Reklama

Reklama

Hra o trůny

(seriál)
  • USA Game of Thrones (více)
Trailer 3
USA / Velká Británie, (2011–2019), 67 h 52 min (Minutáž: 48–82 min)

Předloha:

George R.R. Martin (kniha)

Hudba:

Ramin Djawadi

Hrají:

Peter Dinklage, Lena Headey, Kit Harington, Emilia Clarke, Sophie Turner, Maisie Williams, Iain Glen, Nikolaj Coster-Waldau, John Bradley, Alfie Allen (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(8) / Epizody(73)

„Ve Hře o trůny zvítězíš, nebo zemřeš.“ Násilí, klamy a intriky ve velkém stylu provází rody Westerosu osmi vynikajícími sériemi. Vše pro jediný účel - usednout na Železný trůn. Cenami Emmy ověnčený seriál natočený na motivy knižních bestsellerů „Píseň ledu a ohně“ George R. R. Martina, sleduje obyvatele fantazijního světa, jejichž osudy změní společná hrozba ze Severu: zdánlivě nezastavitelná armáda Nemrtvých. (Magic Box)

(více)

Diskuze

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

Do počtu je momentánně Oberyn, zatím suverénně nejzbytečnější postava čtvrté série.Doufám, že se pro něj najde nějaké využití, zaím přinesl jen sex a pomstu, což tenhle seriál fakt moc potřeboval.

na příspěvěk reagoval germiny

Příspěvek byl smazán administrátorem.

majkl44

majkl44 (hodnocení, recenze)

feryk

Já bych to ohledně Sansy viděl úplně naopak.. Ze začátku mi připadala do počtu, ale teď je podle mě v příběhu důležitější figurka než dřív :-)

feryk

feryk (hodnocení, recenze)

Tom Riddle

Mně Sansa přijde momentálně docela do počtu, ale třeba se to změní, nevim. Za začátku byla super, ale postupem času se z ní stala jen kulisa ostatních.

na příspěvěk reagoval majkl44

Tom Riddle

Tom Riddle (hodnocení, recenze)

Sansa je jedna z nejzajímavějších postav celých Trůnů.

 

Je to jenom malá holka, která byla vychovávaná k tomu, aby věřila, že přijede princ na bílém koni, odveze si jí, bude jí opečovávat, ona mu porodí kopu dětí a budou spolu šťastně žít až do smrti. Byla vedená k tomu být vždycky zdvořilá, a loajální králi a královně zrovna tak, jako svojí vlastní rodině.

 

Nehledě na to, že na začátku příběhu jí je jedenáct (v seriálu řekněme 13?), vyčítat malý holce, co všechno udělala za chyby, je směšný s ohledem na to, o kolik větší chyby udělaly mnohem starší postavy. Viz (jedna z opakovaně vyčítaných věcí) když se Arya popere s Joffreyem a Sansa je donucená si volit mezi svojí rodinou a mezi rodinou svého vyvoleného, se kterým má strávit celý svůj život. Samozřejmě, že čtenář od ní chce, aby řekla: "Joffrey je kokot, a Arya s Mycahem neudělali nic špatnýho", ona ale nic takovýho udělat nemůže, to by se totiž teprve projevila jako skutečně blbá. Nejenom, že se Sansa pokusila jít nějakou prostřední, diplomatickou cestou, ale navrch za to skutečně draze zaplatila (Lady), a navíc Arya skutečně něco špatného udělala, stejně jako Sansa byla Arya vedená k tomu, aby se chovala jako dáma, a ona se tak nechovala, a díky tomu tu rvačku Arya zavinila, ale kdoví proč jí to nikdo nevyčítá. Jo, Arya je sympatická, chtěla blbnout, a dělat klukoviny, čili neudělala nic špatnýho. Ale Sansa, která se chovala přesně tak, jak se od ní vyžadovalo, je za krávu.

 

V podstatě celá Sansina linka z první knížky/série je založená na boření jejích iluzí, do kterých byla 11 let vychovávaná, a definitivně se dovrší tím, když je nucená sledovat zabití svého otce, a jejím uvědoměním si, že aby přežila, nesmí být hrdá, nesmí být loajální svojí rodině, musí se zříct onoho Starka v sobě. Arya přežívá tím, že utekla, pere se s mečem, krade, vydává se za kluka a podobně. Výborně, dobře pro ní. Sansa by takhle přežít nedokázala. Zrovna tak, jako Arya by nedokázala přežít stylem, kterým přežívá Sansa. Ve středu toho největšího pekla odříznutá od svojí rodiny bez jediného upřímného spojence snáší konstatntní ponižování a týrání se zdvořilostí a grácií, protože jedině tak je možné tam přežít. Sama za sebe přežívá ve hře, kde ji chce každý využít ve svůj prospěch, a byť by se jí jakýkoli chybný krok, jakákoli neposlušnost vůči Lannisterům mohla stát osudnou, daří se jí to. A to navzdory tomu, že nemá žádné draky, zlovlky, ohnivého boha, magii ani schopnost bojovat mečem. Je vyzbrojená akorát svojí zdvořilostí a schopností se adaptovat. Pro mě skutečně snad nejzajímavější postava ságy.

 

Podotýkám, že během čtení první knihy jsem bral Sansu jako nejhorší z vypravěčů (je představená z pohledu líbivější Aryi, a samozřejmě je vykreslená jako pipka, za jakou ji Arya považuje), a až v průběhu druhé a třetí knihy se můj pohled na její charakter a její fascinující vývoj změnil.

na příspěvěk reagoval feryk, VeronikaNR

Dyas

Dyas (hodnocení, recenze)

Co umřel Ned, je nejlepší Jon Snow! I ten herec mi je sakra sympaťák :) Nebýt jeho, tak se ani nepodívám na Pompeii :)

Dyas

Dyas (hodnocení, recenze)

Abych se přiznal, já si občas říkám, že nakonec všichni zhebnu, ale byl by to přeci jen vůči čténářům špatný konec . Ti, co četli Tanec s draky, pohne se tam nějak zásadně příběh? Já vím jen nějaké hnusné detaily, které mi vyspoileroval známej.... Mám rád knihy, ale zase se v tomhle moc nevyznám, jestli je tenhle spisovatel dobrý a má to promyšlený až do konce....

Série GoT by mě ale nejspíš mrzela nejvíc, že by nebyla dokončená, protože mi připadá jako nejlepší knižní série. Kmotr, LOTR atd. jsou sice úžasné příběhy, ale nikdy mě nevzaly tolik jako Game of Thrones.

na příspěvěk reagoval Maerlyn0

Perverz

Perverz (hodnocení, recenze)

TheDarKnig

Byla by obrovská škoda kdyby ne. Kdyby to nedopsal. Já se ve fantasy nevyznám, nečtu to, ale tenhle svět, který stvořil, je prvotřídní.

TheDarKnig

TheDarKnig (hodnocení, recenze)

dragon94

má 66 let, nějak se mi stále k tomu věku stařec nehodí. A už se mi přestává líbit, jak začíná být módní do něho stále kopat, možná mu nejde psaní tak jako před lety, ale to, že ten příběh rozhodně domyšlený v základu má, věřím a taky věřím, že to dopíše. 

na příspěvěk reagoval Perverz, Krysopras

Perverz

Perverz (hodnocení, recenze)

dragon94

Asi mu vidíš do hlavy, já nevím jak to má promyšlené, jen píšu to co říká v rozhovorech, popř. co říkají v rozhovorech režiséři, však máme internet, rozhovor si může pustit každý, o tom není třeba mluvit .... A tohle profláknuté pole mrtvol, ticho.... ne, ne. Martin jen tak lehce nevybalí karty na stůl.

na příspěvěk reagoval dragon94

dragon94

dragon94 (hodnocení, recenze)

Perverz

Řekl jim akorát, že si konec představuje jako pole plné mrtvol a ticho potom co všichni umřeli, ale absolutně neví jak se k tomu konci dostane ... takže to nemá promyšlený vůbec.

na příspěvěk reagoval Perverz

Perverz

Perverz (hodnocení, recenze)

Milky.

Hloupost, vždyť Benioffovi a Weissovi řekl jak to všechno bude, a jak to má skončit, pro případ že by se mu něco stalo nebo umřel. Na hlavě nemá nasráno a ani mu to nenabobtnalo, možná ty sis tak nasral, do huby.

na příspěvěk reagoval dragon94

Příspěvek byl smazán administrátorem.

Tworg

Tworg (hodnocení, recenze)

feryk

Souhlasim s tebou,už před těmi 15 lety by mi řekli ,ze na tebe vůbec nemám reagovat..

feryk

feryk (hodnocení, recenze)

Tworg

Někdo, byť kriticky, argumentuje normálně, kdežto v tvých příspěvcích, jak sleduji, jsou od začátku jen vulgarismy a nadávky, evidentně jinak diskutovat neumíš a ani netušíš, co to diskuze je. Už před patnácti lety platila na netu judna věc, blbce je nejlepší ignorovat, to je pro ně nejhorší, takže odteď tě už ignoruju a piš si vulgarismy jak chceš... jo a promiň toho blbce, ale jiným slovům asi nerozumíš. bye

na příspěvěk reagoval Tworg

berg.12

berg.12 (hodnocení, recenze)

adam9

adam9: K tomu doufám nedojde. Ohař si už svoje odkroutil. Putuje Bran, putuje Brienne, tak on by už moh doputovat. Nemusel by teda skončit nějak drasticky, ale to v jeho případě asi nehrozí.

Tworg

Tworg (hodnocení, recenze)

feryk

Feryk: promin,já reagují jenom na tebe,protože jsou to fakt hovna. (Omluv chyby,tablet nějak zlobí )

na příspěvěk reagoval feryk

Uživatel Tworg smazal svůj příspěvek.

Uživatel Tworg smazal svůj příspěvek.

adam9

adam9 (hodnocení, recenze)

berg.12

Náhodou mi se ta dvojka líbí čím dál víc :D Mohl by ji nějak zachránit krk ještě jednou a nějak se s ní vzájemně, alespoň částečně (víc než teď) udobřit.

na příspěvěk reagoval berg.12

Mr.Apache

Mr.Apache (hodnocení, recenze)

berg.12

Ty bys chtěl, aby zabila Ohaře? Myslím, že podle toho, jak je to v současnosti rozehrané, by už nebylo OK, kdyby to udělala.

na příspěvěk reagoval berg.12

Související novinky

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

Začaly práce na třetí sérii Prstenů moci

29.02.2024

Druhá série ještě ani nemá oznámené datum premiéry, ale už teď víme, že se začalo pracovat rovnou na třetí řadě, v níž se vrátíme do Středozemě. Seriál Pán prstenů: Prsteny moci se pyšní obrovskými… (více)

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

HBO plánuje další dračí spinoff o Aegonovi

13.02.2024

Spinoffů, prequelů či přímých pokračování jsme se měli ze Západozemí dočkat už několik. V současnosti je jisté, že se letos v srpnu dočkáme druhé série Rodu draka. Dále pak s určitostí vzniká série A… (více)

Reklama

Reklama