Reklama

Reklama

Nejsledovanější žánry / typy / původy

  • Horor
  • Akční
  • Sci-Fi
  • Drama
  • Dobrodružný

Deníček (251)

Hodnocení

Ambulance (2022) *** - 6/10
    Akční / Drama / Thriller
    USA

Night Swim (2024) ** - 3/10
    Horror / Thriller
    USA / Velká Británie

Rebel Moon: Druhá část – Jizvonoška (2024) ** - 4/10
    Sci-Fi / Akční / Dobrodružný
    USA

Hodnocení

NEWS / tvůrci & zajímavosti

Sliz / 2x Nosferatu / Dracula / Frankenstein / Hellraiser 2 / Lucy 2

Prozatím to okolo "remake remaku" klasického sci-fi horroru Sliz vypadá slibně a pokračuje se na jeho vývoji. Režisérovi The Night House nebo Hellraisera z roku 2022 Davidovi Brucknerovi věřím, že z toho nebude pod křídly Warner Bros. Motion Picture Group až takovej hroznej "sliz" a bude to ucházející. Nicméně pro ty méně "znalejší" - půjde již o čtvrtý film v pořadí na toto téma. V prvním filmu z roku 1958 si hlavní roli zahrál slavný Steve McQueen a druhý film přišel v roce 1972, který natočil Larry Hagman. Toho známe hlavně díky jeho nezapomenutelné roli J. R. Ewinga ze seriálu Dallas. Později v roce 1988 pak přišel Chuck Russell (Noční můra v Elm Street 3: Bojovníci ze sna, Maska) s perfektní "verzí" a ta se stala defakto kultem. Jak pojme látku Bruckner uvidíme, ale i v tomto případě by to nemuselo dopadnout zle.

Dále jakoby nestačilo, že se na nás valí další a další verze Nosferata a za poslední dobu jsme mohli vidět zpracování jedné (nikdy předtím zpracované) kapitoly ze Stokerova Drákuly. I když mě osobně The Last Voyage of the Demeter v jistých věcech zklamal. Pokud vše dobře dopadne, tak ke zpracování kterého by jsme se měli dočkat v našich kinech v prosinci tohoto roku s Billem Skarsgårdem v hlavní roli (natáčelo se i u nás) si budeme moci připočíst další dva upírské filmy. Tím jedním je již také delší dobu oznámený Nosferatu se Sarah Carter (Wishmaster 3, Nezvratný osud 2) v jedné z hlavních rolí, ale na povrch (potažmo z rakve) se nám dere další počin se špičatými zuby. A na toto jsem moc a moc zvědavý. Francouzská režisérská legenda Luc Besson si nabrousila svoje zubáky na upírský film (!). Luc nám na příští rok (uvádí se ale i "pro jistotu" rok 2026) totiž naservíruje údajně látku, která bude více "prozkoumávat" gotickou romanci v Londýně 19. století. Snímek prozatím nese název Dracula: A Love Tale. Takovou menší zajímavostí je to, že herečka Honey Lauren (Vice Academy 46), která si zahrála v Bessonově romantickém thrilleru June and John (premiéra u nás v kinech stanovena na únor v příštím roce) si už jednu takovou malou "roličku" u upírů "střihla". Objevila se totiž v roce 1992 v krátké sekvenci v Drákulovi od Coppoly, coby "černobílá oldschoolová" nahotinka při promítání ve scéně, kdy je Oldman v prostorách s "peep show".

Ještě více parádní je to, že v jedné z rolí se objeví můj oblíbený Christoph Waltz (Hanebný pancharti, Alita: Bojový Anděl). Navíc se Christoph za rok objeví i ve Frankensteinovi od Pana mistra Guillerma Del Tora. Tož to už tedy safra! Toro je totiž nejen zarytým fanouškem Borise Karloffa, který v původních filmech ztvárnil Frankensteinovo monstrum, ale už hodně let připravuje tuto realizaci. Nejblíže k ní byl v roce 2018, ale Universal Pictures celou záležitost nakonec zrušilo.

„Faktem je, že jsem už od dětství snil o natočení filmu Frankenstein“. - Guillermo del Toro v roce 2008

A není divu, že už od dětství. Filmařině se totiž začal věnovat již velmi brzy. Budu ve všech případech držet všem tvůrcům palce. A ještě takové info "bokem". Ve vývoji by měl už být také sequel (pokračování) Bessonova akčního sci-fi thrilleru Lucy ve kterém se mi Scarlett Johansson opravdu líbila. Zda-li se režisér ujme i režisérského křesla, není zatím známo. Nicméně pod produkcí a scénářem bude podepsaný určitě.

Na závěr bych se pro tentokráte ještě zmínil o studiu Phantom Four Films, které se mimochodem společně s Warnery podílí na již výše zmíněném "remaku" Sliz-u a které stálo za taktéž již mnou zmíněným Hellraiserem z roku 2022. Ono se totiž "šušká" o tom, že by potencionální "Pekelník" mohl přijít už brzy. Respektive by se mohl pohnout do stádia vývoje. Producent Keith Levine totiž nedávno jednal s režisérem Brucknerem (ano, taktéž již zmíněným :-D) o vývoji dalšího dílu. A jelikož mě poslední "hell" zase až tolika neodradil a nelezl mi na nervy narozdíl od některých skalních fanoušků původních filmů (já sám osobně mám hodně rád Hellraiser 13 a poté ještě Hellraiser: Inferno), tak i tomuto bych začal držet palce do dalších kroků. A doufám že ty kroky přijdou.

NEWS / tvůrci & zajímavosti

Hodnocení

Gyeongseong Creature (2023–2024) **** - 8/10
    Akční / Drama / Sci-Fi / Thriller
    Jižní Korea

Parasyte: The Grey (2024) **** - 8/10
    Akční / Sci-Fi / Horor / Thriller
    Jižní Korea

Fallout (2024) ***** - 9/10
    Akční / Sci-Fi / Drama / Dobrodružný / Válečný
    USA

Hodnocení

Francis Ford Coppola | Ultimate Tribute # 1 & update

„Nemějte obavy být nezávislí. Nemějte obavy o své umění. Pokud si myslíte, že máte co říci, řekněte to“.

Francis Ford Coppola, (narozen 7. dubna 1939, v Detroitu, Michiganu, v USA), je americký filmový režisér, spisovatel a producent, jehož filmy sahají od rozsáhlých eposů až po studie postav v malém měřítku. Jako režisér filmů Kmotr (1972), Rozhovor (1974) nebo Apocalypse Now (1979) zaznamenal největší úspěch a vliv v 70. letech, kdy se pokoušel vytvořit alternativu k hollywoodskému systému filmu, výrobě a distribuci.

Coppolův otec Carmine, frustrovaný skladatel, který hrál na flétnu v několika orchestrech, včetně symfonického orchestru NBC Artura Toscaniniho, usadil svou rodinu v oblasti New York City. Francis vyrostl v Queensu a okolí - v Great Neck na Long Islandu. V devíti letech, ač upoután na lůžko s obrnou, vymýšlel loutková představení pro vlastní zábavu a brzy začal natáčet 8mm filmy. Studoval filmovou tvorbu na Kalifornské univerzitě v Los Angeles a získal titul Master of Fine Arts. Během tohoto období začal pracovat pro známého producenta a režiséra nízkorozpočtových (nejen) exploatačních filmů Rogera Cormana, se kterým se seznámil formou inzerátu. Jedním z jeho prvních projektů bylo psaní dialogů, které byly dabovány do reeditovaných verzí dvojice filmů. The Magic Voyage of Sinbad aka Sadko a Battle Beyond the Sun (oba v roce 1962). Během pobytu v Irsku přesvědčil Cormana, aby vložil 20 000 dolarů na financování do jeho prvního režijního počinu, Dementia 13 (1963), horroru založeného na scénáři, který v tu dobu narychlo napsal. Dostalo se mu úspěchu a přichází nabídky... 

Po jeho přispění do scénářů k filmům Zakázaný majetek aka Určeno k demolici a Hoří v Paříži? (oba 1966), napsal jako smluvní scenárista pro Seven Arts a režíroval okouzlující příběh o dospívání - Teď už jsi velký chlapec (také 1966). Film zapůsobil na Warner Brothers a podepsali s ním smlouvu, aby režíroval velkorozpočtový muzikál Divotvorný hrnec (1968). O rok později Warneři financovali další jeho projekt částkou 750 000 $ pro drama Lidé deště, u kterého jako asistent působil jeho přítel George Lucas. To už bylo v rámci začínajícího soukromého studia American Zoetrope. Warnerům předkládají projekt THX 1138, ale studio nakonec ukončilo jejich partnerství.

Francis mezitím získal Oscara za spolupráci s Franklinem Schaffnerem na scénáři k filmu Patton (1970) a THX 1138 vzniká o rok později v Lucasově režii. Dalo by se napsat hodně o tomto "kousku", ale budeme se držet "u Coppoly"...

Jeho průlom přišel zanedlouho - s Kmotrem (1972). Brilantní, nesmírně úspěšnou stejnojmennou adaptací Maria Puzoa. Obrovský kasovní trhák (pátý nejvýdělečnější film 70. let) byl také chválen kritiky a v roce 1998 se umístil na třetím místě v seznamu 100 nejlepších amerických filmů všech dob od Amerického filmového institutu. Násilné, emocionálně nabité zkoumání mafiánské rodiny, The Godfather je mýtický gangsterský film, ale je také příběhem otce a jeho synů. Marlon Brando získal Oscara za nejlepšího herce za ztvárnění titulního capo, Vita Corleoneho. John Cazale, James Caan a Al Pacino hráli jeho syny a Robert Duvall jeho důvěryhodného poradce (poslední tři byli nominováni na ceny za nejlepšího herce ve vedlejší roli). Coppola byl nominován za nejlepší režii a spolu s Puzoem získali cenu za nejlepší adaptovaný scénář.

Nyní značně "profinancovaný" si mohl dovolit natočit a napsat méně komerční a osobitější film. Rozhovor (1974) je o dehumanizující síle technologie. Pro někoho byl film až příliš ponurý přesto se poté mohl chlubit scénářem nominovaným na Oscara i skvělými hereckými výkony. Byl také nominován na Oscara za nejlepší film. Francis však nakonec "soutěžil" sám se sebou, protože jeho mistrovské pokračování The Godfather: Part II (1974) získalo toho roku cenu Akademie za nejlepší film. Kmotr II, který se posunul v čase přes 50. léta zpět do raných let 20. století, zakončil události v Kmotrovi kontrapunktickými příběhy, které se navzájem obohatily (a tím i původní film). Robert De Niro si zahrál mladého Vita Corleoneho, který po přistěhování z Itálie přebírá kousek po kousku newyorskou "Little Italy" a nemilosrdně stoupá do hodnosti „kmotra“. V paralelním příběhu z 50. let se Vitův syn Michael (Pacino) snaží (stejně nemilosrdně) učinit rodinu Corleonových legitimní. The Godfather: Part II jasně ukázal boj imigrantů o přežití v Americe, který byl v kořenech prvního filmu. Michael V. Gazzo a Lee Strasberg byli nominováni na Oscara za nejlepšího herce ve vedlejší roli, kterou vyhrál De Niro. Coppola navíc vyhrál cenu za nejlepší režii a dělil se o cenu za nejlepší scénář s Puzoem, zatímco jeho otec Carmine Coppola a Nino Rota získali cenu za nejlepší dramatickou hudbu.

Teď už byl na vrcholu - žádný jiný scénárista, režisér nikdy do té doby nezískal dvě nominace na nejlepší film a dvě nominace na nejlepší scénář ve stejném roce. Pustil se do náročného úkolu natočit Apocalypse Now (1979), který transponoval novelu Josepha Conrada. Natáčení sužovaly přírodní katastrofy (natáčeno se na Filipínách, které v tu dobu zasáhnul tajfun a zemětřesení) nebo skoro tragédie - Martin Sheen dostal infarkt a málem zemřel. Původní rozpočet 12 milionů dolarů nakonec přesáhl 30 milionů dolarů, z velké části kvůli jeho vlastní rozmařilosti, a značnou část překročení zaplatil sám Coppola. Nadměrné náklady na produkci a fámy z neklidných scén navíc pošpinily pověst, kterou si Francis vysloužil jako korunní princ hollywoodských režisérů. Donkichotské natáčení filmu zaznamenala Coppolova manželka Eleanor ve svém časopise Notes (1979) a později v dokumentu Hearts of Darkness (1991). Nakonec si Apocalypse Now vysloužila osm nominací na Oscara, včetně nejlepšího filmu, a byla vším, jen ne neúspěchem na pokladnách. Skončila jako šestý nejvýdělečnější film roku.

V roce 1980 se s penězi, které vydělal ze svých filmů (zejména filmů o Kmotrovi) pokusil uskutečnit svůj sen o založení antiestablishmentového studia - přátelského k tvůrcům, které by konkurovalo velkým hollywoodským studiím. Zakoupením pozemku bývalých hollywoodských General Studios i "založil" Zoetrope Studios (ano - jinak to ono studio American Zoetrope známé do roku 1980 jako Omni Zoetrope). Byl odhodlaný využívat nejnovější filmařské technologie (včetně jeho vize satelitní distribuce). Jeho sen se však ukázal jako krátkodobý, protože první film studia, který sám napsal a režíroval - One from the Heart (1981) - ultra stylizovaná romantická komedie, která stála cca. 27 milionů dolarů ztroskotala. Francis byl nucen prodat mnoho ze svých aktiv a zavřít studio v Los Angeles, i když nadále provozoval svou produkční společnost v San Franciscu.

V roce 1983 se vrátil do práce "jako k mání" a zrežíroval dvě filmové adaptace románů od S. E. Hinton. Jako první vznikl The Outsiders - příběh o odcizení teenagerů ve stylu Rebela bez příčiny s Mattem Dillonem v hlavní roli a řadou budoucích hvězd včetně Patricka Swayzeho, Toma Cruiseho, Roba Lowea, Emilia Esteveze a Diane Lane. Druhým byl expresionistický a černobílý Rumble Fish.

The Cotton Club (1984) měl pro Francise znamenat tolik očekávaný návrat k velkorozpočtovým gangsterským filmům, ale ačkoli jeho přetvoření Harlemu ze 30. let bylo stylové, dobře obsazené a bohatě zpracované, většina kritiků měla pocit, že jeho dosah přesáhl jeho možnosti a čas. Následovala svérázná Peggy Sue se vdává (1986), pro Coppolu netypický počin. V něm se nešťastně vdaná žena (Kathleen Turner) přenese v čase zpět do posledního ročníku střední školy, kde dostane druhou šanci zhodnotit svého hrozného manžela (Nicolas Cage - Francisův synovec - pozn.). Další jeho projekt, Zahrady z kamene (1987), byl portrét vojáků přidělených ke strážní službě na Arlingtonském národním hřbitově během války ve Vietnamu. S Jamesem Caanem jako seržantem, Anjelicou Huston jako jeho přítelkyní a D. B. Sweeneyem, jako chlápkem, jehož přání bojovat v zámoří se tragicky splní. Film dopadl špatně u kritiků i diváků, ale Coppolův život v té době mnohem více narušila ztráta syna Giana-Carla při nehodě na lodi.

Tucker: Člověk a jeho sen (1988) si komerčně nevedl lépe, ale tento pohledný životopisný film byl pravděpodobně nejlepším jeho filmem za poslední roky. Jeff Bridges hrál vizionářského automobilového designéra Prestona Tuckera. O rok později přispěl režií jedné ze tří povídek do Povídek z New Yorku. Dalšími režiséry byly Martin Scorsese a Woody Allen. V tu dobu mírný komerční úspěch The Godfather: Part III mu pomohl produkovat další velkorozpočtový film - Bram Stoker's Dracula (1992). Květinová, krvavá, občas hloupá, násilně erotická verze hodněkrát zfilmovaného příběhu s excentrickým Garym Oldmanem jako hrabětem a Winonou Ryderovou jako jeho (možná) reinkarnovanou láskou. Snímek se stal jednou z nejvěrnějších a nejděsivějších verzí slavného románu Brama Stokera. Režiséra to konečně vrátilo tam, kde chtěl opět být.

Ve filmu Jack (1996) hrál Robin Williams chlapce, jehož buňky stárnou čtyřikrát rychleji než buňky normálního člověka, takže jeho interakce s ostatními dětmi je extrémně obtížná. Vyvolávač deště (1997), natočený podle bestselleru Johna Grishama, hrál Matt Damon mladého právníka z Memphisu. Přestože šlo pouze o skromný komerční úspěch, film získal pozitivní recenze. Coppola poté vstoupil do dlouhého "období ledu", primárně v důsledku jeho právního sporu s Warner Brothers zahrnující dohodu o třech snímcích. Nakonec v roce 1998 soud vyhrál a studio muselo zaplatit 20 milionů dolarů, plus dalších 60 milionů dolarů jako represivní odškodné.

Po tomto vleklém právním sporu vydal Apocalypse Now Redux (2001), který obsahoval více než 40 minut obnovených záběrů, které nebyly vidět v původní verzi z roku 1979.

Po většinu počátku 21. století působil jako výkonný producent filmů ostaních, provozoval (a stále provozuje) vinařství, vydával literární časopis a nadále dohlížel na svou společnost American Zoetrope, která produkovala filmy a poskytovala postprodukční služby. Během své kariéry měl mnoho úspěchů jako producent, včetně American Graffiti (1973), režírovaný Georgem Lucasem; Černý hřebec (1979), režie Carroll Ballard; a Ztraceno v překladu (2003), film, kterým se jeho dcera Sofia prosadila jako režisérka.

V roce 2007 se vrátil k režii filmem Youth Without Youth, fantastickým dramatem založeným na novele Mircea Eliade o sedmdesátiletém rumunském profesorovi (Tim Roth), který omládne o desítky let, když ho v předvečer II. světové války zasáhne blesk. Po komerčním neúspěchu tohoto filmu měl jistější základy ve filmu Tetro (2009), o teenagerovi, který cestuje do Argentiny a znovu se setkává se svým starším nevlastním bratrem z expatriotů. Ačkoli to nebyl kasovní úspěch, film (natáčený primárně černobíle) vynesl Coppolovi některé z jeho nejlepších recenzí za poslední roky. Twixt (2011), thriller s Val Kilmerem v hlavní roli, obdržel kritiku a komerčně byl mnohem méně úspěšnější.

Již od počátku 80. let si Francis moc přál zfilmovat svoji verzi slavného snímku Metropolis (1927). Až nyní po tolika letech má projekt s názvem Megalopolis dotočený. Je známý tím, že je schopen do své tvorby velkou měrou přispět vlastními finančními prostředky a ani jinak tomu není u tohoto filmu. Přes 100 milionů dolarů vlastního vkladu - taková je bilance. Navíc se díky tomu také vzdal části svých vinic. Datum premiéry není stanoven, ale předpokládá se v květnu na filmovém festivalu v Cannes. Zda tomu tak skutečně bude, tak na to si musíme počkat. Ve snímku si zahráli : Adam Driver (Star Wars: Síla se probouzí), Nathalie Emmanuel (Rychle a zběsile 7 - 10, Armáda zlodějů), Laurence Fishburne (Horizont události, Matrix 1-3), Forest Whitaker (Četa, Bird, Telefonní budka) nebo například Dustin Hoffman (Absolvent, Motýlek, Rain Man).

Za své úspěchy ve filmu získal Francis v roce 2011 cenu Irvinga Thalberga od Akademie filmového umění a věd. V roce 2013 obdržel cenu Japonské umělecké asociace Praemium Imperiale za divadlo a film. Celkem je držitelem 56 cen a 57 nominací.

Před několika dny prozradil, že již započal pracovat na svém dalším projektu (!). 

Jak je vidět, tak ve svých pětaosmdesáti má stále chuť do tvorby, a budeme mu přát, ať Megalopolis dopadne pokud možno co nejlépe. 

Mistře, vše nejlepší k narozeninám .-)

Francis Ford Coppola | Ultimate Tribute # 1 & update

Francis Ford Coppola | Ultimate Tribute # 1 | VIDEO

Rozpis vybraných osobností pro 14. týden


→ 1. 4.

Ali MacGraw (Love Story, Útěk, Konvoj)
Annette O'Toole (Kočičí lidé 1982, 48 hodin, To 1990, Smallville)
Michael Praed (Robin Hood 1984-1985, Nightflyers, Autorská křeč, Darkness Falls) / ZPRACOVÁNO 4.4.2023 /
Jennifer Runyon (Ghostbusters 1984, Sladkých osmnáct, Ulice smrti, Carnosaur)
Traci Lind (Hrůzná noc 2, Exterminátor, Lady X, Linie násilí)


→ 2. 4.

Christopher Meloni (12 opic, Past, Nevěsta na útěku, Vražda v Greenwich)
Roselyn Sanchez (Kapitán Ron, Křižovatka smrti 2, Plnou parou vzad!, Traffik)


→ 3. 4.

Eric Braeden (100 pušek, Útěk z Planety opic, Ambulance)
Alec Baldwin (Podnikavá dívka, Beetlejuice, Na ostří nože)
David Hyde Pierce (Král rybář, Vlk, Nixon)
Eddie Murphy (48 hodin, Policajt v Beverly Hills, Cesta do Ameriky)
Jennifer Rubin (Noční můra v Elm Street 3, Zlé sny, Screamers - Hlasy z podzemí)
Jennie Garth (Beverly Hills 90210, Amnézie 1995, Síla 98, Sex zabíjí)
Cobie Smulders (Jak jsem poznal vaši matku, Kráčející skála, The Avengers) / ZPRACOVÁNO 10.4.2023 /


→ 4. 4.

Craig T. Nelson (The Return of Count Yorga, Poltergeist 1 a 2, Action Jackson)
Julie Carmen (Night of the Juggler, Hrůzná noc 2, Smrtelný polibek)
Hugo Weaving (Bezstarostný Kelly, Matrix, Pán prstenů)
Robert Downey Jr. (Sukničkář, Air America, Iron Man, Sherlock Holmes)
Nancy McKeon (Poison Ivy, Damoklův meč, Ve stínu mé sestry)
Jennifer Lynch (Helena v krabici, Pod kontrolou, Hisss)
Natasha Lyonne (Všichni říkají: Miluji tě, Modern Vampires, Prci, prci, prcičky, Madhouse)
 

→ 5. 4.

Roger Corman (Jáma a kyvadlo 1961, Předčasný pohřeb, Masakr na svatého Valentýna, Sador, vládce vesmíru) / ZPRACOVÁNO 11.4.2023 /
Michael Moriarty (Q: The Winged Serpent, Pěna zabiják, Troll 1986, Temná věž, Návrat do Salem's Lot)
Willeke van Ammelrooy (Osudná chyba, Antonia, Dům u jezera)
Mitch Pileggi (Return of the Living Dead Part II, Shocker, Akta X - Film)
Tasia Valenza (Můj ďábelský milenec, Zero Men, Jednou se vrátí)
Krista Allen (Emanuela ve vesmíru, Havran, Dunící hrom)
Hayley Atwell (Agent Carter, Kasandřin sen, Captain America: První Avenger)


→ 6. 4.

Billy Dee Williams (Star Wars: Epizoda V a VI, Noční dravci, Batman 1989)
Marilu Henner (Johnny Dangerously, Titanic 1996, Batman: The Animated Series)
Judi Bowker (Count Dracula 1977, Souboj Titánů, Anna Karenina 1985)
Michael Rooker (Nico, JFK, Sběratel kostí, 6. den)
Ari Meyers (Závod s časem, Shakma, Vražda na Rio Grande)
Paul Rudd (Posedlost 1993, Nebezpečná zásilka, Ant-Man, Krotitelé duchů: Odkaz )


→ 7. 4.

Francis Ford Coppola (Kmotr I - III, Apokalypsa, Dracula 1992) / ZPRACOVÁNO 10.4.2023 /
Jackie Chan (Škola hada, Mistrův syn, Projekt A, Božská relikvie, Křižovatka smrti)
Russell Crowe (L. A. - Přísně tajné, Gladiátor, Čistá duše)

Narozeninové téma filmových osobností #160 | Amy Smart

Amy Lysle Smart se narodila v 26. března 1976, v Topangě v Kalifornii a vyrůstala v prostředí blízko přírody. Její rodiče byli John Boden Smart, prodavač a vývojář softwaru, a Judy Lysle (rozená Carrington), pracující jako právnička a zpěvačka. Amy se zajímala o umění a divadlo již od mládí a účastnila se školních divadelních produkcí.

Od svých 13. let začínala jako modelka a svou hereckou kariéru započala v polovině 90. let, kdy se objevila v televizních seriálech a filmech. Poté, co se mihla v akčním sci-fi Paula Verhoevena - Hvězdná pěchota, její první větší role přišla v povídkovém horroru Campfire Tales v roce 1997. Postupně si získávala pozornost diváků svými talentovanými vystoupeními a charismatem. Následovalo několik dalších úspěšných filmových rolí včetně filmů jako Sedmdesátá léta (2000), Road Trip (2000) nebo Milionový závod (2001). Její schopnost ztvárnit různorodé postavy jí pomohla vybudovat si rozmanitou filmovou kariéru, například snímky Zastav a nepřežiješ (2006) nebo Zrcadla (2008).

Vedle filmu se také objevila v několika televizních seriálech, včetně Felicity, Scrubs: Doktůrci, Hříšníci a Stargirl. Za poslední dobu jsme ji mohli vidět v horrorovém thrilleru Hangman (2015), v povídkových horrorech Patient Seven (2016) a V kruhu ohrožení (2020)

Podíváme se teď na film The Butterfly Effect z roku 2004, ve kterém si zahrála postavu Kayleigh Miller, dívky, která má složitý vztah s hlavním protagonistou. Svým výkonem v tomto filmu se nemalou měrou podílela na vytvoření temné a emotivní atmosféry, která je jedním z charakteristických prvků snímku. Její postava má klíčový vliv na příběh a je důležitou součástí dramatických zvratů.

Film sleduje příběh mladého muže jménem Evan Treborn, který trpí častými black-outy a časovými skoky do minulosti. Evan zjišťuje, že má schopnost změnit události ve svém životě, když se vrátí do minulosti a ovlivňuje rozhodnutí, která udělal. Nicméně, každá změna má nepředvídatelné důsledky, které se projeví v jeho současném životě. Příběh začíná, když Evan najde svůj dětský deník a rozhodne se použít svou schopnost cestovat časem k tomu, aby napravil traumatizující události ze své minulosti. Jeho snahy o změnu však často vedou k neočekávaným a často katastrofálním následkům. Každá změna, kterou provede ve své minulosti, má efekt motýlího efektu - malá změna může mít značný dopad na budoucnost. Evan se postupně učí, že není snadné manipulovat s časem a že některé události jsou nevyhnutelné.

Scénář filmu byl přepracován několikrát, než byl nakonec schválen. Původně byl příběh ještě temnější a mnohem komplikovanější. Hlavní roli Evana Treborna si měl zahrát herec Seann William Scott, který se proslavil hlavně postavou Stiflera v komediích Prci, prci, prcičky. Tato role byla ale nakonec přidělena Ashtonu Kutcherovi.

Původně plánovaný konec filmu byl velmi temný a kontroverzní. Ten nakonec tvůrci později taktéž realizovali, a je naprosto skvělý. Nicméně, po několika testovacích projekcích se tvůrci rozhodli natočit alternativní konce, aby poskytli divákům více možností a aby se vyhnuli příliš depresivnímu zakončení.

Ashton Kutcher podstoupil fyzickou přípravu pro některé akční scény a scény s násilím, které se ve filmu vyskytují. Strávil hodně času v posilovně a pracoval s kaskadéry.

Tvůrci se pečlivě zabývali tématem cestování časem a důsledky změn ve svém příběhu. Zkoumali různé teorie o časové kontinuitě a snažili se vytvořit příběh, který by byl logický a srozumitelný pro diváky. Natáčení probíhalo na různých místech, včetně Vancouveru v Kanadě a v Los Angeles v USA.

V letech 2006 a 2009 vznikly další dva filmy s názvy: Osudový dotek 2 a The Butterfly Effect 3: Revelations. Oba rozhodně nedosahují kvalit původního snímku, a jelikož toto téma není o těchto pokračováních, tak snad jen dodám, že při jejich sledování jsem si v některých chvílích říkal, jestli jsem si omylem nepustil nějaké soft péčko.

Vraťme se zpátky k Amy.

Provdala se za svého dlouholetého partnera Cartera Oosterhouse v roce 2011. Oosterhouse je televizní moderátor a bývalý model. Pár má spolu jedno dítě a žijí v Los Angeles. Je známá svým angažovaným přístupem k životnímu stylu, včetně zájmu o životní prostředí. Je vegetariánkou a aktivně podporuje charitativní organizace zaměřené na ochranu přírody a práva zvířat.

Má ráda sport a aktivně se účastní různých fyzických aktivit. Její oblíbené aktivity zahrnují jógu, plavání a horskou cyklistiku. Tato vášeň k pohybu a zdravému životnímu stylu jí pomáhá udržovat vyvážený životní styl. Je také vášnivou milovnicí zvířat a angažuje se v charitativních organizacích podporujících práva zvířat a jejich ochranu. Aktivně podporuje adopci zvířat ze zvířecích útulků a propaguje odpovědné chování vůči zvířatům.

Pojďme se na závěr podívat na videokazety vydané u nás:

Hvězdná pěchota (1997) H.C.E.
Varsity blues (1999) H.C.E.
Hurá na to! (1999) Intersonic
Road Trip (2000) Bonton Home Entertainment
Milionový závod (2001) Magic Box
Americký Macbeth (2001) SPI International
Interstate 60 (2002) Bonton Home Entertainment
Spiknutí (2003) Magic Box
Starsky & Hutch (2004) Warner Home Video
Rande s celebritou (2004) Universal
Osudový dotek (2004) Bontonfilm

Narozeninové téma filmových osobností #160 | Amy Smart

Narozeninové téma filmových osobností #160 | Amy Smart | VIDEO

Narozeninové téma filmových osobností #159 | Kathy Ireland

Kathy Ireland je americká herečka, modelka, podnikatelka a autorka, která se narodila 20. března 1963 v Glendale, v Kalifornii, v USA.

Vyrůstala v jižní Kalifornii a již od mládí projevovala zájem o modeling. V 16 letech byla objevena scoutem na pláži a začala svou kariéru jako modelka.

Počátkem 80. let Kathy podepsala smlouvu s agenturou Elite Model Management, což jí umožnilo objevit se na titulních stránkách prestižních módních časopisů, jako je Sports Illustrated Swimsuit Issue. Její krása a charizma ji zajistily místo jedné z nejuznávanějších a nejúspěšnějších modelek své doby.

V roce 1993 Kathy začala svou vlastní značku oblečení a doplňků s názvem Kathy Ireland Worldwide. Tato značka se rychle stala jednou z nejúspěšnějších v oblasti domácího vybavení, nábytku, oblečení, obuvi a dalšího. Stala se jednou z nejúspěšnějších podnikatelek ve světě módy a designu.

Kathy se rovněž pokusila o hereckou kariéru. Její debut přišel v roce 1988 ve filmu Alien from L.A. S postupem času se objevila v několika dalších filmech a televizních projektech, včetně Cesta do středu Země (1988), Pan Osud (1990), Máma a táta zachrání svět (1992), Hráč (1992) nebo Nabitá zbraň 1 (1993). I když se její herecká kariéra nevyrovnala jejímu úspěchu v modelingovém průmyslu, získala si v onu dobu určitou popularitu jako filmová herečka.

Půjdeme se teď na chvíli podívat na její první dva filmy.

Alien from L.A. sleduje příběh mladé dívky jménem Wanda Saknussemm, která cestuje do podzemního světa, kde objevuje ztracené město a setkává se s různými exotickými postavami, včetně lidí se zvláštními vlastnostmi. Příběh filmu čerpá inspiraci z románu Cesta do středu Země od Julese Vernea, zejména co se týče tématu cestování do podzemního světa a objevování ztracených civilizací. Film kombinuje sci-fi prvky s komediálním stylem, což dává vzniknout humorným situacím a absurdním momentům. Kathy hraje hlavní roli a přináší do filmu svůj charakteristický smysl pro humor. Film zůstává zajímavým artefaktem z doby, který dodává svému publiku dávku zábavy a nostalgie.

Cesta do středu Země z roku 1988 je dobrodružný sci-fi film, který je volně inspirován románem Julese Verna Cesta do středu Země. Film režíroval Rusty Lemorande a Albert Pyun. I když film nebyl moc úspěšným, stal se kultovním dílem pro fanoušky sci-fi a dobrodružných filmů. Kathy opět hrála postavu Wandy, a vedle ní se ve filmu objevili také herci jako William R. Moses, Richard Lynch a Thom Mathews.

Snímek se od své literární předlohy v mnoha ohledech odlišuje. Zatímco původní román Julese Verna se odehrává v 19. století, film se odehrává v moderní době a je obohacen o sci-fi prvky. Hlavní dějovou linii filmu tvoří cesta hlavní postavy do podzemního světa, kde objevuje ztracené město plné exotických obyvatel a nebezpečí. I přes omezený rozpočet má film působivé vizuální efekty, které přispívají k vytvoření atmosféry podzemního světa a dobrodružného prostředí.

Pojďme se vrátit k samotné Kathy.

Zahrála si i v několika seriálech, například v jedné epizodě Příběhů ze záhrobí v roce 1992 a v roce 1994 se objevila ve čtyřech epizodách v Melroce Place.

V roce 1988 se provdala za lékaře Grega Olsona a mají spolu tři děti. Jsou spolu dodnes. Je známá také pro svou filantropickou práci. Aktivně se angažuje v charitativních organizacích, které se zaměřují na podporu žen a dětí v nouzi, jako je například organizace Feed the Children. Její podnikatelský úspěch je pozoruhodný. Značka Kathy Ireland Worldwide vyrostla z malé kolekce oblečení na globální podnikání, které zahrnuje širokou škálu produktů od nábytku a domácího vybavení po oblečení a doplňky. Napsala několik knih, včetně knihy Powerful Inspirations: Eight Lessons That Will Change Your Life.

"Móda je víc než jen oblečení. Je to způsob, jakým vyjadřujeme svou osobnost a sebedůvěru". - Kathy Ireland

Byla jednou z nejvýznamnějších modelek, které se objevily na titulní stránce Sports Illustrated Swimsuit Issue, což jí zajistilo širokou popularitu a uznání v modelingovém průmyslu.

"Největší krása vychází z vnitřní síly a sebevědomí. Skutečná krása je o tom, jak se cítíte uvnitř". - Kathy Ireland


Pojďme se podívat na videokazety vydané u nás:

Cesta do středu Země (1988) Warner Home Video
Nezbytná tvrdost (1991) H.C.E.
Máma a táta zachrání svět (1992) Intersonic
Hráč (1992) 2x Guild Home Video (velké a malé vydání)
Nabitá zbraň 1 (1993) Falcon Home Video
Ach, ta láska (1993) Davay Home Video
Backfire! (1995) Davay Home Video

Narozeninové téma filmových osobností #159 | Kathy Ireland

Narozeninové téma filmových osobností #159 | Kathy Ireland | VIDEO

Hodnocení

Total Recall (2012) *** - 5/10
    Akční / Dobrodružný / Thriller / Sci-Fi
    USA / Kanada

El habitante incierto / The Uninvited Guest (2004) *** - 6/10
    Drama / Mysteriózní / Horror / Thriller
    Španělsko

The Cleansing Hour (2019) **** - 7/10
    Horror
    USA

Hodnocení

Rozpis vybraných osobností pro 13. týden


→ 25. 3.

Bonnie Bedelia (Salem's Lot, Chlapec, který uměl létat, Smrtonosná past 1, 2)
Sarah Jessica Parker (Prvorozený, Footloose, Hokus pokus, Smrtící léčba)


→ 26. 3.

Alan Silvestri (Návrat do budoucnosti, Predátor 1, 2, Propast, Identita)
Martin Short (Tři amigos, Vnitřní vesmír, Mars útočí!)
Jennifer Grey (Rudý úsvit, Hříšný tanec, Vítr)
Leslie Mann (The Cable Guy, Velký táta, 40 let panic)
Amy Smart (Varsity blues, Milionový závod, Osudový dotek)
Keira Knightley (Díra, Doktor Živago, Piráti z Karibiku, Láska nebeská)


→ 27. 3.

Michael York (Tři mušketýři 1973, Loganův útěk, Meč Židů)
Quentin Tarantino (Pulp Fiction: Historky z podsvětí, Hanebný pancharti)
Talisa Soto (Povolení zabíjet, Mortal Kombat, Vampirella, Elysium) / ZPRACOVÁNO 4.4. 2023 /
Elizabeth Mitchell (Gia, Frekvence 2000)
Nathan Fillion (Serenity, Slimák, Hlas smrti 2: Světlo)


→ 28. 3.

Dianne Wiest (Footloose, Ztracení chlapci, Střihoruký Edward)
Vince Vaughn (Ztracený svět: Jurský park, Vášeň a zrada, Psycho 1998)
Julia Stiles (Deset důvodů, proč tě nenávidím, Bournův mýtus, The Omen 2006) / ZPRACOVÁNO 4.4.2023 /


→ 29. 3.

Terence Hill (Vinnetou - Rudý gentleman, Pravá a levá ruka ďábla, Jestli se rozzlobíme, budeme zlí)
Marina Sirtis (Zloděj z Bagdádu 1978, Slepý, který viděl, Voskové muzeum 2: Ztraceni v čase, postava Deanny Troi - Star Trek)
Christopher Lambert (Tarzan, Highlander, Velké dítě Gideon, Věznice Fortress) / ZPRACOVÁNO 4.4.2023 /
Annabella Sciorra (Poldovi v patách, Šepoty ve tmě, Lovci mozků)
Elle MacPherson (Sirény, Ztraceni na Manhattanu, Dvě tváře lásky)
Lucy Lawless (Potopení lodi Rainbow Warrior, Xena, Hercules a Amazonky, Ash vs.Evil Dead) / ZPRACOVÁNO 4.4.2023 /


→ 30. 3.

John Astin (Bláznivá dovolená v Evropě, Školák vlkodlak 2, Přízraky)
Warren Beatty (Lilith, Bonnie a Clyde 1967, Dick Tracy, Bugsy)
Paul Reiser (Policajt v Beverly Hills, Aliens, Smrtící věž)
Ian Ziering (Endless Love, Není cesty zpět, Bojovník, Beverly Hills 90210)
Donna D'Errico (Pobřežní hlídka, Candyman 3: Den smrti, Terapie jinak)


→ 31. 3.

Richard Chamberlain (Julius Caesar 1970, Muž se železnou maskou 1977, Doly krále Šalamouna, Allan Quatermain a Ztracené Město Zlata, Šogun)
Marc McClure (Návrat do budoucnosti, Sleepstalker, After Midnight)
Tony Cox (Star Wars: Epizoda VI, Willow, Beetlejuice, Leprechaun 2)
Ewan McGregor (Trainspotting, Hlídač mrtvých, Star Wars, Ostrov)

Rozpis vybraných osobností pro 12. týden


→ 18. 3.

Brad Dourif (Ragtime, Oči Laury Marsové, Duna, Dětská hra) / ZPRACOVÁNO 19.3.2023 /
Vanessa Williams (Sukničkář, Neposlušný policajt ze St. Louis, Likvidátor)
Michael Rapaport (Polibek smrti, Muž bez kůže, Útok z hlubin, 6. den)
Sophia Myles (Z pekla, Klub únosců, Zmizení, Underworld)


→ 19. 3.

Ursula Andress (Dr. No, Muž z Hongkongu, Kanibalové 2, Souboj Titánů 1981)
Glenn Close (Svět podle Garpa, Zubaté ostří, Dům duchů, Air Force One)
Bruce Willis (Smrtonosná past 1-4, Poslední skaut, 12 opic, Pátý element)
Rachel Blanchard (Carrie 2: Zuřivost, Road Trip, Nekecej a pádluj!)


→ 20. 3.

Theresa Russell (Černá vdova, Děvka, Svatý boj) / ZPRACOVÁNO 26.3.2023 /
Holly Hunter (Vysíláme zprávy, Piano, Firma, Crash)
Stephen Sommers (Chobotnice, Mumie 1999, Mumie se vrací, Van Helsing)
David Thewlis (Úplné zatmění, Dračí srdce, E.A. Poe: Podivný experiment, postava Remuse Lupina - Harry Potter)
Kathy Ireland (Alien from L.A., Cesta do středu Země 1988, Nabitá zbraň 1)


→ 21. 3.

Marie-Christine Barrault (Roztržitý, Dotek Medúzy, Studentka)
Timothy Dalton (Flash Gordon 1980, Dech života, Povolení zabíjet)
Gary Oldman (JFK, Dracula, Leon, Pátý element)
Matthew Broderick (Válečné hry, Jestřábí žena, Projekt X, Godzilla)


→ 22. 3.

William Shatner (Star Trek, Incubus 1966, Impulz 1974, Americké psycho 2) / ZPRACOVÁNO 26.3.2023 /
M. Emmet Walsh (Blade Runner, Critters, Bílé písky)
Lena Olin (Romeo krvácí, Polská svatba, Temnota, Královna prokletých)
Matthew Modine (Olověná vesta, Memphiská kráska, Temný rytíř povstal, Stranger Things)
Reese Witherspoon (V měsíčním svitu, Velmi nebezpečné známosti, Pravá blondýnka)


→ 23. 3.

Amanda Plummer (Král rybář, Freejack, Obchodník s hrůzou)
Catherine Keener (Život v sedmém nebi, 8 MM, S1m0ne, 40 let panic)
Richard Grieco (Zrozen k rychlosti, Temná vášeň, Mrazivá zvrhlost) / ZPRACOVÁNO 26.3.2023 /
Keri Russell (Miláčku, zvětšil jsem naše dítě, Ztracená nevinnost, Úsvit planety opic)


→ 24. 3.

Robert Carradine (Orka zabiják, Humanoids from the Deep, The Tommyknockers)
Kelly LeBrock (Těžko ho zabít, Drsná pomsta, Utopenec na útěku)
Lara Flynn Boyle (Poltergeist III, Zelenáč, Waynův svět)
Alyson Hannigan (Buffy, přemožitelka upírů, Jak jsem poznal vaši matku, Prci, prci, prcičky) / ZPRACOVÁNO 26.3.2023 /

Rozpis vybraných osobností pro 11. týden


→ 11. 3.

Tricia O'Neil (Tajný závod, Piraňa II: Létající zabijáci, Babylon 5, Star Trek: TNG/DS9)
Dominique Sanda (Něžná, Okouzlení, Dědictví Ferramontiů, Alej zatracení, Za svitu luny)
Christophe Gans (Necronomicon, Bratrstvo vlků - Hon na bestii, Silent Hill)
Elias Koteas (Tucker: Člověk a jeho sen, Želví nindžové, Cyborg 2 - Skleněný stín, Gattaca)
Jeffrey Nordling (Operace Žralok, Ruby, Polská svatba, Země zatracených)
Terrence Howard (Černí muži umějí skákat, Nebezpečná síť, Crash 2004)
Lindsey McKeon (Shredder, Co tě nezabije..., Indigenous)
Thora Birch (Vysoká hra patriotů, Hokus pokus, Americká krása, Díra)


→ 12. 3.

Liza Minnelli (Kabaret, Král komedie, Najatý policajt)
Caren Kaye (Mladá čarodějnice, Satan's Princess, Pumpkinhead II: Blood Wings)
Courtney B. Vance (Hamburger Hill, Ve stínu gangu, Nebezpečné myšlenky)
Aaron Eckhart (Erin Brockovich, Jádro, Děkujeme, že kouříte)


→ 13. 3.

Rachael Bella (Čarodějky ze Salemu, Kruh 2002)
Emile Hirsch (Sexbomba od vedle, Tajemství smrti slečny Neznámé)


→ 14. 3.

Michael Caine (Bitva o Británii, Ruka, Hana a její sestry)
Raymond J. Barry (Narozen 4. července, Volný pád)
Wolfgang Petersen (Ponorka, Nekonečný příběh, Můj nepřítel)
Billy Crystal (Vyhoď máti z vlaku, Hamlet, Přeber si to)
Kevin Williamson (Vřískot 1, 2, 4, Tajemství loňského léta, Fakulta)
Laura Leighton (Město v ohrožení 2, Ztráty a nálezy)
Meredith Salenger (Polibek, Městečko prokletých, Jezero)
Chris Klein (Prci, prci, prcičky, Svět podle Lelanda, Play Dead)
Jamie Bell (Billy Elliot, Mrtvá hlídka, King Kong 2005)


→ 15. 3.

Renny Harlin (Věznice, Noční můra v Elm Street 4: Vládce snu, Smrtonosná past 2) / ZPRACOVÁNO 19.3. 2023/
Eva Longoria (Drsný časy, Těsně vedle)
Eva Amurri Martino (Mrtvý muž přichází, Zvířecí instinkty)
David Cronenberg (Scanners, Videodrome, Moucha) / ZPRACOVÁNO 19.3.2023 /


→ 16. 3.

Kate Nelligan (Drákula 1979, Beze stopy, Pán přílivu, Vlk)
Isabelle Huppert (Loulou, Děvka 1984, Okno z ložnice)
Jimmy Nail (Kvílení vlkodlaků II, Dream Demon, Evita)
Gore Verbinski (Kruh, Piráti z Karibiku, Lék na život)
Belén Rueda (Hlas moře, Sirotčinec, Los ojos de Julia)
Lauren Graham (Hlídač mrtvých, Jediná správná věc)
Sienna Guillory (Nekonečná párty, Láska nebeská, Resident Evil: Apokalypsa)
Brooke Burns (Těžce zamilován, Spolubydlící 2)


→ 17. 3.

Patrick Duffy (Dallas, Vražedné svádění)
Kurt Russell (Elvis 1979, Útěk z New Yorku, Věc) / ZPRACOVÁNO 19.3.2023 /
Lesley-Anne Down (Countess Dracula, Růžový panter znovu zasahuje, Kočovníci smrti, Noční past)
Arye Gross (Exterminator 2, Tequila Sunrise, Dům II, Matka noc)
Casey Siemaszko (Návrat do budoucnosti 1, 2), Stůj při mně, O myších a lidech)
Rob Lowe (Youngblood, Maškaráda, Vražedná hra)
Stormy Daniels (P filmy, 40 let panic, Najít štěstí)

Narozeninové téma filmových osobností #158 | Lesley-Anne Down

O osobnosti / Countess Dracula / další filmy / osobnosti a zajímavosti / CZ VHS

Lesley-Anne Down je anglická herečka, bývalá modelka a zpěvačka. Narodila se 17. března 1954 v Londýně a vyrostla v rezidenční čtvrťi Wandsworth, v Anglii.

V dospívání vyhrála několik soutěží krásy. V patnácti letech byla zvolena nejkrásnější teenagerkou Británie. Pracovala jako modelka pro různé módní časopisy a reklamní kampaně. Svoji kariéru zahájila v raných 70. letech, když se objevila v několika televizních seriálech a menších filmových rolích. Její talent a charisma jí brzy zajistily pravidelná místa v televizních dramatech a seriálech.

Jejím celovečerním filmovým debutem byla vedlejší role v britském dramatu The Smashing Bird I Used to Know v roce 1969. O rok později si zahrála ve španělském dramatu Sin un adiós a komediálním dramatu All the Right Noises v další vedlejší roli.

Rok 1971 pro ni znamenal hned čtyři role. Z toho jedna byla v televizním seriálu Out of the Unknown (1965–1971), v epizodě s názvem To Lay a Ghost. Tu natočil režisér Ken Hannam, který později v roce 1981 natočil minisérii The Day of the Triffids podle knihy spisovatele Johna Wyndhama. Ten mimochodem také napsal Městečko prokletých a i jeho pokračování. O Trifidech ale již více dál řeč nebude. Určitě se najde jiné téma, ve kterém jim to více "sedne". Další její vedlejší role byla v horrorovém thrilleru Assault, ve kterém je nejdříve znásilněna jedna školačka při zkratce místním lesem a o několik dní později je další nalezena mrtvá ve stejné oblasti. Mladá učitelka ze školy se rozhodne si zahrát na návnadu a vylákat tak tím pachatele.

Nicméně ve stejném roce, to jest 1971 ještě chvilku zůstaneme a podíváme se k upírům. Konkrétně k britským Hammer Film Productions.

Countess Dracula se inspiroval legendou o Erzsébet Báthory, maďarské šlechtičně žijící v 16. století, která je známá pro svou krutou povahu a údajné vraždy, které spáchala na mladých dívkách. Film se odehrává v 19. století a fiktivně znovu vypráví příběh Báthory, který zahrnuje její touhu po mládí a kráse. Hraběnka Elisabeth Nádasdy, je vězeňkyní vlastního věku a krásy. Když se dozví o magickém rituálu, který jí umožní obnovit mládí, začne vraždit mladé dívky a koupat se v jejich krvi. Pro tento účel také využívá svou dceru Ilonu, která je slepá, a přinutí ji hrát roli její matky, aby tak získala přístup k mladé krvi. Příběh postupně odhaluje hrůzy a morální zvrácenosti hraběnky, stejně jako touhu po kráse a mládí, která ji nakonec dovede k jejímu pádu.

Film natočil režisér Peter Sasdy (Taste the Blood of Dracula 1970, Hands of the Ripper 1971, The Stone Tape 1972). Dceru Ilonu si zde zahrála Lesley-Anne Down a hraběnku v tu dobu už slavná herečka polského původu - Ingrid Pitt (†23.11.2010). Než si zahrála roli hraběnky, tak už měla za sebou svůj první upírský film (a následující točila současně) - Krvežízniví milenci (1970).

Problémy při natáčení Countess Dracula nastaly během scén, při kterých se hraběnka koupe v krvi mladých dívek. Pro tyto účely byla namíchána speciální směs, která připomínala krev. Ingrid Pitt ale měla na tuto směs alergické reakce.

Lesley-Anne Down se na to v roce 1973 setkává s další hereckou legendou - Kirkem Douglasem - při westernu Scalawag. Tento film byl také jedním z prvních herce Dannyho DeVita a samotný Kirk se podílel na režii.

O rok později přichází režisér Kevin Connor (Časem zapomenutá země, At the Earth's Core, Lidé zapomenutí časem, Válečníci z Atlantidy) s povídkovým horrorem From Beyond the Grave a je to další setkání s tímto žánrem pro herečku.

V roce 1975 se objevuje ve filmu, ve kterém hlavní roli ztvárnil legendární John Wayne (†11.06.1979) - Brannigan. Jde o předposlední Johnův film který natočil. O rok později přichází Růžový panter znovu zasahuje a Lesley nakonec "končí" v posteli inspektora Clouseaua (Peter Sellers).

Nebudu dále zmiňovat veškeré filmové role, ale vyberu takové, které by rozhodně měli zaznít.

V roce 1978 režisér, scenárista, ale především spisovatel a autor Jurského parku přichází se zfilmováním skutečné události, která se odehrála v roce 1855. Ve Velké vlakové loupeži si zahrála po boku Seana Conneryho a Donalda Sutherlanda. Objevila se zde také Brooke Adamsová, kterou můžeme znát z filmů jako například: Shock Waves (1977), Invaze zlodějů těl (1978), Mrtvá zóna (1983) nebo Pěna zabiják (1985).

Cestovatelský mondůr si Lesley oblékla v roce 1981 a jako egyptoložka Erica Baronová najde během své dlouho plánované cesty do Země faraonů víc, než si přála: vraždu, krádež, zradu, lásku a kletbu mumie. Erica se stane hlavní podezřelou poté, co se její přítel, egyptský antikvář ocitne ve stínu obvinění ze zločinu. Spojí se s americkým archeologem, aby rozluštila záhadu zmizelého hrobu a zároveň pomohla svému příteli. Tento dobrodružný mysteriózní thriller natočil Franklin J. Schaffner, kterému vděčíme například za sci-fi Planeta opic z roku 1968. Kromě Lesley v něm můžeme vidět Franka Langellu (Drákula 1979), Johna Gielguda (Gándhí 1982) nebo Johna Rhyse-Daviese (Dobyvatelé ztracené archy 1981).

O rok později, v roce 1982 si "naše" herečka zahrála roli Esmeraldy v televizním filmu Zvoník od Matky Boží. Quasimoda si zde zahrál Anthony Hopkins. V roce 1985 přichází seriál Sever a Jih (1985–1994), který jen potvrdil její herecké umění. V roli Madeline se zde setkává s herci jako například Patrickem Swayzem, Jamesem Readem nebo Kirstie Alleyovou. Ale nejen po herecké stránce byl pro Lesley tento seriál důležitý. Promítl se i do jeho soukromého života, protože v roce 1986 si vzala za manžela jednoho z kameramanů - Dona E. FauntLeRoye, který stál později za kamerou například u filmů Jeepers Creepers 13 (2001–2017). Ale to byl již její třetí manžel v pořadí. Více se k tomuto dostanu později.

"Američtí producenti mi slíbili spoustu krásných velkých filmových rolí, pokud s nimi půjdu do postele. Věřte mi, castingová pohovka není žádný mýtus". - Lesley-Anne Down v rozhovoru z roku 1977

V roce 1990 herečka získala roli v seriálu Dallas v jeho třinácté sérii od patnácté epizody. Postavu Stephanie Rogers si zahrála celkem třináctkrát. O tři roky později si zahrála po boku Roberta Daviho (Smrtonosná past, Maniac Cop 2 a 3, Showgirls) v horrorovém thrilleru s názvem Noční past od režiséra Davida A. Priora (Killzone, Peklo na bitevním poli, Noční války). V následujícím roce jí to krásně slušelo vedle herecké legendy nesoucí jméno Charles Bronson v pátém dílu legendárního akčního thrilleru Přání smrti (1974), a zmíním taktéž rodinnou sci-fi komedii od Jima Winorskiho (Obchoďák smrti, Deathstalker II – Duel Titánů, Astrální faktor - Znovu předvolba 976) Munchie Strikes Back. S touto látkou přišel režisér už v roce 1992. Původní kořeny této inspirace u Gremlins nebo Critters bysme ale museli hledat ještě více v minulosti. A sice v produkci Rogera Cormana a pod režií Tiny Hirsch v roce 1987. Ta je ale původně hlavně a především střihačkou, která stála za takovými filmy jako například: Big Bad Mama (1974), Death Race 2000 (1975) nebo již zmíněnými Gremlins (1984). U této osobnosti ještě rozhodně ještě stojí za zmínku snímek Badatelé z roku 1985, který pro Ethana Hawkeho (Gattaca, Obchodník se smrtí, Sinister) znamenal debut.

Ale to jsme "klasicky" odbočili...

V roce 1995 se Lesley opět objevila ve filmu s Charlesem Bronsonem, ale už jen ve vedlejší roli - televizní snímek s názvem Rodina policajtů bylo zklamáním, a další na sebe nedalo dlouho čekat. Přišlo hned v dalším roce u třetího filmu Pána šelem, který se defakto vydařil pouze při prvním počinu v roce 1982 další legendě - režisérovi Donu Coscarellimu (série Phantasm). A dále není také o moc stát. Herečka hraje v dalších TV filmech a do svého "repertoáru" přidává v roce 2001 i pět epizod k seriálu Báječní a bohatí. Ten má zde u nás na ČSFD hodnocení jako třetí nejhorší seriál.

"Herečka by měla mít co nejširší paletu emocí, aby dokázala interpretovat různé postavy a situace". - Lesley-Anne Down

V roce 2002 si zahrála v mysterozním horroru 13th Child a o hodně později v roce 2011 se objevila v horrorovém thrilleru od režiséra Jeepers Creepers 13 - Victora Salvy. Pro něho herečka natáčela také ještě v roce 2011 a 2014 pri filemch Rosewood Lane a Dark House.

Zajímavostí je to, že se Lesley objevila ve snímcích, ve kterých hraje Steven Seagal několikráte. A to ve filmech Dnes zemřeš! (2005), Žoldáci spravedlnosti (2006) a Absolution (2015). A kdo, že to stál v tu dobu za kamerou? Hádat nemusíte. Opět již zmíněný Don E. FauntLeRoy - třetí hereččin manžel.

Naposledy jsem ji mohli vidět v horrorovém dramatu Gates of Darkness, který FauntLeRoy natočil, napsal k němu scénář, a dokonce stál i za kamerou. Takže nám musí být více méně jasné, že o žádnou palbu se jednat nebude, a to i přes to, že si v něm kromě Lesley zahrálo dost dalších zvučných jmen, například Tobin Bell, jehož neslavnější rolí je bezesporu sériový vrah Jigsaw, nebo Adrienne Barbeau, kterou můžeme znát ze známých filmů jako například Mlha (1980), legendární Věci z roku 1982, ve které v původním znění mluví z počítače, dále pak z Creepshow (1982) nebo z Msta přichází z močálu (1982).

Kromě své herecké kariéry se Lesley-Anne Down věnuje také dalším zájmům. Například se zájímá o módu a design, a několikráte se účastnila módních událostí a charitativních akcí.

Po ukončení desetiletého vztahu s hercem a scenáristou Brucem Robinsonem se v roce 1980 provdala za režiséra, scenáristu a producenta Enrique Gabriela, ale manželství jim vydrželo jen pouhý rok. Již v následujícím roce 1982 se herečka vdává opět, a to za režisérkou legendu Williama Friedkina, který nám v roce 1973 naservíroval legendárního Vymítače ďábla. Ale ani v tomto případě jí to moc nevyšlo, a po třech letech se rozvádí. Hned na to v roce 1986 se vdává opět a potřetí, a to za již zmíněného Dona E. FauntLeRoye. Lesley má dvě děti Jacksona Friedkina a Georgeho-Edwarda FauntLeRoye.

Byla členkou anglické dívčí hudební skupiny nazvané The Lesley-Anne Down Sound, která vydala několik singlů a vystupovala v různých hudebních pořadech.

Pojďme se na závěr podívat na videokazety vydaných u nás:

Růžový panter znovu zasahuje (1976) Warner Home Video
Ve válečném konfliktu (1979) Bonton Home Video
Kočovníci smrti (1986) Bonton Home Video
Indiskrétní (1988) DAVAY HOME VIDEO
Hranice vášně (1992) Intersonic
Noční past (1993) H.C.E.
Přání zabít 5 (1994) Falcon Home Video
Pán šelem - Braxovo oko (1996) H.C.E.
Klub tajných agentů (1996) Omega/Cobra FILM
Vetřelec 007 (1997) Intersonic
Královská garda (2000) DAVAY HOME VIDEO
Dnes zemřeš! (2005) SPI International
Žoldáci spravedlnosti (2006) SPI International

Seriál Sever a Jih (1985) u nás na VHS vydalo Warner Home Video. Mám potvrzeno pouze 8 videokazet.

Téma obsahuje tyto osobnosti:

Lesley-Anne Down / Ken Hannamm / John Wyndham / Peter Sasdy / Ingrid Pitt / Kirk Douglas / Danny DeVito / Kevin Connor / John Wayne / Peter Sellers / Sean Connery / Donald Sutherland / Brooke Adams / Franklin J. Schaffner / Frank Langella / John Gielgud / John Rhys-Davies / Anthony Hopkins / Patrick Swayze / James Read / Kirstie Alley / Don E. FauntLeRoy / Robert Davi / David A. Prior / Charles Bronson / Jim Winorski / Roger Corman / Ethan Hawke / Don Coscarelli / Victor Salva / Steven Seagal / Tobin Bell / Adrienne Barbeau / Bruce Robinson / Enrique Gabriel / William Friedkin

Narozeninové téma filmových osobností #158 | Lesley-Anne Down

Narozeninové téma filmových osobností #158 | Lesley-Anne Down | VIDEO

Narozeninové téma filmových osobností #157 | Samantha Eggar

O osobnosti / The Brood, Demonoid: Messenger of Death, Curtains a další horrory / David Cronenberg / Oliver Reed / decentně o roli ve Star Treku / filmy, osobnosti, zajímavosti / CZ VHS

Britská herečka Samantha Eggar se narodila jako Victoria Louise Samantha Eggar v Hampsteadu v Anglii 5. března 1939.

Když ji bylo pět let, byla poslána do klášterní internátní školy. V ní strávila 12 let. Dařilo se jí ve sportu a byla soutěživým dítětem. Později jí bylo nabídnuto stipendium na Royal Academy of Dramatic Arts, ale její matka byla proti herectví a stipendium odmítla. Místo toho se Samantha přihlásila na uměleckou školu. Po jejím absolvování pak studovala na Webber Douglas School for Drama v Londýně. Objevila se v různých klasických inscenacích včetně Čechovových a Shakespearových her. Díky tomu jí v roce 1961 objevila producentka Betty Box, a obsadila ji do filmu The Wild and the Willing (1962). V tu dobu už měl herečka za sebou role v několika seriálech a televizním filmu The Princess and the Pea.

Po komedii Doktor v nesnázích v roce 1963 si zahrála po boku Donalda Pleasenceho v dramatickém krimi Dr. Crippen, natočeného podle skutečných událostí. Film vypráví příběh doktora Hawleyho Harveyho Crippena, který byl v roce 1910 oběšen v Londýně za otrávení své ženy, aby mohl být se svou mladou milenkou. Byl skutečně ale vinen z vraždy?  O rok později ji režisér Alexander Singer obsadil do svého mysteriózního filmu Psyche 59.

Zlom přišel ve chvíli, kdy získala roli Mirandy Greyové do filmu legendárního režiséra Williama Wylera (Prázdniny v Římě, Velká země, Ben Hur 1959, Jak ukrást Venuši) - Sběratel (1965). Započala tak svůj herecký koncert po boku tehdy také začínajícího Terence Stampa (Link 1986, Lebkouni, Angličan, Yes Man, Valkýra), který dal také předtím o sobě vědět hlavně díky divadelním hrám. Snímek Sběratel měl úspěch a byl nominován na tři Oskary. Terence a Samantha získali ocenění na filmovém festivalu v Cannes. Herečka k tomu ještě ve stejném roce získala Zlatý Glóbus za nejlepší herečku.

V britském thrilleru Return from the Ashes (1965), ve kterém si zahrála pro nás s moc dobře známým hercem Herbertem Lomem, který se narodil v Praze roku 1917 a zemřel v roce 2012 ve věku 95 let. Jeho ztvárnění komisaře Dreyfuse v komediích o Inspektorovi Kluzóovi, nebo bandity Colonela Brinkleyho v Pokladu na Stříbrném jezeře jsou nezapomenutelné. Ale to je jen zlomek. Neodpustím si nezmínit ještě například filmy jako Tajuplný ostrov (1961), Cid (1961), Fantom opery (1962), Vraždy v ulici Morgue (1971) nebo Sekta (1991). Další slavnou hvězdou v Return from the Ashes byl Maximilian Schell (Norimberský proces, Okouzlení 1970, Železný kříž, Fantom opery 1983).

V důsledku mezinárodního úspěchu, kterého se snímkem Sběratel dosáhla, začala hrát v  amerických filmech. Byla obsazena s Cary Grantem do komedie Walk, Don’t Run (1966). Byl to jeden z posledních filmů, ve kterých Grant hrál, a také jej produkoval. Na to navázala filmy Doctor Dolittle (1967), The Molly Maguires (1970) a Anna and the King (1972), televizním seriálem CBS s Yulem Brynnerem v hlavní roli. Poté se objevila na jevišti v The Lonely Road s Colinem Firthem, Anthonym Hopkinsem a Johnem Hurtem. Zahrála si v horrorovém thrilleru The Dead Are Alive a Name for Evil.

Za svoji kariéru spolupracovala s mnoha tehdejšími hvězdami včetně Audrey Hepburnové, Donalda Sutherlanda, Roberta Wagnera a Seana Conneryho. Ve filmu Sherlock Holmes ve Vídni z roku 1976, založeném na románu filmového scenáristy a režiséra Nicholase Meyera, ztvárnila manželku pomocníka Sherlocka Holmese, doktora Johna Watsona. V tomto filmu se objevil i hostující herec Star Treku: Voyager - Joel Grey.

V roce 1977 se setkala s dalšími legendami - Peterem Cushingem, Rayem Millandem a opět s Donaldem Pleasencem v povídkovém horroru The Uncany. Poté se objevila ve válečném počinu od Umberta Lenziho s názvem Poslední útok, ve kterém si zahrála se Stacym Keachem, Henry Fondou nebo Giulianem Gemmou.

V roce 1979 ztvárnila hlavní ženskou roli v kultovním horroru Davida Cronenberga s názvem Mláďata. Její scény se natáčeli v Kanadě jen přes čtyři dny ke konci roku 1978 a v tu dobu bylo v Torontu kolem 28 stupňů. Cronenberg měl režii dokonale zorganizovanou o měnším štábu, a komornější atmosféra při natáčení spíše připomínala divadelní představení. Oliver Reed, který zde hrál doktora Hala Raglana, nebyl herečce ani po osobní stránce neznámý. Stejně jako ona, tak i on se během války ocitl na venkově, když byly ještě dětmi, a vyrůstali společně v sousedství. Reed do své první knihy s názvem Reed all about me napsal, že herečka byla jeho první opravdovou přítelkyní.

„Zbožňuji Davida (Cronenberga). Je to úžasný muž se skvělým talentem. Fascinovalo mě, jak přišel na ten nápad. Bože, co to musí být za mysl vymyslet takovou fantastickou věc, pomyslela jsem si". - Samantha Eggar o legendárním režisérovi a filmu Mláďata.

Cronenberg v minulosti žertoval, že Mláďata jsou jeho dysfunkční verzí filmu Kramerová vs. Kramer (1979), a jakási zvrácená pocta jeho tehdy nedávnému rozvodu s bývalou manželkou Margaret Hindsonovou, který vyústil v hořkou bitvu o opatrovnictví jejich dcery.

Zatímco film obsahuje některé děsivé scény, hrůza jistě pramení ze sci-fi. Stejně jako v Cronenbergových snímcích Shivers (1975) a Rabid (1977), je výchozím bodem to, že lékařská věda se zkrátka pokazila, a od parazitů a vztekliny se přesouvá k síle mysli. Je také ale mnohem temnější, což režisér připisuje skutečnosti, že The Brood byl „jeho nejosobnější film“.

Film je o psychoterapeutovi Halu Raglanovi (Oliver Reed), který léčí duševně narušené pacienty ve svém institutu Somafree. Přišel s novou technikou zvanou psychoplazmika, procesem, který osvobozuje své pacienty od jejich zadržovaného psychického traumatu. Frank (Art Hindle), je otec, který bojuje se svou ženou o péči o jejich malou dceru Candice (Cindy Hinds). Jejich rozchod dále komplikuje ta skutečnost, že Candiceina matka Nola (Samantha Eggar) je pacientkou Somafree.

Do toho se ve městě obejvují malá humanoidní stvoření, která napadají a zabíjejí. Ukáže se, že tyto dětské bytosti mají něco společného s institutem a Frank je odhodlán zjistit, v čem je ta ona souvislost.

Blonďaté dítě v červeném kabátě nejvíce evokuje filmy Teď se nedívej od Nicolase Roega (1973) a Alfreda Solea z roku 1976 - Alice, sladká Alice. Režisér také vzdal poctu jednomu ze svých oblíbených sci-fi filmů, Zakázaná planeta (1956), s Candy's school: Krell Street. Krellové jsou totiž mimozemskou rasou v tomto kultovním klasickém filmu.

V nejslavnější scéně s Frankem a Nolou, která sedí sama ve svém pokoji, si herečka zvedá šaty a odhaluje to, co pro ni psychoplasma stvořila: k jejímu tělu je přilepený nechutný vak podobný děloze. Zakousne se do něho, a vytáhne malý mutantní plod, který pak láskyplně olízne od krve. Frank jen zděšeně přihlíží...

Olizovat narozený plod, byl nápadem samotné herečky, prý podle toho, jak to dělají psi nebo kočky. Tato scéna byla původně zcenzurována a režisér na to reagoval slovy:

„Měl jsem dlouhý a láskyplný záběr na Samanthu, jak olizuje plod. Když ho cenzoři, ta zvířata, vystřihli, výsledkem bylo, že si mnoho lidí myslelo, že pojídala své dítě“. - David Cronenberg o The Brood

Na hereččino břicho tvůrci při natáčení použili rozstříhané kondomy o různé velikosti a přilepili je trochou lepidla.

Ve Francii byl snímek uveden pod názvem Chromosome 3.

Role Noly přinesla herečce nominaci na cenu Genie za nejlepší výkon zahraniční herečky.

V době natáčení byla Kanada pro tvůrce ideální z hlediska daní a financování. Jedna z podmínek ovšem byla, že filmy mohou mít pouze dva nekanadské herce a jeden z nich musí být placen méně než hlavní kanadský herec.

O soundtrack se zde postaral skladatel Howard Shore (Velký, Mlčení jehňátek, trilogie Pán prstenů a Hobit), a šlo o jeho druhý počin. Poté se stal jakýmsi dvorním tvůrcem Cronenberga. Po Mláďatech s ním spolupracoval na jeho dalších devíti filmech. Vzpomenu například Videodrom, Mouchu nebo Zločiny budoucnosti z roku 2022.

"Davida (Cronenberga) zbožňuji. Je to úžasný muž se skvělým talentem". - Samantha Eggar o legendárním režisérovi

Jak jsem již naznačil, je vysoce pravděpodobné, že při tomto filmu ze sebe Cronenberg vydal většinu svého hněvu a frustrace díky období, kterým si procházel.

Pojďme se vrátit zpět k herečce a jejím dalším snímkům. I když nebudu zmiňovat všechny její role, tak u horrorů ještě zůstaneme...

Po akčním thrilleru Exterminátor (1980) od režiséra Jamese Glickenhauseho (Blue Jean Cop, Archa neviňátek) si zahrála v roce 1981 roli Jennifer Bainesové v horroru při koprodukci USA a Mexika - Macabra: La mano del diablo - Demonoid: Messenger of Death. Je to příběh o démonovi, který ovládá levé lidské ruce. Původní záměr použít slovo Ruka jako název filmu nakonec nebylo realizováno, protože v tu dobu točil režisér a veterán z Vietnamu Oliver Stone snímek s Michaelem Cainem a Andreou Marcovicciovou se stejným názvem.

Demonoid nás nejprve uvede do minulosti, odehrávající se o 300 let nazpět. V jisté jeskyni se nachází osoby v hábitech s kapucemi. Vidíme ženu klečící na zemi, která v rukou drží krabici. Když zaslechne blížící se zvuky, schová ji a uteče. Objeví se několik členů kultu a zjistí, že ona krabice je prázdná. Žena se při svém útěku nedostane daleko a nakonec je přivázána se zdviženými rukami ke skále. A to by nebylo toho pravého horroru, kdyby přitom její hábit nebyl roztrhán na cáry a na nás na full "nevypadlo" hereččino bujné poprsí. Jeden z členů kultu pak vezme sekeru, přistoupí k ní a usekne jí posedlou démonickou ruku. Žena křičí a dívá se na svůj krvavý pahýl. Odříznutá ruka mezitím chvíli visí na řetězu, ale najednou se osamostatní a začne se plazit po zemi. Jeden z mužů nabodne ruku nožem a zamkne ji zpět do krabice...

Následně se děj přenáší do současnosti a společně s Jennifer Bainesovou (Samantha Eggar) vydáváme do mexického městečka Guanajuatoa, kam přijíždí, aby pomohla svému manželovi Markovi (Roy Jenson) se znovuotevřeným stříbrným dolem. Ve skutečnosti je ono městečko opravdu proslaveným svými doly, které jsou společně s historickým centrem města od roku 1988 na seznamu světového dědictví UNESCO.

Když se rozhodne sama navštívit manžela v dole, tak svým chováním způsobí to, že za padajícím kamením se objeví kostra společně s plným vakem stříbra. To vede pracovníky a manželský pár k dalšímu hledání. Naleznou komnatu se sochou démona, mumiemi na oltáři a onu "krabici", jenž je schránkou ďábelské ruky. Když ji Mark později otevře, tak prach v ní ukrytý se promění v useknutou ruku. Ruka dává najevo svou přítomnost tím, že se vyšplhá Jennifer po noze do postele jako pavouk. Mark, který svojí rukou ruku chytí, tak ta se rázem opět promění v prach. S jeho vlastní rukou ale již není něco v pořádku. Je totiž posedlá...

Snímek natočil v roce 1981 Alfredo Zacarías, který o tři roky dříve natočil horrorový thriller Včely s Johnem Saxonem (Tenebre, Paco - stroj smrti, Noční můra v Elm Street 1, 3 a Nová noční můra) a Angel Tompkinsovou (Aligátor, Nahá klec) v hlavních rolích.

I v tomto případě byl snímek cenzurován a vznikly tak verze o různých minutážích. Nejdelší je evropská verze, která byla uvedena pod názvem Macabre. Mexická verze je zase násilnější, obsahuje alternativní soundtrack a scény. Naopak ale úvodní tříminutová scéna s kultem a sekání ruky prsaté ženštiny v ní zase chybí.

Podíváme se teď do roku 1983, kdy si Samantha zahrála hlavní roli v dalším horroru s názvem Curtains. Ten natočil režisér a kameraman Richard Ciupkam který pak v roce 1985 stál za kamerou při "Belmondově" Bezva Fintě. Samantha natáčela snímek v době, kdy si její bývalý manžel vzal jejich dvě děti na pár týdnů k sobě. 

Děj se soustředí na tyranského režiséra Jonathana Strykera (John Vernon), který zkouší šest kandidátek na hlavní roli do jeho nadcházejícího projektu Audra. Film obsahuje několik nezapomenutelných kulis, stylové vraždy, jednu strašidelně zamračenou panenku, zabijáka se srpem a "neočekávaný" konec.

I v tomto snímku se dočkáme nějaké té nahoty a odhalených prsou. Scénu ve vaně za herečku Sandee Currie (Vlak hrůzy 1980, Zákon ulice 1987) zde nadublovala Shannon Tweed (Zlo neznámého původu, Night Visitor 1989), a to i přes to, že se Sandee v jiné scéně odhalit nebála. Původně si roli Brooke Parsons měla zahrát herečka Céline Lomez (Gina 1975, Tichý společník, Polibek 1988), ale nahradila ji Linda Thorson (Valentino, Slepá spravedlnost 1986). Lesleh Donaldson se také nevyhnula problémům. Při detailnějším pozorování můžeme v jedné scéně vidět, jak má na bradě použitý make-up. I přes to, že si prošla drsnějšími tréninky jízdy na bruslích, tak přišel při natáčení jeden ošklivý pád a pro vybrané záběry pak byl opět použit dublér.

Svým podáním jde spíše o slasher ve formě ospalého arthouse thrilleru. Natáčení filmu začalo v roce 1980, ale produkce byla sužována problémy. Byl odložen více než o rok, během kterého se role přepisovaly, přetáčeli záběry a bylo provedeno již zmíněné přeobsazení. V roli azylového ošetřovatele se zde "mihne" producent William Bill Marshall, který byl v roce 1976 spoluzakladatelem filmového festivalu v Torontu. Zemřel v roce 2017. 

Ale pojďme se vrátit k "naší" herečce...

Když v roce 1963 přišla do Ameriky, tak už měla smlouvu s Paramountem. Pro natáčení Sběratele v následujícím roce už s Columbií pictures a vrátila se do Anglie. V tu dobu byla na vízu a neměla žádné jiné cestovní doklady. Po dobu jedenácti let, a vždy na celých pět měsíců musela vycestovat a opouštět USA. Až koncem 70. let si uvědomila, že bude muset ve státech přeci jen zůstat a dala své dvě děti do tamní školy. Zelenou kartu dostala až poté, co spolupracovala s Yulem Brynnerem při seriálu Anna and the King.

A když už zmiňuji seriál, tak za celou svoji kariéru si zahrála například v Columbovi (S06E03), To je vražda, napsala (S01E04) nebo Magnum (S05E06). V roce 1990 se objevila jako Marie Picardová v seriálu Star Trek: Nová generace (S04E02). Manželka bratra Jeana-Luca Pickarda - Roberta Pickarda. Ta ovdověla v roce 2371, když Robert a jejich syn René zemřeli při požáru rodinného domu. Byla to ona, která poslala Jean-Lucovi tragickou zprávu o jejich smrti.

Od konce 80. let začala pracovat více na televizních snímcích a dalších seriálech. V roce 1996 se obejvila v roli Lily Palmerové ve filmu Fantom natočený podle komiksu. Dabovala do animáků, například do Herkulese (a následně i do jeho seriálu), ale i do videoher. V roce 1999 do Gabriel Knight 3: Blood of the Sacred, Blood of the Damned a v letech 2002 až 2004 do titulů 007: Nightfire a 007: Everything or Nothing. Namluvila také přes 50 rozhlasových her.

Jejím velkým osobním přítelem byl herec a producent Roddy McDowall, který zemřel v roce 1998, a můžeme ho znát naspříklad díky roli syna Juliuse Caesara - Augustuse v Kleopatře z roku 1963, nebo jako Corneliuse ze série filmů o Planetě opic, který v roce 1968 "odstartoval" režisér Franklin J. Schaffner (†02.07.1989).

Naposledy jsme ji mohli vidět v menší roli ve sci-fi thrilleru Astronautova žena jako doktorku.

Je držitelkou 3 ocenění a 6 nomonací.

V roce 1964 se provdala za herce Toma Sterna a pár má dvě děti: filmového producenta Nicolase Sterna herečku Jennu Sternovou (Zóna soumraku, Zákon a pořádek). Rozvedli se v roce 1971.

Má britské a americké občanství, je v důchodu a žije v Los Angeles.

Pojďme se na závěr podívat na videokazety vydané u nás:

Sběratel (1965) ÚPF /CZ titulky/
Poslední útok (1978) Densy Home Video
Exterminátor (1980) Filmexport Home Video
Demonoid (1981) EVI VIDEO PRAHA
Aligátor (1991) IMaGO VIDEO
Piko a Kolumbus (1992) ATTACK FILM VIDEO /anim. - dabuje/
Důvod k vraždě (1993) H.C.E.
Fantom (1996) H.C.E.
Herkules (1997) H.C.E. /anim. - dabuje/
Astronautova žena (1999) Warner Home Video

Škoda, že u nás na VHS nevyšli snímky, jako například: Psyche '59 (1964), The Dead Are Alive (1972), Sherlock Holmes ve Vídni (1976), Welcome to Blood City (1977), The Uncanny (1977) nebo The Brood (1979).

Téma obsahuje tyto osobnosti:

Samantha Eggar / Betty Box / Donald Pleasence / Alexander Singer / Terence Stamp / Herbert Lom / Maximilian Schell / Cary Grant / Yul Brynner / Colin Firth / Anthony Hopkins / John Hurt / Audrey Hepburn / Donald Sutherland / Robert Wagner / Sean Connery / Nicholas Meyer / Joel Gray / Peter Cushing / Ray Milland / Umberto Lenzi / Stacy Keach / Henry Fonda / Giuliano Gemma / David Cronenberg / Oliver Reed / Art Hindle / Cindy Hinds / Nicolas Roeg / Howard Shore / James Glickenhause / Oliver Stone / Michael Cain / Andrea Marcovicci / Alfredo Zacarías / John Saxon / Angel Tomkinson / Richard Ciupka / Jean Paul Belmodo / John Vernon / Sandee Currie / Shannon Tweed / Céline Lomez / Linda Thorson / Leslie Donaldson / William Bill Marshall

Narozeninové téma filmových osobností #157 | Samantha Eggar

Narozeninové téma filmových osobností #157 | Samantha Eggar | VIDEO

Rozpis vybraných osobností pro 10. týden


→ 4. 3.

Paula Prentiss (Stepfordské paničky 1975, Saturday the 14th)
Catherine O'Hara (Beetlejuice, Sám doma 1,2)
Russell Todd (Pátek třináctého 2, 4, Obchoďák smrti, Virtuální realita)
Steven Weber (Hamburger Hill, Spolubydlící 1992, Osvícení 1997)
Paul W.S. Anderson (Mortal Kombat - Boj na život a na smrt, Horizont události) / ZPRACOVÁNO 6.3.2023 /
Patsy Kensit (Smrtonosná zbraň 2, Časovaná bomba)
Rachel Roberts (S1m0ne, Vyměřený čas)
 

→ 5. 3.

Samantha Eggar (Sběratel, The Brood, Exterminátor, Démon 1981)
Michael Warren (Chladná ocel, Invaze 1997, Species III)
Eva Mendes (Kukuřičné děti 5: Pole teroru, Rychle a zběsile 2, Hitch) / ZPRACOVÁNO 6.3.2023 /
 

→ 6. 3.

Moira Kelly (Twin Peaks, Ledové ostří, Chaplin)
Connie Britton (Úniková klauzule, Neohlížej se)
Martin Kove (Poslední dům nalevo 1972, Rambo II, Karate Kid 1,2,3, Cobra Kai)
 

→ 7. 3.

Bryan Cranston (Biohazard aka Dead Space, Zmizení Nory, Totální okno)
Rachel Weisz (Smrtící stroj, Temná hra, Mumie, Constantine) / ZPRACOVÁNO 13.3.2023 /
Peter Sarsgaard (The Salton Sea, Klíč, Orphan)
Maxim Roy (Předstírané lži, Vražedné sny, Adamova zeď) / ZPRACOVÁNO 13.3.2023 /
 

→ 8. 3.

Susan Clark (Půlnoční muž, Letiště 1975, Vražda na úrovni)
Kathy Shower (Commando Squad, V zajetí kanibalů, Propuštěn na kauci)
Cynthia Rothrock (Red Force 2, Magický krystal, China O'Brien)
Aidan Quinn (Lehkomyslní, Mise, Příběh služebnice, Frankenstein 1994)
 

→ 9. 3.

Trish Van Devere (Den delfína, Dobrodružství lodi Mayflower, Posel smrti)
Ornella Muti (Smrt darebáka, Flash Gordon , Bonnie a Clyde po italsku) / ZPRACOVÁNO 13.3.2023 /
Linda Fiorentino (Neónová říše, Dospívání v Queens, Ve stínu gangu, Muži v černém)
Juliette Binoche (Zlá krev, Posedlost 1992, Anglický pacient, Utajený)
 

→ 10. 3.

Chuck Norris (Cesta draka, Nezvěstní v boji, The Delta Force, Invaze U.S.A.)
Shannon Tweed (Moje spravedlnost, Záhady těla, Vražedná terapie) / ZPRACOVÁNO 13.3.2023 /
Sharon Stone (Nico, Total Recall, Základní instinkt, Někdo se dívá) / ZPRACOVÁNO 13.3.2023 /
Eva Herzigová (Strážní andělé, Žena mého přítele, Masaryk)
Katharine Isabelle (Tah jezdcem, Moje sestra vlkodlak, Freddy versus Jason)
Olivia Wilde (Sexbomba od vedle, Vyměřený čas, The Lazarus Effect) / ZPRACOVÁNO 13.3.2023 /

Rozpis vybraných osobností pro 10. týden

Narozeninové téma filmových osobností #156 | Jessica Biel

/ O osobnosti, série Texaský masakr motorovou pilou, Tobe Hooper, další tvůrci, masoví vrazi, vedlejší témata, filmy, seriály a zajímavosti, CZ VHS /

Jessica Biel, celým jménem Jessica Claire Biel, se narodila 3. března 1982 v Ely, v Minnesotě, jako dcera Kimberly, domácí hospodyňky, a Jonathana Biela, podnikatele a inženýra. Má mladšího bratra Justina, který se později stal hudebním umělcem.

Proslavila se jako americká herečka, producentka a aktivistka, která má na svém kontě bohatou kariéru v televizi a filmu. Její cesta k slávě započala již v mladém věku, když se objevila v reklamách a divadelních představeních. Studovala na Diane Hardin's Young Actors Space v Los Angeles.

Poprvé se objevila v krátkometrážním snímku It's a Digital World v roce 1994. Její průlom přišel o dva roky později, když získala roli Mary Camden v televizním seriálu Sedmé nebe. Tato role jí přinesla širokou popularitu a získala si fanouškovskou základnu po celém světě. Za svou práci v tomto seriálu byla nominována na cenu Young Artist Award.

Její další filmová kariéra začala s menšími rolemi, ale brzy se propracovala k větším projektům. Mezi její rané filmy patří Uleeovo zlato (1997), ve kterém si zahrála s Peterem Fondou (†16.08.2019) a komedie Na Vánoce budu doma (1998).

Následovali snímky Letní vzplanutí (2001) a Pravidla vášně (2002). O rok později v produkci Michaela Baye přišlo něco, co její kariéru opět posunulo vpřed. Texaský masakr motorovou pilou.

Zapomeňte teď na modré jeansy, tričko a krásně tvarovaná prsa, která herečka jinak nosí v podprsence o velikosti 80. Nejdříve se podíváme do historie a více než dějům, se budu věnovat zajímavostem. Tedy alespoň některým z nich. Tak nastartujme motorovku a pojďme na to...

Motorová pila poprvé:

Špína a zápach texaského vnitrozemí rezonuje společně s celuloidem v klasickém slasheru Tobe Hoopera (†26.08.2017) z roku 1974 Texaský masakr motorovou pilou. Je to nechutný výlet do nejtemnější zkaženosti, který představuje horrorovou ikonu zvanou Leatherface, která si nasazuje masku z lidské kůže, aby zabila své oběti poté, co si on a jeho rodina pohráli s jejich strachem. Tobeho film, odehrávající se převážně na statku, vytváří ďábelskou atmosféru, která podporuje podivný a odporný původ kanibalské rodiny, který leží v samotném jádru filmu.

Film byl vyroben za pouhých 140 000 $ a po jeho uvedení došlo k masivnímu komerčnímu úspěchu, a to i přes to, že byl v několika zemích zakázán a stažen z mnoha amerických kin po stížnostech na zobrazené násilí.

Mnoho herců se pět týdnů neumylo ani nepřevléklo, aby byla zachována kontinuita, a vysoké teplo dodávalo rekvizitám mrtvého psa a dobytka nesnesitelnou vůni. Vedro a vlhkost venku i uvnitř byly tak vysoké, že štáb a herci museli vybíhat ven, aby se nadechli vzduchu a měli také i "periodické" přestávky na zvracení. To vytvořilo na place skutečně pekelnou atmosféru, která dokonce vedla k aktu skutečného násilí na herečce Marilyn Burnsové (†05.08.2014), která si zahrála roli Sally. Scéna při večeři, kdy je sedící přivázána u stolu, se měla původně odehrát tak, že Leatherface, kterého hrál Gunnar Hansen (†07.11.2015), řeže Sally prst, aby mohl patriarcha jeho kanibalské rodiny sát její krev. K tomu měl Hooper upravený nůž, na který byla připevněna hadička s falešnou krví, a tu měl Hansen zmáčknout na jejím prstu. Jenže s nožem se to nedařilo provést a bylo tak natočeno několik neúspěšných záběrů. Po několika dalších pokusech se herec stal skutečnou Koženou tváří. Frustrovaný Hansen vzal nůž, její prst skutečně rozřízl a herec John Dugan nasával skutečnou krev, která vytékala.

„Když jsem se na konci filmu zbláznila a byla hysterická, nebylo to hraní...“. - Marilyn Burns o své roli Sally

Inspirací pro film se stal příběh skutečného sériového vraha Ed Gaina. Kanibala a nekrofila. Prvotní myšlenka ale vznikla v hlavě samotného režiséra během prázdninové sezóny v roce 1972, když stál v lidmi přeplněné sekci železářství u Montgomery Ward (světově průkopnický zásilkový obchod a později přední řetězec obchodních domů) a snažil se zoufale odejít. Když se zadíval na vystavené motorové pily ve vzpřímené poloze, tak si začal představovat, jak se z klaustrofobického prostředí dostává za zvuku jedné z motorovek, a "proráží" si cestu ven mezi zákazníky.

Zajímavou shodou okolností je ten fakt, že zrovna jedno železářství přispělo k tomu, aby byl vystopován již zmíněný Ed Gain. Jeden z nejbrutálnějších sériových vrahů všech dob. Poté, co si 16. listopadu 1957 v obchodě u jisté Berenice Wordenové zakoupil nemrznoucí směs do zámku, a pozapomněl na místě účtenku z nákupu, byl vypátrán. Ona již zmíněná Berenice totiž ještě toho dne zmizela. Policie si původně vyjela na jeho farmu z důvodu podání informací. Na jednom z trámů nalezli zavěšené ženské tělo, vykuchané a bez hlavy. Později se ukázalo, že šlo o onu podnikatelku z obchodu. Dále našli čtyři lidské nosy, masky sešité z lidské kůže, misku vyrobenou z lidské lebky, různé "doplňky" jako například peněženku (taktéž) z lidské kůže a deset ženských hlav.

Nebudu se nadále zabývat tímto tématem, to by byl jeden dlouhý, nechutný příběh a musíme se posunout k dalším filmům a v neposlední řadě pochopitelně k Jessice Biel. Když se ale ještě chvilku vrátím k Hooperovi, tak si můžeme položit otázku, kde se ty jeho představy v jeho hlavě vůbec vzali. Je možné, že za to může jistá událost, které byl on sám svědkem...

Mimo docházení na vysokou školu v Dallasu, studoval na University of Texas v Austinu. Na této univerzitě se nacházel i jednoho rána dne 1. srpna 1966. Ve chvíli, když se 25 letý masový vrah jménem Charles Whitman, který večer předtím ubodal svoji matku a spící manželku, vydal s několika puškami, pistolemi a velkou zásobou munice směrem k univerzitní observatořské věži. Zastřelil recepční, dva návštěvníky, a když se dostal na vrchol střešní budovy, tak začal střílet na panikařící lidi pod sebou. Vše trvalo dlouhých 96 minut, než se ho policistům povedlo zastřelit. Zabil 14 lidí a 30 jich bylo vážně zraněno. Dokonce až v roce 2001 zemřela jeho poslední oběť na následky zranění.

O několik let po události Hooper vyprávěl o tom, jak viděl policistu zastřeleného před jeho očima Whitmanem, okolní hrozbu a veškeré to nesmyslné násilí, které se vžilo do životů Američanů v 60. letech. A nejen Američanů, i samotného Tobe Hoopera...

Známé byly také jeho "nekonvenční" platební metody. V minulém roce potvrdil herec John Larroquette (Altered States, Zelený led, Cat People 1982) to, co se léta proslýchalo. A to, že John, který jako vypravěč namluvil prolog "masakru", byl za svoji práci "placen" formou drog - konkrétně konopím. Larroquette si svoji "roli" zopakoval nejen u Texaský masakr motorovou pilou (2003), Texaský masakr motorovou pilou: Počátek (2006) a Texaský masakr motorovou pilou (2022), ale i u dalšího Tooberova filmu Životní síla (1985).

Na režiséra, producenta a scénáristu Guillerma del Tora, měl snímek až takový vliv, že se na čtyři roky stal vegetariánem. A dá se to pochopit.

Motorová pila podruhé:

Po 12 letech, v roce 1986 se Hooper vrací s Texaským masakrem motorovou pilou 2. Ten nahrazuje původní realistickou a intenzivní atmosféru přehnaným stylem černé komedie. Všichni členové rodiny jsou zpět, i když se vrací pouze jeden herec - Jim Siedow (†20.11.2003).

Máme tady i nový "přírustek" do "rodinky" - Roberta Sawyera aka Chop-Top-a, kterého si zahrál Bill Moseley, který se například objevil v roce 1988 jako voják ve sci-fi horroru Kena Russella - Sliz, nebo jsme ho mohli vidět ve filmech jako například Mamba (1988), Zničit a spálit (1990), Armáda temnot (1992), Dům tisíce mrtvol (2003), Vyvrženci pekla (2005) nebo v Halloweenu z roku 2007. V Texaském masakru motorovou pilou 2 hraje sekundárního antagonistu a také si zahrál roli Draytona Sawyera v Texas Chainsaw 3D (2013). Ale to bych hodně předbíhal.

Objevuje se zde i nová postava poručíka a bývalého texaského rangera, kterého zahrál Dennis Hopper a herečka Caroline Williams (Otčím 2, Leprechaun 3, Hatchet III), která v tu dobu nebyla ještě až tolika známá. Tady ztvárnila roli rádiové diskžokejky Vanity 'Stretch' Brockové, která ve svém pořadu náhodou zaznamená hovor, při němž dojde k útoku Kožené tváře na dva teenagery. Herečka svoji účast na konkurzu pro roli pojala opravdu originálním způsobem. Vběhla do zkušební místnosti, zabouchla za sebou dveře a vytáhla židle z pod režiséra Hoopera a scénáristy Kita Carsona. Ty pak naskládala přede dveře a směle dál pokračovala ve svém konkurzu.

Gore je zde logicky na místě, protože na snímku pracoval i Tom Savini. Film byl opět zakázán v některých zemích. V Austrálii například na 20 let.

Motorová pila potřetí:

Kožená tvář z roku 1990 byl pokusem New Line Cinemy vytvořit novou a pokračující horrorovou sérii podobnou jejich Noční můře v Elm Street. Jedná se o typický slasher, který nedosahuje "kvalit" předchozích snímků. Film nás může zaujmout účastí herce Vigga Mortensena, který si o mnoho let později zahrál roli Aragorna v trilogii Petera Jacksona - Pán prstenů.

Režisér Jeff Burr byl vyhozen na počátku produkce. Když nikdo jiný práci nepřijal, byl znovu přijat. Jména jako Sam Raimi, Tom Savini, Scott Spiegel, Renny Harlin a mnoho dalších režírovat odmítli. Také tvrdil, že mu New Line Cinema zakázala mluvit s Tobe Hooperem. Ten se nemohl zúčastnit, protože pracoval na snímku Živá pochodeň.

Herec, kaskadér a producent Kane Hodder – jehož nejznámější rolí je ztvárnění ikony Jasona Voorheese ve filmech Pátek třináctého 7, 8, 9 a Jason X, byl koordinátorem kaskadérů pro tento film. Byl také R.A. Mihailoffův kaskadérský dvojník a zahrál si jeho Koženou tvář v traileru. A jen tak pro další zajímavost doplním, že ruka Freddyho Kruegera, která se objeví na konci "devítky" již zmíněného Pátku třináctého, nepatří nikomu jinému, než zrovna právě Kane Hodderovi.

Největším očekáváním asi bylo, jak dopadne scéna, ve které Leatherface ukáže svoji tvář. Ta nakonec použita nebyla, a dočkali jsme se ji až v roce 2003. Film lze brát jako přímé pokračování původního filmu, nebo případně také jako dějově se odehrávající se ve své vlastní kontinuitě. Dům z tohoto filmu byl také použit v hudebním videoklipu Alice Coopera - House of Fire.

Motorová pila počtvrté:

Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation, nebo Masakr v Texasu, chcete-li. Vlastně film jako taký byste asi nechtěli. Tedy pokud nepatříte mezi ty největší fanoušky herce Matthewa McConaugheye a herečky Renée Zellweger. Kim Henkel z Hooperova prvopočinu z roku 1969 a spoluscénárista jeho prvního "texasu" z roku 1974, se zkrátka rozhodl, že si taky natočí snímek z tohoto univerza a bude jeho producentem. A co je na tom všem nejhorší, Tobe Hooper s ním opět napsal scénář. Na speciálních efektech se tady podílel J.M. Logan, který později pracoval na filmech jako například Dentista (1996), Kukuřičné děti: Zjevení (1996) nebo Virus (1999). Ale z této stránky bych větší chybu neviděl.

Film měl velmi drsnou a komplikovanou historii uvedení, včetně reedice a opětovného vydání do kin (film má tedy různé verze a alternativní názvy). Proces vyvolal spory mezi filmaři a distributory. Agent Matthewa McConaugheyho pak údajně vyvíjel nátlak na Columbii Pictures, aby film neuvedla do kin, což způsobilo komplikace mezi Henkelem a společností. Nejdříve byl uveden jako The Return of the Texas Chainsaw Massacre při menším počtu kin v roce 1994. Tato verze byla později stažena, a film byl znovu uveden v roce 1997 pod názvem Texas Chainsaw Massacre: The Next Generation. Původní střih také obsahoval různé hudební efekty, několik přechodových záběrů a také scén zabarvených do různých barev. Nesestříhaná verze byla uvedena v Kanadě a Japonsku.

Matthew McConaughey později uvedl, že jeho role Vilmera v tomto filmu ho zastihla v době, kdy chtěl odjet z Texasu do Hollywoodu. Producent a režisér Kim Henkel se ho v kanceláři zeptal na to, jestli by nevěděl o někom, kdo by ztvárnil roli chlapa, který řídí odtahové vozidlo a má mechanickou nohu. Matthew mu dal několik tipů na herce, kteří by se na roli hodili. Když už nakonec chtěl odjet a věci měl sbalené v autě, tak se za Kimem vrátil a řekl mu, že by si roli Vilmera chtěl zkusit.

Děj se soustředí na skupinu teenagerů, kteří o své maturitní noci havarují a zatoulají se v odlehlé oblasti lesa až do domu, který obývá Leatherface (Robert Jacks) s jeho vraždící rodinou. Ve filmu můžeme vidět v malém cameu hned tři herce z původního snímku z roku 1974. Paula A. Partaina, Johna Dugana a Marilyn Burnsovou, která se ještě před svou smrtí stačila k této látce opět vrátit. A to v roce 2013. Na to si ale ještě počkejte, protože před námi jsou ještě další dva filmy. Budeme teď pokračovat s Jessicou Biel .-)

Motorová pila popáté:

Texaský masakr motorovou pilou z roku 2003 udělal už natolik zamotanou franšízu znovu vážnou, a představil nám hrozivou verzi Kožené tváře. Tento remake prošel několika alternativními konci, než bylo rozhodnuto pro finální verzi. A tu si "rozřežeme"..., tedy "rozebereme".

Pět mladých teenagerů cestuje z dovolené z Mexika přes Texas. Respektive čtyři. Pepper Harringtonovou (Erica Leerhsen) nabrali cestou. Jejich cílem je dojet na koncert skupiny Lynyrd Skynyrd. Založena byla v roce 1964, hraje jižanský rock a po více jak 40. letech pak byla uvedena do Rock and Roll Hall of Fame. Pokud by film nebyl zasazen do stejného roku 1973 jako originál (abych byl přesný, tak původní film do 18. srpna a tato verze 20. srpna), nebo z nějakého důvodu až o čtyři roky později, tak by nebylo možné naši partu za skupinou posílat. Koncem roku 1977 totiž tři její členové tragicky zahynuli při leteckém neštěstí. Poté se Lynyrd Skynyrd na celých deset let odmlčeli ze scény. Před rokem zemřel spoluautor jejich hitu Sweet Home Alabama, který zazní v rádiu ze začátku filmu při cestě dodávkou. V ní se také Erin (Jessica Biel) zmiňuje o tom, že doufá v to, že na koncertě hudební grupa zahraje song Free Bird. Ten byl sice oficiálně vydaný až o rok později, ale studiovou nahrávku udělali už v "našem" roce 1973 - takže v pořádku. Co už ale není v pořádku se týká již zmíněného hitu Sweet Home Alabama. Ten vyšel také až o rok později - čili 1974. Údajně byl napsán již v roce 1973, ale pochybuji, že by ho hráli v rádiu.

Při jejich setkání s dívkou na silnici můžeme zaslechnout, jak postava Jonathana Tuckera (ač mimo záběr na něho) - Morgan (Erinin bratr) říká, že do Dallasu jim zbývají ještě 3 hodiny.

"Když pojedete pomalu, uvidíte naše město. Když pojedete rychle, uvidíte našeho šerifa".

Po cestě k benzince naráží na obchod s názvem Cele, který byl postaven v roce 1891. Ten se ještě ve stejném roce objevil ve filmu Vysloužilí lvi a dříve v roce 1993 v Dokonalém světě od Clinta Eastwooda. Ta skutečnost, že obchod se nalézá na Cameron Road v Texaxu dává do filmu přesnost v tom, že cesta do již zmíněného Dallasu skutečně trvá okolo tří hodin. Ověřeno na mapě )). Tvůrcům ale kromě jednoho songu nesedí další věc. Kapela Lynyrd Skynyrd sice měla v roce 1973 53 koncertů, a z toho byl jeden v Dallasu, ale ten se uskutečnil až v listopadu. Takže to si partička vyjela opravdu hodně brzy, nemyslíte? :-D

Režie byla svěřena Marcusovi Nispelovi, který v tu dobu měl za sebou velmi plodnou éru režírování hudebních videoklipů pro mnoho hvězd. Od konce devadesátých let jich natočil více než 90 (!). Spolupracoval například s takovými jmény jako: C & C Music Factory, Mariah Carey, Faith No More, Terence Trent D'Arby, nebo Crystal Waters. Lidi zhruba v mém ročníku budou vědět, "o čem" je řeč.

No, a prosím pěkně. Oproti malým nesrovnalostem to najednou přece jen jde. Vycházelo se (jak jinak) z původní předlohy dvojice Henkel / Hooper a scénář dostal na starost Scott Kosar. I v tomto případě se jednalo o "debut". Scott pak později stál například za sepsáním Mechanika (2004) a dalšího "remake" Horror v Amityville z roku 2005. A opět se nejednalo o žádný propadák. Texaskému masakru motorovou pilou z roku 2003 rozhodně prospěla i účast Daniela Pearla za kamerou. Ten se za ni postavil už u původního snímku v roce 1974.

Motorová pila pošesté:

Prequel k předešlému snímku Texaský masakr motorovou pilou: Počátek z roku 2006 sleduje zrození Kožené tváře a to, jak se dostal do rodiny Hewittů. Tady to bohužel moc nevyšlo scénáristovi Sheldonovi Turnerovi, který měl raději zůstat u komediálnějšího žánru (snímek Trestná lavice s Adamem Sandlerem byla úspěšná). Jedním z producentů zde byl opět Michael Bay. Režisér Jonathan Liebesman se také moc nepředvedl. Jeho pozdější fantasy Hněv Titánů z roku 2012 defakto rozhodlo to, že žádní další titáni se už konat nebudou. Co mu mohu připsat na jedničku s hvězdičkou jsou krátkometrážní Kruhy, které jsou bonusovkou pro Kruh 2 z roku 2005. Nejen počítačoví hráči, by pak mohli namítnout, že jsem nezmínil seriál Halo (2022–2024). Jenže tady se opravdu nedají připisovat Jonathanovi moc velké zásluhy. Navíc natočil jen pouze 4 epizody pro první sérii. Za sebe ale rozhodně nemám absolutně vůbec nic proti seriálu jako celku, a už vůbec nic proti Johnovi 117 aka Master Chiefovi. Nejen první gamesy v roce 2001 jsem se něco "napařil".

Ve snímku se dozvíme se, proč Leatherface nosí masku z lidského masa a také vypráví o tom, jak se on a jeho rodina stala kanibaly.

Koženou tvář ztvárnil Andrew Bryniarski, který si například v roce 1992 zahrál roli Chipa Shrecka - syna Maxe Shrecka (Christopher Walken) v Batman se vrací a do další hlavní role nám byla naservírována Jordana Brewsterová. Ta v tu dobu už měla za sebou mega úspěšný první díl Rychle a zběsile. Ta zde působí nudným dojmem - tedy alespoň za mě. Zkrátka "hraje, že hraje". Těžko říci, jestli se pro ni stala plusovou ta skutečnost, že se díky Texaskému masakru dala dohromady s jedním z trojice producentů Bayových Platinum Dunes - Andrewem Formem. Vzali se v červnu 2016 a mají 2 děti. Vztah jim ale vydržel jen 5 let, rozvedli se v roce 2021. Producent je už od minulého roku ženatý s herečkou Alexandrou Daddario. K ní se dostanu v následujícím filmu z univerza Texaského masakru. Proč? Jednoduše. Hraje v něm hlavní roli.

Každým pádem díky Andrewovi za produkci dvojice filmů Tiché místo (2018 a 2020) a rozhodně i za pomalu se blížící spin-off prequel Tiché místo: První den. Rok po uvedení filmu bylo oznámeno, že společnost Platinum Dunes odchází z franšízy.

Motorová pila posedmé:

Samotným začátkem filmu nás provedou sestřihy z původního filmu Tobe Hoopera, které dojdou až k samotnému závěru a tady musím pochválit přechod do "sedmičky" - tedy vlastně "dvojky". Defakto to ani nepoznáte. V jednom z posledních záběrů ze 70. let vidíme "záchranu" dítěte. No, a hádejte...

Herečka Alexandra Daddario v roli Heather Miller se dozví, že zdědila dům po babičce jménem Verna Sawyer Carson. Ale hlavně se také dozvídá to, že její rodiče nejsou její rodiče. A tak se s přáteli vydává do Texasu. Tam je zastihne blízký spolupracovník Verny a vysvětlí ji, že je dům její - pokud bude chtít. Předává ji taktéž od ní dopis a zdůrazňuje to, aby si ho přečetla. No, a co se stane? Nepřečte si ho za celej film, ale až na jeho samotném konci (!).

U tohoto snímku není po jeho úvodu řečeno, v jakém roce se odehrává. Pokud budeme brát v úvahu to, že jde o současnost (vznik roku filmu), a taky to tak vypadá, tak nám tady nebude příliš "sedět" jedna věc. Pokud byla Heather zobrazena v roce 1974, tak v roce 2013 by jí bylo 39 let. A to si k tomu připočtěme ještě nějaký ten měsíc navíc... no dejme tomu 40. let. V době natáčení bylo Alexandře 27 let a navíc ve filmu vypadá jako by jí bylo ještě o něco méně a "ladí" tak k ostatním protagonistům. Když ji porovnám třeba s kozatou Nikki, kterou si zahrála Tania Raymonde (tu jsme mohli vidět v Deep Blue Sea 3 - 2020), tak zcela určitě nám to nesedne. I když ona Tania nebyla v době natáčení nového masakru zase až o tolika mladší. No, když už ženský "přednosti", tak Alexandra je k "ocucnutí" nabídne taky, a Nikky nám o něco později ukáže vcelku luxusní zadeček.

A jak je to tedy s tím rokem, ve kterém se tento masakr odehrává?

Vzhledem k tomu, že soundtrackové songy, které hrají po desáté minutě (trek Dancing On Top of the World zaujal, ač "nejedu" tuto "vlnu") jsou vydané v roce 2013, tak to tvůrcům opravdu věkově nesedí. Ale to vůbec nevadí. Popojedeme dál...

Hlavní hrdinka postupně odkrývá tajemství rodiny Sawyerových (a i nedobrovolně svoji "košili"), a mimo ni zde mají ostatní postavy za celý film defakto nulový vývoj. Herečka původně nabídla, že by měla košili roztrhanou úplně, ale filmaři se rozhodli jinak :-/. A dál už nebudu spoilerovat a "nastartujeme" další motorovku.

Motorová pila poosmé:

V roce 1955 jede pár - Betty Hartmanová a Ted Hardesty po venkovské silnici, když narazí na zdánlivě zraněné dítě Jedidiah Sawyer. Ve snaze mu pomoci ho Betty následuje do zchátralé stodoly, kde je okamžitě zabita jeho vražednou a sadistickou rodinou. Její otec, šerif Hartman (Stephen Dorff), je povolán na místo činu, kde je v šoku, když najde svou dceru mrtvou. Navzdory úsilí matriarchy Verny Sawyer Carsonové (Lili Taylor) reaguje tím, že vezme Jedidiaha do vazby jako odplatu proti Sawyerovým a pošle ho do léčebny známé jako Gorman House Youth Reformery. O deset let později tam přichází pracovat sestřička Lizzy (Vanessa Grasse), která se zanedlouho na to stane rukojmím na útěku po vzpouře pacientů. Šerif Hartman je všem na stopě.

Leatherface - zrození (2017) je prequel původního filmu, a líčí svou titulní postavu jako "normálního" člověka, jehož mysl je narušena při děsivé události, čímž se z něho stal ikonický zabiják. Jedná se také o první film, který nebyl natočený v Severní Americe. Byl natočený v Bulharsku. Výkonným producentem filmu byl Tobe Hooper a natočilo ho francouzské režisérské duo Bustilo / Maury (Inside, Among the Living, The Deep House).

Motorová pila podeváté:

Po 48 letech skrývání se Leatherface vrací ve filmu z roku 2022, aby terorizoval skupinu idealistických mladých přátel, kteří náhodou naruší jeho pečlivě chráněný svět v zapadlém texaském městečku.

Sally Hardestyová z původního filmu z roku 1974, která jako jediná přežila, je zpět. V tomto filmu ji však hraje Olwen Fouéré. Herečka Marilyn Burnsová byla nalezena mrtvá 5. srpna 2014 v jejím domě v Houstonu. 24. srpna 2020 se původní režiséři, bratři Ryan a Andy Tohill oddělili od projektu během prvního týdne produkce filmu v Bulharsku. Duo bylo nahrazeno Davidem Blue Garciou, který zrušil a přetočil předchozí záběry.

Univerzum Texaského masakru je neobyčejně propletené a dějově zamotané. Obsahuje také desítky postav včetně početné rodiny Sawyerů. Ale to by vydalo na celou knihu.

"Zpočátku jsem měla obavy z předělání klasického kultovního horroru". - Jessica Biel

Pojďme se teď vrátit k herečce Jessice Biel a téma zakončíme již klasicky videokazetami vydanými u nás. Pokud byste se chtěli zeptat na to, kolik Masakrů motorovou pilou u nás vyšlo na VHS, tak (nejen) horroroví fanoušci zapláčou. Vyšel pouze třetí snímek z roku 1990, Masakr v Texasu (1994) a verze z roku 2003.

Hororová reinkarnace přinesla Jessice uznání kritiků a potvrdila jí jako talentovanou herečku. Během své kariéry se objevila v široké škále žánrů, včetně dramatu, komedie, akce a romantiky. Mezi její významnější filmy patří Blade: Trinity (2004), Iluzionista (2006), Next (2007), Lekce neslušného chování (2008), Čekání na zázrak (2009) nebo A-Team: Poslední mise (2010).

Je držitelkou 6 ocenění a 32 nominací.

Kromě své herecké kariéry se angažuje v charitativních organizacích a humanitárních projektech. Spolupracuje s různými neziskovými organizacemi, které se zabývají vzděláváním, ochranou životního prostředí a zdravím žen. V roce 2012 se provdala za herce a zpěváka Justina Timberlakea (Vyměřený čas, V nitru Llewyna Davise, Palmer) se kterým má syna Silase. Jsou považováni za jeden z nejznámějších a nejúspěšnějších celebritních párů.

Je známa svou láskou k aktivnímu životnímu stylu a sportu. Miluje jógu, běhání, plavání a snowboarding. Její vášeň pro pohyb ji přivedla k účasti na několika charitativních běžeckých akcích. Její kariéra jako herečky a aktivistky ji učinila jednou z nejvýznamnějších osobností v hollywoodském průmyslu a její vliv přesahuje oblast pouhého herectví.

Pojďme se podívat na videokazety vydané u nás:

Na Vánoce budu doma (1998) Warner Home Video
Letní vzplanutí (2001) Warner Home Video
Pravidla vášně (2002) Magic Box
Texaský masakr motorovou pilou (2003) Magic Box
Cellular (2004) Warner Home Video
Blade: Trinity (2004) Warner Home Video
Stealth: Přísně tajná mise (2005) Bonton Home Entertainment
London (2005) Bonton Home Entertainment
Elizabethtown (2005) Magic Box

Téma obsahuje tyto osobnosti:

Jessica Biel / Peter Fonda / Michael Bay / Tobe Hooper / Marilyn Burns / Gunnar Hansen / John Dugan / John Larroquette / Guillermo del Toro / Jim Siedow / Bill Moseley / Ken Russell / Dennis Hopper / Caroline Williams / Kit Carson / Tom Savini / Viggo Mortensen / Peter Jackson / Jeff Burr / Sam Raimi / Scott Spiegel / Renny Harlin / Kane Hodder / R.A. Mihailoff / Alice Cooper / Matthew McConaughey / Renée Zellweger / Kim Henkel / J.M. Logan / Robert Jacks / Paul A. Partain / Erica Leerhsen / Clint Eastwood / Marcus Nispel / Mariah Carey / Scott Kosar / Daniel Pearl / Sheldon Turner / Adam Sandler / Jonathan Liebesman / Andrew Bryniarski / Christopher Walken / Jordan Brewster / Andrew Form / Alexandra Daddario / Tania Raymonde / Stephen Dorff / Lili Taylor / Vanessa Grasse / Alexandre Bustillo / Julien Maury / Olwen Fouéré / Ryan Tohill / Andy Tohill / David Blue Garcia / Justin Timberlake

Narozeninové téma filmových osobností #156 | Jessica Biel