Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 240)

RajAthen 

všechny recenze uživatele

Kdo by je neznal. Vykoukal jsem tento seriál alespoň dvakrát a chápu, proč se tahle parta svérázných postav stala legendou. Každý díl zaručuje porci zábavy, což ovšem nebrání tomu, že se s hrdiny můžete cítit leckdy i mizerně, protože válka skutečně není kojná. ()

Monroe1991 

všechny recenze uživatele

Dokonalý komediální seriál z prostředí korejské války, který mě (i když už běží v televizi snad podesáté) rozhodně nenudí. ()

Slimakovec 

všechny recenze uživatele

Kdyby šlo dát 6 hvězdiček, MASH je u mě má. Spolu s Bratrstvem neohrožených je to to nejlepší, co kdy bylo o jakékoliv válce natočeno. Spoustu dílů jsem viděl hodněkrát a můžu si je pouštět pořád dokola, ať uz pro jejich skvělý humor, nebo pro jejich dokonalé zobrazení absolutní zbytečnosti války a absurdnosti vojenských nařízení. Je úžasný, jak režisér dokáže skloubit humor a válku dohromady, v jedné části se popadám za břicho a hned na to mi mrazí v zádech (například díl, kdy se Henry Blake vrací domů). Tohle nejde popsat, to se musí vidět. ()

FireTight 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Geniální seriál a můj nejoblíbenější, další slova by byla jen nošením dříví do lesa. Geniální humor, geniální zobrazení nesmyslnosti války, geniální příběhy, geniální postavy, geniální je snad úplně všechno. To je asi vše, jdu se dívat na M*A*S*H... ()

nathaniel 29 

všechny recenze uživatele

Jednoznačná jednotka. Sršiaci optimizmus a pohoda tečie určite aspoň do 120tej časti. Našťastie aj ďalej seriál ponúka veľa cenného. ()

Dony Gorila 

všechny recenze uživatele

Ani nevím co k tomuto seriálu napsat. Pro mě je to krásná půl hodinka dobrého humoru, kanadských žertíkům a hlavně optimistického přístupu na celou věc války. Prostě a jednoduše to miluju. Další slova by už byla jen a jen zbytečná. ()

Bobšule 

všechny recenze uživatele

Nejsem milovník seriálů z lékařského prostředí. Nebaví mě. A nejsem milovník válečných seriálů. Nebaví rovněž. Ovšem M*A*S*H, M*A*S*H, to je něco jiného. Nelze ho nemilovat. Je tak pestrý, jak jenom deset let natáčený seriál může být. Lze v něm nalézt vše. Od kýče až po umění. Od bezuzdné legrace, až po vysloveně vážná a mnohdy stále aktuální a platná témata. Osobně mám nejraději sestavu s plukovníkem Potterem a Charlesem. Obzvláště s Charlesem. Je to moje neojblíbenější postava. Soucítím s ním. Mým zcela nejoblíbenějším dílem je samozřejmě závěrečný dvouhodinový film. Ovšem hend vedle něj je ten, v němž zakopávají truhlu s věcmi, které symbolizují válku v Koreji. Jenom máloco mě kdy dojalo tolik, jak Radarův medvídek... Stal se pro mě symbolem tohoto seriálu. ()

jaki96 

všechny recenze uživatele

Je až neuvěřitelné, že i seriál z válečného prostředí může být tak vtipný a tak zábavný. Velká poklona patří všem režisérům a hercům, kteří si zde zahráli. ()

Hermanka 

všechny recenze uživatele

Seriál, se kterým jsem vyrostla. Originální námět. Skvělý scénář, který dá blýsknout stěžejním postavám. Vtip se kloubí s ohromnou lidskostí. Ve většině případů kultovní epizody. Dodnes se pokaždé nezapomenu rozloučit s plukovníkem Blakem, prožít románek Margaret s Hawkeym a nebo si poplakat když M*A*S*H 4077 dostane "propustku" na vždy domů. Zase zítra se budu dívat. ()

Colour 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je to jediný počin, ktorý je posadený na smútku (vojna, smrť), a pritom sa na tom človek smeje ako divý. Všetky postavy a ich konania sú tak hrabnuté nie vďaka tomu, že sú takí naozaj, ale vojna ich zničila natoľko, že od zúfalstva perlia neskutočné hlášky a robia ohromné hlúposti, aby sa od nudy nezbláznili nadobro ("Myslíš, že bude podozrivé, ak ho v sprche zrazí džíp?"). Z toho vyplýva aj hlavná myšlienka celého seriálu: skutočne existuje potrebná vojna? To povedzte tým padlým mladým mužom. Žiadna vojna by nebola potrebná, keby ľudia nie sú také svine. Postavy sú bezchybne vykreslené, aké som v seriáli nikdy nevidela. 1* je pre scenár málo. Hlavní hrdinovia sú charizmatickí (Alan Alda vedie). Nechápem tých, čo tvrdia, že seriál nie je dobrý, lebo je málo vtipný. Keďže podklad je vážny, humor nemôže byť vždy. 95% ()

swiss 

všechny recenze uživatele

Obsazení se vždy povedlo a to je malý zázrak. Když některý skvělý herec skončil (nebo umřel), vždycky se našel stejně dobrý, nebo lepší.... ()

Armin82 

všechny recenze uživatele

Seriál M*A*S*H je typickým příkladem toho,že sranda musí bejt i kdyby na chleba nebylo,v tomhle případě bych to poupravil--->sranda musí bejt i když jste uprostřed války a každý den kolem vás umíraj lidi...kultovní seriál s bezchybným Alanem Aldou--->90% ()

Chip89 

všechny recenze uživatele

Nevím jesti jsem vždycky viděla všechny díly ze všech sérií,ale zaslouží si určitě nějaký obdiv. Není díl, u kterého bych se ani jednou nezasmála, i přestože těch dílů je opravdu hodně. Prostředí je výjimečné, humor kvalitní a baví celý svět.... ()

Jaxx84 

všechny recenze uživatele

Dojemná kombinace hrůz války a hrůz uvnitř lidí položená proti humoru Hawkeyho, Trappera, B.J. a plukovníky Blakea a Pottera. Hlavně střety Franka Burnse s Hawkeym jsou útok na bránice. A pak. Smrt pluk. Blakea, infantilita Radara, smrt vojáků, bída místních Korejců.... Jak vždy říkám, důležitý je kontrast. Bílá sama o sobě nám nic nepoví, pokud vedle sebe nemá černou. ()

Brinkley 

všechny recenze uživatele

Vzhledem k tomu, že M.A.S.H. běží v TV od mého dětství v podstatě nepřetržitě, nešlo mu uniknout. Zvlášť, když se v domácnosti nachází alespoň jeden příslušník mužského rodu. I tak nemám, co bych tomuto seriálu vytkla. Nechybí opravdu vtipné dialogy, slušné herecké výkony, emocionálně vyvážený děj. Je až neuvěřitelné, že si M.A.S.H. udržel nadstandardní kvalitu po celých 256 epizod. Poté, co byl v pozici oponenta Bažiny Kunní ksicht nahrazen noblesním Charlesem Emersonem Winchesterem III., mým oblíbencem, usedala jsem k obrazovce i sama od sebe. ()

markotter 

všechny recenze uživatele

Na tohle se dá dívat v kteroukoliv roční dobu a je to jeden ze seriálů, který si drží vysokou kvalitu skoro ve všech dílech s výjimkou těch pozdějších, kdy už jakoby režiséři nevěděli, o čem psát a asi i herci z toho už museli bejt dost unavení. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama