Reklama

Reklama

Policejní odznak

(seriál)
  • USA The Shield (více)
USA, (2002–2008), 87 h 14 min (Minutáž: 44–72 min)

Tvůrci:

Shawn Ryan

Kamera:

Rohn Schmidt

Hrají:

Michael Chiklis, Walton Goggins, CCH Pounder, Catherine Dent, Jay Karnes, Benito Martinez, Michael Jace, Kenny Johnson, David Rees Snell, Cathy Cahlin Ryan (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(88)

V nejhorším policejním okrsku v L. A. šéfuje drsný Vic Mackey, velitel jednotky proti gangům. Ve světě, kde neplatí hranice mezi dobrem a zlem, se řídí vlastními pravidly a neváhá se zločinci obchodovat a zároveň je podrazit. Nový kapitán Aceveda chce situaci změnit, ale brzy zjistí, že proti němu stojí skupina zkorumpovaných, ale výkonných policistů, bez jejichž pomoci se neobejde. (oficiální text distributora)

(více)

Recenze (212)

neoBlast 

všechny recenze uživatele

[Po všech sedmi sériích] Možné SPOILERY. Nebudu natahovat a řeknu to rovnou: The Shield je nejlepší hraný dramatický seriál co jsem viděl. Hned od prvního dílu nasadí neskutečné tempo, často jsem nestíhal orientovat se plně v ději a nechal jsem se vodit jak oblbnutá ovce. Zde to ale nevadilo, protože jízda to byla po celých 89 epizod až do úplného závěru. Sezóny jsou nejednoznačně odděleny a kdybych sledoval seriál v TV, tak bych snad umřel nedočkavostí a napětím. Přesto jsou jednotlivé série dostatečně zapamatovatelné a táhne se jimi jemná charakteristická dějová linka. Největší silou seriálu jsou vedle příběhu určitě postavy. Každá žije svým vlastním životem (ne to není kýčovitá fráze), ale zároveň jejich soukromý život nezdržuje - ať už se jedná o hlavní členy zásahovky, detektivy či řadové strážníky. Všechny postavy jsou skvěle napsané, dobře zahrané a hlavně jejich činy dávají plný smysl. I charaktery, které nevydrží na scéně dlouho jsou extrémním zážitkem - Tavon, Kavanaugh, Armadillo (můj osobní favorit, nekompromisní hajzl z druhé série). I když hlavním tahákem jsou postavy a strhující děj (viz výše), tak Shield přesahuje i do hlubších a složitějších témat. Např. obligátní těžká morální dilemata lidí, problémy s přistěhovalci, prostitutkami, gangstery a drogovými dealery či zamyšlení nad konfiskacemi majetku zločinců ve 4. sezóně. Vizuální kabátek se nese na "Bourne" vlně realismu (extrémního - což způsobilo i problémy s LAPD a tvůrci museli z věrohodnosti trochu ubrat), ruční kamera nepřekvapí, plus technici přidávají do obrazu výrazné hrubé zrno. Atmosféra ulice je dokonána rockovým a hip-hopovým soundtrackem. Některé dějové větve připomínají třeba takové GTA: San Andreas. Vic a jeho zásahovka dojede do místa A, dostanou úkol, přejedou do místa B a zde se stiskne nějaké to "akční tlačítko". Ne, není to vůbec tak nudné jak tento popis zní. Na GTA The Shield Edition by se mohlo začít u Rockstarů rychle dělat (i když nepříliš kvalitní oficiální hra z roku 2007 existuje). Prožil jsem si plných sedm let ve smyšleném LA okrsku Farmingtonu. Část mě chce brečet, že už to celé skončilo. Ale druhá půlka srdce plesá, protože finišovat se má vždy v nejlepším. Všech sedm sezón 95 % ()

markuc 

všechny recenze uživatele

Tak tohle je opravdu suprovy serial - naturalisticky pohled do sveta policie (uz dosluhujici sluzebna s pokazenymi zachody). Velmi prirozene podana prace policie v terenu, mate z toho pocit, ze takhle to opravdu funguje - to vse je ale velmi dobre zahrano, hlavne uveritelne. Podobny pripad jako The Wire, je mi lito, ze v techto dvou pripadech je max u CSFD 5* :-/. Skvele serialy, vyborna atmosfera, clovek se podiva do taju zivota policistu (ale do detailu, zadna omacka okolo). A krome vseho jeste skvele odvedena filmarska prace, i herecka, fakt lahudka se divat na takto dobre udelany a propracovany serial. ()

Reklama

Djoker 

všechny recenze uživatele

Kriminálky klasického střihu mě neberou. Parta čestných policistů, sci-fi způsoby vyšetřování a morální poučení jako bonus. Nic pro mě. Naštěstí je tu Vic a jeho strike team. Když skončil první díl a já koukal s otevřenou pusou jako péro z gauče, měl jsem jasno. Tohle je první kriminálka, kterou chci vidět do konce. Nejsilnější postavou je samozřejmě Vic, udělal už hodně prasáren, ale vždycky to dokáže něčím vyvážit. Aceveda zpočátku působil jako klasická osina v zadku, ale postupem času se z něho stala skoro stejně nejjednoznačná postava jakou je i Vic a tím u mě hodně stoupl. Claudette je bohužel tím nudným prototypem zásadového poldy z bežných kriminálek a občas je dost otravná. Lem a Ronnie nemají tolik prostoru, ale především Lem se ve třetí sérii stal mým největším oblíbencem. Třetí série u mě vůbec hodně změnila. Chvílemi mi z toho všeho bylo opravdu blbě a to ujíždím na Dexterovi, Waltovi a Hankovi. Shane u mě spadl na úplné dno, hodně mi celý seriál znechutil. U otloukánka Dutche jsem dlouho nevěděl, jestli mu mám vůbec fandit. Akce kočka ovšem rozhodla o opaku a spadnul jen kousek před Shanea. 1. série: 80%, 2. série: 85%, 3. série: 75%, 4. série: 85%, 5. - 7. série: 90%. ()

anderson 

všechny recenze uživatele

ČESKÁ Pay-TV PREMIÉRA: AXN = ?.?.20?? + SLOVENSKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: MARKÍZA = ?.?.2005 + ČESKÁ TELEVÍZNA PREMIÉRA: NOVA = 7.3.2010 --- Finále VII. série odvysielala MARKÍZA v noci zo štvrtka 17. na piatok 18.12.2009 v absolútnej tichosti o 02.45h --- rád by som sa MARKÍZE zároveň poďakoval, že zachovala (až na kozmetické úpravy) skvelý dabing až do poslednej časti. --- Najprv mierne od veci: Televízna jeseň roku pána 2005 sa vďaka reality-shitom zapíše čiernymi písmenami do pamäte každého milovníka kvalitných sérií a seriálov. "Vďaka" nezmyselným manipuláciám s vysielacími časmi je totiž takmer nemožné zachytiť všetky epizódy hociktorého programu z predmetného žánru. ... A teraz zasa o niečom úplne inom. :-) THE SHIELD nepatrí do stajne HBO. Aj dĺžka jednej epizódy je štandardizovaná (cca 40 - 45 minút). Má zatmievačky na reklamné predely. Napriek tomu sa z môjho pohľadu jedná o PECKU, ktorá v mojich očiach tromfla aj rodinu SOPRANOVCOV. Aj tu je hlavným hrdinom sympatický netvor, ibaže - a to je obzvlášť netypické pre USA produkciu - tentokrát stojí oficiálne na tej správnej strane zákona. Neostáva mi nič iné len zopakovať konštatovanie ChewieDC, že tento seriál napĺňa podstatu slova kontroverzný. No narozdiel od - povedzme - NIP/TUCK sa snaží zachovávať zmysel pre realitu a nepomáha si lacnými samoúčelnými atrakciami. Každopádne apokalypsa je opäť o čosi bližšie. (14.10.2005) ----- Seriál graduje diabolským tempom a MARKÍZA urobila neuveriteľný krok: od 1.5.2006 zaradila do vysielania úplne najnovšiu 5.sezónu (v USA skončila 21.3.2006). Skôr než AXN ! Thanks. (25.4.2006) Po zhliadnutí siedmej série musím podotknúť iba jedno jediné: Chcel by som vedieť písať takéto scenáre. Na THE SHIELD totiž pasuje to čo by malo charakterizovať každý seriál: je STRHUJÚCI !!!!!!!!! Od prvej po poslednú minútu. (1.1.2009) TECHNICKÁ POZNÁMKA: V USA bola finálna dvojepizóda záverečnej série odvysielaná ako jeden celok. Preto americké zdroje uvádzajú konečný počet epizód 88. Na AXN a MARKÍZE ale odvysielali finále ako 13. a 14. epizódu. Preto je na ČSFD počet epizód 89. (7.11.2009) Zbohom ()

Fanucci 

všechny recenze uživatele

The Shield není tak propracovaný a nejde tak do hloubky (např. do politikaření ve vyšších sférách policie nebo fungování organizovaného zločinu) jako Wire. Shield ovšem není vůbec špatný seriál. Jeho hlavní devizou je perfektní hl. postava zkorumpovaného policisty, který se snaží najít balanc mezi spravedlností a vlastním obohacením:-) Přerod této postavy a její vývoj je nakažlivé sledovat. Končím druhou sérii a jsem rád, že mne ještě dalších 5 čeká:-) EDIT: Po skouknutí 6 sérií musím jednoznačně zvednout hodnocení na 5. Seriál každou sérií poodkrývá trochu více z charakterů postav a chytře je staví do aliancí nebo proti sobě (jeden příklad za všechny - Aceveda x Mackey). Obzvlášť jak osud, chamtivost a nedůvěra cloumají s na začátku neohroženým Strike Teamem...to je paráda sledovat a scénaristé by zasloužili metál. Seriálu ani po 6 sériích nedochází dech, právě naopak. Obdivuhodné. EDIT č. 2:-) Toto musím napsat - poslední 7. série a samotný závěr seriálu je neskutečný...možná nejlepší závěr seriálu, který jsem v životě viděl. A to jsem jich viděl dost. Klobouk dolů před Shawnem Ryanem, scénáristy a herci v čele s Chiklisem. ()

Galerie (377)

Zajímavosti (20)

  • Farmington ve skutečnosti neexistuje, jde o imaginární okrsek v Los Angeles. (Sonnik)
  • Herec Michael Jace (stvárnil Julliana) si od roku 2016 odpykáva 40-ročný trest za vraždu svojej manželky. (Real Tom Hardy)
  • Zahn McClarnon v epizóde stvárnil člena salvádorského gangu menom Octavio, hoci je v skutočnosti herec indián. Objavil sa inak aj dve série predtým, v epizóde Mum, kde ale stvárnil úplne inú postavu, Avilu. (Real Tom Hardy)

Související novinky

Chlastající superhrdina se vrátí

Chlastající superhrdina se vrátí

27.08.2009

Ano, Hancock 2 bude. Přestože se loňská letní „smithovka“ nesetkala s jednoznačně vstřícným přijetím diváků a kritiků, její komerční výsledky byly pozoruhodné. S celosvětovými tržbami 624 milionů… (více)

Předělávky a pokračování útočí

Předělávky a pokračování útočí

09.08.2009

Jistě, útočí už odpradávna (když se v tom začneme vrtat, zjistíme, že i Ben Hur byl vlastně remake), ale poslední dobou jakoby jejich nápor sílil a válcoval všechno ostatní. Až má člověk dojem, že… (více)

Reklama

Reklama