Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (970)

  • Když se rozvíjela postava Maxe Klingera (Jamie Farr), bylo stanovené, že bude mírně homosexuální a bude se zaměřovat na ženské šaty. Jamie Farr navrhl, že bude vtipnější, když bude Klinger dělat, jako by oblečení, které nosí, bylo úplně normální. (HappySmile)
  • Gary Burghoff (Radar) sám vytvořil šatník pro svoji postavu. Byl to také jeho nápad, aby Radar nosil brýle (aby jeho špatný zrak vyrovnal dokonalý sluch). (HappySmile)
  • Wayne Rogers (Trapper) opustil seriál po třech sériích poté, co se nedokázal dohodnout se studiem na smluvních podmínkách. (HappySmile)
  • Nikdy nespatřený hlasatel rozhlasu jsou ve skutečnosti 3 osoby: herci Jimmy Lydon, Todd Susman a Sal Viscuso. Susman si v seriálu i osobně zahrál v jedné epizodě (vojína Dannyho Bakera) a Viscuso hrál několik postav (pacienta Johna, seržanta Raymonda McGilla a desátníka Bennyho Bryanta) v několika epizodách. (HappySmile)
  • Klinger (Jamie Farr) často zmiňuje restauraci v jeho rodném Toledu v Ohiu zvanou Tony Packo. Tato restaurace skutečně existuje na severní straně Toleda a je stále velmi populární mezi obyvateli města a přilehlého okolí. (HappySmile)
  • Jenom jednou měl Trapper (Wayne Rogers) na sobě červený župan jako Hawkeye (Alan Alda) v pilotním dílu. Potom už nosil jenom žlutý župan. Hawkeye nosil červený a B.J. (Mike Farrell) modrý, ale několikrát měl různé odstíny modré. (HappySmile)
  • Herci obvykle při natáčení nenosili vojenské boty, protože tvrdili, že jsou pro natáčení příliš hlučné a nepohodlné. Postavy byly většinou filmovány od pasu nahoru, takže vojenské boty se nosily, jen když to bylo nezbytné. Většina herců na placu nosila nejčastěji tenisky. (HappySmile)
  • Scenárista Larry Gelbart dokázal skvěle využívat skutečné dění prezentované v každodenních zprávách. Například 23. díl Příměří se vysílal týden po zastavení palby ve Vietnamu. (HappySmile)
  • Společnost CBS nekompromisně zamítla jeden scénář. Ten vyprávěl o tom, jak měl Hawkeye (Alan Alda) milostné pletky se dvěma sestrami najednou (s každou v jiné směně). Nakonec na to přijdou a obě mu sdělí, že jsou v jiném stavu. Společnost tehdy řekla, že pletky tohoto druhu jsou na obrazovce nepřípustné. (HappySmile)
  • Cenzoři zakázali, aby Radar (Gary Burghoff) použil slovo "prsa". Také nařídili vyškrtnout z dialogu slovo "panna". Příští týden ho tam ale měli zpátky. Scenárista Larry Gelbart si totiž schválně vymyslel vojáka, co pocházel z Panenských ostrovů. (HappySmile)
  • Scenárista Ken Levine se svěřil, že když měli herci moc otravných poznámek ke scénáři, tak spolu se svým partnerem scenáristou přesunuli díl seriálu do chladné korejské zimy. Herci museli postávat okolo barelů s ohněm v nepromokavých bundách, když přitom v Malibu, kde natáčeli, bylo skoro 40 °C. Tohle se stalo asi dvakrát a herci už potom nikdy neměli nepatřičné poznámky ke scénáři. (HappySmile)
  • V celém seriálu nebylo nikdy řečeno, co přesně znamená jméno B.J. (Mike Farrell). Hawykeye (Alan Alda) se to pokusí v jednom díle zjistit, ale jak B.J.ovi přátelé, tak jeho dokumenty tvrdí, že se jmenuje prostě B.J. Ke konci seriálu B.J. vysvětluje, že se jeho rodiče jmenují Bea [bí] a Jay [džej] a tvrdí, že to je pravý původ jeho jména. Nikdy se ovšem neobjasní, jestli je to opravdu tak. (HappySmile)
  • Klinger (Jamie Farr) se často představuje celým jménem Maxwell Q. Klinger, ale nikdy neřekl, co to "Q" vlastně znamená. (HappySmile)
  • M*A*S*H se natáčel na dvou různých místech. Exteriérové scény a scény se stany se v prvních několika sériích natáčely v horách u Malibu. Interiérové scény se natáčely ve studiu Fox. Atelier byl později zařízen tak, aby se v něm daly natáčet i exteriéry. Např. scény v noci bylo snadnější natáčet v atelieru, ale pro přílet vrtulníků se musel použít ranč. (HappySmile)
  • CBS puntičkářsky lpěla na přesnosti lékařských údajů, takže ke slovu přišel odborný poradce. Vzniku každého scénáře předcházela konzultace s doktorem Walterem Dishellem, který prověřoval dialogy a lékařské postupy a dohlížel na scény odehrávající se na sále. Dr. Dishell a Alan Alda dokonce napsali jednu epizodu společně. Ještě před uvedením seriálu na obrazovky dala společnost jasně najevo, že nechtějí žádné krvavé operační výjevy, které by urážely jemnocit diváků. (HappySmile)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama