Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 20
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele MasterD k tomuto seriálu (5)

Hra o trůny (2011) 

Nadprůměrný seriál zejména pro velikost výpravy, výjimečný v autorově odhodlání zabíjet hlavní postavy; ovšem chybí mi tam víc fantasy prvků a kouzel po stylu Tolkiena. A od šesté série, kdy (prozatím) skončila knižní předloha, se seriál stal horším průměrným Bčkem, jen nudná a ničím nezajímavá fanservice. ()

Rytíř Sedmi království (2019) (S08E02) 

Víte, co je ten nejlepší tah před zcela rozhodující bitvou? Naštvat a emočně vykolejit jednu z nejsilnějších postav a spojenců. #JohnTargaryenForTheWin Skutečně vidím, že bez předlohy G.R.R. Martina je GoT jen dalším z přinejlepším Bčkových seriálů (ostatně to už jsem psal o sedmé sérii). Jsem si jistý, že co se týče akce, další díly to zachrání; kvalitní seriál ovšem není jen o bitkách, ale příběhu, a ten tu není skoro žádný (aneb pokračujeme v fan-service sedmé série). Některé vtipy fajn (obří mléko, nebo hlášky Tyriona). V mnoha věcech souhlasím s husak_k, snad nejhorší epizoda seriálu. Kdyby se na konci aspoň něco stalo, hodnotil bych lépe (doufal jsem v cliffhanger). 40% ()

Dlouhá noc (2019) (S08E03) 

Finální scéna s Nočním králem naprosto epická! Jsem rád, že můžu říct, že takto má vypadat kvalitní dějová linka táhnoucí se celým seriálem (Arya je bezbranné dítě, které si projde peklem, aby se zařadila po bok Faceless men a mohla tak na konci dokázat to, co nikdo před ní). Takto má vypadat kvalitně napsaná (nejen ženská) postava (samozřejmě díky G.R.R. Martinovi a ne nutně scénáristům seriálu), ne nějaké Rey nebo Kapitánky Marvel, které nuceně vstoupí na scénu a za několik desítek minut už překonají nejsilnější postavy univerza (jen aby ukázaly svoji sílu). Skvělé. Díky emočnímu dopadu závěrečných scén této epizody a pro mnoho postav ne úplně šťastnému konci dávám absolutní hodnocení a jsem ochotný přehlédnout velké množství naprosto nelogických tahů a situací první části epizody (sebevražda jezdců na koních, Daenerys se motá v bouřce, Winterfell nenapadlo během spousty času v předchozích epizodách připravit jakýkoli hořlavý mix, kterým by z hradeb zneškodnilo ledové zombíky, Daenerys nenapadne s drakem uletět před wights…). První a druhá epizoda osmé řady samozřejmě pro tuto třetí připravovaly půdu, ovšem hodnotil jsem je mnohem hůř ne kvůli absenci akce, ovšem pro slabé dialogy a absenci jakékoli příběhové linky (před smrtí je každý kamarád, ale GoT vždy bylo o intrikách a různorodých charakterech postav vedoucích k neočekávaným rozhodnutím, které tu opravdu chyběly). 96% ()

Zvony (2019) (S08E05) 

Strašná blbost (přeměna na šílenou královnu; ani jednou se do draka nestrefí; nesmrtelný Jaime) bez špetky invence (nudné postavy a očekávané vyústění). Oproti předchozí epizodě zas obrat o 180° (absence inteligentního příběhu nebo intrik). Prvoplanová epizoda (dobytí města, drak všechny poráží, zlouni umírají) bez nečekaných zvratů (neporazitelní Danny, Jaime, Arya a všechny kladné postavy...) s prázdnými a kýčovitými momenty (Jaime a Euron, Cleganbowl, smrt Cersei, kůň na konci). Do poloviny ještě možná na 75%, od té doby jen horší a horší (mají v sezóně šest epizod a půlku této zabere pálení města). 40% Vřele doufám, že bude Martin žít ještě dost dlouho na to, aby stihl dopsat a vydat knihy. https://youtu.be/BuFmzgK5nD0 EDIT: Po tom, co jsem si uvědomil, jak velice pravděpodobné je, že i sám Martin zamýšlel z Daenerys udělat Mad Queen, epizodu vidím o trochu lepší. Pravděpodobně k vypálení města dojde i v knihách, kde ovšem bude příprava na tuto změnu o dost delší a bude se zdát přirozená. Aneb jak řekl jeden YouTuber: stačilo, aby Dany o Rhaegala a Missandei přišla až při obléhání King's landing a hned by její přeměna v šílenou královnu dávala naprostý smysl. PS: Na Rotten Tomatoes má epizoda k 16.5.2019 jen 47%, tj ti stejní kritici, kteří Last Jedí hodnotí na 90%, tuto epizodu potopili. ()

Železný trůn (2019) (S08E06) 

Až na smrt Danny docela zklamání, ale tak dalo se čekat, že závěr moc hloubky mít nebude. Roztavený železný trůn byl alespoň dobrým symbolem. 65% Bylo by nemilé překvápko, kdyby mezi záběry Johna za zdí kamera zabrala taky zasněženou mrtvolu, které by se najednou otevřely modré oči (a hned by následovaly titulky). Připravilo by to půdu pro sequely a tak nějak ponížilo uspěchanost třetí epizody osmé sezóny. Martin ty knihy dopíše, aspoň tu první už musí mít přece skoro hotovou. Jen se ještě nějakou dobu načekáme. Ať to stojí za to! ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama