Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (970)

  • S ženskými převleky v seriálu skončil Jamie Farr (Maxwell Q. Klinger) na vlastní žádost. Nechtěl, aby se za něj jeho děti styděly. (Sony1994)
  • Jamie Farr (Maxwell Q. Klinger) je ve skutečnosti zčásti Libanonec. Jeho otec byl Američan a matka Libanonka. (Sony1994)
  • Jamie Farr (Maxwell Q. Klinger) jako jediný z hlavních herců doopravdy pochází z města, ze kterého pochází i jeho postava. Své rodné Toledo propagoval hrdý Farr všude, kam přišel, včetně seriálu M*A*S*H, což Toledo značně proslavilo a vedení města za to po Farrovi pojmenovalo park, ve kterém si jako dítě hrál. (Sony1994)
  • Plukovník Potter (Harry Morgan) před válkou bydlel v Missouri, avšak v jedné epizodě říká, že bydlel v Nebrasce. (HappySmile)
  • Vzdálenost z MASH 4077 do Soulu je 55 km, do Tokia je to 417 km a do San Francisca 8736 km. (HappySmile)
  • Richard Hooker (původním jménem Dr. Richard Hornberger) byl se svou knihou "MASH: A Novel About Three Army Doctors" vyhozen ze 17 nakladatelství, než mu byla v roce 1968 vydána. (HappySmile)
  • Seriál ve druhém roce natáčení zasáhla stávka scenáristů. V osmém roce zase stávka herců. (HappySmile)
  • Lorettě Swit (Margaret Houlihanová) občas chodily dopisy od sestřiček, které jí děkovaly za to, že zdravotní sestra byla konečně v televizi zobrazena jako starostlivá lidská bytost. (HappySmile)
  • Herci si mimo kameru tropili žertíky jeden z druhého. Házeli po sobě lžíce nebo dělali legrácky v jídelně. Jedna z věcí, které měli ve zvyku, když čekali na sále, byla nenápadně brát svorky z táců s chirurgickými nástroji a snažit se je připevnit jich co nejvíc na něčí plášť, aniž si toho dotyčný všiml. Rekord drží Mike Farrell (B.J.), kterému se jich nepozorovatelně podařilo připevnit 23 na plášť Davida Ogdena Stierse (Charles). Jednoho rána zase shromáždili kopec palačinek, a když Alan Alda (Hawkeye Pierce) dotočil svou scénu, stal se jejich terčem. Jindy přemalovali šatnu Davida Ogdena Stierse na oranžovo a červeno. Když herec ráno přišel a rozsvítil, byl to pro jeho oči šok. (HappySmile)
  • Epizody se nenatáčely chronologicky tak, jak běžely v televizi. (HappySmile)
  • William Christopher (otec Francis Mulcahy) navštěvoval irského kněze v kostele u svatého Timoteje, aby se lépe připravil na svou roli. Sám se tak naučil, jak se pokřižovat, dávat požehnání, udílet poslední pomazání a odříkávat latinské modlitby. Také prostudoval vládní záznamy o kněžském armádním sboru a zjistil, že to všichni byli obyčejní muži, a tak se vyhýbal tomu, aby Mulcahyho hrál jako nějakého světce. (HappySmile)
  • Přestože se William Christopher (otec Mulcahy) objevoval od začátku seriálu přibližně 12x v jedné sérii, smlouvu dostal až čtvrtý rok natáčení. Další rok trvalo, než se to nějak projevilo na jeho platu. Navíc dostal i parkoviště a šatnu. Od 6. sezóny účinkoval v každém díle. (HappySmile)
  • William Christopher (otec Mulcahy) většinu pátého roku natáčení proležel s infekční žloutenkou a celých osm měsíců byl připoután na lůžku. Kdyby marodil ještě delší dobu, ze seriálu by ho pravděpodobně vyškrtli. David Ogden Stiers (Charles Winchester) zase dostal hepatitidu během natáčení závěrečného dílu seriálu. (HappySmile)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama