Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 12
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele Eleanor05 k tomuto seriálu (14)

Hra o trůny (2011) 

"Hraješ-li hru o trůny, zvítězíš, nebo zemřeš. Nic jiného mezi tím není..." Nejvýznamnější rody Sedmi království se perou o mocenské postavení a rozhodně nezvítězí ten nejčestnější. Protože tohle není pohádka. Dospělá fantasy, která však víc, než cokoli jiného, připomíná skutečnou éru evropského středověku bez zbytečných příkras, plnou manipulace, zrady, sexu a smrti. Lišící se od většiny seriálů chytrými dialogy, výborně napsanými postavami a skvělými herci. /// Scénáristé, bohužel, neudrželi kvalitu skvělých čtyř počátečních sérií a čím více se Hra o trůny blíží ke konci, tím se stává jednodušším a trapnějším seriálem. Poslední dvě série jsou už velmi utahané, nudné a občas dokonce směšné. 1. série - 99%, 2. série - 75%, 3. série - 85%, 4. série - 80%, 5. série - 70%, 6. série - 65%, 7. série - 45% ()

Domů (2016) (S06E02) 

Ty jo! To je tak strašně drsný odpravit v jednom díle narychlo několik postav! :-/ Prosím všechny, co tady rozdávají čtyři a pět hvězdiček, aby si šli zahrát střílečku, když je tak fascinuje někoho vraždit, a vzpomeňte si, prosím, že dřív byla Hra o trůny taky o příběhu a postavách jednajících na základě svých vlastností a ne proto, že jim najednou přeskočilo. ()

Bitva bastardů (2016) (S06E09) 

SPOILERY!!! Jediný díl Hry o trůny, který jsem ihned po shlédnutí sledovala znovu. Ohromující, šokující, strhující. Samozřejmě se to neobešlo bez pár klišé (armáda jezdců z Údolí zachraňuje situaci na poslední chvíli), ale ty emoce to stejně vše převálcují. Skvělá, špinavá, fyzická bitva plná krve, vnitřností, usekaných končetin, bahna a šíleného zmatku. Když Jon Sníh lapá po dechu a ostatní vojáci po něm dupou, diváci lapají po dechu s ním, když se Sansa na závěr usmívá, zatímco Ramseyho žerou jeho psi zaživa, divák se usmívá s ní... Po Helmově Žlebu v Pánu Prstenů, považuji tohle za druhou nejlepší historickou fantasy bitvu a je kupodivu, že tenhle v pravdě úžasný díl vznikl v sérii, která sama o sobě za moc nestojí. Přesto se tak stalo a Bitva Bastardů se zde skví jako diamant. Krásných 5*. ()

Spravedlnost pro královnu (2017) (S07E03) 

OBSAHUJE SPOILERY! D and D posunuli scenáristiku do nových hlubin. Rozhovory o ničem typu Walking Dead, dlouhé samolibé proslovy (scéna s Cersei v podzemí, kdy každý předpokládal, jak to skončí), Casterlyova skála vypadá jako zámek (zvenčí omítnutý bílou omítkou, nehodící se k ostatním stavbám v Západozemí), nudně natočené dobývání Casterlyovy skály, dobývání Vysoké zahrady je zase úsporně vynecháno a na konci zemře dobrá postava. Nevadí, ještě že zbyla spousta "výrazných a důležitých" postav, jako Šedý červ, Misandei nebo Sam Tarly. A to vyléčení Joraha Mormonta během dvou dílů byla taky docela dobrá komedie. ()

Válečná kořist (2017) (S07E04) 

Dumb and Dumber zase v akci. :-/ Jeden by si myslel, že když se spojí dohromady Tyrion, Jon Sníh a Daenerys, tak to bude nejsilnější společenství dosud a budou se dít velké věci. Místo toho tyto postavy postávají už druhým dílem vedle sebe na pláži a kecají nesmysly ("já jsem královna... blá blá, za můj neúspěch můžete vy... blá blá"), které by nikdy tento seriál neproslavily, kdyby tohle byla první až třetí série. Setkání Aryy a Sansy taky nic moc, Bran je totální mentál - postava, co tam už dávno nemá co dělat (spolu s Missandei, Šedým červem a Samem). "Vtipná dvojka" Jaime a Bronn, ti tam straší všechny diváky s vkusem už nějaký ten pátek a jsou čím dál otravnější. A tvůrci ani neměli na to, na konci takto jalového dílu, zabít jakoukoli postavu. Když bývalo těch dílů deset v sérii, v každém se toho stalo víc, než teď, kdy už jsme za polovinou a akorát v minulém dílu zemřela jedna z posledních dobrých, zábavných, dobře napsaných a dobře zahraných postav. Dala bych jednu hvězdičku, ale ta druhá je za ten obstojný souboj na konci, který teda k ničemu nevedl a za draka. ()

Východní hlídka (2017) (S07E05) 

Nejlepší díl této série. Žádná prvoplánová akce, stupidních scén málo (zdravím trapné pány Bronna a Jaimeho) a setkání s málem zapomenutými postavami. Gendry s Davosem a Tyrionem na pláži v Králově přístavišti a setkání Jona a Gendryho patřilo k nejlepším scénám za minimálně poslední dvě sezóny, přinejmenším alespoň proto, že odkazovalo na skvělou první sérii, kde ještě nebylo prakticky co seriálu vytýkat. Dany a Jorah potěšili, absence kohokoli od Greyjoyů potěšila taktéž, bohužel tam stále otravuje Carsei, ale snad ne na dlouho. Asi jsem si už navykla a částečně otupěla vůči D and D psaní, kdy se postavy pohybují neskutečně rychle jak po souši, tak po moři a všechny se spolu pořád setkávají a pak loučí; a nebo se v GoT světě dějí úplné nesmysly - např. nikdo nehlídá pláž Králova přístaviště nebo dva chlapi v těžkým brnění v pohodě vyplavou na hladinu jezera místo, aby se utopili, ale na poměry dílů po čtvrté sérii, kdy seriál upadl do chaosu (přičemž chaos v tomto případě rozhodně není žebříkem :o), je to rozhodně jeden z lepších dílů GoT. Proto hodnotím 3,5*. ()

Za Zdí (2017) (S07E06) 

Kdybych pominula nebetyčnou stupiditu "plánu", kdy cca 5 lidí jde samo za Zeď proti obří armádě Bílých chodců, (proti níž se chtěl Jon Sníh spojit s Daenerys, protože má malou armádu, ale teď na ni jde sám s pár kumpány)... Kdybych pominula to, že chtějí přivést Bílého chodce Cersei, místo aby tu krávu už konečně zabili, když mohla za smrt příbuzných Starků, za smrt všech Tyrellů a dalších stovek lidí... Kdybych pominula fakt, že se v minulém dílu Tyrion dostal celkem s klidem pod Rudou baštu, takže najmout zabijáka na Cersei, který by šel stejnou cestou, by neměl být problém... Kdybych pominula to, že se Arya chová jako totální blbka, která chodí na procházky po místnostech Zimohradu, hledá sto let staré svitky pergamenů a vytváří tím umělé rozepře, přičemž se tváří, že spolkla všechnu moudrost světa a místo jejího milovaného rytířského bojování neustále řeční... Kdybych pominula, že havrani s pergameny nyní létají rychlostí SMS... Kdybych pominula ty příšerné pubertální "vtipy" Thormunda a Ohaře... Kdybych pominula naprostou předvídatelnost všeho, co se v tomto dílu stane... Kdybych pominula, že ti dva blbci Benioff a Weiss nemají na to zabít jakoukoli důležitější a sebeotravnější postavu... Kdybych pominula, že se Benjen Stark objevil už podruhé jako Deus Ex Machina, aby zachránil někoho v bezvýchodné situaci (zřejmě má radar, který mu ukazuje příbuzné v nesnázích)... Kdybych pominula, že se děj v této (předposlední!) epizodě neposunul vůbec dál, kromě oslabení Daenerysiny pozice... Kdybych zkrátka pominula skoro celý tenhle díl, pak ta smrt jednoho z draků byla natočena velmi dobře. Jestli je ovšem jedna jediná dobrá část předvídatelné scény hodna takového seriálu, jakým Hra o trůny kdysi bývala, to už nechám tady na těch pětihvězdičkových zaslepencích. :) ()

Drak a Vlk (2017) (S07E07) 

Jedna hvězdička je za Theona Greyjoye, druhá za Sansu a její soud na Zimohradu. To hodinové extempore s přesvědčováním Cersei byl jeden dlouhej nudnej trapas. Jo a už vidím Septona, který rozvede budoucího panovníka s manželkou, se kterou už má dvě děti, a sňatek s níž je navíc strategicky k nezaplacení, protože Martellové nikdy neměli cizí nadvládu příliš v lásce a takhle si je Targaryeni zavázali. Jop, a jako by to samo o sobě nestačilo, ještě k tomu se Jon jmenuje Aegon. Nejsem si jistá časovou posloupností, ale neupálil náhodou Aerys Targaryen Rickarda a Brandona Starkovi před tím, než si Rhaegar měl vzít Lyannu? To je jako v pohodě dát dokonce i vlastní jméno dítěti v souladu s tradicí rodu, co vám zavraždil členy vlastní rodiny? Pevně doufám, že si Bran "proklepne" i Gendryho, jeden nikdy neví, jestli se náhodou Robert Baratheon nedal s Cersei rozvést někde u odvrácené stěny bordelu a nevzal si Gendryho matku. Možná tu máme dalšího, ještě právoplatnějšího následníka Železného trůnu! :D No, nevadí. Hlavně, že zas byl incest. Brácha a ségra přestali být zajímaví, tak teď D and D najeli na tetu a synovce. Co k tomu dodat jiného, než už jsem psala u předchozích dílů? Scénáristi tápou, nevědí, co s dějem, co s postavama, v další sérii ale bude naštěstí pro ně už převážně jenom "rubačka", tam se alespoň nemusí psát dialogy a bude snadné zbavovat se lidí. Ničeho světoborného jsme svědky nebyli. PS: Nejlepší je sledovat pětihvězdičkáře, kteří neumí napsat ani jména hlavních postav správně. To o něčem vypovídá. :D ()

Zimohrad (2019) (S08E01) 

Vzhledem ke stále se snižující úrovni tohoto kdysi skvělého seriálu, to mohlo dopadnout i hůř... Jakmile zatlačíte slzu dojetí nad shledáním se starými známými postavami a trochu se zamyslíte, zjistíte, že se v tomto dílu skoro nic nestalo. Jenom tam bylo asi každou minutu potřásání rukou a objímání. Zdejším "pěti hvězdičkářům" doporučuji pustit si první minutu Lásky nebeské, tam se taky spousta postav potkává a objímá, ale za tím následuje ještě dvou a půl hodinový film. Tohle nemělo ani padesát minut. ;-) ()

Rytíř Sedmi království (2019) (S08E02) 

OBSAHUJE SPOILERY! Co jsem na GoT milovala nejvíce? Chytré dialogy a výborné, mnohovrstevnaté postavy. A Knight of the Seven Kingdoms byl jen další z dlouhé řady potvrzení, že obé je v tomto seriálu již v nedohlednu. Prázdný díl, kde nikdo nepověděl nic zajímavého. Chování postav neodpovídá jejich vlastnostem budovaným uplynulých sedm let (a alespoň první čtyři roky budovaným skutečně poctivě). Temný, nelítostný svět podobný středověku, včetně násilí, sexismu, otrokářství atd., je během pár dílů bořen moderními myšlenkami rovnosti, tolerance, feminismu a vzájemné spolupráce. Nevadí, že sedm let byl Jaime Lannister vrah a spíše záporák, který de facto započal celý konflikt mezi Lannistery a Starky, a který ještě v šesté sérii zaníceně tvrdil, že mu záleží jenom na Cersei a všechny by kvůli ní zabil. Teď je to kámoš, Cersei je mu ukradená, protože "se změnil". To samé Tyrion, z chytrého alkoholika a děvkaře se stal průměrně inteligentní mnich, který se hodlá sebe zdokonalovat, protože se také "změnil". Všem bylo vše odpuštěno, ze všech jsou náhle kladné postavy a jejich vzájemné dialogy se stávají z 90% z rekapitulování minulého děje ("Pamatuješ, v jakých bitvách jsi bojoval? Pamatuješ, jak ses choval? Pamatuješ, co jsi říkal?"). No, já si bohužel pamatuji, jaká Hra o trůny bývala na začátku. Když dokázala být zajímavá, strhující a chytrá díky skvělým charakterům, výborným dialogům a charismatickým hercům, ne díky CGI drakům a očekávání CGI bitev. ()

Dlouhá noc (2019) (S08E03) 

No, ehm... bylo to lepší, než předchozí díly této série, (což zas ale není takový výkon), ale jinak celá ta epizoda byla jeden velký zmatek. Tma, rychlé střihy a zmatek. Přirozená posloupnost jednotlivých linií se opravdu těžko hledala, zvláště proto, že se postavy často teleportovaly z místa na místo (opravdový přeborník byla Arya, ale ani Jorah Mormont nebo Jon Sníh moc nezaostávali). Mezi tím zmatkem, změnami tempa a někdy i žánru ("The Walking Dead" scéna v knihovně), občas probleskl sympatický, či originální nebo napínavý moment, nic tam nebylo vyloženě směšné, nebo trapné, zřejmě i díky tomu, že se kvůli boji eliminovala povinná kvóta HBO ohledně minimálně jedné soulože a jednoho vtípku na kastraci za díl, takže se hned dívalo snesitelněji. Znovu však opakuji, především to byl zmatek, scény nenavazovaly na sebe, moc to do sebe nezapadalo, nikde nebyl znát žádný promyšlený vypravěčský koncept. Pár lepších a pár horších scén sestříhaných za sebe + neustálé deus ex machina záchrany od spolubojovníků v poslední vteřině. Byl to díl především na efekt sloužící k eliminaci velké části postav. 2,5* ()

Poslední ze Starků (2019) (S08E04) 

Má smysl pozastavovat se nad tím, proč Daenerys nenařídila spálit Greyjoyovy lodě, když byla s Drogonem pár desítek metrů nad nimi? Má ještě vůbec smysl pozastavovat se nad tím, proč se jeden z nejlepších a nejchytřejších seriálů, co byly kdy natočeny, měnil od začátku páté série kousek po kousku ve stupidní limonádu pro teenagery, kde v závěrečné sezóně postavy nejvíc zajímá, kdo s kým chodí a kdo s kým spí? Má ještě vůbec smysl vyjmenovávat všechny chyby, kterých se tvůrci zase dopustili? Nemá. Všichni už na to kašlou. Od scénáristů, přes režiséry, herce, až po kostyméry a rekvizitáře. Sansa má prvních dvacet minut nakřivo paruku a ve scéně s hostinou na Zimohradu je v jednom momentě před Daenerys postaven hrnek ze Starbucks. Kdyby to alespoň střihač pořádně viděl, možná se dal ten hrnek třeba odmazat, když si toho všimli fanoušci po celém světě. Ale, co na tom vlastně sejde? Bez kvalitního scénáře nikdy nenatočíte nic kvalitního a to ani s daleko lepšími režiséry a daleko lepšími herci, než těmi, kteří v GoT zbyli. Pětihvězdičkáři, kteří, zjevně podle jejich hodnocení, viděli jen a pouze tento seriál a nikdy nic jiného, se budou radovat do konce a my ostatní se na to dodíváme ze setrvačnosti. Jsem ráda, že víc sérií nebude. ()

Zvony (2019) (S08E05) 

SPOILERY!!! Když už od Hry o trůny nic neočekáváte, což je při kvalitě posledních dvou sérií celkem nasnadě, tak v rámci zábavy bez logiky, se na to dobře dívalo. Daenerys hráblo, a ačkoli minulou sérii nezaútočila na Královo přístaviště rovnou, aby "nevládla hromadě popela", o sérii později už upaluje ženy a děti zaživa, vojáci Starků a Neposkvrnění jsou rovněž vrazi vzdávajících se civilistů a Cersei zabijou šutry. Arya už od setnutí Neda dělá vše proto, aby zabila Cersei (výcvik v Domě černé a bílé atd.), aby jí pak Ohař v Rudé baště po sedmi letech jednou větou její pomstu na poslední chvíli rozmluvil... Ano, je to padlé na hlavu, ano, je to občas nechtěně směšné a trapné, ale jak už jsem psala výše, rozhodně to nebylo nudné nebo špatně natočené. Atmosféra chaosu a šílenství války tomu navíc přidala na osudovosti. Slabší 3*. ()

Železný trůn (2019) (S08E06) 

SPOILERY!!! Jako fakt? Jako fakt nejvelkolepější seriál všech dob osm let směřoval k tomuhle? Odosobněný a nelidský "Tříoká vrána" Bran jako král? Myslíte toho Brana, který se nezajímá o každodenní problémy a světské věci, vůbec se neorientuje v politice, ale nějak ho opravňuje být králem to, že zná minulost všech ostatních? Hrdina mnoha bitev, člověk, který pro ostatní nesčetněkrát nezištně nasazoval krk a nakonec zabil masovou vražedkyni, je za své zásluhy potrestán tím, že se zase stane členem Noční hlídky? Sansa jako respektovaná Královna Severu? Drogon si nekontrolovaně lítá po Západozemí a klidně může upalovat lidi zaživa? Při úděsnosti předposlední a poslední série jsme všichni tak nějak čekali, že poslední díl nebude žádná velká sláva, ale tenhle paskvil? I děcko ze základní školy by tomu napsalo lepší scénář. Tak hloupá, trapná a neskutečně odfláknutá nuda zapřičiněná naprostou tvůrčí bezradností, se jen tak nevidí. Velmi výstižný komentář: Chermy. ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama