy a vzápětí jí divák drží palce. Žádná pohlazení na duši, žádné happy-endy. Žádné americké proslovy a vyznání, po kterých se všechno spraví, žádné problémy co mizí jako mávnutím kouzelného proutku. Kdokoli může kdykoli umřít... dnes, zítra, za dvacet let. Všechno co máme je čas do té doby. To je asi hlavní (ale nevnucující se) poselství seriálu a rozhodně neni třeba ho brát negativně. "Living in a house where a foot is available to be stolen is weird." ()

jokerik 

všechny recenze uživatele

Samozřejmě, že mne do tohodle pohřebního světa dotáhl Dexter (M. C. Hall, protože jsem ho prostě potřebovala vidět). Již několik měsíců mi dělá bláznivá rodinka Mitchellových společnost noc co noc a já se vždy těším na další díl. Opravdu se mi vetřela pod kůži. Její často morbidní humor a štěstíčka, která kráčí ruku v ruce s pořádnou smůlou mě baví. Škoda jen, že existuje pouhých pět řad. ()

Aywes 

všechny recenze uživatele

V podstatě jednotvárný seriál, který nemá snad ani jednu sympatickou postavu. Já prostě toho Balla asi fakt nemám rád. ()

LadyBirdx 

všechny recenze uživatele

Jedinečný seriál. O životě, o smrti, ze života. S úžasně propracovanými a hlavně reálnými charaktery postav. Nutí k zamyšlení, je příjemně depresivní, pesimistický, ale nejvíc pravdivý. Závěrečný díl, a hlavně posledních 10 minut je nejfantastičtější zakončení co jsem kdy viděla, u kterého i když sem brečela jak malá, tak sem si ho musela pustit tak 3x... ()

strigon 

všechny recenze uživatele

Tak já tedy nevím... černý humor mám rád, ale v tomhle seriálu jsem ho nenašel. Humorné scény mimo páru reklam z prvního dílu jsem taky neviděl. Prostě ne-obyčejné příběhy členů rodiny, které jdou jedním uchem tam a druhým ven. Možná víc než z prostředí pohřebního ústavu je to někdy spíš z prostředí homosexuálního. Hodnocení po 2 sériích: ** ()

chewbac.Ca 

všechny recenze uživatele

Famózní seriálm z prostředí takové "normální" rodinky provozující pohřební ústav. Postavy jsou opravdu věrně zahrané a herecké výkony jednotlivých herců jsou brilantně zahrané.. seriál jako jeden z mála celých 63 epizod nestrácí na tempu a kvalitě a kdo si myslí že Michael C. Hall předvedl v seriálnu DEXTER herecké maximum tak zde coby postava Davida Fishera je výkon o 2 třídy lepší... abych to schrnul tak se jedná o jeden z nejlepších seriálů co jsem kdy viděl a zamiloval jsem si ho! ()

Kuntziter 

všechny recenze uživatele

K tomuto seriálu mám hodně zvláštní vztah. Řekla bych že mě to bavit nebude, dokonce i dost charakterů mi lezlo na nervy, občas by se nějaké scény zdály jako dost patetické, ale přesto mě to nutilo koukat na další a další díl. Ačkoli se to nezdálo, tak to ve mě plíživě zanechávalo i změny nálad, podle toho kde se hlavní hrdinové zrovna nacházeli. Když jsem shlédla poslední díl poslední série (který je mimochodem výborný!), tak jsem zjistila že mi vlastně budou všechny postavy chybět. Proto jak mě seriál i přes zdánlivě telenovelový háv pohltil, pro bezkonkurenčně nejlepší poslední díl seriálu co jsem viděla, pro výborné charaktery a promyšlený děj kdy tvůrci mysleli o několik epizod seriálu dopředu dávám plný počet hvězd. :) ()

Související novinky

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

Sirotek Thor konečně adoptovaný?

29.12.2011

Nejdřív se na něj vykašlal režisér jedničky Kenneth Branagh, pak televizní tvůrce Brian Kirk a nedávno kvůli obvyklým „tvůrčím neshodám“ i Patty Jenkins (Zrůda). Následně studio Marvel oslovilo další… (více)

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

Krvavý maratón <I>True Blood</I> v kině zdarma!

09.11.2009

Filmový kanál HBO Vás srdečně zve na krvavý maratón do Bia Oko v Praze. V sobotu 14. listopadu od 18. hodin se na seriálové fanoušky chystá maratonová projekce seriálu True Blood - Pravá krev.… (více)

Každý trhák potřebuje hezkou holku

Každý trhák potřebuje hezkou holku

30.11.2007

Tak to prostě je. Minulý týden jsme psali o obsazení Sienny Miller do akčního G. I. Joe, a dnes tady máme další šťabajzny, které nejen svým hereckým talentem, ale i estetickými kvalitami podpoří… (více)

Sisto bude sčítavať ľud

Sisto bude sčítavať ľud

30.05.2005

Michelle Maxwell MacLaren, režisérka zanedbateľného množstva epizód televíznych seriálov ako "Akty X" alebo "John Doe", nakrúti celovečerný thriller POPULATION 436. Hviezda čiernohumornej HBO sérieu … (více)

Reklama

Reklama