Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 24
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele Crocuta k tomuto seriálu (3)

Hra o trůny (2011) 

"Píseň ledu a ohně" je tak trochu nekonečný příběh, který se ani po čtyřech (u nás rozdělených vydavatelem na osm) knihách nechýlí k závěru a já osobně nevěřím, že se konce dobereme alespoň v dílu pátém, který má zanedlouho vyjít (obávám se, že František Ryčl měl ve své recenzi na "Bouři mečů" {Ikárie 6/2002, str. 58} v tomhle ohledu pravdu - a to o nějaké "Hostině pro vrány" neřkuli "Tanci s draky" neměl chudák ještě ani ponětí). Přesto mne její seriálová podoba nadchla a na její pokračování se upřímně těším. Bude to dlouhý rok... Jen malé upozornění pro diváky nezasažené knižní předlohou - dejte si velký pozor, kterou z postav si oblíbíte. G. R. R. Martin svá literární dítka zabíjí bez milosti a naprosto nečekaně :-)). Tak co dodat po DRUHÉ SEZONĚ: Tvůrci seriálu se s narůstajícím počtem dílů začínají - k nelibosti mnoha ctitelů "Písně ledu a ohně" - čím dále tím více odchylovat od jeho literárního předobrazu, ale przněním předlohy bych to (na rozdíl třeba od takového "Pána prstenů") nenazval ani náhodou. Jediný, kdo má na podobné změny svaté právo je totiž sám autor předlohy a ten je svojí výraznou účastí na celém projektu posvětil - o tom se dá stěží diskutovat. Já osobně už se těším, jak se v nejbližších dnech pustím do četby "Tance s draky" a věřím že i příští série "Hry o trůny" mne bude bavit stejně hodně, jako ty první dvě. TŘETÍ SEZONA: Nakonec mne bavila a hlavně se mi líbila o něco méně než ty předchozí. Mé znechucení sice nedosahuje rozměrů rozhořčení kupříkladu kolegy flankera.27, ale té tvůrčí svévole, samoúčelných odchylek od předlohy a co hůř, výrazných změn charakterů postav (o absenci některých, zejména z řad seveřanů a naopak o výskytu jiných, o kterých není v knihách ani zmínka, nemluvě) začalo být nějak moc. Z těch změn mne bavila snad jen Theonova linka. "Hra o trůny" patří stále (zejména na poli fantastyky) k absolutním vrcholům seriálové produkce, ale sestupná tendence pokračování je tu dle mého znát. Jdu s hodnocením o hvězdičku dolů a budu doufat, že příští rok si opět neřeknu že na téhle sezóně byl nejlepší kvalitní soundtrack. ()

Série 5 (2015) (S05) 

Od páté série tvůrci seriálu vyprávějí už úplně jiný příběh s jinými (a to často nejen charakterově) hrdiny než předloha. Navíc je tu tolik docela obyčejných nelogičností a - nebojím se to říci - píčovin, že výš než na tři * to nevidím. ()

Série 6 (2016) (S06) 

DaViD´82: přesně tak, zcela správně. Smrti těch zlých a triumf zasloužilých (přičemž zlí triumfující jsou zde též, ale do budoucna je zřejmě nic příjemného nečeká) dělají ze závěru sezóny mimořádný zážitek a já se zas po letech na další ročník opravdu těším. ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama