Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 27
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele doupiq k tomuto seriálu (3)

Hra o trůny (2011) 

Game of Thrones je smutný příběh toho, jak arogance dvou hovad, která se dostala k tvorbě jednoho z největších hitů novodobé televizní tvorby, může naprosto pohřbít celé dílo. První čtyři série jsou úžasnou adaptací knižní předlohy, fungují perfektně tak, jak mají. Každý čin má své následky, každá nuance v ději a dialogu je důležitá a úspěch celého seriálu na tom staví. Zvraty a šokující okamžiky se stávají proto, že dávají smysl a došlo se k nim přes vývoj postav a děje. Doposud snad nejde mít sebemenší námitku. S dalšími dvěmi sériemi kvalita trochu začíná upadat, občas se objeví nějaký nesmysl, ale celková kvalita seriálu se stále drží na vrcholu. S postupem času však oněch scénáristických nesmyslů přibývá, a to rapidním tempem. Nastupují scény připomínající béčkové fantasy, které se v seriálu objeví proto, že to prostě vypadá cool. Zvraty se přestávají dít po pečlivě vybudované dějové lince, místo toho se dějí jen pro svou shock value - pozor, to není spekulace, samo jedno z tvůrcovských hovad se tak vyjádřilo v jednom z komentářů k epizodě ("subverted expectations" meme). Ale pořád je tam ta jiskra naděje, že všechny ty nesmysly, všechny ty náhlé a smysl nedávající změny povah, vše bude zapomenuto pro úžasný konec. Důvěra v to, že seriál skončí dobře, omlouvá nějaké zkratky, které scénáristi berou. Osmá série jakékoliv tyto naděje kompletně zbourá. Smysl už nedává vůbec nic, všechno je cool a epic a "subverted expectations" se objeví tolik, že to jeden ani nestihne počítat. Konec je uspěchaný, otřesný plivanec do tváře. Zpětně se omluvené zkratky stávají neomluvitelnými, protože všechen ten build-up šel k tomuto... Kdybych měl hodnotit první čtyři série, je to čistých 10/10. Kdyby seriál skončil po šesté sérii, tak je to stále jeden z nejlepších seriálů všech dob s hodnocením 9/10. V současné podobě bych nikomu nedoporučil se na Game of Thrones se začít dívat - alternativy jsou přestat seriál sledovat po čtvrté sérii a nikdy nedostat zakončení, nebo se dodívat, zanadávat si, zruinovat si o seriálu své iluze a zanechat hořkou pachuť. 4/10 ()

Série 7 (2017) (S07) 

Zpětně, po odvysílání osmé série, která znehodnotila v podstatě celý seriál, už se díry v ději nedají omlouvat. 2/10 ()

Série 8 (2019) (S08) odpad!

Všichni jsme čekali, že zkratky v předešlých sériích povedou k uspokojivému konci. Vedly ke kýči, braku, odpadu, a podařilo se jim zpětně znehodnotit přespočet dílů, ve kterém se zkratky objevily. Benioff a Weiss navíc působili tak arogantně, pohrdali fanoušky i herci (někdo studuje předlohu, je její fanoušek, a když přijde s návrhem, tak ho pošlou do prdele, že oni ví nejlíp...?), a uspěchali celý závěr proto, aby mohli jít posrat Star Wars. 0/10 ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama