Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 15
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Zajímavosti (470)

  • Spoiler: V seriálu jsme zahlédli jen jednoho syna sera Davose (Liam Cunningham), který zemřel během bitvy na Černovodě koncem 2. série. V knihách ale ve stejném boji zahynuli hned čtyři Davosovi potomci – přesto Cibulovému rytíři ještě tři zůstávají. Žije dokonce i jeho manželka Marya. (tyzmrde)
  • Spoiler: Příběh osudové lásky krále Robba Starka (Richard Madden) v seriálu se od předlohy liší v mnoha zásadních ohledech. Jeyne Westerling na rozdíl od Talisy Maegyr neotěhotní – a i díky tomu přežije vraždu svého manžela během Rudé svatby. Její rodina se totiž za jejími zády spikla s Tywinem Lannisterem (Charles Dance). (tyzmrde)
  • Spoiler: Arya (Maisie Williams) se v knihách nikdy nesetkala s rudou kněžkou Melisandrou (Carice van Houten). Ta totiž ke svému kouzlu se spálenými pijavicemi nevyužila Gendryho, nýbrž jiného bastarda Roberta Baratheona jménem Edrik Bouře. Toho pak také Davos propašuje na svobodu. (tyzmrde)
  • Spoiler: Že Bran (Isaac Hempstead-Wright) dokáže vklouznout do myslí zvířat a dokonce i lidí, pro diváky seriálu nebude žádným překvapením. V knihách však vlčí sny sdílí i Arya (Maisie Williams) se svou Nymerií a také Jon Sníh (Kit Harington) s Duchem. Když je pak Arya oslepena v Braavosu, dokáže svým vědomím podle všeho vstoupit i do kočky. (tyzmrde)
  • Spoiler: Šedý lupus seriálového Joraha (Iain Glen) málem stál život a kdyby rytíř náhodou nepotkal jistého Sama Tarlyho (John Bradley), nikdy by se nevrátil zpět do služeb své milované královny Daenerys. To vše se ale odehraje jenom v seriálu. Knižní Jorah se chorobou nikdy nenakazil. Při záchraně Tyriona se v ní nakazí jiná postava, která v seriálu chybí – Jon Connington. (tyzmrde)
  • Spoiler: Král Divokých Mance Nájezdník (Ciarán Hinds) měl v knize jiný osud než v seriálu. V seriálu skončil na hranici, kde jeho trápení ukončil šíp Jona Sněha (Kit Harington). V knize se všechno odehraje na první pohled velmi podobně, sám Mance však neumírá. Melisandre (Carice van Houten) totiž svou magií změní vizáž jiného vůdce Divokých, který shoří namísto Mance. Mance se následně vydává zachránit „Aryu“, ve skutečnosti výše zmíněnou Jeyne Poole. Dopis, který následně dostane Jon Sníh (údajně od Ramsayho) pak tvrdí, že byl bývalý král Divokých na Zimohradě zajat a teď je vězněn v kleci. (tyzmrde)
  • Spoiler: Knižní Sanse (Sophie Turner) se vede o poznání lépe, než té seriálové. Nikdy totiž nebyla donucena ke sňatku s psychopatem Ramsaym (Iwan Rheon) a neprošla si jeho týráním. Nachází se v Údolí Arryn s lordem Petyrem Baelišem (Aidan Gillen), který s ní má úplně jiné plány, než v seriálu. V Ramsayho spárech se místo ní ocitla její kamarádka Jeyne Poole, která měla v seriálu pouze drobnou roli v 1. sérii. Malíček Boltonům nakukal, že je to ve skutečnosti Arya Stark. Theon (Alfie Allen) pomůže Jeyne uprchnout podobně jako v seriálu Sanse, když s ní skočí z hradeb. (tyzmrde)
  • Spoiler: Richard Madden se původně role Roba Starka chtěl vzdát, protože si vygooglil, že jeho postava brzy zemře. (patrik1177)
  • Spoiler: 21letý Jack Gleeson, který ztvárnil krále Joffreyho Baratheona, skončil s herectvím. Jak sám řekl: „Odpověď není zajímavá ani rozvláčná. Hrál jsem od 8 let. Prostě jsem si to přestal užívat tak jako kdysi.“ Dále se chce více věnovat svým přátelům. (MatyM)
  • Spoiler: Autor slavné knižní předlohy George R.R. Martin se při psaní inspiroval historií. Jasnou inspirací mu byl např. Hadriánův val (v seriálu Zeď), který chránil severní hranici Říše římské (v seriálu Sedm království) před opakovanými nájezdy skotských kmenů (v seriálu svobodného lidu). A pak to byli červení Lancasterové (v seriálu Lannisterové z Casterlyovy skály), bojující proti bílým Yorkům (v seriálu proti Starkům ze Zimohradu), kteří vyvolali Válku růží (v seriálu Válku pěti králů). (MatyM)
  • Spoiler: „Valar morghulis“, v překladu „Všichni lidé musí zemřít“, je název 20. dílu seriálu a valyrijské rčení, které pronese: nájemný vrah Jaqen H'ghar (Tom Wlaschiha) ve 20. díle, tlumočnice Missandei (Nathalie Emmanuel) ve 23. díle, čarodějnice Melisandre (Carice van Houten) ve 26. díle, poručík Daario Naharis (Ed Skrein) ve 28. díle a Arya Stark (Maisie Williams) ve 30. díle. (Dyas)

Hra o trůny - Série 6 (2016) (série) (S06)

  • Spoiler: Jonův (Kit Harington) zlovlk Duch má být dle dějové návaznosti stále s Jonem, ale v celé sérii se neobjeví ani jednou. Bryan Cogman, producent Hry o trůny, na svém profilu na sociální síti Twitter napsal, že ve druhé epizodě měla být scéna mezi Jonem a Duchem, ale byla vystřižená. (maxXxic)

Hra o trůny - Baelor (2011) (epizoda) (S01E09)

  • Spoiler: V knižní předloze se Tyrion bitvy skutečně zúčastní. V seriálu je jeho postava (Peter Dinklage) ušlapána vojáky a probere se z bezvědomí až po bitvě. (Worry77)

Hra o trůny - Deště Kastameru (2013) (epizoda) (S03E09)

  • Spoiler: Názvy všech epizod slyšíme z úst konkrétních postav. Na název této epizody je poukázáno prostřednictvím písně „Deště Kastameru“, kterou ve 28. díle zmínila Cersei Lannister (Lena Headey), v 19. díle ji zpíval Bronn (Jerome Flynn) a ve 12. a 11. díle si ji pískal Tyrion Lannister (Peter Dinklage). (AkaHime)

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama