Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele Mkartaylas56 k tomuto seriálu (9)

Hra o trůny (2011) 

1. série - Během první poloviny první série Game of Thrones jsem po celou dobu přemítal o tom, že tohle asi nenaplní má obrovitá očekávání. Děj se rozjížděl možná až moc pozvolně a například ani postavy jsem si hned z fleku neoblíbil. To se ale v druhé půlce změnilo, protože bylo znát, že tvůrci výrazně zvýšili tempo, prakticky každý díl končil velmi napínavě, já jsem s chutí hltal každou novou epizodu a i když jsem si osobně představoval lepší zakončení, tak pět hvězd si ode mne první série i tak zaslouží. 85% 2. série - Tak a konečně mám za sebou i druhou řadu GoT, která mi ale bohužel v porovnání s první nepřipadá jako ta lepší. Hlavně z toho důvodu, že ve většině dílů se tvůrci nesnažili protlačit více zvratů či strhujících momentů a dávali přednost komornějšímu přístupu s pomaleji se vyvíjejícím dějem a plným dialogů a prokreslování postav. To samozřejmě nebyl vyloženě špatný tah, nicméně některé z epizod s příběhem takřka vůbec nehýbaly a tudíž se tato série místy až zbytečně vlekla, což jsem v sérii první ve výsledku moc nezaznamenával. Mimo to se ale po celou dobu tvůrci snažili postupně lákat na velkolepou finální bitvu, od které jsem si sliboval mnohé, ale nakonec jsem s ní moc spokojen nebyl. Dle mého si v ní tvůrci lehce podrazili nohy tím, že slibovali obrovské věci, na které ale ve finále nemohli vzhledem k jistým omezením dosáhnout a tudíž vytoužený pocit velkoleposti mě minul značným obloukem. Každopádně hned poté v 10. epizodě si alespoň u mě scénáristé napravili renomé a díky ní jsem perfektně naladěn na následující sérii. Každopádně tato série si ode mne nakonec odnáší 4* a upřímně věřím a doufám, že se v budoucnu půjde s kvalitou o poznání výše. 80% 3. série - I po třetí sérii mohu s klidem prohlásit, že si Hra o trůny (alespoň u mě) drží laťku kvality stále vysoko a i když jsem zatím nehodnotil výše, než 9 body z deseti, tak jsem s průběhem seriálu opravdu spokojen. Abych ještě přiblížil můj dojem z této série, tak oproti předchozí nabídla nejeden díl, u kterého jsem si říkal, jestli se nejedná o jeden z nejlepších vůbec. No a tento "titul" od teď bude dozajista nosit devátá epizoda, protože po jejím shlédnutí jsem se už dlouho necítil tak moc šokovaný a vykolejený z filmového či seriálového zážitku. Spolu s tím bych chtěl vyzdvihnout scenáristy a hlavně taky autora předlohy George R. R. Martina, kteří díky takto nečekaným rozhodnutím, jako byly právě v předposlední epizodě dělají z Hry o trůny tak jedinečné dílo, které se opravdu ničeho nebojí a právě díky těmto momentům jí také taková spousta lidí miluje. Já jsem tohoto stádia zatím nedosáhl, ale věřím, že v budoucnu nebude chybět moc k tomu, abych jej snadno dosáhl. Prozatím tedy hodnotím 90% a stejně jako na konci druhé série se už nemohu dočkat té následující. ()

Série 1 (2011) (S01) 

Během první poloviny první série Game of Thrones jsem po celou dobu přemítal o tom, že tohle asi nenaplní má obrovitá očekávání. Děj se rozjížděl možná až moc pozvolně a například ani postavy jsem si hned z fleku neoblíbil. To se ale v druhé půlce změnilo, protože bylo znát, že tvůrci výrazně zvýšili tempo, prakticky každý díl končil velmi napínavě, já jsem s chutí hltal každou novou epizodu a i když jsem si osobně představoval lepší zakončení, tak pět hvězd si ode mne první série i tak zaslouží. 85% ()

Série 2 (2012) (S02) 

Tak a konečně mám za sebou i druhou řadu GoT, která mi ale bohužel v porovnání s první nepřipadá jako ta lepší. Hlavně z toho důvodu, že ve většině dílů se tvůrci nesnažili protlačit více zvratů či strhujících momentů a dávali přednost komornějšímu přístupu s pomaleji se vyvíjejícím dějem a plným dialogů a prokreslování postav. To samozřejmě nebyl vyloženě špatný tah, nicméně některé z epizod s příběhem takřka vůbec nehýbaly a tudíž se tato série místy až zbytečně vlekla, což jsem v sérii první ve výsledku moc nezaznamenával. Mimo to se ale po celou dobu tvůrci snažili postupně lákat na velkolepou finální bitvu, od které jsem si sliboval mnohé, ale nakonec jsem s ní moc spokojen nebyl. Dle mého si v ní tvůrci lehce podrazili nohy tím, že slibovali obrovské věci, na které ale ve finále nemohli vzhledem k jistým omezením dosáhnout a tudíž vytoužený pocit velkoleposti mě minul značným obloukem. Každopádně hned poté v 10. epizodě si alespoň u mě scénáristé napravili renomé a díky ní jsem perfektně naladěn na následující sérii. Každopádně tato série si ode mne nakonec odnáší 4* a upřímně věřím a doufám, že se v budoucnu půjde s kvalitou o poznání výše. 80% ()

Série 3 (2013) (S03) 

I po třetí sérii mohu s klidem prohlásit, že si Hra o trůny (alespoň u mě) drží laťku kvality stále vysoko a i když jsem zatím nehodnotil výše, než 9 body z deseti, tak jsem s průběhem seriálu opravdu spokojen. Abych ještě přiblížil můj dojem z této série, tak oproti předchozí nabídla nejeden díl, u kterého jsem si říkal, jestli se nejedná o jeden z nejlepších vůbec. No a tento "titul" od teď bude dozajista nosit devátá epizoda, protože po jejím shlédnutí jsem se už dlouho necítil tak moc šokovaný a vykolejený z filmového či seriálového zážitku. Spolu s tím bych chtěl vyzdvihnout scenáristy a hlavně taky autora předlohy George R. R. Martina, kteří díky takto nečekaným rozhodnutím, jako byly právě v předposlední epizodě dělají z Hry o trůny tak jedinečné dílo, které se opravdu ničeho nebojí a právě díky těmto momentům jí také taková spousta lidí miluje. Já jsem tohoto stádia zatím nedosáhl, ale věřím, že v budoucnu nebude chybět moc k tomu, abych jej snadno dosáhl. Prozatím tedy hodnotím 90% a stejně jako na konci druhé série se už nemohu dočkat té následující. ()

Série 4 (2014) (S04) 

Po úžasné třetí sérii jsem měl od této vskutku veliká očekávání a možná, že to bylo špatně, protože úspěch předchozí série se z mého pohledu nekoná. To ale neznamená, že jsem byl jakkoliv nespokojen, ba naopak. Hrozně mě těší, že kvalita tohoto seriálů je i po čtyřiceti dílech na takto vysoké úrovni. Mohl jsem díky tomu shlédnout nejeden památní díl, který ať už svými zvraty či zpracováním zůstane v mé paměti a vždy si na něj při vzpomínce na tento seriál vzpomenu. Konkrétně bych chtěl vyzdvihnout díl druhý a díl poslední, jenž pro mě byly asi "nejuspokojivější" díly celého seriálů a obecně je řadím mezi ty nejlepší. Mimo hodnocení dílů bych ale ještě chtěl říct, že tahle sérka pro mě byla celkem důležitá co se týče postav, protože ačkoliv jsem doposud měl své oblíbence a naopak, tak (i když pořádně nevím proč) až tady se z mého pohledu začal opravdu lámat chleba a konečně jsem si hned několik charakterů vysloveně zamiloval a věřím, že mi to vydrží až do konce seriálu (nebo do konce působení daných postav). Shrnul bych to tedy tak, že ačkoliv si čtvrtá série stále drží vysokou laťku kvality, tak pro mě byla i přes to o chloupek lepší série třetí a stále je pro mě dosavadním stropem. 85% ()

Série 5 (2015) (S05) 

U Game of Thrones u mě stále funguje, že čím déle tento seriál sleduji, tak tím více ho mám rád. Konkrétně pátá série je toho i navzdory horšímu hodnocení zde na čsfd jasným důkazem. Děj se každým dílem vyostřuje a graduje, na většinu postav už prostě nedám dopustit a mám je doopravdy rád a čeho jsem si navíc všiml je každou sérií větší a větší rozpočet seriálu, což se odráží na mnohonásobně lepších vizuálních efektech a mimojiné i na mnohem propracovanějších bojových sekvencích, které by dle mého v tento moment mohly v klidu konkurovat i velkým akčním blockbusterům, a to už je co říct. Zkrátka pátá série mě potěšila opravdu nesmírně, každý díl jsem s obrovskou chutí hltal jak to jen šlo a nyní jsem více než připraven a odhodlán slupnout šestou sérii jako malinu. 90% ()

Série 6 (2016) (S06) 

Musím říct, že šestou sérii budu považovat za jednu z těch vůbec nejlepších. A to hlavně díky opravdu velkému počtu zvratů, na což jsme sice byli zvyklí z předchozích řad, ale tady to tvůrci rozjeli fakt ve velkém. No a tenhle styl plný zvratů už nastiňovaly první epizody série, kde se už od prvních minut nasazuje (na úvod série) nečekaně vysoké tempo a po prvních dvou třech dílech jsem si říkal, že tohle bude naprostý strop celého seriálů. Bohužel co ale přijít muselo, tak přišlo a tím myslím již tradiční zvolnění v polovině řady (až na emocionální 5. díl), z čehož jsem byl nyní asi ještě více zklamaný, než dříve (právě kvůli vysokému tempu začátku). Každopádně jsem to překousl a dohrabal jsem se až do finále, které mě naprosto odpálilo. Teď nemyslím devátou epizodu, jenž mě bohužel kvůli své značné předvídatelnosti neuspokojila tak moc, jak jsem chtěl, ale mám na mysli díl desátý, který byl neskutečně našlapaný s naprosto kulervoucím tempem, obsahoval asi nejvíce důležitých momentů, zvratů a odhalení v jednom díle, čímž naprosto razantně zamíchal kartami děje a obecně bych se ho nebál po boku Rudé svatby označit za nejlepší díl celého seriálů. Takže i přes zvolněné tempo uprostřed série a i přes ne moc uspokojivý devátý díl mě šestá řada Game of Thrones více než potěšila, je určitě jednou z nejlepších z celého seriálů a minimálně podobná očekávání mám i od té nadcházející. 90% ()

Série 7 (2017) (S07) 

Ano, mé obavy se naplnily. Ačkoliv tady na čsfd má tato řada 86%, což je vcelku úctyhodná a stále vysoká cifra, tak kdykoliv jsem o ní něco zaslechl, tak to byly z větší části negativa. A údajně za to mohl odchod George Martina z HBO, jenž se kvůli tomu nemohl dále podílet na tvorbě scénáře a zároveň ani neměl své slovo při samotném natáčení. A já s tím (bohužel) plně souhlasím. Všechna práce teď totiž spadla pouze do klínů dosavadních tvůrců seriálů a to Davida Benioffa a D. B. Weisse. To na první pohled určitě nepůsobí jako věc, která by měla zkazit Hru o Trůny, vždyť sice za Georgeovi asistence, ale přece právě oni stojí za každou doposud vydanou epizodou a ty byly přece skvělé no ne? No... realita je taková, že bez autorovy asistence má Hra o Trůny v budoucnu šanci se zhroutit jako domeček z karet, protože jestli i v poslední osmé sérii Beinoff s Weissem budou pokračovat v psaní takto slabého scénáře, tak teda nevim nevim. Čeho jsem si každopádně v průběhu této série všiml, tak to byla občasná děravost scénáře, který občas nedovysvětlí některé nesrovnalosti, postavy se od minula naučili cestovat rychlostí dosud neviděnou, některé z nich se začaly chovat naprosto nesmyslně, což vyplodilo nejedno pitomé rozhodnutí a o občasné nereálnosti, které šli proti veškerým fyzikálním zákonům ani nemluvím. Abych ale jen a pouze nekritizoval, tak teď zmíním aspekty, díky kterým tuto sérii i přes ty negativa hodnotím tak, jak hodnotím. Asi bych začal technickou stránkou, po které snad ani nemám výhrady a je vidět, že v průběhu let si na ní tvůrci dali záležet. Rovněž se nezapomnělo na povedené dialogy, skvělou výpravu a i bojové sekvence ve své kvalitě neklesají (i když ve své kvantitě bohužel ano). Zároveň musím konstatovat, že spoustu mínusů jsem ochotně přehlédnul jen kvůli tomu, že se po těch všech nakoukaných dílech a sériích považuji za fanouška Hry o Trůny. Jednoduše tento seriál mě doposud nesmírně bavil a i když tady v sedmé sérii byl ten kvalitativní pokles opravdu znát, tak i přes to jsem neměl to srdce dát některým epizodám horší známky, než by si možná zasloužily. No, celkem jsem se rozepsal, takže bych už ten můj tok myšlenek zarazil (aby ten komentář nebyl ve finále moc úmorný) a jen ještě na závěr řeknu, že sedmá série je určitě tou nejhorší, kterou jsme doposud mohli vidět, každopádně až na ten horší scénář a v některých případech špatné vykreslení postav se mezi seriály stále jedna alespoň po stránce řemeslné o jeden z nejkvalitnějších kousků a doufám, že se zakončení tohoto devítiletého eposu povede jak nejlépe to půjde. 70% ()

Série 8 (2019) (S08) 

Už na sedmé sérii bylo citelně znát, že Martinova absence je velký problém a dvojice Benioff + Weiss světu ukázali, že bez něj vlastně takoví geniální scénáristé vůbec nejsou. Počínaje nesmyslným cestováním rychlostí světla, přes kompletní změnu chování většiny postav až po celkovou scénáristickou bezmoc. No a poslední dva body se přenesli i do této série a navíc v alespoň třikrát větším měřítku, což naprosto zničilo závěr tohoto jinak skvělého seriálu. Obzvláště předposlední epizoda tomu nasadila korunu, když jedné nejmenované postavě v rozmezí několika dílů ti tupci co stojí za scénářem kompletně změnili nejen charakter, ale i styl chování a kvůli tomu, co se v tomto díle její zásluhou stalo, jsem byl tak strašně rozzuřený, že jsem nevěřil vlastním očím. Celé to alespoň lehounce napravila poslední epizoda, u které jsem měl možnost hlavně vzpomínat na počátky seriálu a nemyslet na ten chaos z posledních dvou sérií. Dokonce jsem byl i celkem spokojený s tím, jak se všechno nakonec vyřešilo a opravdu nebýt toho obrovského kvalitativního propadu, tak bych možná cítil i krapet smutku z toho, že to všechno končí. Takhle musím 8. sérii bohužel hodnotit výrazně nižšími čísly, než jsem si kdy mohl myslet a i když jako celek beru Hru o Trůny jako velmi povedený seriál, na který jen tak nezapomenu, tak závěr mě vysoce zklamal. 50% ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama