Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 10
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele KM Phoenix k tomuto seriálu (8)

Série 7 (2017) (S07) 

Série nabízí množství bojů, sportovních výkonů, podivuhodných meteorologických vlastností a rychlého cestování. Boje nejsou nic světoborného i když draci si odpracují své, ale jiné jsou až nudné (viz celá část výpravy za nemrtvým). Sportovních výkonů je tu hned několik a to v těchto kategoriích: hlubinné potápění (Jaime), hlubinné potápění se zátěží (Bronn), hlubinné potápění pro otužilce (Jon) a nakonec steeplechase Velká ledová (Jon) (teoreticky by ty dvě poslední mohly být součástí triatlonu kdyby se k tomu připočetl ten tělocvik s mečem před tím potápěním). V extrémní zimě nikdo nenosí čepice jelikož si asi potřebují zachovat chladné hlavy (haha) a shodou okolností se jim ani nekouří od pusy. Westeros se nějak smrskl na velikost tak poloviny středočeského kraje či postavy používají nějaké jiné alternativní formy dopravy, jinak si není možné vysvětlit, že se lidé objevují každou chvíli na jiném místě (např. Jon, Jorah, Theon, apod.) a ještě přesně v kritické chvíli. Povahy postav už se úplně utrhly ze řetězů a bohužel to nelze vysvětlit vážností situací, ale spíše kalkulem a snahou o efekt. To že jsou věci jinak než v knihách (ostatně tady už jsme za nimi) jsem už skousnul, takže mi alespoň odpadlo jedno rozčilování. To že Kit Harrington umí pouze jeden výraz to už mne taky nerozčiluje. Ale abych jenom nekritizoval, sérii jsem si docela užil, i když i ty lepší díly obsahovaly části, které ji srážely dolů. ()

Série 8 (2019) (S08) 

Po předchozí sérii jsem nebyl vůbec překvapen kvalitou této poslední. Slabší tři hvězdy jsou trochu škoda, ale za to si realizátoři mohou sami. Bitvy hodně slabé a zaměřené pouze na vizuál, bez toho aby se někdo zabýval jejich logikou. Děj je buď rozbředlý v sentimentálních dialozích, či běží tak rychle, že postavy ani nestíhají plnit ty veletoče. Kromě již zmíněného vizuálu tak série působí odflákle a uspěchaně. Škoda, že si s tím za ty prachy nedali trochu víc práce, radši bych si i počkal ještě na další sérii (i když bych riskoval, že to ještě víc domrvěj) než to takhle zkratkovitě dovršit, jen proto "aby to bylo hotové". ()

Zimohrad (2019) (S08E01) 

Vcelku civilní díl, ze kterého zatím není moc poznat kam se bude kvalita série ubírat. Pár scén bylo až nechtěně vtipných, ale nijak extrémně. Vcelku mne potěšil Kit Harrington, který se pokoušel i o jinou grimasu než tu svojí obvyklou, kdy dělá Ricka z Walking Dead. ()

Rytíř Sedmi království (2019) (S08E02) 

Přestože je druhý díl jen rozšířením toho předchozího, je tenhle o mnoho horší. Plynule přecházíme mezi jednotlivými debatními kroužky abychom si vyslechli neskutečnou hromadu debilních keců, kdy některým postavám musilo být stydno když je pronášely. Chvílema jsem si až užíval tu obludnou absurdnost dialogů. ()

Dlouhá noc (2019) (S08E03) 

Pominu technické věci jako chaotický střih, teleportace, apod. a spíš zmíním divnosti spíše ze strategicko taktického hlediska. Winterfell nemá vlastní příkop a tím pádem ani padací most, nestojí ani na žádném skalisku a a ni hradby nemá nijak extra vyšší pro kompenzaci, navíc má jenom jednoduchou bránu s dřevěnými vraty (ani žádná mříž), proč tedy takové místo zvolit jako hlavní obrannou pozici? Když už ale takové místo zvolím a vím že budu v mnohonásobné početní nevýhodě, proč není vykopáno příkopů víc, celá soustava hloubkové obrany, která by nepřítele zpomalila různě redukovala tak aby byl vykompenzován početní faktor? A když mám k dispozici těžkou techniku pro ostřelování nepřítele, proč ji dávám do první linie aby tak mohla střílet jenom krátce a následně být zlikvidována nepřátelskou první vlnou (ještě že armáda temnot neobrátila tuto techniku proti Winterfellu, s jeho technickými nedostatky by z něj také nemuselo nic zbýt)? Proč když mám docela slušnou lehkou jízdu (Dothraki), tak ji pošlu na sebevražednou misi v první linii (asi tak jako "Charg of the light brigade" v Krymské válce) a přijdu tak o jakoukoliv výhodu co by mi útok jízdy mohl přinést, když bych ji měl v záloze někde za bukem, aby mohla zasáhnout boky či týl nepřítele. Proč zápalný příkop připravoval nějaký amatér takovým stylem, že ho nelze zapálit a nakonec to celé musí zvládnout rudá kněžka? Proč nejsou zajištěny průchody v hradu, takže v momentě kdy se nepřítel dostane přes hradby, stane se z toho jedno velké korzo a zbylí obránci pak na nepřítele naráží doslova všude? Proč když máte k dispozici letectvo, tak to zasahuje sporadicky (pravda jednalo se o bitvu se ztíženými letovými podmínkami) a část bitvy doslova prosedí na hradbách? A takových věcí se tam najde dost, na to že se má jednat o výkvět vojenských veteránů, tak jejich výkony jsou vskutku amatérské hraničící až se sabotáží vlastní armády. Přiznejte se kdo z vás je agentem nočního krále či Cersei? ()

Poslední ze Starků (2019) (S08E04) 

Spoilery: Nejdříve se nás snažili dojmout rekapitulací toho, kdo vlastně zařval v předchozím díle, pak to snažili odlehčit pijatikou s rozdáváním prebend (v seriále, který je známý svým přístupem k chlastu to bylo dost slabý). Pak stejně jako u nás, jsme zjistili, že se všechno rozkecá. Následně přišlo překvapení technického pokroku, někdo vynalezl balistu. Což je na draky jak puška na koroptve a jak torpéda na parníky. To nikdo nemohl čekat. Nicméně jsem zjistil, že v Kings Landing mají podobné problémy jako ve Winterfelu. Hradby a věže solidní, ale absence příkopu a instalace pouhých jednoduchých vrat tuto koncepci dost pochovávají. Aspoň že ty věže, oproti Winterfellu obsadili těžkou technikou. Kdyby to rozdělili do dvou dílů a trochu na tom zapracovali tak to nemuselo být tak hrozný. Jeden díl se mohl věnovat aftermathu předchozí bitvy a další mohl být cesta a příchod ke Kings Landing. Takhle to všechno působilo uspěchaně a odfláknutě. ()

Zvony (2019) (S08E05) 

Pár spoilerů. Dávám slabší tři. Bitva byla strašlivá, i největší pomatenci první či krymské války byli lepší stratégové než kdokoliv tady na obou stranách. Na druhou stranu, obléhací armáda vlastně ani nebyla potřeba (oni asi se zdoláváním hradeb ani nepočítali, tím se dá vysvětlit naprostá absence obléhacího zařízení a obránci očividně nepočítali, že by se přes hradby někdo dostal, tím se dá zase vysvětlit naprostá ignorace výhod obranných bojů dům od domu), jelikož oproti předchozím dílům na všechno stačí jeden drak. Souboj Eurona s Jaimem byl hodně odfláklý, ten bratů Cleganových byl o něco lepší. Líbila se mi městská apokalypsa, i když byla trochu natažená. A pro příště by měly všechno stavět z toho materiálu, z čeho byl ten malý koník, jelikož zatímco mrtvoly vypadali jako z Pompejí, tak on to celkem dal. Jo a ještě jedna poznámka, žoldnéři vám rozhodně nepůjdou dělat kanonenfutr do první linie, to opravdu ne. ()

Železný trůn (2019) (S08E06) 

Vtipné jak dothraků i unsullied stále přibývá navzdory všem posledním bitvám, ještě že to tak nedopadlo s draky, to by jich jinak bylo plné nebe a ztratili tak exkluzivitu. Pobavila mne banda nýmandů, která se objevila po xx dílech, člověk by i skoro zapomněl, že se tam ještě někde poflakujou. Kolem a kolem mohlo to být mnohem horší. ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama