Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 11
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Recenze uživatele Mrkvič k tomuto seriálu (12)

Hra o trůny (2011) 

100%Sice jsem čekal něco o dost jiného, ale na seriál je to neskutečný. Hlavně co se týče dialogů. Ty jsem ke konci první serie hltal, až mi ani tolik nevadilo, že se vlastně nekonal žádný velký boj. K tomu naštěstí přežila většina mých oblíbených postav v čele se skřetem, takže nemůžu než s velkým očekáváním vyhlížet další serii. Druhá řada (80%) je za mnou a není potřeba snižovat hodnocení. Sice je pár dílů trochu nudných a bez nějakého zvratu, ale postavy jsou divákovi ještě bližší a každý si najde něco (větší bitva nebo dialogy). Postavy jako skřet nebo Pes se ke konci hodně vyšvihnou. Bohužel další serie zase za rok :( chjo Třetí řada (80%) První dva díly jsem musel trochu přetrpět, protože rok čekání je rok čekání, a než se mi všechno vybaví, jsem otráven tunami žvástů nějakých bab o ničem. Naštěstí potom přijdou zvraty (kde za ten největší jsem chvíli i proklínal samotného spisovatele) a do čela se opět postaví moje nejoblíbenější postavy (Skřet, Pes a za bouře zrozená). Takže s ebudu zase opakovat: Zase rok čekání, ach jo :( ()

Domů (2016) (S06E02) 

Nojo, tak z konce těžko vystříkne, jako spousta zde hodnotících, někdo, kdo četl knížky. I bez knížek se snad ale nedá průměrně inteligentní divák zmást vyjádřeními tvůrců. Závěr je tak brutálně natahovaný, že už i při tom každému dojde, kam to směřuje (ne třeba jako brutálně náhlý zvrat na krvavé svatbě). Potěšilo ohlédnutí do minulosti, ale dál si kromě draků z dílu zapamatuji jen to dlouhatánské osahávání mrtvoly, u kterého jsem usnul. ()

Kniha cizince (2016) (S06E04) 

Dialogy, oblíbení postavy, fantastické vyhlídky bojů a zvratů, shledání dávných známých a v neposlední řadě začínající svádění Tormunda Obrozhouby? Snad po dvojici dílů od režiséra Sackheima nepůjde kvalita zase dolů... ()

Vrata (2016) (S06E05) 

Jo, ty dveře se opravdu povedly. Také bych rád věděl, zda v tom má pořád ještě prsty R.R. Martin. Jinak byl ale tento díl slabší a spíš jen přihodil pár pidinkatých prkýnek do minulými díly chystaného táboráku. ()

Krev mé krve (2016) (S06E06) 

Po letech začne být zajímavá dějová linie s Aryou Stark. Na scéně se začínají objevovat postavy z dávných dílů (bohužel ale některé i nezajímavé a nudné). Opět spousta náznaků toho, co přijde a jaký to bude maso. Rozhodně je, na co se těšit, ale v tomto dílu přišlo pouze pár hezky ukecaných scén. ()

Bitva bastardů (2016) (S06E09) 

Ano, je to konečně řež. Jsem zvědavý, čím tvůrci trumfnou v posledním dílu tu krvavou a snad nejepičtější podívanou, kterou dosud Sedm království vidělo. S tím, jak dřív postavy umírali bez rozdílu jejich oblíbenosti, si nikdo nemůže být zcela jist, že právě neumírá jeho oblíbenec. ()

Série 7 (2017) (S07) 

Zábava je to pořád parádní. Ve spoustě věcí ale o dost jiná než v předchozích sériích. První řady, které vycházeli nejvíce z knih, byly famózní díky dialogům, které místy přesně kopírovali knihu. Další série zaujaly svými zvraty a rozváděním příběhů zdánlivě vedlejších postav. Sedmá řada takřka vypustila nahotu, přišli jsme o některé postavy, které se buď jen mihly nebo se neukázaly vůbec, a celé to vlastně stojí na tom, že se spousty postav setkávají na někdy dost neuvěřitelných místech, aby si mohli zavzpomínat nebo se konečně pustit do lehké konfrontace. Prostoru je málo a postav je stále moc. A oproti předchozím řadám zde moc neumírají, takže je stále přelidněno a zpočátku nadšené setkávání se pomalu mění v trapné scházení se a plácání o ničem. ()

Zimohrad (2019) (S08E01) 

Dialogy a příběh stojí za jedno velké hovno. K tomu se opět přidává zázračné cestování hop sem, hop tam, zatím co jiné postavy se vlečou na kilometru celé roky. Na druhou stranu ale po tolika letech a odvysílaných dílech se dočkáváme střetů, které zapůsobí už jen tím, že nastanou. Na tom naštěstí scénáristé nic posrat nemohou. Na jejich obranu ale nutno říct, že nejpůsobivější střet Sama s Danaerys těží z předchozí série a tedy mají zásluhu tvůrci seriálu, nikoliv autor předlohy. ()

Rytíř Sedmi království (2019) (S08E02) 

Je vtipné sledovat, jak Hře o trůny fanoušci vyčítají množství tlachání bez většího posunu děje. Takovým "fandům" bych doporučil znovu si pustit první díly seriálu, které na tlachání byly postavené. Ano, čekáme kulervoucí finále, ale před každým velkým finále něčeho tak velkého musí přijít chvilka oddechu, kdy se jednotlivé postavy s divákem ještě mají čas rozloučit. Kdo ví, kolik těch Tormundů, Brian, Podriků nebo i větších postav v dalších dílech zemře. V dalším díle se sice obávám přesunu děje někam mimo Zimohrad (snad to bude planá obava), ale i tak je na velkou a spanilou jízdu parádně zaděláno. ()

Poslední ze Starků (2019) (S08E04) 

Netradiční první půlhodinka, která se nese v duchu bourání vztahů. Některé bych oželel, ale na druhou stranu proč ne. A není s tím taková historie jak v nějakých holčičích seriálech. Intrikaření je v plném proudu a jsem hodně zvědavý, kam až se vyvine. Hlavně Pavouk má v tomto směru hodně co zvrátit, i když nikdy dřív nebylo předem tolik prozrazování o motivaci postav. No a závěr. Zabíjení draků už holt není, co bývalo. Naopak zabíjení skřetů je pořád stejné. A ač jde o mou oblíbenou postavu, musím říct "bohužel". ()

Zvony (2019) (S08E05) 

Prostě paráda a ještě větší radost mám z nenávistných komentářů tady :) Jestli ti hejteři nadávali i po Krvavé svatbě? Takovéhle finále se dalo očekávat. I někteří z moudrých rádců to tušili. Snad jen vzdání se jedné pomsty je trochu méně pochopitelné, ale ani tomu se moc nedivím, když vidím ten spálený ksicht říkat "dopadneš jako já". ()

Železný trůn (2019) (S08E06) 

Všem s hodnocením 2 a méně hvězdiček asi nezbývá než se do konce života dívat na seriálu typu Život na zámku (a to je ještě ten lepší případ). Holt ne každému se splní přání, aby jeho oblíbené postavě narostlo brko, nebo že si na trůn sedne další vyšinutá ženská, kterou ještě navíc zneužívali jako malou, takže by byla ještě větší tyrankou. Za mě v seriálu do sebe nakonec vše krásně a logicky zapadlo. Sice jsem musel překousnout podivné množení dotraků a neposkrvrněných (hlavně u bezpéráků je to velká záhada) a nebo umístění trůnního sálu někde ve spiči věže (musela být sranda tam chodit tisíc schodů a někdy i na koni), ale závěr tvůrci zvládli a odcházejí se štítem (ne na štítě jako Jaime). ()

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama