Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele Jirka_Šč k tomuto seriálu (12)

Hra o trůny (2011) 

Zajímavé. První série skončila, říkal jsem si, že ohodnotím maximálně, ale po krátkém rozanalyzování dávám jen 4*. Důvod. Doopravdy se zajímám o osud jen tří hrdinů. Trpaslíka Tyriona, dračí princezny Daenerys a mladé, odvážné, princezny Arye. Což je na seriál s takovým množstvím charakterů docela málo a uvažuji, jestli chci koupit druhou sérii. ■ Protože se jedná o můj první neasijský seriál po celkem dlouhé době, porovnám s asijskými seriály, konkrétně korejským Faith, který je také historický a také fantasy. Jazyk neasijských tvůrců je "jiný". Množství nahých těl (ve Faith nebyla žádná), dost sexu (Faith, sex: 0), obraznější násilí, méně zobrazená psychologie postav. Zvykl jsem si, že záporáci v asijské kinematografii jsou občas tak hnusní, až je z nich člověku zle. To se ve Hře o trůny neděje. Neasijská kinematografie sází na "charakternost" a cynismus, který je lidem v Asii cizí. Pokud stále sledujete jen asijskou kinematografii, je výlet do mainstreamu (a fantasy žánru, který v Asii dlouhodobě neumí tak, jak na západě) zajímavý a osvěžující. Jen nevím, jestli to chci vidět znova. V porovnání například s Pánem prstenů jde jen o slabý odvar. Přestože má svou atmosféru a kouzlo. ■ Po vidění třetí série v angličtině a s titulky zvedám hodnocení na maximum a těším se na čtvrtou sérii! ()

Krev mé krve (2016) (S06E06) 

Tahle epizoda uběhla rychle! ()

Dračí kámen (2017) (S07E01) 

Primárně jsem rád, že to je tady. ()

Válečná kořist (2017) (S07E04) 

Tato epizoda ukazuje, nakolik je seriál komplexní. Kdo ho v budoucnu uvidí v jednom kuse, nebude si na nic stěžovat. Aktuálně je super, že se všechny dějové linie shromáždily na tři hlavní místa. ()

Východní hlídka (2017) (S07E05) 

Hodně zajímavé věci se v tomto dílu odehrály! ()

Za Zdí (2017) (S07E06) 

Hodnocení není podstatné. Podstatné je zničit bílé chodce! ()

Drak a Vlk (2017) (S07E07) 

Děti Cercei i Danaerys se vezmou a usmíří oba rody! ()

Série 8 (2019) (S08) 

Zamyšlení s velkým odstupem: Pamatujete na Krvavou svatbu? Hromada lidí byla z onoho zvratu úplně nadšená. To, co se stalo SPOILER s Daenerys, bylo v podstatě to samé, jen pychologičtější. Protože to ale nebyla krvavá šokující záležitost, nýbrž psychologická záležitost, měla hromada lidí problém to akceptovat. Což si myslím, že není vůči seriálu fér, protože takovéto psychologické zvraty mohou nastat stejně často jako Krvavá svatba. ()

Rytíř Sedmi království (2019) (S08E02) 

V jedné z minulých sérií jsem si utopicky přál, aby postavy přestaly mezi sebou bojovat a sedly si k jednomu stolu. Dnes se to do značné míry splnilo. ■ P.S. Taky souhlasím, že psychor je troll. ()

Dlouhá noc (2019) (S08E03) 

Přežil jsem, rozdýchal a rozchodil. Solidní rozbor se spoustou spoilerů https://oserialoch.pravda.sk/drama/clanok/510359-hra-o-trony-priniesla-krvave-jatky-smrt-temnotu-a-absolutny-necakany-zvrat/?utm_source=pravda&utm_medium=hp-box-najcitanejsie&utm_campaign=shp_rightbox Myslím si: 1) Diváci jsou namlsaní a chtějí stále víc a víc. V nějaké druhé nebo třetí sérii by toto byla naprostá bomba. Když se vrátíme ke kořenům a první sérii a uvědomíme si, o co tam šlo, tak teď se vlastně dostaneme (asi) zpět. Nenamítám. 2) Tvůrci třetí epizody udělali dvě úpravy, které finálně způsobily u diváků pocit nereálnosti. Úvodní nájezd trval nerealisticky krátce a na závěr několik postav přežilo obklopeno nepřáteli. Vnímám to, že úvodní nájezd zkrátili, protože, kdyby byl realisticky dlouhý, trval by příliš dlouho. Filmařská zkratka, která zvýšila dynamiku, ale jde proti realističnosti. Postavy obklopené nepřáteli - vnímám to, že mají kolem sebe další spolubojovníky, které ale ze záběru vyhodili, protože by to už bylo moc nepřehledné (i teď si dost lidí na nepřehlednost stěžovalo). Kdyby se oba tyto prvky zrealističnili, vypadala by epizoda uvěřitelně, ale zase by ztratila dynamiku a ještě víc se natáhla - což je otázka, jestli by šlo. 3) Nevadila mi noční bitva a chaos na obrazovce, protože to bylo přesně to, co by se při reálné bitvě dělo. 4) Ultimativní beznaděj, jakou jsem už dlouho nezažil (a právě ono obklopení nepřáteli ji umocnilo). Za toto tleskám, přestože jsem se cítil (i manželka) všelijak. 5) Pozor SPOILER (!!!) Napadlo mě, že pokud má Noční král skončit, bude to už tady a zbytek se bude odehrávat PO. Takže mě nevadí a nepřekvapuje, že se tak stalo. Konec SPOILERu. 5) Celkově je to opět jiné, než jsme dosud v GoT viděli a proto dávám maximum. ■ P.S. A že to byla celkem slabá strategie? No a? John Snow nikdy nebyl stratég. SPOILER: Ona by v podstatě i fungovala, kdyby nebylo té bouře. ()

Poslední ze Starků (2019) (S08E04) 

Epizoda plná nejistot. Negativní komentáře mají logiku, protože má seriál rekordní sledovanost, tudíž se na něj dívají spousty různých lidí. P.S. Pozitivní je, že zjišťujeme, že lidí přežilo víc, než by se z optiky závěru předešlé epizody zdálo. ()

Zvony (2019) (S08E05) 

SPOILERY, spoilery!!!! Celý komentář!!! Nemyslím, že je Daenerys šílená. Dokonce je postavou, která má hodně pravdu a paradoxně John Snow je člověk, který dělá chyby. Když si vezmete jeho taktické a strategické kroky, tak chyb udělal za celý seriál už dost. Aktuálně neměl nikomu říci o svém původu a udělal to. Kdyby Daenerys poslechl, toto by se nestalo. Ženou ho charakterní úmysly, ale ženou ho tragicky. Nezaslouží si být král. Ano, lidé ho milují. Ale Daenerys zničil. Je jí jasné, že nebude královnou. Plus Cersei a lidé v Kings Landing. Cersei by odmítla prohru. Pochopila, že prohrála, až když město hořelo a palác jí padal na hlavu. Lidé ve městě by Daenerys zřejmě po dobrém nepřijali. I kdyby je nechala žít, nebrali by ji jako královnu a dost možná by musela čelit více či méně skrytým útokům. Přičemž jí zbyl poslední drak a menší vojsko Nesmrtelných. Pokud měla ničit, musela to udělat teď - kdyby město nevypálila nyní, později by to už nešlo. Arya: Bílého koně (není stejný na jakém seděl kapitán nájemné armády?) vnímám jako symbol katarze, kterou začala, když jí Ohař přesvědčil odložit pomstu. Katarzí byla i její cesta hořícími ulicemi. Ona - která si myslela, že s ní nic nehne, zažila bezmoc a strach. Myslím, že je to začátek jejího finálního přerodu (k lidské bytosti). ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama