Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 11
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele Ironhead k tomuto seriálu (9)

Hra o trůny (2011) 

Splneny sen fanouska dospele fantasy literatury. Skveli herci, uzasny scenar, skvele dialogy, kostymy, lokace v nichz se natacelo (Malta, Island, Chorvatsko,...). Vcera zacala na HBO prvnim dilem druha serie a vypada to jeste o kousek lepe nez serie prvni. Karty jsou rozdany, postavy zname, intriky se mohou rozjet na plne obratky hned od zacatku. Nepamatuji se, kdy naposledy jsem se nemohl dockat dalsiho dilu nejakeho serialu... u GoT II. se mi to prihodilo hned po prvnim dilu. 5* btw... a moje nejoblibenejsi postava, je to tezke protoze skvelych unikatnich a vyraznych charakteru je tam hromada, ale nejspis to je Jon Snow (vzdycky jsem mel rad vlky :_) V prubehu sedme serie musim troksu snizit hodnoceni, protoze cim novejsi serie tim nizsi kvalita deje, scenare, dialogu, chovani postav... jedine ceho je vic, je akce, protoze je na ni logicky diky popularite serialu vic penez... Prni tri serie skvele, dalsi dve dobre, predposledni dve (VI. a VII.) spise jen prumerne a posledni VIII. serie je doslova scénáristicke dno, bohuzel :_(. ()

Spravedlnost pro královnu (2017) (S07E03) 

Ja tedy z posledni serie moc blahem nehykam... Ano serial nam bez predlohy ponekud opravdu hloupne... natoceny je to hezky, ale kurna to si nemuzou udelat scenaristi u takovyho porjektu nad mapou toho sveta nejakou logickou casovou mapu/linku, aby to aspon trosku sedelo? Aby si enjak usporadali to, jak se postavy a armady pohybujou po svete a nenutilo to cloveka kroutit hlavou, ikdyz nad tim nechce vubec premejslet?! Takovy Euronovo lodstvo se asi umi na minuty presne teleportovat pres pul oceanu podle toho jaks e to autorum hodi... aneb kolem celyho kontinentu z vychodniho pobrezi na zapadni a mezitim se jeste stavit za kralovnou... A takovej Jaime mezitim zas dobehne z King's Landing na Casterly rock, odtmatud sebere armadu, vyklidi sypky/zasoby z celyho hradu/mesta a dobehne s nima bez povsimnuti az k sidlu Tyrelu, kde mrknutim oka dobude hrad, jenz na prvni pohled vypada poradne nedobytne a to ikdyz nema dle zaberu na armadu ani jeden oblehaci stroj?! Jako jak? Dyt by tam skejsnul oblehanim hradu mesice mozna i roky!?! Vazne je ten serial v tomhle na pest, cim dal vic! :_( Chapu, ze zdlouhave budovali v prvnich seriich dle knih az prilis dejovych linek kolem spousty postav a potrebuji to ted celkem rychle uzavrit, ale proboha at no neni krecovite, hloupe a za kazdou cenu... ()

Za Zdí (2017) (S07E06) 

Myslel sem, ze si na styl tehle serie privyknu a zacal k tomu byt toleranti, ale tenhle dil mne presvedcil o opaku... Natocene je to porad nadherne, ale ten scenar normalne boli, jak straslive je najednou hloupy az tupy *au* Tohle si GoT jako takovy nezaslouzilo. Tech nesmyslu v dejovy lince a chovani postav plus ruznejch deus ex machinas zasahujicich do deje v ten spravny okamzik a odnikud je tam uz tolik, ze se to neda... Komentar od Eratis pobavil, ale v podstate souhlas :D ()

Drak a Vlk (2017) (S07E07) 

Tahle serie ma spoustu chyb, ne v tom jak je natocena, ale ve scenari, ktery je bez knih bohuzel az moc casto opravdu debilni. A nejvetsi pribehova berlicka v podobe nelogicke vypravy za zed se ukazala na konci v plne krase, kdy vlastne jen scenariste potrebovali nejak vymyslet to, jak zborit ledovou zed. Takze vyprava nemela za ukol chytit nemrtvaka, ale naopak dat armade WW "klic" ke zdi a pochodu jejich armady na jih. :_) ()

Série 8 (2019) (S08) 

Nějak jsem si naivně myslel, že horší než sedmá řada to být nemůže... bohužel může.. :_( ()

Dlouhá noc (2019) (S08E03) 

Velmi smíšené pocity, má to silné momenty (krásný a dlouhý úvodní záběr bez jediného střihu, dlouhé scény bitvy a umírání bez dialogů, konec jedné malé lady), skvělou atmosféru plus hudbu a vůbec technickou stránku věci, ale zas to kazí scénář. Kdy největší vojevůdci Západozemí neumí naplánovat bitvu a použít vojsko. Jako první pošlou do boje (doslova obětují) jízdu, jen kvůli krásnému efektu zhasínání světýlek ve tmě v dáli. Ono jako první vyslat veškerou jízdu v noci, na nepřítele co je v přesile a kterého není vidět a jen tuší že tam někde asi je, je totiž skvělá taktika :oP Hned po tom nechají nechráněné těžké válečné stroje bez dalšího použití v první linii před pěchotou (proč je dávat na hradby nebo věže, to by dalo moc práce :_) Navíc když se nemrtví zastaví pár metrů před hradbami kvůli ohni, nikdo na ně nestřílí? Proč? Aha, stroje nechali venku a šípů je škoda? A tak by se dalo pokračovat... úplný konec dílu je taky takové trochu WTF, ale budiž ten se ještě dá nějak skousnout. btw... taky jsem tu očekával daleko větší prořídnutí hlavních charakterů ()

Poslední ze Starků (2019) (S08E04) 

Tohle je čím dál horší. Tady už nedává smysl vůbec nic. Ještě nikdy jsem se necítil při sledování GoT většinu epizody vyloženě trapně, až dnes... totální scénáristické dno. :_( Logiku děje, taktiky, cestování a vůbec snad už nemá smysl řešit, ta prostě není, trapnost a klišé ve většině dialogů člověka tluče po hlavě na každém kroku. Smutné zakončování, kdysi vážně kvalitního seriálu. :_( Krom toho sever pod vedením odrostlejších dětských herců, kteří většinou nejsou dobří herci, už není ten drsný sever pod vládou Seana Beana a opravdových chlapů, teď to má na severu atmosféru spíš Stmívání a podobného teen braku. A já prostě nemůžu předstírat slepotu a hluchotu a dávat vysoká hodnocení jen ze setrvačnosti a tomu, že kdysi na počátku byl ten seriál inteligentní a dobře napsaný i zahraný. Nevím co plno lidí myslí tím, že staré GoT je zpátky, ale ne opravdu není, sice tam nějaké náznaky intrik byly, ale nejsou vůbec chytré/vychytralé, propracované a uvěřitelné spíš jsou tak trochu násilné a jsou často i proti logice dlouhého budování charakterů. Po čvrtém dílu téhle serie se mi první dva díly zdají najednou o nemalý kus lepší než jsem je vnímal doteď :_) btw... strašně mě baví komentáře zaslepených fanboys o tom, že ten kdo ve scénáři nedej bože pozná plytkost až hloupost, je zakomplexovaná nula, protože tomu scénáristickému braku posledních dílů nedal plnou palbu :D Nebo, že když nenatočil sám něco lepšího nemá právo kritizovat... ale on člověk sám nemusí být špičkový kuchař, aby poznal že mu jídlo nechutná nebo že je dokonce zkažené ;) ()

Zvony (2019) (S08E05) 

Jak jsme byl doteď k 8. řadě velmi kritický hlavně co se scénáře týče, tak za mě osobně konečně nářezová epizoda a skvělá a opravdu výborně a bez příkras natočená asi poslední bitva GoT. Kéž by měla podobnou atmosféru celá poslední série, která byla doteď hodně podprůměrná. Sice moc nedává smysl to, jak skvělá zbraň je jeden drak teď a jak málo efektivní byli v minulých dílech, ale síla draka v této epizodě mi dává větší smysl. Také to "náhodné setkání Eurona a Jaimieho je až moc náhoda, ale budiž. *palec nahoru* ........ *Pozor teď mírné spoilery* A k tomu Jaimiemu jak tu lidi nechápou proč, zamyslete se nad tím, že Cersei byla jeho opravdu životní láska, milovali se od dětství, měli spolu tři děti a čtvrté na cestě... když někoho takového máte, může se ten člověk pak chovat jakkoli a stejně vám nebude nikdy jeho osud jedno. A že Daenerys vypálila s drakem město... zapátrejte trochu v historii lidstva, dřív bylo zcela běžné, že úspěšný dobyvatel, město vyplenil, vydrancoval, muže pobil, ženy znásilnil, co šlo ukrad a nakonec město často i bez draků zapálil. Také v té době ani nešlo často drancování zabránit, protože vojáci plní adrenalinu ze zabíjení a neustálé přítomnosti smrti kolem prostě drancovali a znásilňovali a velitelé nad tím zavírali oči a brali to jako právo vítěze. Tady taky lidi ve městě nezabíjela jen Daenerys, ale i řadoví vojáci... jak neposkvrnění, tak dothraci tak i seveřani. Dokonce Jona neposlouchali ani jeho vlastní vojáci, jednoho i sám zabil, kterým se to pobíjení nenáviděných Lanisterských poskoků a jižanů obecně taky dost zamlouvalo. A k Daenerysiným důvodům, vždyť to tam vše bylo, vezměte kolik toho od první série prošla a obětovala tomu, aby usedla na železný trůn?! A v časech před bitvou... všichni jí opravdu věrní krom Šedého červa jsou mrtví, ostatní včetně Tyriona a Jona ji opakovaně něčím zrazují nebo alespoň velmi špatně/netakticky radí. Cítí se sama a ohrožená, ví že vládnout lůze se dá pouze dvěma způsoby a to tak, že ji lid bude milovat a nebo, že se jí budou bát. A ona vidí, že milovat ji nebudou, že Jon je oblíbenější a navíc se všude rozšíří informace o tom, že on je právoplatným dědicem trůnu. Ona pro ně obětovala dva draky (svoje děti) většinu své armády a blízkých a oni jí teď v jejích očích opravdu zrazují. Já ji celkem chápu, že neměla slitování. ()

Železný trůn (2019) (S08E06) 

Konec se opravdu moc nepovedl... čekal jsem tu alespoň opravdové emoce, ale ty tu jaksi nebyly. Krom několika krásných záběrů (většinou s drakem, za ně také alespoň dvě hvězdičky) to nestálo za zlámanou grešli. Chvílemi to dokonce připomínalo nějaké ochotnické divadlo. Takovéhle zakončení si GoT tak nějak nezasloužilo... nejde ani tak o to, jak jednotlivé postavy skončily, ale jak k tomu prapodivně dospěly. Ale tak máme to za sebou, život jde dál ;) ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama