Reklama

Reklama

M*A*S*H

(seriál)
  • USA M*A*S*H (více)
USA, (1972–1983), 108 h 15 min (Minutáž: 25–120 min)

Tvůrci:

Larry Gelbart

Předloha:

Richard Hooker (kniha)

Scénář:

David Isaacs, Ken Levine, Richard Hooker, Larry Gelbart (více)

Hrají:

Alan Alda, Wayne Rogers, Mike Farrell, McLean Stevenson, Harry Morgan, Loretta Swit, Larry Linville, David Ogden Stiers, Jamie Farr, William Christopher (více)
(další profese)

Série(11) / Epizody(256)

Obsahy(1)

Legendární seriál M*A*S*H patří v oblasti komediální televizní tvorby mezi to nejlepší. Výborná komedie z prostředí mobilní vojenské nemocnice uprostřed války v Koreji nám dává nahlédnou do každodenního života postav lékařů, sester a vojáků. Postavy seriálu čekají v prostředí války mnohdy i velmi dramatické momenty, i přesto je ale dokáží prožít s nadsázkou a humorem. (TV Nova)

(více)

Recenze (1 240)

Hellboy 

všechny recenze uživatele

Jeden z mých nejoblíbenějších seriálů, což není dáno jen faktem, že se odehrává v době války. Mám ho rád pro slovní humor. Všechny díly jsem neviděl, ale jednou to doufám udělám:) Film s Donaldem Sutherlandem M*A*S*H (1970) jsem také viděl a považuji ho za výbornou záležitost. Mám rád film i seriál, každý pro něco jiného. Obě jsou to podle mě převratná díla. ()

Arachneuss 

všechny recenze uživatele

„Myslíš že by bylo podezřelé, kdyby ho ve sprše přejel džíp? - Můžu vždycky říct, že nám pod něj skočil!” Téměř nekonečná estráda těch nejvypečenějších vtípků s těmi nejsympatičtějšími postavami. Dokonalá válečná satira, která chytře kombinuje ty nejpravdivější fakty s těmi nejšílenějšími eskapádami a vždy to vychází na jedničku. Ať už otevřeně nebo metaforicky se vždy snaží odsuzovat lidské předsudky vůči rasismu, homofobii či genderovou diskriminaci. M*A*S*H se zkrátka liší od svých žánrových bratříčků téměř ve všem a právě proto neztrácí svůj jedinečný šarm ani po čtyřech dekádách. Právoplatný král komediálního žánru. ()

berg.12 

všechny recenze uživatele

Jeden z nejlepších seriálů, který má však poněkud sestupnou tendenci. Od počáteční dokonalé a opravdu trochu ulítlé zábavy se seriál postupně dostává do většího a většího humanistického moralizování. Částečně to souvisí i s postupným odchodem klíčových postav. Ty nové je nedokázaly nahradit ani charizmatem, ani poskytnout podklad pro podobně humorné situace. Ale zábava to je až do konce. ()

hellstruck 

všechny recenze uživatele

Přiznám se, že zpočátku jsem tomuto válečnému seriálu nemohla přijít na chuť a odmítala jsem ho mít puštěný i jako zvukovou kulisu. Ale díky příteli jsem MASHi dala druhou šanci a děkuju mu za to. Způsob, jakým hlavní hrdinové berou válku a jakým se s ní vyrovnávají-tedy humorem, je neskonale příjemný a milý. Občas nastanou i dojemné chvíle, ale tomu u tohoto žánru není vyhnutí. Jedinečný je MASH oproti dnešním sitcomům především v tom, že má neobvyklý a unikátní humor a hlavně dílů je tolik, že máte pak delší dobu na co koukat. Jako nejzábavnější postavu shledávám Franka Burnse (slyší i na "kuní ksicht") - bez něj už to bohužel hodně ztrácí na kvalitě. A díl s imaginárním důstojníkem Tuttlem (015), kterého všichni obdivují, je GENIÁLNÍ. ()

NinadeL 

všechny recenze uživatele

Ne, že by to někoho zajímalo, ale přes všechny ty klady, humor, Hawkeyeho... těch 50. let v tom moc vidět není. Aneb Margaret a její styl Charlie's Angels 1970's. Ale mám tu ráda všechny ty popkulturní odkazy, hlavně na klasický Hollywood. ()

sud 

všechny recenze uživatele

V první řadě musím podotknout, že seriál "M*A*S*H" mám rád a vždycky se u něho bavím. Ovšem na druhou stranu patřím k té (nepříliš početné) skupině, které se o něco víc líbí černější a cyničtější filmová verze s Donaldem Sutherlandem. Seriál původní myšlenku rozmělnil, humoru obrousil hrany a vytvořil zábavný seriál pro celou rodinu. I když, zase ne tak tragicky. Ze začátku se seriál dokonce i snaží držet cynismu předlohy, ovšem s přibývajícími díly, kdy se začalo hrát víc na vážnou strunu a čím dál víc moralizovat, se původní idea rozplývá do ztracena. Ale pomouvat zase nechci, to si seriál opravdu nezaslouží! O hereckém obsazení snad nemusím říkat nic, mnozí obeznámenější a povolanější už poznamenali snad všechno. Snad jen - nejoblíbenější postava: plukovník Potter. 80%. ()

akisha 

všechny recenze uživatele

Řadí se k jedněm z mála seriálu podobnýho ražení, který je vtipný i po opravdu dloooouhé době, i když se vtip samozřejmě s každou další sérií pomaloučku ztenčoval. A v některejch chvílích byl Alan Alda a jeho otřesný moralizování a svatouškovství k nevydržení. Kdyby se později tak netlačilo na tu dramatickou linku, udělalo by se líp. A co mi vyloženě vadilo, bylo často opakovaný schéma - člověk s nějakým "válečným názorem nebo válečným problémem", co dostane plný hrsti poučení od všeználka Hawkeye. Nicméně, i přesto všechno se na Mash ráda podívám a hlavně první 4 série jsou velice, velice vtipný (ačkoliv moje nejoblíbenější postava - Charles - přijde až v sériích novějších). Ovšem Frank byl taky super. ()

Tyler 

všechny recenze uživatele

Legenda mezi legendami. Spousta úžasného humoru, který je někdy řížný jako břitva, jindy laskavý jako pohlazení. O to tragičtěji působí náhlá připomenutí všudypřítomné války a smrti, která dávají tomuto seriálu opravdovou hloubku. ()

castor 

všechny recenze uživatele

Začalo to roku 1970 u Roberta Altmana, jehož překvapivě úspěšný snímek získává Zlatou palmu v Cannes a Oskara za scénář. A ani netušil, jakou přízeň diváků si o dva roky mladší seriál získá. Korejská válka pohledem několika chirurgů přináší především lidský přístup několika jedinců, s obyčejnými starostmi, kousavým cynismem a neustálou nadějí přibližující je ke svým blízkým, doma v Americe. Tvůrci každou epizodu zasypali nespočtem gagů, hřejivým, černým humorem a realitou každodenního strachu ze smrti. A i dnes je radostí sledovat noblesního Alana Aldu (stále aktivně hrající – např. nominace na Oskara za Letce Martina Scorseseho) v hlavní roli. ()

ClintEastwood 

všechny recenze uživatele

Moje oblíbená parta doktorů a sester, vojáků a nevojáků, mužů a žen ve vojenské mobilní nemocnici za války v Korei. Slavný seriál, který těží se skvělého a originálního situačního humoru a Alan Alda, jako Hawkey, je přímo famózní. M*A*S*H je kultovní, nadčasová podívaná, která nabízí divákům široké spektrum humoru, výborných hereckých výkonů, smíchu, sentimentu ale i závažnost a krutost války a osudy lidí s ní nešťastně spojených. A nic na tom nezmění ani kuní ksicht Frank Burns. P.S. Fantastický český dabing TV Nova (společně s Columbem její nejlepší dílo), kde doslova excelují pánové Trávníček, Brabec, Potměšil, Molčík či hlasák Lábus. ()

MM_Ramone 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Zábavný, výborný, nadčasový, legendárny, intelektuálny, ľudský, neopozeratelný, príjemný... tak taký je tento americký televízny seriál. S rešpektom a hrdosťou salutujem všetkým členom mobilnej vojenskej nemocnice M.A.S.H. 4077. Vždy sa v ich prítomnosti kráľovsky zabávam. *M*A*S*H* - Mobile Army Surgical Hospital (Mobilná armádna chirurgická nemocnica). ***** ()

D.Moore 

všechny recenze uživatele

M*A*S*H - můžu kdykoliv a kdekoliv. Vtipy narvaný seriál, který si ovšem z války legraci nedělá, jak někteří tvrdí. Válku bere smrtelně vážně. Pro některé lidi je ale zkrátka lepší zbraní humor než puška. ()

Niktorius 

všechny recenze uživatele

Příliš mnoho dílů = několik hluchých míst, několik opakujících se prvků. Přesto jeden z nejlepších seriálů všech dob. ()

troufalka 

všechny recenze uživatele

Seriál, který si udržel vysokou kvalitu po celou dobru vysílání. Dokonce bych řekla, že první díly byly slabší, rozjezdové, ale už to byla divoká jízda. Zaujalo mě, že nešlo jen o povrchní zábavu, ale mapoval se pokrok medicíny v bojových podmínkách, vztahové pasáže byly podávané bez zbytečného přehrávání nebo přikrašlování a některé scény zůstávají stále v paměti. I když nemám potřebu vidět znovu, myslím si, že jde o zdařilý seriál, na který se dá i dnes dívat. ()

freddy 

všechny recenze uživatele

Tenhle seriál je legenda. Tenhle seriál je humor. Tenhle seriál je všechno, co vyjadřuje pozitiva. Tenhle seriál miluji a vychutnávám každý díl. A proto uděluji pět hvězdiček. A zároveň si ho začínám pořizovat na originálních DVD nosičích. Prostě proto, že u tohohle seriálu se vždy odreaguji, velmi nasměji, a to je to, co na něm mám rád. Jeden z nejlepších seriálů televizní historie. ()

Davies182 

všechny recenze uživatele

Celkem nerad na sobě často pozoruji, že se mi jaksi nepozdávají klasické, všemi milované seriály... No co už, vem to čert. Tento je dobrý, ale ten vtip prostě svou pesimistickou hlavičkou nechytám tak, jak bych měl. ()

Amarcord_1 

všechny recenze uživatele

55% - U M*A*S*He jsem se nikdy pořádně nezasmál. Nebýt Alana Aldy, jehož Hawkey mi vždy imponoval svou bezprostředností a pozitivním, někdy švejkovským přístupem ke všemu špatnému... Nevim nevim. Mé tři hvězdičky se tu netýkají humoru, ale spíše hereckých výkonů, a pár těch moralit, které nebyly vždy úplně od věci. ()

sepp 

všechny recenze uživatele

Skvely serial s velmi propracovanymi postavami a vybornym humorem, lec kvalita pozdejsich serii trochu upadala. I tak ale mimoradny pocin mezi sitcomy. Presto je svym zpracovanim a postupnou promenou postav, pribehu a charakteru celeho serialu z cisteho sitcomu na "dramady" (dramatricke komedie) ojedinelym a nezapomenutelnym pocinem. Zkratka, jeden z nejlepsich serialu, co byl kdy natocen. ()

Phobia 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Je málo důvodů k pochvalám pro TV NOVA, ale odvysílání tohoto seriálu bez nahraného smíchu si pochvalu jednoznačně zaslouží - a obrovskou. M*A*S*H* jsem zbožňovala, když běžel poprvé; zpočátku samé vtipy a gagy, později zvážněl, ale udržel si vysoký standard a kvalitu prakticky po celý veledlouhý čas, což o sobě jen stěží může tvrdit nějaký jiný seriál o tolika dílech. Zamilovala jsem si postavy, nesmrtelným pro mě zůstane především plukovník Blake, plukovník Potter se ukázal být solidní náhradou, Šťabajzna Houllihanová zároveň s vývojem své postavy nabírala i mé sympatie, kultivovaný snob Charles se svým sarkastickým humorem byl vítaným oživením oproti věčné karikatuře Frankovi, Klinger byl úžasný, dokud nedostal rozum, Radar byl postupem času stále méně vtipný a roztomilý, jeho odchod ze scény mě tedy nakonec nemrzel. Mezi mé oblíbence kupodivu až tolik nepatřily hlavní postavy - Trapper, B.J., ba dokonce i báječný Hawkey pro mě nebyli hlavními tahouny, proč jsem sedávala před obrazovkou i při repríze seriálu. Dvakrát to však stačilo, další neustálá opakování už jsou vyloženě kontraproduktivní a raději se jim vyhýbám, abych si nepokazila dojem. A jak jsem na počátku chválila, závěrem musím pokárat: dabing. Což o to, důležité postavy jsou namluveny bravurně, ale pokud u těch ostatních slyšíte stále stejný, a k tomu výrazný a protivný hlas, je to na facku. To bych ještě překousla, ovšem ty děcka... bytostně nesnáším, když děti, kluky i holky bez ohledu na věk, namluví jedna ženská, co zpitvoří hlas. Hnus, velebnosti! I přes tento neduh patří M*A*S*H* k mým srdečním záležitostem: je to seriál, který učaroval mému (v době sledování) devítiletému bratranci, mně - tehdy středoškolačce, mojí mamce - skoropadesátnici, i babička se potají dívala, ikdyž nahlas prohlašovala, že je to blbý seriál (nelíbil se totiž dědovi, který nemá rád krev a doktory:-)). 95% ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

Zemřel David Ogden Stiers z MASHe

04.03.2018

Major Charles Winchester III už není mezi námi. Jeho představitel David Ogden Stiers totiž ve věku 75 let zemřel ve svém domě v Oregonu. Stierse určitě znáte ze seriálu MASH, kde od 6. série ztvárnil… (více)

Reklama

Reklama