Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Zajímavosti (970)

  • V epizodě Zachraňte vojína Bendera seriálu Futurama (od r. 1999) se odehrává scéna v armádní nemocnici, začne hrát písnička ze seriálu M*A*S*H a některé postavy pronášejí vtipné i vážné citace ze seriálu. Jedna z postav je robot iHawk založený na Hawkeyeovi (Alan Alda). (HappySmile)
  • V seriálu Simpsonovi (od r. 1989) v epizodě Napůl slušný návrh odlétá Marge pryč na víkend se svým bývalým přítelem Artiem Ziffem a Homer na ni mává ze země. Hned poté začne hrát znělka ze seriálu M*A*S*H a vedle Homera je vidět nápis z oblázků "Keep Your Clothes On" (Oblečení si nechte na sobě), což má být narážka na poslední díl M*A*S*He Nashledanou, sbohem a amen. (HappySmile)
  • M*A*S*H je několikrát zmíněn v seriálu Griffinovi (od r. 1999). Jedna postava říká: "Vždycky když zapaluju raketu, tak si rád představuju, že s ní mířím na Jamieho Farra a Alana Aldu." V jiném dílu Brian předvádí scénu, kde Radar (Gary Burghoff) oznámí chirurgům smrt plukovníka Blakea (McLean Stevenson). V dalším dílu zase Stewie pod vlivem alkoholu zpívá první slova znělky M*A*S*He "Suicide is Painless". (HappySmile)
  • Spisovatelka Paulette Bourgeois se svěřila, že 170. díl seriálu J*E*S*K*Y*N*Ě, ve kterém má Hawkeye (Alan Alda) strach z pobytu v tmavé jeskyni, byl inspirací pro její první knihu ze série knížek pro děti "Franklin". (HappySmile)
  • Na rozdíl od McLeana Stevensona (Henry Blake) a Waynea Rogerse (Trapper), Larry Linville (Frank Burns) neopustil seriál kvůli tomu, že by jeho postava měla malý prostor. Měl smlouvu na 5 let a po jejím vypršení ji neprodloužil, protože cítil, že už vyčerpal všechny možnosti své postavy. (HappySmile)
  • Mnoho příběhů, které se odehrávaly v prvních sezónách, bylo založeno na opravdových příbězích, které se filmaři dozvěděli od stovek chirurgů pracujících v jednotkách MASH. (HappySmile)
  • Jednou z hostujících hvězd byl Sorrell Booke, který si zahrál generála Barkera. Booke byl veterán z korejské války. (HappySmile)
  • Většina herců ze seriálu si střihla roličku v seriálu To je vražda napsala (od r. 1984). Wayne Rogers (Trapper) se v něm objevil 5x jako PI Charlie Garrat. David Ogden Stiers (Charles) si 3x zahrál univerzitního profesora a jednou hosta rádia, které hrálo klasickou hudbu. G. W. Bailey (seržant Rizzo) se 2x objevil jako newyorkský policista. Larry Linville (Frank Burns) hrál 2x policajta, který byl přesvědčený, že Jessica (Angela Lansbury) je ze CIA. Harry Morgan (plukovník Potter) se objevil v jedné zajímavě sestříhané epizodě, která byla smíšená s filmem, ve kterém si zahrál. William Christopher (otec Mulcahy) si střihl roli vraha, který miloval ptáky. Jamie Farr (Klinger) byl k vidění ve dvou dílech - jednou jako nadějný nový vydavatel pro Jessicu a podruhé s Lorettou Swit (Margaret), která hrála moderní umělkyni. Mike Farrell (B.J.) si zahrál muže v senátu. (HappySmile)
  • Syn režiséra Roberta Altmana - Mike Altman - napsal slova k titulní písni seriálu "Suicide Is Painless", a to když mu bylo pouhých 14 let. (HappySmile)
  • Na slávu M*A*S*He se pokusily neúspěšně navázat seriál M*A*S*H - Co bylo potom (od r. 1983) a televizní film W*A*L*T*E*R (1984), kde si zahráli někteří herci z původního seriálu. Dalším seriálem byl Trapper John, M.D., který byl úspěšnější, avšak s původním seriálem ho nespojovalo nic jiného než jméno doktora v názvu. (HappySmile)
  • Pořadí, v jakém byly jednotlivé díly odvysílány v Česku, se liší od pořadí, ve kterém byly původně vysílány v Americe. (HappySmile)
  • Původní film i seriál jsou založené na zážitcích dr. Richarda Hookera, který ale odmítl sledovat seriál, protože byl nekompromisní republikán a seriál se mu zdál až směšně liberální. (HappySmile)
  • G. W. Bailey, který hrál příležitostně seržanta Rizza, agitoval, aby mohl v 9. sérii nahradit odcházejícího Garyho Burghoffa (Radar), ale CBS odmítla. Rizzo se nadále párkrát objevil v několika epizodách. (HappySmile)

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama