Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 13
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele motyka52 k tomuto seriálu (9)

Série 1 (2011) (S01) 

Kdybych to hodnotil jen podle prvních sedmi dílů, bylo by to sotva na tři hvězdy. Do té doby obrovské zklamání. Nudil jsem se, děj se mi zdál poměrně chaotický a co nejhůř - po všech tě oslavných ódách o velkoleposti to na mě působilo ukrutně levně. Ale od osmého dílu se najednou začne hrát úplně jiná liga. Všechno to začne dostávat smysl a člověk pochopí, že unylý začátek byl (snad) jen daní za epickou jízdu, kterou přinesou další série. Doufám. ()

Série 2 (2012) (S02) 

Na můj vkus trochu moc přepostavováno, ale je to jako u Sekory - já se orientuji. Trochu jsem teda začínal být nervozní, že se v celém seriálu bude o velkolepých bitvách jenom povídat, ale naštěstí přišel devátý díl. Nebyl to sice úplně Helmův žleb, ale to je příliš vysoká laťka. Jsem spokojen a těším se dál. Třeba ještě trochu ubyde dialogového balastu a přibyde víc akce. ()

Série 3 (2013) (S03) 

Ano, konečně, takhle jsem si to představoval. Velkolepost, intriky a žádné slitování s postavami, včetně těch hlavních. A i kdybych většinu třetí série pořád ještě pochyboval, tak svatební Deště Kastameru musely veškeré pochyby rozptýlit. ()

Série 4 (2014) (S04) 

Tady už není moc co vytknout, ne? Jistě, jsou tam o něco méně zajímavé dějové linky, ale i ty mají stále vysokou úroveň. Dostali jsme konečně epickou bitvu (9. epizoda), zase trochu prořídly řady hlavních postav, viděli jsme pár dechberoucích panoramat, ale co skutečně pro mě dělá tenhle seriál výjimečným, to jsou ty dialogy ... brilantní vypointované dialogy, které mají hlavu a patu a až na výjimky to není jen nějaké laciné plkání. Jen houšť. ()

Zákony bohů a lidí (2014) (S04E06) 

Jednotlivé epizody seriálů většinou nehodnotím, ale tady udělám výjimku jen proto, abych mohl dát plných pět Dinklageovi za poslední tři minuty. ()

Série 5 (2015) (S05) 

Velké. Opulentní. Epické. To všechno možná trochu na úkor děje. Asi by se to dalo trochu zhustit a o dva díly zkrátit. Ovšem minimálně poslední tři epizody série jsou fantastické. Vlastně už v tuhle chvíli asi přestávám vnímat jednotlivé série a beru Hru o trůny jako celek, který si mě rozhodně získal. Pár pomalejších pasáží (a otravné fanatiky) mu proto odpustím. ()

Série 6 (2016) (S06) 

Už je to tradiční mustr - leccos v první polovině vyvolá v člověku pochyby - jestli to už není trochu na sílu, jestli to už nepostrádá trochu logiku, jestli se to všechno tak trochu neopakuje, možná dokonce jestli to už taky tak trochu nenudí - jenže se to přehoupne do druhé půlky a najednou přijdou kulervoucí epizody, které jakékoliv otazníky důrazně zodpoví. Ne. Tohle je špičková kvalita. A Bitva Bastardů je v Síni slávy nejlepších epizod celé televizně-seriálové historie. ()

Série 7 (2017) (S07) 

Ano, jistě, minimálně tři předchozí série byly lepší. V zájmu akčnějšího děje se tady už nejde tolik do hloubky, což je škoda, protože prokreslení charakterů a vypiplané dialogy byly minimálně stejně velkou devízou Hry o trůny jako všechny ty epické bitvy. Scénař trochu skřípe, "twist" v posledním díle se zdá být trochu na sílu. Ale stejně je to na poli seriálové tvorby tak vysoký nadstandard, že tomu těžko lze nějakou hvězdu ubrat. Na to je tady příliš mnoho pamětihodných momentů. Poslední scénou celé série počínaje. ()

Série 8 (2019) (S08) 

Začnu tím horším. Pokud mi na poslední řadě něco opravdu vadí, pak je to vysloveně odfláknutý konec některých zásadních postav. Pro jistotu nebudu spoilerovat, až na jednu výjimku - Night King. Nic o jeho záměrech, nic o jeho motivaci, prostě nic a pak jen blik, cvak, konec a vymalováno za dvě vteřiny. Sorry, to mě zklamalo. Pokud jde o jiné figury, nebudu jmenovat, ale jako diváci jsme si možná zasloužili více než jen prosté zasypání sutinami. Souhlasím také s mnohými názory, že tady už šla někdy logika opravdu hodně ... na západ od Západozemí (a tam, jak víme, nikdo neví, co je). Například kde se tam ta Arya najednou vyloupla, to pán světla suď ... Jinak jsem ale vzhledem k hodnocení byl připraven na nejhorší - což je asi vždycky lepší - a nejhorší jsem nedostal. Naopak, dostal jsem dvě skvělé akční epizody, z nichž jedna byli takoví Avengers: Endgame ve tmě, ale bavilo mě to i tak, a ta druhá sice brutálně zlomila jeden charakter, u kterého jsem si to příliš nepřál, ale tohle je Hra o trůny, tady se toho od začátku stalo tolik, co jsem si nepřál, abych nakonec zjistil, že právě proto mě celý tenhle příběh tak baví. A bavil mě až do konce, i když jsem si byl vědom toho, že osmá série už je trochu jiná. Jiná, ale ne špatná. Skončit takovou ságu není žádná prdel. Řekl bych, že tady se to uzavřelo ještě se ctí. ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama