Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 15
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele buzzwoody k tomuto seriálu (16)

Hra o trůny (2011) 

Po prvních dvou epizodách jsem neměl příliš zájmu pokračovat ve sledování, byť jsem cítil velký potenciál. Nebylo to pro mne však dostatečně zajímavé. Pak se mi však naskytla možnost vidět několik náhodných dílů z náhodných sérií, zatímco běžely v televizi a řekl jsem si "Tak sakra, proč to neřekli rovnou", zvedl jsem se a šel jsem okamžitě "přetrpět" většinu první série a zhruba někdy za polovinou mi došlo, že se už asi nedá nic dělat, tenhle seriál mi asi ještě sežere dost hodin času. Jak seriál pokračoval, příběhové díly střídaly velkolepé bitvy či obrovské zvraty a ta krásná nepředvídatelnost, která se seriálu drží (jak mi došlo v předposledním díle první série) je vlastně dost sympatická. S rostoucí popularitou roste rozpočet a bandu skvělých, byť neokoukaných herců a už tak skvělou výpravu doplňuje čím dál, tím lepší obsazení, scénář a dialogy naštěstí zatím za své neberou a díky bohu za lepší efekty, celkový dojem by to mohlo taky slušně zkazit. Začátek každé série je vždycky trochu slabší a spíš příběhový, zato posledních pár díků je v každé řadě kulervoucí. 1. SÉRIE - 90%, 2. SÉRIE - 80%, 3. SÉRIE - 85%, 4. SÉRIE - 90%, 5. SÉRIE - 80%, 6. SÉRIE - 95%. ()

Série 1 (2011) (S01) 

Dlouho jsem váhal s hodnocením mezi čtyřmi a pěti hvězdami. Po fascinujícím prologu jsem se musel ponořit až do poloviny seriálu, aby mě vůbec začal bavit, ale pak už se to začalo vyplácet. Ned Stark byl výborná a jedna z nejlépe zahraných postav, ale svým charakterem se mezi ostatní hráče o trůny nehodil a není divu, že nevydržel dlouho, byť by jeho dějová linka byla zajímavá, pokud by se skutečně přidal k hlídce. Čím víc děj plyne, tím je pochopitelně zajímavější a poslední dvě epizody dokázaly výtečně navnadit na zbytek seriálu. OBLÍBENÉ DĚJOVÉ LINKY: Noční hlídka, Tyrionovy toulky, Pobočník krále, Učení šermu. OBLÍBENÉ POSTAVY: Tyrion Lannister, Eddard Stark, Jon Sníh, Arya Stark, Daenerys Targaryen, Khal Drogo, Jorah Mormont, Jeor Mormont, Syrio Forel, Barristan Selmy. NEOBLÍBENÉ POSTAVY: Cersei Lannister, Jaime Lannister, Robert Baratheon, Lysa Arryn, Robin Arryn, Joffrey Baratheon, Sansa Stark, Catelyn Stark, Viserys Targaryen. ()

Zima se blíží (2011) (S01E01) 

Po shlédnutí všech epizod seriálu a následnému návratu k prvnímu dílu (který jsem viděl už asi potřetí), se mi zdá Zima se Blíží celkem průměrný díl GoT. Ovšem když mi byl seriál mnohokrát doporučován, a já se rozhodl vyzkoušet první díl, zoufale mně nezaujal a já se k němu vracel až po nějaké době, kdy jsem náhodou viděl jeden díl ze třetí série a rozhodl se, že to doženu. Pilot nahazuje fajnovou středověkou atmosféru, která by byla málem věrohodná (nebýt fantaskních prvků jako White Walkers), jenže byť jsou Starkové hlavními protagonisty, sever sám celý díl neutáhne a je to znát. Cítil jsem se, jako bych sledoval seriál z prostředí Skyrimu, pokud vynecháme dějové vložky od Daenerys. Díl zaujme, ale člověk nepokračuje dál kvůli tomu, že ho k tomu díl navnadil, ale jednoduše proto, protože chce ten nášup, o němž všichni tak mluvili a ten první díl pochopitelně příliš neposkytuje. ()

Královská cesta (2011) (S01E02) 

Tyrion se dostává do čela oblíbených postav, stejně jako na opačný konec žebříčku stejně suverénně klesá Joffrey. Najatý vrah v Branově ložnici je příslibem zvrácených vražedných intrik do budoucna. ()

Lord Sníh (2011) (S01E03) 

Hodně příběhový díl, který pochopitelně rozvíjí hlavně Nedovo působení v Přístavišti a Catelynino zoufalé pátrání po tom, kdo se pokusil zabít Brana. Catelyn mi však narozdíl od jejího manžela připadá díl od dílu nepříjemnější. Tyrion na Zdi perlí a jeho vztah s Jonem Sněhem působí velice příjemně. Za zmínku stojí i Robert hovořící s Barristanem a Jaimem, skutečně však celou epizodu jedinou scénou zachraňuje Syrio Forel. ()

Mrzáci, bastardi a zlámané věci (2011) (S01E04) 

Přestože mají Starkové představovat hlavní kladné postavy, jediný skutečně zajímavý z nich je Ned Stark. Catelyn mi je pořád nepříjemnější a nepříjemnější, byť je její touha po spravedlnosti pochopitelná. Závěr s turnajem je povedený. ()

Vlk a lev (2011) (S01E05) 

Příběhová část Hry o trůny má nesporné kvality. Všichni však ví, že jen na tohle by seriál nikoho neutáhl. Proto v tomto díle konečně vytahuje svůj největší trumf, a sice akční scény. Máme tu krátký souboj bratří Cleganů, přepadení horských kmenů s Tyrionem a jeho smrtícím štítem. Nejlepší z nich, Neda proti Jaimemu, tu máme však ponechanou jako lahůdku na konec, od níž to ovšem s postavou chudáka Neda půjde jen z kopce. ()

Zlatá koruna (2011) (S01E06) 

Po povedené páté epizodě šestka udržuje nastavené tempo a nabízí první smrt jedné z hlavních postav v teď už jedné z nejikoničtějších scén z celého seriálu. Máme tu pak i skvělou zkoušku bojem a vyniknutí Bronna, v budoucnu velmi sympatické postavy. Linka Starků na Zimohradě taky konečně, aspoň na chvíli nabírá spád s potyčkou s párkem divokých. Ned by byl dobrý král, kdyby neseděl v hnízdě hadů, jakým je Královo přístaviště. ()

Zvítězíš, nebo zemřeš (2011) (S01E07) 

Robert nečekaně a potupně končí a svým pádem totálně podpálí Nedovi půdu pod nohama a když se nebožák obrátí na jediného muže, komu si myslel, že může věřit, zjišťuje, že to bylo jen další klopýtnutí na strmé cestě za nepříjemným koncem. Malíček byl, je a bude hráčem (nebo spíš sráčem?) o trůny, jehož není radno podceňovat. ()

Bodej ostrým koncem (2011) (S01E08) 

Starkova družina v Přístavišti je rozprášena, škoda Braavoského šermíře. Khal Drogo konečně vidět v akci a škoda, že jí v budoucnu neuvidíme víc. Jonovo první setkání s mrtvými správně děsivé, ale přesto jde pouze o zlomek kvalit následujících dvou epizod. ()

Baelor (2011) (S01E09) 

Legendární díl, který skutečně udává směr, jakým se Hra o trůny bude v příštích sériích ubírat. Ned nás opouští, vyprovázen perfektně natočenou poslední scénou, která bere dech i na páté shlédnutí. I kromě úžasného finále je však epizoda našlapaná, Tyrionova nepovedená bitva mě vyloženě rozesmála a skvělé bylo i odhalení mistra Aemona, linka Khala Droga se však bohužel ponořila do největšího hnoje, do jakého jen mohla. ()

Oheň a krev (2011) (S01E10) 

Úžasný závěr s draky slouží jako neskutečné nahození chuti si okamžitě pustit další sérii. Toto je však jeden z posledních dílů na dlouhou dobu, kde je Daenerys ještě pořád sympatická postava, pak to půjde až do šesté série výrazně z kopce. Naopak začíná cesta vykoupení pro postavu Králokata, který si od této epizody začal postupně získávat moje sympatie. ()

Série 2 (2012) (S02) 

Po první série částečný pokles kvality, který ale úspěšně dohání povedený závěr z Černovody. Ze Stannisovy linky je dobrá jen postava Davose a Shireen, po konci té Nedovy přichází Robbova, která je ovšem mnohem nudnější. Joffrey se nám stále víc vybarvuje a Noční hlídka je za Zdí o dost zajímavější. Výtečná volba závěrečné scény. OBLÍBENÉ POSTAVY: Jon Sníh, Tyrion Lannister, Arya Stark, Bronn, Jaime Lannister, Brienne, Jorah Mormont, Davos Mořský, Samwell Tarly, Varys, Jeor Mormont. NEOBLÍBENÉ POSTAVY: Joffrey Baratheon, Cersei Lannister, Pycelle, Stannis Baratheon, Renly Baratheon, Loras Tyrell, Janos Slynt, Shae, Catelyn Stark, Craster. ()

Sever nezapomíná (2012) (S02E01) 

Stejně jako většina sérií, i druhá má začátek zcela příběhový, k čemuž se přidává několik důležitých postav. Jejich linky jsou ovšem ne vždy příznivou změnou, hlavně co se týče Stannise. ()

Domů (2016) (S06E02) 

Jedna z nejlepších epizod celého seriálu, která nakopla šestou sérii hodně vysoko. V Jonovo oživení jsem doufal a potěšilo mně, že přišlo už takhle rychle a vůbec mi nevadilo, že to bylo tak trochu očividné, že se to stane. Aspoň to dlouho neprotahovali a nechali místo taky jiným. Trochu mě mrzelo, že nedojde k bitvě s Noční hlídkou, ale myslím, že k ní dojde stejně. Tvůrcům konečně došlo, že Balon Greyjoy má být pod kytkama (nebo spíš pod vodou) už dávno, tak nám jen honem připomněli, že existuje a poté ho odstranili. Jestli Theon opravdu od Sansy odjede, tak bude hodně rychle po smrti a rod ze Železných ostrovů se propadne do sraček. Tyrionova momentka s draky byla poměrně nudná, protože všichni věděli, že se mu nic nestane. Aryina část je snad ještě nudnější než Daenerysina, kterou tentokrát pro jistotu vynechali (možná proto byla epizoda tak dobrá). Za zmínku pak ještě stojí i Bran, který se konečně zase objevil a flashback s Lyannou odhalil největší plot twist všech dob --- Hodorovo pravé jméno a schopnost mluvit!! Nebýt tohoto detailu, tak by ale jeho chvilka slávy nebyla tak zajímavá. Nejvyšší Vrabčák už překáží příliš a měli by ho do konce série odstranit. Celkově by se ale tato epizoda skutečně vešla minimálně do top 10 ze všech ostatních epizod. 90% ()

Vrata (2016) (S06E05) 

Díl sám o sobě celkem normální nadprůměr, královolba z Ostrovů byla dobrá scéna a líbí se mi Euronův herec, konečně parchant, kterej je trochu drsnej a ne slizkej jako Joffrey nebo Ramsey. Varysova konfrontace s Melisandrou č. 2 se mi líbila, snad poprvé Varys nedokázal někoho slovně přebít a když i on si uvědomuje, do jakých sraček se dostal, tak to teprve začíná být zajímavý. U Daenerys se tentokrát tvůrci moc nezachytili, což je vždycky jen dobře, protože její linka je fakt šíleně nudná. Až v tomto díle byla konečně za sérii trochu zajímavá a emotivní. Aryina linka, druhá nejblbější, zřejmě také konečně někam směruje a začíná být zajímavá. Bran a poslední díl s Havranem tomuto dílu však dodalo pořádné akční a emotivní grády, za celou sérii také nevídané. Ovšem co mě neskutečně ranilo jako nikdy nic předtím, byla Hodorova oběť. Jediná nevinná postava, snad nejkladnější v celém seriálu, která dostane tu nejhrdinštější a zároveň strašlivou smrt a tak srdceryvný příběh. Chodci a jejich Army of the Dead se zjevili totálně z ničeho nic a za všechno může Branova blbost - no co, nějak to udělat museli. Když mě něco tak vnitřně zraní, tak se tomu dá říkat kvalitní materiál. PS: Po celý seriál jsem Hodora tak trochu podvědomě považoval za nezabitelného, protože jsem si vsugeroval, že neumře dřív, než se prozradí význam jeho jména. Uklidňoval jsem se i když držel dveře a ty se lámaly. Jenže když mi došla spojitost s Hold the Door a Hodor, najednou mi všechno došlo a když mi o vteřinu později došlo, že na tomto místě Hodorův příběh končí, dostal jsem dělo neviditelnou baseballkou right in dem feelz. ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama