Reklama

Reklama

Maigret

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní
Francie / Belgie / Švýcarsko / Československo, (1991–2005), 81 h 23 min (Minutáž: 80–106 min)

Předloha:

Georges Simenon (kniha), Georges Simenon (povídka)

Hrají:

Bruno Cremer, Albert Delpy, Cécile Bois, Isabelle Renauld, Vanessa Larré, Arnaud Giovaninetti, Lionnel Astier, Michel Vuillermoz, Dimitrij Rafalský (více)
(další profese)

Epizody(54)

Seriál Maigret v hlavní roli s Bruno Cremerem vznikl v rozsáhlé evropské koprodukci francouzské, belgické, švýcarské, české a finské televize. Má celkem padesátčtyři dílů s délkou kolem devadesáti minut. Poprvé se seriál vysílal ve Francii v letech 1992 – 2005. Slavný detektiv spisovatele Georgese Simenona má ve Francii velkou tradici. Bruno Cremer převzal dýmku od herce Jeana Richarda, který hrál Maigreta 23 let a natočil celkem 88 epizod. Pro tak veliký projekt, na tehdejší dobu s obrovským rozpočtem, bylo nutné najít koproducenty. Čeští diváci poznají v mnoha exteriérech Prahu, její ulice, domy i malá náměstí. Přesto je Česká televize jako koproducent uvedena jen u několika dílů, kde se v řadě vedlejších rolí objevují známí čeští herci, za kamerou Jiří Macháně a u dvou epizod i režisér Juraj Herz. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Amonasr k tomuto seriálu (15)

Maigret a Dlouhé bidlo (1991) (E01) 

Klasická detektivka - zpočátku mi zpracování připadalo až příliš jednoduché, ale postupně jsem naopak čím dál víc oceňoval, že se nesnaží o zbytečné efekty a je tak vlastně věrná čistě svému starému dobrému žánru, což se už dnes prakticky nevidí. Takže docela příjemné retro. I na Cremera jsem si postupně zvykl, přeci jen jsem měl Maigreta spojeného především s Gabinem. Ale i to se nenápadně poddalo. ()

Maigret a rozkoše noci (1992) (E04) 

Jako obvykle výborná autentická atmosféra, jen příběh byl poněkud překombinovaný, až jsem se v tom občas ztrácel. ()

Maigret a tělo bez hlavy (1992) (E05) 

Opět nezvykle klidné tempo a civilní charakter příběhu i filmového zpracování. Příjemné osvěžení v záplavě dnešních přehnaně akčních krimi, kterým chybí lidský rozměr a jde jim jen o vnějškový efekt. ()

Maigret a noc na křižovatce (1992) (E06) 

V této epizodě se sice víc střílelo, to ale neznamená, že jí to bylo ku prospěchu. Místy jsem se špatně orientoval v ději a navíc Maigretovi víc sluší komornější a sofistikované pojetí případů, než příliš akční, ještě k tomu s rozuzlením, které působí poněkud vykonstruovaně a překombinovaně. ()

Maigret a sklepy hotelu Majestic (1993) (E07) 

Seriál si drží stále příjemnou rozvážně starosvětskou atmosféru a epizoda má tentokrát i zajímavou zápletku, kterou Maigret jako vždy s přehledem i nadhledem krok za krokem vyřeší. ()

Maigret se brání (1993) (E08) 

Povedená epizoda, v níž se mihne i dost známých českých herců. Překvapivá zápletka, kdy do jámy padá ten, co ji druhému z hlouposti kopá. ()

Maigret a vzpurní svědkové (1993) (E09) 

Docela povedená epizoda, zavádějící nás do maloměšťáckého prostředí vypečené rodinky dědiců firmy, která již jen dožívá ze zašlé slávy. Iritovala mě jen křečovitě sehraná hysterická scéna, kdy stará služka běduje nad mrtvým majitelem, jinak to mělo dobrou atmosféru. ()

Maigret a muž z lavičky (1993) (E10) 

Nápaditá a svižná epizoda, rozuzlení není jasné až do samého závěru. ()

Maigretova trpělivost (1994) (E11) 

Cremerův Maigret si získává čím dál víc moje sympatie. Opět solidní epizoda s patřičnou atmosférou, v níž senzacechtivost nezastiňuje lidskost, která je u Simenona hodně podstatná. Seriál to také patřičně reflektuje. ()

Maigret a Fantom (1994) (E12) 

Helsinská epizoda, kde se k neobvyklému prostředí hodila i neobvyklá zápletka. ()

Maigret a zdymadlo (1994) (E13) 

Poměrně temná a ponurá epizoda, v níž se to hemží pokřivenými rodinnými a mezilidskými vztahy, způsobenými především namyšlenou arogancí jednoho zbohatlíka, kterému se musí všichni kolem podřizovat a přizpůsobovat. Škoda jen některých málo pravděpodobných náhod, jako je například pád opilce do zdymadla zrovna ve chvíli, kdy se v něm topí muž bodnutý do zad, který by jinak z vody už nevyplaval... Tentokrát poněkud překombinované. ()

Maigret a smrt Cecílie (1994) (E14) 

Zdařilá epizoda, dostatečně sofistikovaná i napínavá, s příslušnou atmosférou jako vždy. ()

Maigret a dražba při svíčce (1995) (E17) 

I tato epizoda si podržela onu příjemnou starosvětskou atmosféru, byla ale prošpikována až příliš mnoha nepříliš věrohodnými situacemi a podivným chováním mnohých protagonistů. ()

Maigret a mrtvý z trati (1998) (E28) 

Vydařený díl, který kromě detektivní zápletky nabízí i řadu zamyšlení nad běžnou lidskou morálkou, aniž by se uchyloval k prvoplánovému moralizování. Jak si to divák přebere je jen na něm samotném. ()

Reklama

Reklama