Reklama

Reklama

Dexter

(seriál)
Trailer 4
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2006–2022), 93 h 29 min (Minutáž: 44–59 min)

Předloha:

Jeff Lindsay (kniha)

Hrají:

Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, David Zayas, James Remar, C.S. Lee, Luna Lauren Velez, Desmond Harrington, Julie Benz, Christina Robinson (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(106)

Je inteligentní, okouzlující a má skvělý smysl pro humor. Je to Dexter Morgan (držitel Zlatého glóbu Michael C. Hall), všemi oblíbený sériový vrah. Coby forenzní expert u miamské policie ve dne vraždy vyšetřuje a v noci je páchá. Dexter se však řídí přísným etickým kodexem, který je jak jeho spásou, tak i celoživotním břemenem. Dexter, rozpolcený mezi nutkáním zabíjet a touhou po skutečném štěstí, žije v hlubokém konfliktu se světem i se sebou samým. V první řadě se dozvíme, že Dexter Morgan ve čtyřech letech osiřel a nese si s sebou traumatické tajemství. Byl adoptován policejním důstojníkem, který odhalil Dexterovy vražedné sklony a naučil syna ventilovat hrůznou touhu po lidské krvi konstruktivním způsobem – zabíjením odporných zločinců, kteří buď stojí nad zákonem, nebo se jim podařilo proklouznout spravedlnosti. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele topi80 k tomuto seriálu (60)

Americký sen (2006) (S01E05) 

Seriál byl dozajista zajímavý a originální i doteď. Ale konec tohoto dílu dává tušit, že teď se teprve roztočí ten pravý kolotoč. ()

Vráceno odesílateli (2006) (S01E06) 

Vrah s chlaďákem připravil pro Dextera velmi povedený vtípek a Dexter se navzdory delkarované absenci emocí pěkně zapotí, aby se dostal s pořádné šlamastiky. A takové situace vlastně dělají tento seriál tím, čím je, protože tohle už se bude dít pořád a Dexter se bude muset v příštích letech pekelně otáčet (ještě mnohem víc než v tomto díle, to byla jen taková rozcvička, takže se máte na co těšit). Zároveň tento díl nachystá zkoušku i pro vás. Ano, přesvědčíte se, zda si přejete, aby byl masový psychopatický vrah dopaden, anebo mu fandíte. ()

Vidět rudě (2006) (S01E10) 

Dexter sice emocemi nehýří, i Paul se mohl před časem přesvědčit, že není ani moc lekavý. Ale ani tak není radno ho příliš s.át. ()

S pravdou ven (2006) (S01E11) 

Romantický večer na jachtě může mít spoustu podob. A obě dvě krajní se dají zažít takřka v jednom okamžiku. ()

Volání krve (2006) (S01E12) 

Husarským kouskem tvůrců seriálu je to, že dokázali ze shledání dvou sériových vrahů a psychopatů vytvořit opravdu hodně dojemný díl. Víc asi prozrazovat nebudu, k výsledné pointě všechno směřuje, ovšem právě z důvodu výše uvedeného toto klišé vůbec nevadí, neboť o originalitu je postaráno. Musela být využita berlička v podobě částečného potlačení Dexterovy bezemočnosti, ale bylo to ku prospěchu věci. Zápletka se nám uzavřela, ale dvě okna do budoucnosti zůstala otevřena a slibují, že se i nadále budou dít velmi zajímavé věci. Doakes nic neví, zato toho hodně tuší. ()

Ono to žije (2007) (S02E01) 

Zatímco v první sérii si Dexter poklidně chodil po světě, řešil své předstírání a do toho se mu naskytla příležitost obdivovat sériového vraha - umělce, na kterého však nijak nespěchal, dokud ho nezačal přivádět do průšvihů, tady se bude muset pěkně otáčet hned od začátku. Zvlášť když ho jeho naostřené nářadí přestalo poslouchat. A tentokrát k odvracení průšvihů asi nebude stačit udělat jeden delete v kolegově počítači. ()

Až si vydechnu (2007) (S02E02) 

To by člověk neřekl, jak předstírání léčené závislosti na heroinu dokáže člověka vysekat (aspoň dočasně) hned z několika průšvihů najednou. ()

Temný ochránce (2007) (S02E05) 

Vybočení z tempa, které nás asi mělo pozvat do vnitra Dexterovy duše, ale které jsem úplně nepochopil. ()

Dex, lži a video (2007) (S02E06) 

Scénáristé to na Dextera valí ze všech stránkách, ale zatím ne v plných dávkách. Kromě toho, že se objeví velice špatný imitátor (my muzikanti říkáme revival), mě nejvíce zaujala linie, kterak chce mít vyšetřovatel FBI Lundy Dextera stále nablízku a velice soustředěně mu klade jednu vtíravou otázku za druhou. Jeho motivy dostanou nečekané vysvětlení. ()

Svítání (2007) (S02E08) 

Musím dát za pravdu spoludiskutujícím, v tomto dílu se to opravdu hezky sešlo a Dexter se už musí docela otáčet. A rozvážný Lundy nekompromisně odhaluje stopy. ()

Na nejbližší odbočce zahněte vlevo (2007) (S02E11) 

S posledními díly této série se nám zcela vytratila Lundyho přímočarost a nekompromisnost jeho logického uvažování, místo toho se stává jen postavou z romance. Nutno říci, že Doakes má ve svém úsilí o svobodu značnou smůlu. A ta zdaleka nekončí. ()

Britská invaze (2007) (S02E12) 

Druhá série vlastně skončila hned na začátku tohoto dvanáctého dílu, a to za pomoci docela dobrého fórku, který si tvůrci pro Doakese připravili. Zbytek můžeme považovat spíše za takový bonus a dohrání dalších motivů. Značně originální přístup, ale proč ne. Získali jsme tak možnost zastihnout před začátkem třetí série Dextera v situaci, kdy má dojem, že začíná doba nekonečných šťastných dnů. ()

Náš otec (2008) (S03E01) 

Zatímco první díl druhé řady nuceně uvrhnul Dextera do pořádné hyperaktivity, zde jej zastihneme v podobném klídku, v jakém se nám představoval v úplném úvodu seriálu. Ale že se budou dít věci, o tom není pochyb. ()

Hledá se Freebo (2008) (S03E02) 

Ještě nikdy se nikdo nedostal tak blízko Dexterově vraždírně. Kromě obětí, samozřejmě. Závěr tohoto dílu ukazuje, že se to při polevení v opatrnosti může stát vlastně docela jednoduše a divák je překvapen neméně než samotný Dexter. Každopádně, vybruslit z toho, to vám bude muset hrát do karet mnoho náhod. Nebo to nebudou náhody? ()

Plavba za domovem (2008) (S03E05) 

Nějak mi uniklo, kam se podělo Dexterova obvyklá opatrnost a nenápadnost, neboť tady jede doslova vstříc do náruče Miguelova odhalení. Ale asi to tak muselo být, abychom se mohli v ději trochu posunout. ()

Ano, jde to (2008) (S03E06) 

Seriál si s námi hraje zase trochu jinak než v předchozích sériích. Zatímco je už asi každému divákovi jasné, že s tím týpkem budou potíže, Dexter je tím, komu to navzdory jeho racionalitě (nebo právě kvůli ní) jasné rozhodně není. ()

Série 4 (2009) (S04) 

Asi po zásluze nejoceňovanější série. Sériový vrah skutečně výstavní, k tomu spousta nádherných zápletek, neočekávaných reakcí a řádně vypointovaný závěr. ()

Život jako ve snu (2009) (S04E01) 

Začíná sudá série, takže Dextera opět zastihujeme trochu z formy. Tentokrát neztratil zabijácký instinkt, ale za to je pěkně unavený rodinným životem. Zato nový sériový vrah je nám představen celkem bez okolků. Patálie na konci dílu dává tušit, že Dextera mohou čekat perné chvilky. ()

Pozůstatky (2009) (S04E02) 

Hra na schovávanou se hraje těžce, zvlášť když tělo, které hledáte, nemusí být díky systému vaší práce na jednom místě, a vy navíc trpíte výpadkem paměti. Nakonec byl ale průšvih mnohem dál, než se mohlo zdát. Díl mě bavil, měl svůj humorný tón a Dexter při hledání docela hláškoval. ()

Dexter má dovolenou (2009) (S04E04) 

Tvůrci si správně uvědomili, že je čas zase na nějakou tu přímočarou ničím nekomplikovanou vraždičku a porcování, abychom nezapomněli na Dexterovu rutinu. Ale i další Dexterova oběť je pro něho inspirativní osobností, v jejímž počínání hledá paralely se svým. ()

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Dexter se dočká prequelu

Dexter se dočká prequelu

08.02.2023

Minulý týden byla oznámena fúze mezi stanicí Showtime a streamovací službou Paramount+, obojí patří pod Paramount Media Networks, takže v praxi to bude znamenat jenom více sdruženého obsahu na jednom… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Reklama

Reklama