Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 13
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele 3DD!3 k tomuto seriálu (4)

Hra o trůny (2011) 

No pompéznosti Pána Prstenů zatím nedosahuje, ale jinak se na HRU kouká dobře. Herci fajn (tahoun Sean Bean a nemluvný Jason Momoa u mě zatím vedou), výprava kvalitní (ve stylu HBO) a příběh se taky rozjíždí zajímavě, ale trochu pomalu. Uvidíme co se z toho vyklube... Vyklubal se nám z toho drak. Seriál, který je tou fantasy o které snili všichni přínivci. Pletichy, bitvy, mrtvoly. Hlavní je že těží ze skvěle napsaných postav, které jsou naštěstí výborně obsazené. Mí oblíbenci Bean i Momoa byli celou řadu boží, ale ne jenom oni. Získal si mě trpasličí Peter Dinklage, který si každou scénu krade pro sebe s takovou sebejistotou. Hodně jsem si oblíbil i Daenerys a Emilia Clarke, která ji hraje předvádí úctyhodný výkon (ehm) a dokáže střídat polohy (ehm ehm) herecké bez naprostého problému. Finání scéna je v jejím podání přímo mrazivá. Těším se co bude dál. Druhá řada: Kvalitativně jde pořád nahoru. Škoda, že někteří teď už hlavní herci jsou nevýrazní (Starkův syn - ten s armádou, Starkův nesyn rybář či co) a jejich odbočky zpomalují děj. Peter Dinklage s přehledem vládne i téhle řadě a děda Lanister se Starkovou malou dcerou (musím se doučit ty jména) a Jaqenem (asasín) tuhle řadu taky pěkně okořenili. No a pak je tu slunce mé noci, Daenerys a její dráčci. Ti tři malí týpci (říkám jim Bubík, Dulík a Kulík) mě hlavně v závěru hodně potěšili. Tak jedem na další řadu... Třetí řada: Čím dál lepší. Trochu problém je, že některé z mých oblíbených postav musí přešlapovat na místě (Daenerys a armáda mrtvol jednou v druhé polovině snad na jedničku se zatáhlou ruční brzdou) a příběhové linie jsou hodně náročné na sledování, zvlášť při čekání týden za týdnem na novou epizodu. Svatební scéna možná patří k vrcholům, ale upřímně jsem něco takového považoval za nevyhnutelné (s tím charakterem se už nedalo dělat nic zajímavého) a Martinův tah vidím jen jako nezbytný ke kvalitativnímu nárůstu série. Vychutnával jsem si ještě Grejoyovo mučení a opravdovou radost mi udělalo převzetí armády Neposkvrněných a kousky červeného dráčka. Už se těším až vyrostou, kluci jedni. :) Čtvrtá řada: Začíná snad nejpříjemnější smrtí za celou existenci seriálu. Děj se pohne zase o kus dál. A přes spoustu překvapivých zvratů najíždí do dosud nejpůsobivějšího finále. Trpaslíkův osud spojnicí série a Peter Dinklage vysloveně září. Bratrské scény patří k nejlepším. Jon Sníh se konečně začíná vybarvovat a Branova linka v závěru nabere grády. S odplouvající Arryou je série ukončená pěkně, ale sakra ten rok je moc. ()

Série 8 (2019) (S08) 

Příliš překotné a scenáristicky nezvládnuté. Ukazuje se jen to jak moc je čas, který tomu Martin věnuje důležitý. Ty části, kdy tvůrci doženou už vymyšlené kusy předlohy kvalitativně tak vyčnívají až mě mrzí, že jsem nepočkal na knížky. Závěrečné vyhrožování svobodou se kříží s vysmíváním se demokracii a poselství o konečném nastolení statusu quo je i jediným realistickým východiskem. Uspokojivý závěr nedostavěné cesty. ()

Zimohrad (2019) (S08E01) 

Notre dame hoří a všichni koukají na Hru o trůny. Sam spoileruje a prachy na triky jsou vidět ve zcela zbytečné lítačce zimou. Jako úvod ok, ale je vidět že tvůrci se nemají čeho chytit. Finále ovšem navnadilo. ()

Železný trůn (2019) (S08E06) 

Nakonec poměrně uspokojivý hodně knižní závěr. O rovnováze a důležitosti příběhů. Je vidět že Martin má konec v podstatě vymyšlený a dopisuje ty cesty které k němu vedou a jak se teď přesvědčili scenáristé, není to žádná prdel. Až to dopíše, přečtu si to. ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama