Reklama

Reklama

Dexter

(seriál)
Trailer 6
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2006–2022), 93 h 29 min (Minutáž: 44–59 min)

Předloha:

Jeff Lindsay (kniha)

Hrají:

Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, David Zayas, James Remar, C.S. Lee, Luna Lauren Velez, Desmond Harrington, Julie Benz, Christina Robinson (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(106)

Je inteligentní, okouzlující a má skvělý smysl pro humor. Je to Dexter Morgan (držitel Zlatého glóbu Michael C. Hall), všemi oblíbený sériový vrah. Coby forenzní expert u miamské policie ve dne vraždy vyšetřuje a v noci je páchá. Dexter se však řídí přísným etickým kodexem, který je jak jeho spásou, tak i celoživotním břemenem. Dexter, rozpolcený mezi nutkáním zabíjet a touhou po skutečném štěstí, žije v hlubokém konfliktu se světem i se sebou samým. V první řadě se dozvíme, že Dexter Morgan ve čtyřech letech osiřel a nese si s sebou traumatické tajemství. Byl adoptován policejním důstojníkem, který odhalil Dexterovy vražedné sklony a naučil syna ventilovat hrůznou touhu po lidské krvi konstruktivním způsobem – zabíjením odporných zločinců, kteří buď stojí nad zákonem, nebo se jim podařilo proklouznout spravedlnosti. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele makakus k tomuto seriálu (9)

Dexter (2006) 

Obdivuju seriály, u kterých má divák časem rád snad všechny postavy. Dexter, Debra, Batista, Masuka, Hannah, Quinn - snad jen exmanželka Rita mi nikdy k srdci nepřirostla. A pokud jde o síly zla, nelze neobdivovat tu vynalézavost, s jakou byly každou sezónu horší a horší - přestože si člověk myslel, že to už snad ani nejde. Pravda a láska zde vítězí díky veletokům krve, aby ve finále mohlo dojít k vykoupení a k odplouvání za novým životem. Nezapomenutelný seriál. ()

Série 8 (2013) (S08) 

SPOILER. Dexter je pro mne jeden z mála seriálů, který si dokázal podržet nejvyšší úroveň až do úplného finále. Poslední řada byla vynikajícím vyvrcholením celého jeho vývoje. Dexter, který až do této řady jakoby neměl vůbec naději na "uzdravení", jakoby byl navždy prokletý a zatracený, dospěl zde k jakémusi vykoupení skrze bolest. On, který dříve nic necítil, platí za objevený cit tím, že ztratí všechny. Cena za to, že dostal šanci žít dál jako normální člověk. ()

Nová krev (2021) (S09) 

Znám jen jeden super seriál, jehož poslední řada byla ještě horší než tady - americká remake verze House od Cards bez chudáka Kevina. Tady je to ale hrozné jiným způsobem. Bezprecedentně odfláknutým scénářem, který kupí jeden fuckup za druhým a dělá z toho jen béčkový odvar pro skalní a nekritické fanoušky původní série. Jeden příklad za všechny - hned v prvním díle se objeví prohnilý kapitalista Edvard Olsen, ničící životní prostředí a zdá se, že to bude jeden z hlavních záporáků. Po pár dílech však záhadně, bez jakéhokoliv vysvětlení zmizí z děje, vypaří se. To by si snad nedovolil ani student prvního ročníku scénáristiky na FAMU. O spoustě dalších kravin píšu u jednotlivých dílů, a to jsem zdaleka nevyčerpal všechny urážky kvalitní filmařiny. Jen předposlední díl má parametry původní série. Aby to následně finální část spláchla do nejhlubší žumpy. Inu - pokud milujete Dextera, doporučuji se této nástavbě určitě vyhnout, nestahovat. Oželíte tím podobný zážitek, jako když po letech potkáte kdysi milovanou osobu, ze které se stala jen trapná karikatura její původní velikosti. ()

Studený start (2021) (S09E01) 

Celé je to zatím poněkud přitroublé. Například přitrouble pravidelná dostaveníčka s jelenem, na která musí lovec vždycky utíkat, aby to asi stihnul, přitrouble přehnaný záporák, přitroublá eko demostrace, přitrouble idilická vesnička, plná nezištného přátelství (Dexter nosí šéfovi jahodová cukrátka a řezníkovi nabrousí sekáček - wow!), používání duchů a představ, použití jména spisovatele... A hlavně to nesmyslné zjevení postavy, kvůli které tvůrci celé to pokračování bezesporu natočili. V polovině už divák netrpělivě čeká na pořádný mord. Ale neházejme sekáček do žita, snad se to ještě rozjede, snad ubude očividných scénáristických naschválů a přibude temné, realistické atmosféry, hlubší psychologie, originálně zajímavých postav a napětí, které dohromady udělaly z původního Dextera klasiku. ()

Průtrž průserů (2021) (S09E02) 

Nejtrapnějším nápadem je určitě hysterický duch Debry, která mele nesmysly a tváří se jako pominutá, to si posmrtně nezasloužila.  Krev oběti, která ucvrnkávala po cestě, to je u špičkového profíka Dextera taky dost špatný vtip. Ještě o něco hloupější než první díl, mizerné dialogy i tempo, kua. ()

H jako hrdina (2021) (S09E04) 

Konečně velmi slušný díl. I když scénář by mohl být pečlivější... V každém díle jsou zatím bohužel pitomosti, pokud jde o logiku a uvěřitelnost. Proč sledovat nesmyslně pohyb zvěře v zimě termokamerou (baterie by se vybila každých pár hodin), když mnohem jednodušší a využívanější je to podle stop ve sněhu, případně fotopastí? Proč by Dexter nechával mrtvolu přímo pod svým domem? Kolik jelenů v divočině se nechá od lovců pohladit? A v tomto díle: Pokud se chce šikanovaný kluk pomstít svým trýznitelům, proč na ně nezaútočí a místo toho bodne svého jediného kamaráda? Nikomu to ale kupodivu nepřišlo zvláštní, ani policie se na to nezeptala... Jak může kvalitní policistka proti všem zásadám sdílet všechny detaily otevřenýcgh případů s pochybnou influencerkou? NIcméně Debra začíná být konečně důstojným vnitřím hlasem pochybujícího Dextera. Navíc několik hezkých a atraktivních zvratů v ději. Rozjíždí se to. ()

Na útěku (2021) (S09E05) 

V dramatech se tomuto principu říká "deus ex machina" a vymysleli to už staří Řekové, zakladatelé strhujících divadelních tragédií. Je to taková berlička, "princip náhlého a nečekaného řešení situace". Nebýt zde Batisty, děj se nemohl výrazně posunout žádaným směrem, jakkoliv je zde jeho zjevení a hlavně výpověď odhalující zásadní tajemství zcela nereálná. Ale budiž. Těch scénáristických naschválů, kdy musí divák milosrdně přimhouřit oči, je v této řadě habaděj a proč se zlobit, když vedou k tomu, aby to mělo grády. Jen mě napadá, že já být holkou, na kterou někdo míří puškou, uteču radši za roh budovy, než běžet přímo proti zbrani. Jinak super. ()

Nefér hra (2021) (S09E08) 

O řadě různých fuckupů zde píší jiní a já na to už nemám sil, i když bych mohl jako v předešlých dílech přidat spoustu dalších.  Celé je to na hranici nechtěné parodie. Nejvíce domrvený díl bych z pohledu scénáristy shrnul asi takto: ok, mám tady hodinu prostoru, ale nenapadá mě víc než sotva deset minut smysluplného děje, do finále si musím ještě rozuzlení ušetřit, co s tím? Tak nechám Kurta a Harrisona vykecávat se čtvrthodinku o ničem v tělocvičně a trénovat tam baseball (?!?), další řadu minut budou bezcílně blábolit v chatě a z Harrisona udělám nechápavého idiota, do nekonečně natáhnu útěk Dextera s prostřelenou nohou před pomalejším nezraněným útočníkem v lese, aby nakonec spáchal nejpitomnější vraždu kariéry plnou usvědčujících stop... Ale nechme toho. Dexter je pořád super seriál, o tom není sporu stejně jako o tom, že země je placatá. ()

Zůstane to v rodině (2022) (S09E09) 

Jediný díl z této série, který s hravou lehkostí ukazuje půvabnou variaci na původního Dextera. ()

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Dexter se dočká prequelu

Dexter se dočká prequelu

08.02.2023

Minulý týden byla oznámena fúze mezi stanicí Showtime a streamovací službou Paramount+, obojí patří pod Paramount Media Networks, takže v praxi to bude znamenat jenom více sdruženého obsahu na jednom… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Reklama

Reklama