Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 240)

myself24 

všechny recenze uživatele

Jednim slovem genialni! Kdyz skonci posledni dil, musite si zacit poustet prvni dil. Muj oblibeny Klinger: Otec umírající loňský rok, matka umírající loňský rok, otec a matka umírající, matka, otec a starší sestra umírající, matka umírající a starší sestra těhotná, starší sestra umírající a matka těhotná, mladší sestra těhotná, starší sestra umírající. Tohle je trochu starší, ale pořád ještě dobré: polovina rodiny umírá a druhá polovina těhotná☺ ()

VMa 

všechny recenze uživatele

Série do odchodu Henryho Blakea a Trappera jsou zbytečně komediální. Teprve poté začíná být seriál koukatelný - tedy alespoň pro mne. Ale dávat kvůli prvním dvěma sériím nízké hodnocení nebudu - koneckonců, těch dílů je 255 - a i kdybych přepočítal podíl špatných dílů na hvězdičky, tak by stejně vyšly nejméně čtyři hvězdičky. A navíc, mnohem více než zbytečná komediálnost některých dílů mě štve spíš to, že si autoři nedali pozor na některé věci (jako například schopnost Klingera při jeho zastupování Radara a jeho neschopnost při převzetí funkce od Radara). ()

JWK 

všechny recenze uživatele

MASH je geniální dílo, které využívá každého aspektu lidství. Nelze nic vytknout i když v daném počtu dílů se smz. nějaké slabší ale přesto dobré najít dají. Jen bych dodal že první polovina v sestavě Blake, Burns byla lehce jiná a vtipnější, sestava s Potterem a Winchesterem je zase hlubší. ()

Aerilynn 

všechny recenze uživatele

Seriál mého dětství/mládí. I když jsem třeba dříve nechápala oč přesně jde, vždycky jsem se pobavila. A čím jsem starší, tím více oceňuji, co se seriál snažil dokázat a jak výjimečný je. ()

onden85 

všechny recenze uživatele

Z optiky roku 2015 už to není ono. Pamatuji, když začínala TV Nova (než se z ní stala TV Hovna), to byly časy... ()

MorningStar 

všechny recenze uživatele

„Jsme prostě lidé a nezáleží na tom, jak moc se snažíme jimi nebýt.“ „Ano, to vím, ale proto se bojím.“ „Čeho?“ „Tebe.“ Geniální seriál, který měl neuvěřitelné štěstí na herce – a vlastně i na opravdu povedený dabing. Alan „Hawkeye“ Alda své charisma rozhazuje všemi směry (i když někdy už jako opravdový debil leze na nervy – což může být rovněž součástí scénáře) a ostatní mu pohotově odpovídají, byť si popravdě seriál nejvíc užiju od té chvíle, kdy polovinu původní sestavy postupně vystřídá sestava nová a dalo by se říci, že věrnější. Nejvíc se mi ovšem líbí, jakým způsobem M.A.S.H. zobrazuje hrůzu války. Jiné válečné filmy a seriály si potrpí na kupu mrtvých, nekonečné přestřelky, z nichž na konci už pořádně bolí hlava a všudypřítomnou špínu provázenou úderností vražedných zbraní. Tady se skoro neumírá, zahlédnout krev na pláštích a rukavicích je velká vzácnost a přesto toho mobilní nemocnice (ehm…) se čtyřmi doktory (ehm…) jen kousek za nepřátelskou linií (ehm…) řekne víc než všechny pokusy o válečný zmar dohromady. Únava tu prakticky nebere konce (a na hercích je vidět, že se mnohdy uskutečňovala i před zapnutím kamery) a proti beznaději se tu bojuje kupou inteligentní legrace. Je jedno jestli tábor sužuje odstřelovač, dochází léky nebo někomu začaly špatné sny. Proti každodenní surovosti, mizernému jídlu, armádním nesmyslům a netolerantním kolegům se tu bojuje vtipem, a třebaže by občas vážnější konec opravdu nezaškodil, protože jinak stejně nikdy nikdo nemá žádnou zodpovědnost za nic, nezbývá než smeknout před tím, jak dokonale je to propojeno. A díky bohu za to, že v pozadí chybí smích. U sitcomů to beru, ale tady je jeho absence vážně ku prospěchu. Ten jeden díl, kdy tomu tak není, mi ne náhodou připadá ze všech nejslabší. P. S. Mojí nejoblíbenější postavou je poručík Potter. Je mi líto, ale tolik oblíbený Blake nebavil. Při prvním shlédnutí ano, ale pak už ne a nikdy více ne. ()

Pepseso 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál mě nikdy neomrzí ikdyby ho v telce opakovaly až do smrti. Nejoblíbenější postava je bezkonkurenční major Winchester. Jenom škoda, že se nevyskytoval společně s "Trapperem" Johnem. ()

Panel250 

všechny recenze uživatele

Genialni ve sve jednoduchosti, nadcasovosti, nalehavosti upozornovat na samou podstatu lidske blbosti, vtipny, britky, nekdy smutne realisticky. Skveli herci. Nema smysl cokoliv dodavat. ()

kratajirka 

všechny recenze uživatele

Nebudu říkat, že mě to nebavilo, ale neřadím se mezi skalní fanoušky. Joo vtípky, srandy dobré. Ale, že bych se trhal smíchy nebo že bych hltal vše s nadšením - ee. 60% ()

Brepti 

všechny recenze uživatele

Opravdu MASH je fenoménem uplynulých let z dob války v Koreji a opravdu moc rád jsem se u něj vždycky zasmál a mám tenhle seriál rád. ()

althinka 

všechny recenze uživatele

Kúsok ozaj vydarenej komédie zasadenej do nie príliž radostného prostredia vojny vo Vietname. Dokonalá ukážka, ako sa možno smiať cez slzy a neklesať na duchu, keď už aj cukor v ústach zhorkne. Situačný humor, skvelé zohraný tím hercov, ktorí si našli obľubu, aj keď sa mnohí už zo svojej role nevymámili. Jednoznačne som na tomto seriáli odrástla a uvedomenie si, že humor lieči a priateľstvo zdoláva aj tie najväčšie prekážky, nebola skúsenosť na zahodenie. Vždy sa k partičke z mobilnej vojenskej nemocnice vrátim ... a odchádzam s dobrým pocitom vediac, že napriek vojne na tento front opäť po čase chcem "narukovať" ()

Grulda55 

všechny recenze uživatele

Geniální!Pro mě jeden z nejlepších,nebo spíše nejlepší sitcom všech dob!Prvních 5 řad,ve kterých byli postavy "Kuního ksichta",Trappera a Henryho bylo sice o něco kvalitnějších,ale ne nijak zásadně.Udivuje mě s jakou studnicí vtipů a hlášek se scénaristé za calou dobu byli schopni vytasit.Udržet si laťku takhle vysoko po 11 sezón...Klobouk dolů! ()

sportak 

všechny recenze uživatele

HUMOR je asi jediný způsob jak přežít válku a to nám dokazují i hlavní hrdinové,kteří to dokazují v každém díle občas dojemné momenty, které moralizují ale neurazí.Korunkou je zábavný flegmatik Blake, tvrdý, ale poctivý Potter,malý a šikovný Radar, šťabajzna Margaret,tmel tábora a útěcha otec Francis, šašek Klinger, kuní ksicht Burns, major Emerson ego, a hlavní ti kteří Vám v paměti zůstanou pořád B.J., Trapper John, a ten, který jako jediný s válkou remizoval Hawkeye! ()

zdene.cek 

všechny recenze uživatele

Výborný seriál, jen málo kdy se mi stane, že mi u seriálu ukápne slza (smutku), ale tady se mi to podařilo hned 2x a díky smíchu (každý díl). I když se skvělá dvojce Hawkeye a Trapper vymění, za Hawkey a B.J. Hunnicut tak to vubec nevadí, protože to na vtipnosti a skvělých dílech neubere. ()

Tycygo 

všechny recenze uživatele

MASH mě vždy fascinoval kombinací surovosti války a břitkého, ale stále (na dnešní dobu) zdvořilého humoru. Tato neuvěřitelná kombinace perfektně funguje. Postavy jsou nádherně vykreslené a diverzifikované. Každý si mezi nimi najde svého oblíbence. ()

adys.sp 

všechny recenze uživatele

Konečně jsem se dostala k tomu,dokoukat všech 11 sérií tohohle pokladu.Tolik mě to chytlo za srdce a myslím,že už nepustí.Úžasný humor,skvělé postavy,prostě paráda.A jak u sebe poznám dobrý seriál? Na konci brečím.A tady jsem si nabulela do klávesnice.Takže se těším,až se k MASHI jednou vrátím. ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama