Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (971)

M*A*S*H - Kdo jsi, Margaret? (1979) (epizoda) (S08E02)

  • Původní název epizody odkazuje na otázku, kterou dostali všichni, kteří byli vyšetřování pro neamerickou činnost. Předvolaní byli tázáni: „Are you now or have you ever been a member of the Communist Party?“ („Jste nebo byl jste někdy členem komunistické strany?“). (sator)

M*A*S*H - Kdo jsi, Margaret? (1979) (epizoda) (S08E02)

  • Margaret (Loretta Swit) zmiňuje, že její přítel měl Nash. Nash Motor Company byla značka automobilu ve Spojených státech až do roku 1954. V roce 1936 představil Nash funkci „Bed-In-A-Car“, která umožňovala přeměnu interiéru vozu na prostor na spaní. Takže slovo „nash“ je možné v jistém kontextu vnímat jako dvojsmyslnou narážku. (sator)

M*A*S*H - Kdo jsi, Margaret? (1979) (epizoda) (S08E02)

  • V epizodě je zmiňována zkratka „HCUA“. House Un-American Activities Committee, tedy Sněmovní výbor pro neamerické aktivity, byl vyšetřovacím výborem Sněmovny reprezentantů Spojených států, vytvořeným v roce 1938 za účelem vyšetřování údajné neloajality a podvratných aktivit. Téměř jakákoli publicita od HUAC znamenala zápis na „černou listinu“. Bez šance očistit své jméno se vyšetřovaný ocitl bez přátel a přišel o práci. Po pádu Josepha McCarthyho začala prestiž HUAC koncem 50. let postupně klesat. V roce 1959 byl výbor odsouzen bývalým prezidentem Harrym S. Trumanem. Sněmovní výbor pro vnitřní bezpečnost byl formálně ukončen 14. ledna 1975. Jeho pravomoci však byly přeneseny do sněmovního soudního výboru. (sator)

M*A*S*H - Mír s námi (1978) (epizoda) (S07E02)

  • Pchanmundžom, kde probíhali mírová jednání o skončení války, je vzdálen od místa, kde sídlil MASH 4077, tedy u vesnice Uidžongbu, cca 80 kilometrů. (sator)

M*A*S*H - Mír s námi (1978) (epizoda) (S07E02)

  • Během korejské války se o tom, kdo bude vyřazen a propuštěn domů, rozhodovalo podle podobného systému, jaký byl zaveden během druhé světové války. K tomu, aby voják získal rotaci zpět do CONUS (Continental United States), bylo zapotřebí získat celkem 36 bodů – 4 body se udělovaly za každý měsíc v bojové zóně, 3 body za umístění mezi velitelstvím pluku a umístěnými bateriemi a 2 body za službu v týlovém uskupení. Ale tento bodový systém se lékařů netýkal. (sator)

M*A*S*H - Stěhování 2 (1976) (epizoda) (S05E02)

  • Když se Hawkeye (Alan Alda) dozví, že fronta je nyní na dohled MASH, říká: „Oh, to be in England now that war is here.“ Odkazuje tím na báseň „Oh, to be in England“ od Roberta Browninga, která začíná slovy: „Oh, to be in England now that April's there.“ (BMW12)

M*A*S*H - Stěhování 2 (1976) (epizoda) (S05E02)

  • Margaret (Loretta Swit) se ptá Radara (Gary Burghoff): „Myslíte, že berou zajatce?“. Radar na to odpovídá: „Doufám, že ne, po Chop suey se vždycky osypu.“ Chop suey je pokrm čínské kuchyně sestávající z masa a vajec, rychle vařené se zeleninou, jako jsou fazolové klíčky, zelí a celer, v omáčce zahuštěné škrobem. (sator)

M*A*S*H - Duhový most (1974) (epizoda) (S03E02)

  • Plukovník Blake (McLean Stevenson) posílá pro zajaté a zraněné americké vojáky na čínské území většinu lékařů, které má k dispozici. Kdyby se jednalo o lest, jak někteří předpokládali, zdecimoval by jednotku MASH. (sator)

M*A*S*H - Duhový most (1974) (epizoda) (S03E02)

  • Velitel (McLean Stevenson) se před nástupem lékařů na dovolenou ptá, kde v Tokiu budou ubytováni. Je to běžný postup proto, že kdyby nestíhali ošetřovat v MASH raněné, aby věděli, kde je najdou a zrušili jim dovolenou a povolali zpět. Vzdušnou čarou je to však z místa, kde jsou (u vesnice Uidžongbu), 1 200 kilometrů. Nejspíše by uplynulo mnoho hodin, než by se to podařilo. Vojáci také jezdili na dovolenou do Soulu – to je od jejich tábora jen 30 kilometrů. (sator)

M*A*S*H - Duhový most (1974) (epizoda) (S03E02)

  • Přestože k hromadné výměně zraněných válečných zajatců došlo až těsně před koncem korejského konfliktu v roce 1953, existovaly četné zprávy o tom, jak čínské jednotky na úrovni místních jednotek propouštěly zraněné vězně a nechávaly je sbírat nebo dokonce vyzývaly síly OSN, aby vyslaly personál sbírat své raněné. (sator)

M*A*S*H - Duhový most (1974) (epizoda) (S03E02)

  • Pistole Margaret (Loretta Swit) je Colt Model 1908 Vest Pocket, navržená jako malá střelná zbraň ráže 0,25. Nosili ji například policisté jako mimoslužební zbraň. (sator)

M*A*S*H - Charlie o páté (1973) (epizoda) (S02E02)

  • Píseň hrající na začátku epizody je korejská verze „Chattanooga Choo Choo“. Jedná se o jazzovou skladbu Harryho Warrena, ke které napsal text Mack Gordon. Prvním interpretem byl orchestr Glenna Millera, jenž skladbu nahrál do soundtracku k filmu Zasněžená romance (1941), kde ji zpíval hlavní tenorsaxofonista Millerova orchestru Gordon „Tex“ Beneke. (sator)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama