Reklama

Reklama

Dexter

(seriál)
Trailer 1
Krimi / Drama / Mysteriózní / Thriller
USA, (2006–2022), 93 h 29 min (Minutáž: 44–59 min)

Předloha:

Jeff Lindsay (kniha)

Hrají:

Michael C. Hall, Jennifer Carpenter, David Zayas, James Remar, C.S. Lee, Luna Lauren Velez, Desmond Harrington, Julie Benz, Christina Robinson (více)
(další profese)

Série(9) / Epizody(106)

Je inteligentní, okouzlující a má skvělý smysl pro humor. Je to Dexter Morgan (držitel Zlatého glóbu Michael C. Hall), všemi oblíbený sériový vrah. Coby forenzní expert u miamské policie ve dne vraždy vyšetřuje a v noci je páchá. Dexter se však řídí přísným etickým kodexem, který je jak jeho spásou, tak i celoživotním břemenem. Dexter, rozpolcený mezi nutkáním zabíjet a touhou po skutečném štěstí, žije v hlubokém konfliktu se světem i se sebou samým. V první řadě se dozvíme, že Dexter Morgan ve čtyřech letech osiřel a nese si s sebou traumatické tajemství. Byl adoptován policejním důstojníkem, který odhalil Dexterovy vražedné sklony a naučil syna ventilovat hrůznou touhu po lidské krvi konstruktivním způsobem – zabíjením odporných zločinců, kteří buď stojí nad zákonem, nebo se jim podařilo proklouznout spravedlnosti. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele FeriusParfax k tomuto seriálu (11)

Dexter (2006) 

Za mě jde o  originální námět na seriál, kdy krevní analytik na vraždách sám vraždí. Má ale určený kodex, kdy zabíjí jen ostatní vraždící mašiny. Ze začátku jsem si musela na Michaela C. Halla zvyknout, protože mi absolutně do této role nevyhovoval. Vůbec nevypadá jak psychouš, co po nocích ukojuje své bohulibé koníčky. Časem jsem si na něj ale zvykla a hlavně s ním souznila. Hrozně se mi líbily jeho vnitřní monology. Těch jsem se nemohla nasytit. Naopak, čeho jsem byla sytá až až byla Rita. Dextrova přítelkyně, která byla neuvěřitelně úzkoprsá, netolerantní, bez špetky humoru a pochopení. Prostě typická pinda, kterou bych nechtěla mít doma. Její děti taky nic moc… Takže linka Dexter/Rita byla v seriálu spíš nutné zlo. Naopak jsem měla ráda Dexterovu sestru Debru. Všemi sériemi Dexter proplouvá s menšími či většími problémy. Ze začátku je to ten správný psychouš a sociopat, který nemá emoce a city.  Postupně mě ale velmi mrzelo jeho… jak to říct… měknutí. Už se v jeho dušičce objevovaly emoce, vražd  bylo velmi pomálu a celé se to dostávalo do takových tuctových kolejí (děti, přítelkyně, žádné vraždy, spořádaný život). Což byla dost škoda. I tak se ale podle mého jedná o skvělý seriál se kterým pár týdnů žijete. ()

Studený start (2021) (S09E01) 

Tak po letech v izolaci se Dexter bohužel změnil ještě k horšímu. Je to připosranej, obyčejnej, tuctovej obyvatel maloměsta. Vnitřní trefné monology naštěstí zůstaly, ale není to zkrátka ten psychouš z prvních dílů. Už v recenzi na Dextera jsem psala, že postupně měkne, a to se mi teda vůbec nelíbilo. Vždyť právě díky černému humoru, absence emocí a empatie, vražedných choutek a jeho psychoušských myšlenek se na to většina lidí dívala. Kdo chce vidět Dextera – sráče? První díl dost zklamání. Jedna vraždička se odehrála, ale nebylo to zkrátka ono ()

Průtrž průserů (2021) (S09E02) 

Víc se seznamujeme s hrozně nesympatickým synem, kterého Dexter v 8. sérii opustil, a který se vrátil, aby tatínkovi pěkně znepříjemnil život.  Jeho ksicht a chování mi extrémně ruší už tak nudný zážitek. V tomhle díle se děje snad jen to, že se hledá tělo, které Dexter v předchozím díle zavraždil. Nudu občas rozčísne Harrison, který se neumí chovat. Dala bych mu nejradši přes hubu. Proč tátu hledal, když jen nakonec háže jeden unuděnej obličej za druhým? Vraždění v téhle sérii asi bude obstarávat jen ten šedivej pantáta. Nic moc. ()

Kouřové signály (2021) (S09E03) 

Ježiš… my chceme nenormálního Dextera!! Copak to tvůrci vůbec nepochopili? Koho zajímá tenhle připosránek? V tomhle díle mile překvapil jen nový krevní analytik a postupně se rozkrývá, co se vlastně stalo se synáčkem šedivého pantáty. Pobavila scéna s Deb, která si užívala ničení lidských končetin. Koukám se na to už podruhé. Napoprvé jsem se dostala asi k 5. dílu. Teď teda zatínám zuby a koukám znova. Bojím se konce. Nevypadá, že uspokojí moje černohumorné choutky. Harrison mi stále pije krev. ()

H jako hrdina (2021) (S09E04) 

Tvůrci se nadále drží svých zásad a nepovolují v průměrnosti. To je úctyhodné. Jak se dá ze seriálu, kdy se nemůžete odtrhnout a všechny postavy jsou vám sympatické dostat do bodu, kdy máte co dělat, abyste udrželi pozornost a nerozmlátili televizi, kdykoliv se JEDNA POSTAVA objeví na obrazovce? Nicméně ať nejsem nespravedlivá, tak v tomto díle se konečně něco trošku dělo. Dexter zjišťuje, že jeho synek asi podědil nezvyklé záliby. Roztáčí se další větev vyšetřování s další nesympatickou postavou a šedivý pantáta mlží, co to jde. I za cenu ztráty syna se snaží svést policii ze stopy. Angela je sympatická a chytrá policistka, takže jí určitě brzy všechno docvakne. ()

Na útěku (2021) (S09E05) 

Dexter má konečně chuť vraždit. Ještě chvíli a možná i sejme svoji masku a všem ukáže, zač je toho loket. Moc se mi líbily jeho vnitřní monology a výbuch na černého policajta, který strká všude nos. Skoro jako bych viděla samu sebe. Vůbec mě nebaví linka s Harrisonem, šedivým pantátou (ten sice nějakou tu vraždičku obstará, ale střelnou zbraní je to takové neosobní a nic neříkající) a s Angelou. Ta mimochodem začíná mít podezření, že Jim není Jim, tak se těším na budoucí konfrontaci. Slabé 3* ()

Příliš mnoho tuňákových sendvičů (2021) (S09E06) 

Hrozně mi v seriálu vadí to věčné stěžování si. Koho, sakra, zajímá, jak si dva puberťáci vylívají srdíčka, že je opustila maminka/tatínek? Jak je k nim život hrozě nefér? Ničemu ani nepomáhá neuvěřitelná kupa náhod. Jasně. Občas se i v reálném životě nějaká ta náhoda objeví, ale zatím seriál pluje jen na této vlně. Harrison upustí na konci páru a šedivej pantáta je vlezlej až běda. Opět slabší 3*. Ale Harrisonův záchvat na konci byl celkem koukatelný. Chci vidět Dextera vraždit! Rychlejšího tempa jsem si teda, na rozdíl od ostatních, nevšimla. ()

S kůží na trh (2021) (S09E07) 

Všechno tak nějak hezky shrnul makakus. Jednak si asi každý spočítá, že ve vzpomínkách by měl mít tatínek asi trošku jiný věk. Druhak to opravdu vypadá, že Harrison našel tatínka jen proto, aby mohl být stále ukřivděný. Vadí mi, že je se seriál přetransformoval jako seriál pro blbečky. Všechno vám pořád dokola opakují, vysvětlují, i když je to všechno jasný. Jsem ráda, že nejsem jediná, koho Harrison štve. Budu to psát asi u každého dílu, protože to byl opravdu přešlap vedle. Opět hrozná hromada mluvení o ničem. Akce byla jen při zatčení Kurta a hledání důkazů, které si obstarával Dexter. ()

Nefér hra (2021) (S09E08) 

Počáteční scéna vypadala slibně. Samozřejmě to tvůrci zase podělali. Celých 35 minut se nahánělo po lese a mluvilo se o nesmyslech. Angela má podivné štěstí na důkazy. Zvládla za jediný den rozlousknout několik vražd. Bravo. Kurt bohužel Harrisona nestihl zabít, takže ho budeme muset ještě dva díly strpět.  Člověk by řekl, že když vidíte na scéně chlapa v kukle a s pistolí, jak se těší, až se pomstí, tak budete napnutí a čekat, jak to dopadne. Tady je to ale všechno tak prvoplánové, že bylo hned jasný, jak to dopadne. Úplně se bojím konce, jak to ještě víc můžou podělat. Zároveň se na něj ale těším, protože je to průměrnější, než jsem čekala. ()

Zůstane to v rodině (2022) (S09E09) 

Spoiler. Zatím nejelpší epizoda. Harrison a Dexter se díky společnému koníčku semknou, aby konečně sprovodili ze světa šedivého pantátu. Jeho sbírka byla opravdu velmi originální. Dokonce mě tento díl několikrát rozesmál. „Erik je alespoň zmrzlý, tak nenadělám svinčík s krví." nebo když Dexter naprosto v klidu, chladnou hlavou a s náznakem absolutní spokojenosti rozřezává a cpe do pytlů Kurta. Konečně. Angela už přišla na "děsivou" pravdu a jen čeká na vhodný okamžik, jak svého milovaného zabásnout. Zatím mě tento díl navnadil na konec. Což jsem popravdě vůbec nečekala po té hrůze, co se předváděla doposud. ()

Otcovy hříchy (2022) (S09E10) 

Spoilery. Cože? Tak ten malej smrad zabil Dextera? Obviňoval ho naprosto zcestnými argumenty! Prostě byl pošahanej magor. Dexter na tom měl minimální podíl. Já nevím. Mě taky v dětství opustila máma a není ze mě vraždící monstrum, labilní debílek a neustále si na to nestěžuju a neobtěžuju tím své okolí. Jeho blitky, co vypouštěl z pusy, když na Dextera mířil v domnění, že mu to snad pomůže k normálnosti byly fakt nechutný. Zřejmě by se měla zavést nová terapie: Zabij tátu, bude ti líp. Takže konec mě vůbec neoslnil. Vůbec se mnou nehlo ani to, že zabil toho černouška. Udělal zkrátka co musel, aby měl svobodu. Průběh dílu byl však plný napětí, odhalování (diváci už teda samozřejmě všechno vědí, takže se žádné překvápko nekonalo), útěků a obviňování. Byl to i první díl, u kterého jsem dokázala celou hodinu udržet pozornost. Když ale ten malej smrad zastřelil svýho tátu, tak mě to fakt nasralo. Shrnutí: Průběh seriálu extrémní nuda, ale poslední dva díly se celkem daly. Z původního Dextera nezbylo téměř nic. Byla tu hromada nesympatických postav, nezajímavých dějových linek, Harrison, spousta nezáživných dialogů a nemálo špatných hereckých výkonů. ()

Související novinky

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

Úmrtí herce Juliana Sandse bylo potvrzeno

28.06.2023

Britský herec Julian Sands byl od 13. ledna tohoto roku veden jako nezvěstný poté, co se vypravil na turistickou trasu zasněženými horami v oblasti Baldy Bowl přibližně 45 mil na východ od města Los… (více)

Zemřel herec Ray Stevenson

Zemřel herec Ray Stevenson

22.05.2023

Velice smutná zpráva zasáhla v pondělí filmový svět. Milovaný a uznávaný herec Ray Stevenson zemřel ve věku 58 let. Zprávu potvrdil server Deadline s tím, že Stevenson údajně zemřel v Itálii, kde… (více)

Dexter se dočká prequelu

Dexter se dočká prequelu

08.02.2023

Minulý týden byla oznámena fúze mezi stanicí Showtime a streamovací službou Paramount+, obojí patří pod Paramount Media Networks, takže v praxi to bude znamenat jenom více sdruženého obsahu na jednom… (více)

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

Druhý ročník Comic-Conu Prague se blíží!

18.09.2021

Druhý ročník festivalu Comic-Con Prague proběhne v termínu 15. – 17. října 2021 v pražském O₂ universu. Comic-Con Prague 2021 nabídne fanouškům sci-fi, fantasy a hororu velmi pestrý a bohatý program… (více)

Reklama

Reklama