Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 21
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele Likan7 k tomuto seriálu (14)

Hra o trůny (2011) 

Hra o trůny je seriál, který dosud nebyl natočený. O tom se moc přít nemusíme. Je s podivem, jaký hype se kolem GoT ta ty léta udělal. Já osobně jsem si k seriálu hledal cestu dlouho. Nejdříve jsem čekal, až skončí (nedívám se na neukončené seriály) a s velkým očekáváním jsem se do toho pustil. Jenže jsem dostal něco úplně jiného, než jsem čekal a doufal. Chtěl jsem temné dospělé fantasy, plnokrevné postavy, bitvy, krev a nemrtvé. Což o to, postavy jsem dostal brilantní. Je vidět, že Martin to má v hlavě skvěle rozvržené. Dostal jsem intriky, vraždy "hlavních" postav a šokující scény. Jenže byl problém, že na jednu šokující scénu (nebo díl) jsem čekal celou sezonu. U prvních sériích jsem tohle nemohl překousnout, někde uprostřed jsem nad GoT zlomil hůl a dokoukával jen abych si ho odškrtl. Politika, sex, intriky a věčné nicnedělání mě přivádělo k šílenství. První díly to bylo ok, ale pokud jsem ve čtyřicátém dílu stále čekal, až se TO rozjede, tak jsem prostě ztratil zájem. Chodci se objevovali jednou za 10 dílů, wow efekt jakbysmet. Jenže jak HBO přeskočilo Martinovu předlohu a jelo si podle vlastních scénářů, já začal být spokojenější. Logika sice začala dostávat čím dál tím více na vrak, ale efektnost HBO prostě udělat umí. Vrcholem seriálu se tak pro mě stala sedmá řada, která ukázala TO fantasy, které jsem čekal těch šest přecházejících. Dostal jsem skvělou, vykreslenou Daenerys, která mě konečně začala bavit. Aryu, ze které se rázem stala nejlepší postava seriálu a samozřejmě naprosto dokonalého a všechny převyšujícího Petera Dinklageho. Je škoda, že se osmá, finální série TAK nepovedla. Rozhodně si seriál zasloužil lepší scénář, a epičtější bitvy, na které jsme tak dlouho čekali. I tak jsem ale vlastně ze Hry o trůny celkem spokojený. Nikdy nebudu její velký fanoušek, ale rozhodně jsem viděl největší seriál, co byl natočený. Za zážitek děkuju HBO, a hlavně Tyrionovi, Arye, Daenerys, Jaimemu a Cercei. ()

Série 1 (2011) (S01) 

Upřímně doufám, že se seriál v dalších sériích dostane na tu slibovanou úroveň. Poslední díly jsou sice parádní, ale hlavně v první polovině sezóny tu je pro mě hodně zbytečné vaty, která sice dobře podkreslila atmosféru, ale seriál neutáhne. ()

Mrzáci, bastardi a zlámané věci (2011) (S01E04) 

Dějová linka Dothraků mě baví. Je to s přehledem zatím to nejzajímavější, co seriál nabízí. Proto je i škoda, že nemá moc velký prostor a nemá zatím na hlavní příběh žádný vliv. Snad se to změní, stále ale čekám na tu bombu... ()

Série 2 (2012) (S02) 

Je špatný, když se série, která má deset dílů, rozjíždí pět. Druhá půle je vysloveně živější, akčnější, bez zbytečností, kterými tak oplývala první polovina sezóny. A jak už to bývá, závěr navnadí pořádně. ()

Zahrada kostí (2012) (S02E04) 

Není rozjezd série na prostoru čtyř dílů, pokud má řada dílů deset, trochu nesmysl? ()

Série 3 (2013) (S03) 

Jsem ze Hry o trůny otrávený. Má neuvěřitelně líbivý potenciál, jenže místo jeho využití sleduju části, kde je nejzajímavější horolezectví, nebo rozhovor těsně před závěrečnými titulky. Jak jsme u GoT zvyklý, nejlepší díl je ten předposlední, aby v posledním zase zvolnil a trochu nás navnadil. Neříkám, pro fanoušky to určitě funguje, já ale s klidným srdce mohu říct, že mě Hra o trůny prostě a jednoduše nebaví. I tak budu pokračovat. ()

Cesta vzhůru (2013) (S03E06) 

Začínám být na Hru o trůny mírně alergický a nechápu ten ohlas, který tento seriál má. ()

Série 4 (2014) (S04) 

Nejfilmovější a divácky nejlépe stravitelná série. A co si budeme povídat, zatím s přehledem nejlepší. Dostatek akce, málo nudných scén a očividně bobtnající rozpočet seriálu jen a jen sluší. Věřím, že vzestup kvality bude ještě pokračovat. ()

Série 5 (2015) (S05) 

Šíleně nudné 2/3 série, kde se prakticky nic neděje. Někde tady jsem nad GOT zlomil hůl. A pak přišel Tvrdodomov, který mě neskutečně napálil zase dopředu. Moje pocity jsou z pětky tudíž značně rozporuplné. Na jednu stranu fantastický vizuál a konečně přicházející nemrtvý, na druhou stranu nudná vata, která trvá drtivou část celé série. ()

Tvrdodomov (2015) (S05E08) 

Když čekáš 47 dílů na to, až přijde TO, kvůli čemu na ten seriál koukáš. Dosavadní vrchol seriálu. Mrazivý, temný, parádní, skvělý...takhle chci Hru o trůny až do konce ku*va! ()

Série 6 (2016) (S06) 

Pro většinu dosud nejhorší, pro mě po několika špatných zase kvalitní série. Skvělá hudba, epické záběry, konečně i epické bitvy, zajímavý vývoj postav a několik osudových momentů (Hodor). Nejsem fanoušek GOT, takže mi je jedno kdo se jak chová a že to je vlastně nesmysl. Chci se bavit. A šestka mi to zase jednou nabídla. Snad půjdu proti proudu dále a závěr seriálu se mi bude líbit alespoň tak, jako teď. ()

Série 7 (2017) (S07) 

S přehledem nejlepší, nejdražší, nejakčnější a divácky nejvděčnější série. Koukám na GoT kvůli epickým fantasy bitvám, drakům, nemrtvým a výpravě. Dočkal jsem se toho až v předposlední sérii, která je údajně nejslabší. Pokud je osmička pro svět omyl, tak se nemůžu dočkat, protože moje dosavadní hodnocení seriálu je přesně opačné od zbytku diváků! ()

Dlouhá noc (2019) (S08E03) 

Ono je to složitý... Slibuješ největší bitvu, co kdy byla natočena. Máte 2 hodný draky, jednoho špatného, Nočního krále, statisíce nemrtvých, obry, zlobry, všechny postavy nalevelovaný na maximum, chtějící zničit zlo.... a?...a vy to natočíte v noci, jenže to přeženete, nic není vidět ani když štelujete jas. Máte sice efektní scénu s koňáky, jenže je naprosto nesmyslná, nelogická a hloupá (prostě pošleme desetitisíce bojovníků na smrt, jen aby to pěkně vypadalo). Máte 2 draky, který mají v průměru asi 50 000 mrtvých nemrtvých ( hehe :) ) na minutu, a necháte je poletovat v oblacích. Kolem hrdinů je 50 nemrtvých, střih, najednou je jich už jen pár. A závěr? Smrt Nočního krále JE efektní, ale stále jsem prostě čekal víc. Na jakoukoliv bitvu v Pánu prstenů se to nechytá. Já dokážu vypnout mozek a kochat se, jenže tenhle 80 minut trvající chaos, ve kterém není nic vidět, mi to prostě nedovolil. Hudba je ale opravdu dokonalá. ()

Zvony (2019) (S08E05) 

Efektní inferno na závěr. Jenže naprosto nesmyslné a scénáristicky nezvládnuté. Proč na konci předešlého dílu vidíme umírat jednoho draka? Abychom viděli velkou nadřazenost lodí. Jenže najednou sem přiletí třetí drak a během 5 minut je hotovo. Proč tedy ten minulý závěr? K čemu vlastně Daenerys čekala 8 sezón? Proč budovala armádu a vliv? Stačilo si piplat draky, dávat jim dostatek koz, počkat až vyrostou, a potom si podmaní veškerý známý i neznámý svět. Takhle overpowered nebyl ani Thor na konci Infinity War. ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama