Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 1
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele DoubleJack k tomuto seriálu (8)

Série 1 (2011) (S01) 

Hned na úvod je důležité zmínit, že jsem se začal dívat na Hry o Trůny velmi opožaděně (ano, jsem zlý člověk  a na pizzu si taky rád dávám ananas). O to víc zpětně chápu ten celý hype, který se okolo Game of Thrones točil. Rozjezd je přitom velmi pomalý. A je to přiorzené, protože postav, které musí být představeny je víc než členů Kelly Familly. Příběh s postavami ale pracuje tak šikovně, že v každém okamžiku je zřejmé, co každá z nich chce, co jí brání v naplnění jejich cílů a prostřednictvím velmi účelných dialogů dostáváme rovněž velmi zajímavé dialogy, které dokreslují jejich motivace. Vrcholem první série ja pak eskalace mocenských bojů a rozvinutí charakterů postav, které se chovají logicky a přirozeně. Ve výsledku celá první série představuje mix věcí, které nejde nemít rád. ()

Série 2 (2012) (S02) 

Druhá série představuje řadu nových postav, okolo kterých se točí značná část příběhu. S rostoucím počtem postav se začíná i děj poměrně tříštit, takže ne každá linka je obsažena v každém díle. Některé linky jsou přitom zajímavé více, některé méně. Kvalita dialogů i obsahu pro mě osobně trochu klesla, Některé pasáže se subjektivně více táhly a jsou věci, které si myslím, že mohly být zcela vypuštěny. I tak je fér si říct, že si série pořád zachovává velmi slušný standard. ()

Série 3 (2013) (S03) 

Třetí série těží zejména z dlouhého set-upu ve druhé sérii. Děj začal nabírat znovu spád a i když se toho zpohledu geopolické mapy toho tolik nestane, je okořeněn některými velmi šokujícími událostmi. Hluchých míst ubylo a mám pocit, že se tato řada stylem vyprávění vrací blíže k první sérii, jejíž síla zejména spočívala v prohlubování charakterů. Mnoho z postav začíná vystrkovat pomyslné drápky a závěr série mě pak zanechal zcela oněmělého. ()

Série 4 (2014) (S04) 

Čtvrtá série si stále drží vysoký standard. Plyně navazuje na třetí sérii a je znát, že obě sérii popisují děj jediné knihy. Závěrečné epizody Strážci na Zdi a Děti pak skvěle uzavírají dosavadní dílčí linky. Love it. ()

Série 5 (2015) (S05) 

Pomalejší rozjed série je logický, protože předchozí řada uzavřela řadu linek. Přesto jsou zejména poslední tři díly: Tvrdodomov, Tanec draků a Matčino milostrdenství jedním z vrcholů celého seriálu. Doslova všechny hlavní postavy si šáhnou na příslovečné dno a po poslední minutě posledního dílu zůstane jen prázdno a příslib šesté serie. ()

Série 6 (2016) (S06) 

Má to drive, má to spád a uzavírá se zde řada dílčích dějových linek. Bohužel se během dílů rozrostl jeden storytellingový nešvar, kdy se některé situace řeší "náhlým" zjevením nové postavy, místo toho aby byla situace vyřešena důvtipem. I tak se jedná rozhodně o zatím nejlepší sérii seriálu. ()

Série 7 (2017) (S07) 

Značnou výhodou 7. série je fakt, že byly karty perfektně rozdány po konci předchozí řady. Ale pojďme si to říct na rovinu - řada velmi zajímavých postav je ukončena a s nimi i polovina dějových linek. To se děje prostřednictvím rychlého sledu bitev a dalších akcí, které jsou důsledkem zrychleného tempa. Tento fakt se bohužel line celou sérií. Chybí set-upy, trestuhodně se přestávají řešit vztahy a postavy se dokáží dostat z jihu na sever během jediné scény (!). Jen pro srovnání - v předchozích sériích to postávám trvalo třeba i celou sérii. Svět se tak stává rázem výrazně menší. Hnacím motorem se místo vztahů postav stalo světové dění a to ke škodě mnohých z nich. Dochází tak ke zkratkovitému (a občas velmi zjednodušenému) jednání postav a to ubírá na jejich zajímavosti. Zejména je to vidět u postav Daenerys a Sansy, které se chovají zcela mimo svojí archu. Stále jsem přesvědčen, že se jedná o úroveň kvalitnější seriál než je většina, ale nemůžu se zbavit dojmu, že nabral zcela jiný směr. ()

Série 8 (2019) (S08) 

Je škoda, jak v závěru tak excelentnímu seriálu došel dech. Postavy ztratily hloubku a staly se až nečekaně černobíými. Zmizely intriky a minimálně první dva díly se potácely v okecávání témat, které tu už byly. Ve druhé polovině série pak byly zbytečné diaology nahrazeny dlouhými expozicemi. První vrchol seriálu - válka s Nemrtvými - byla....SHIT. Ve tmě nebylo nic vidět a zabití nočního krále bylo na můj vkus, více než zvláštní. Druhý vrchol série - bitva o přístaviště - byla definována pro mě nepochopitelnými zvraty v charakterech postav. Neříkám, že bylo jejich chování vždy nelogické, ale chyběly jakékoli set-upy a čas, který by tomu dodal logiku. Navíc mi přijde, jako by se řada postav nic za dlouhých 8 let nic nenaučila a vrátila se znovu na začátek. Považuju to za totální promarnění potenciálu a důsledek jejich úplného nepochopení. Tomu pak odpovídá i samotné zakončení, které v mých očích bylo... fuck my life...přinejmenším mimo. ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama