Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 240)

killer1992 

všechny recenze uživatele

Skvělý seriál, který si i přes vysoký počet epizod stále udržuje svůj standard (i když osobně považuji za vrchol seriálu epizody po příchodu plukovníka Pottera a před odchodem Franka Burnse). Vtipy jsou vtipné, postavy zábavné od krátkozrakého úředníčka řídícího jednotku přes militantního neschopného magora až po nabubřelého aristokrata. Komická stránka je vždy vkusně skloubená s vážnějším, často protiválečným tématem, které se vyskytuje v takřka každé epizodě. Úvodní znělku zná asi každý, stejně jako alespoň pár odpovědí na pozdrav ahoj Franku. Vypíchl bych skvělou epizodní postavu šíleného plukovníka Flaga. O kvalitách seriálu vypovídá i to, že je prakticky non stop reprízován a sledovanost má stále. Zvláštní poděkování patří autorům za to, že seriál zasadili do prostředí války korejské, nikoliv vietnamské, protože se nemůžu zbavit dojmu, že v té záplavě protiválečných děl s tématikou vietnamské války by se MASH ztratil nebo by minimálně nevyzněl tak vtipně a zábavně. ()

pajiczech 

všechny recenze uživatele

Jednoznačné pro mě nejlepší seriál s touto tématikou. Vtipný a zároveň smutný. Pravidelné ho sleduji jednou ročně. Každý díl má svoje kouzlo a vysokou laťku si drží po celou dobu seriálu. Velkou zásluhu a pochvalu si zaslouží také dabéři který jsou výborní jako vždy. ()

Ivy_9 

všechny recenze uživatele

Toto je legenda legend. Když jsem byla ještě "malé pískle", tak jsem nedokázala docenit jeho kvalitu. Dnes si užívám každý díl, zaručeně mně vždycky pobaví. A nikdy se neomrzí. Je super, že MASH nebyl pojat jako čistě komediální dílo, ale taky ukazuje i tu skutečně zatěžující stránku války... ()

Jakubsa 

všechny recenze uživatele

Když jsem se narodil měl tenhle seriál už 22 let...mě je dnes 23 a lepší odreagování by člověk těžko hledal!! Klobouk dolů ()

Mariooo 

všechny recenze uživatele

M.A.S.H. je kultovní seriál z doby války v Koreji, kde se snoubí armádní prostředí s prostředím doktorským. Seriál, který můžete vidět po letech znovu a znovu a nikdy neomrzí. Vynikající herecké výkony všech, kteří u něho stávili dlouhá léta. Když se vcítíte do děje, čekají vás většinou velmi humorné chvilky, kdy si oddechnete, ale nevyjímá to ani chvíle, kdy člověka trne, jako například při pádu letadla plukovníka Blakea. Natočit něco takového už se asi nepovede. Za mne 100% ()

Indio 

všechny recenze uživatele

Všiml si někdo, že tam není trapnej umělej smích v pozadí jako u jinejch sitcomů. TO SE SMĚJOU MRTVÝ LIDI. ()

ArchAngel_ 

všechny recenze uživatele

Co říci, nadčasové dílo. Viděno asi 100x v češtině, ale v originále je to ještě lepší. Vřele doporučuji! Hodnocení 100% ()

Rangifer 

všechny recenze uživatele

Seriál z války v Koreji. Zajímavé prostředí, zajímám se o válečnou historii. Rád se na ten seriál dívám, líbí se mi všechny postavy, každá postava má prostě svůj charakter. Hóky Pírs, Traper, Býdžej Hanyket, Kuní ksicht Bárns, Šťabajzna Hulyhenová, Major Čárls Emrson Vynčestr, Klinger, Radar Ourejly, Šermen Potr a otec Malkehy, všechny mám rád. Kdybych to někdy v nějaké válce koupil, chtěl bych, aby mě odvezli do MEŠE ČTYŘI NULA SEDM SEDM. Jen bych měl obavy, aby mě nepopraskaly stehy smíchem. ()

LoneGunman 

všechny recenze uživatele

Můj zdaleka nejoblíbenější seriál, který mě donutil postavit se poprvé a pravděpodobně naposled v životě do fronty na autogram, můj výtisk "Velké knihy o seriálu M*A*S*H" tak dnes zdobí podpis Loretty Swit. Jedině M*A*S*H ve mně totiž dokázal vzbudit kompletní škálu emocí. Epizody jako "Někdy slyšíš kulku", "Abyssinia, Henry" nebo "Čas života" mě dokázaly opravdu zasáhnout. Nikdy mu ani neuškodila výměny postav, BJ nebyl o nic horší než Trapper, Potter dokázal nahradit Henryho a s Charlesem byla stejná legrace jako s Frankem... Vzpomínám si, jak v době, kdy běžel M*A*S*H poprvé jsem vlastně nesnášel víkendy protože další epizoda byla až v pondělí. Moc dobře vím, že Richard Hooker, autor knižní předlohy, neměl seriál rád, pro mě je ale M*A*S*H ultra klasikou, která bude mít navždycky místo v mém srdci. "Frank: Budeš mít sedm let neštěstí. B.J.: Nebo dva týdny v Koreji, co je horší?" ()

T.O.M. 

všechny recenze uživatele

Zajimavá je korelace seriálu s válkou ve Vietnamu. Producenti chytře využili tématu, po kterém byla u veřejnosti poptávka. Zatímco první série (zejména ta první) jsou klasickým sitcomem naroubovaným poněkud toporně na válečné prostředí, a děj válku pokud možno co nejvíce ignoruje a bagatelizuje - viz pilotní díl, tak naopak další, které vznikly po americkém stažení z Vietnamu a nechání (jiho)Vietnamců na holičkách zcela nepokrytě prezentují narativ války prezentovaný levicovými americkými "mírovými aktivisty" v souladu s výkladem Moskvy, tedy o zločinosti americké armády v zemi, kde by vůbec neměla být. Je s podivem, že autorům nepřišlo hloupé točit seriál, kde tepou americkou armádu, a ignorují zločiny komunismu v době, kdy z Vietnamu s nasazením života utíkaly miliony uprchlíků, jen aby unikly komunistickému teroru. Americké opuštění jižního Vietnamu pak možná pro někoho vypadalo snesitelněji a prohra v bitvě studené války se dala interpretovat jako správný krok. Seriál si hojně utahuje z armády, tajných služeb a strachu z komunistů(což mu i jde a patří to k nejlepším částem), ale komunistu, natož jeho oběť v něm budete hledat stěží. Seriál se pod pláštíkem humanity prezentuje válku v Koreji z takového úhlu pohledu, že z něj museli mít soudruzi v Moskvě velkou radost. Kdyby byly všichni skuteční lidé na světě takoví pacifisté, jako hlavní hrdina seriálu, mohl být celý svět brzy řízen z Kremlu. Hlavní hrdina neustále řeší, jak je přítomnost amerických vojáků špatná, ale co by bylo bez ní, to neřeší. Ad absurdum bychom možná mohli taky přestat posílat policii k výjezdům. Proč taky, když policisté by byli jistě raději doma, hrozí jim tam zranění a všichni jsme přece stejní slušní lidé a jistě bychom si nějak lidsky poradili i bez policistů a jejich zbraní. Idealismus a naivita mohou být někdy pěkně nebezpečné. Zajimavý byl postup scénaristů, kdy každou postavu nahrazovali v podstatě jejím opakem. Stalo se tak u frenka, henryho, trapera i radara. Myslím ve smyslu záletník/věrný manžel; mizerný chirurg/výborný chirurg; nepořádný a neschopný voják/ disciplinovaný a svědomitý voják. ()

xulux 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Viděl jsem premiéru seriálu v TV a sledoval i další asi tři reprízování, nyní se občas podívám, když nemám co jiného na práci, nikdy se neokouká ... Patřím do té skupiny lidí, kteří se rádi podívají na tento seriál, ať už ho budou reprízovat za padesát let (toho se asi nedožiju). Většina lidí, kteří tady dávají malé hodnocení, mají spíše problém s určitým hercem, kterého nemají rádi a tak odsoudí celý seriál. Anebo jsou příznivci Dallasu, Ulice a jiných nekonečných seriálů, které se zase nelíbí mojí osobě a to mi přípomíná, že jim jdu také dát nízké hodnocení :) ()

andreas_tool 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Pro mě seriál seriálů. Všichni z účinkujících herců hrají první ligu. A i tak nad nima ční Alan Alda, alias Hawkeye. Líbí se mi, že všechny postavy se vyvíjí, to čím prochází je (pochopitelně) mění (nejvíc je to asi vidět na Hawkeym, Margharet a Charlesovi). Můžu vidět 150x a pořád znova. Top 1. ()

Zellie 

všechny recenze uživatele

Seriál z prostředí vojenské polní nemocnice, kde doktoři a sestry oplývají humorem, aby se z toho prostředí úplně nezbláznili. Díly jsou krásně vyvážené, někdy je humoru více, někdy méně. Pokud se to zrovna nehodí, není vůbec. Některé scénky jsou i velmi dojemné. Seriál měl mít původně jen pár dílů, proto se na konci prvních sérií cítíme, jako by měl být díl poslední. Ale nakonec z toho vzešlo 11 sérií. U tohoto seriálu není vůbec cítit, že by byly scénky nebo vtipy ohrané, možná také zásluhou střídání herců v průběhu času. ()

karyon 

všechny recenze uživatele

Je to jednoduchy. Kdo tomuhle serialu dal 1 hvezdu a k tomu polotrapny komentar, neni dispely. Tohle neni serial pro deti. Vtipky a jejich kontex tezko pochopi pubertak ala Tom Riddle, ktery si omylem odskocil od Tik Toku nebo Instace a snazil se pochopit svym malym mozeckem tento Velky serial a vyblinkal tady svuj komentar. Na Mash se musi dospet. Nemejme to pubertakum za zle. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama