Reklama

Reklama

Maigret

(seriál)
Krimi / Drama / Mysteriózní
Francie / Belgie / Švýcarsko / Československo, (1991–2005), 81 h 23 min (Minutáž: 80–106 min)

Předloha:

Georges Simenon (kniha), Georges Simenon (povídka)

Hrají:

Bruno Cremer, Albert Delpy, Cécile Bois, Isabelle Renauld, Vanessa Larré, Arnaud Giovaninetti, Lionnel Astier, Michel Vuillermoz, Dimitrij Rafalský (více)
(další profese)

Epizody(54)

Seriál Maigret v hlavní roli s Bruno Cremerem vznikl v rozsáhlé evropské koprodukci francouzské, belgické, švýcarské, české a finské televize. Má celkem padesátčtyři dílů s délkou kolem devadesáti minut. Poprvé se seriál vysílal ve Francii v letech 1992 – 2005. Slavný detektiv spisovatele Georgese Simenona má ve Francii velkou tradici. Bruno Cremer převzal dýmku od herce Jeana Richarda, který hrál Maigreta 23 let a natočil celkem 88 epizod. Pro tak veliký projekt, na tehdejší dobu s obrovským rozpočtem, bylo nutné najít koproducenty. Čeští diváci poznají v mnoha exteriérech Prahu, její ulice, domy i malá náměstí. Přesto je Česká televize jako koproducent uvedena jen u několika dílů, kde se v řadě vedlejších rolí objevují známí čeští herci, za kamerou Jiří Macháně a u dvou epizod i režisér Juraj Herz. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele filmmovier k tomuto seriálu (55)

Maigret (1991) 

Polovina dílů průměrná. Literární Maigret mně zaujal stylem, jakým je napsán, zatímco tento seriál je příjemné retro. Já vím, světoborné to není, ale dívat se na to dá. ()

Maigret a Dlouhé bidlo (1991) (E01) 

První Maigret, naprostá paráda, které k dokonalosti schází jen velmi málo. Bruno Cremer prostě JE Maigret a zápletka je nádherná, o atmosféře nemluvě. 80%. ()

Maigret u Vlámů (1992) (E02) 

Zajímavý příběh, mě ale bohužel po filmařské stránce moc nezaujal. Ale herci a atmosféra jsou jako vždy fajn... 65%. ()

Maigret a soudcův dům (1992) (E03) 

Opět výborně zahráno, ale jeden z nejslabších dílů vůbec. Příběh sice není úplně nudný, ale snadno na něj zapomenete. Tentokrát jen průměrná epizoda...60%. ()

Maigret a rozkoše noci (1992) (E04) 

Neviděl jsem všechny Maigrety, ale tohle je jedna z nejlepších adaptací, shodou náhod jednoho z mých nejoblíbenějších příběhů. Zajímavá zápletka, vynikající Bruno Cremer a nádherná, poetická atmosféra. Co víc si přát? Prostě nádherná detektivka. 90%. ()

Maigret a tělo bez hlavy (1992) (E05) 

Nemá cenu to rozmazácat, tradiční Maigret, zajímavý příběh, nadprůměrný film. 75%. ()

Maigret a noc na křižovatce (1992) (E06) 

Typicky krásný Maigret. Pomalé vyprávění, které opravu nikam nespěchá a krásně natočený příběh. Cremer je prostě vynikající a tohle serialové zpracování má tu správnou atmosféru, která i z knižních maigretovek přímo sálá. Moc fajn je i hudba, což ale platí pro všechny epizody. A tato, jedna z prvních, je prozatím jednou z těch nejlepších. Užil jsem si každou minutu. ()

Maigret a sklepy hotelu Majestic (1993) (E07) 

Po právu jeden z nejznámějších Maigretů. Velmi povedené zpracování - jako ostatně téměř vždy. Opět nechybí typická dobová atmosféra, tentokrát i poměrně nápaditá vražda a Bruno Cremer v klasické maigretovské poloze. 75%. ()

Maigret se brání (1993) (E08) 

Hodně silný detektivní příběh, skvělá psychologická studie. Jeden z nejsilnějších dílů (moc jsem jich ovšem neviděl) a Cremer to zase neskutečně dává.... Vynikající atmosféra, když se Maigret vzteká, stojí to většinou za to. A tahle mistrovská epizoda je toho důkazem. 85%. ()

Maigret a vzpurní svědkové (1993) (E09) 

Opět solidní zápletka, opět vynikající Bruno Cremer, opět jeden z dramatičtějších a promyšlenějších dílů ze zajímavého prostředí, opět s českým hereckým přispěním. Každou epizodu tohoto skvělého seriálu je prostě radost sledovat, tento opět patří k těm lepším. 80%. ()

Maigret a muž z lavičky (1993) (E10) 

Taková klasika, tentokrát i trošku dějově svižnější, což rozhodně není na škodu. Bruno Cremer prostě je ten nejlepší Maigret. ()

Maigretova trpělivost (1994) (E11) 

Tentokrát epizoda zase trochu temnější, psychologičtější, natáčená v Praze, opět se zástupem domácích herců. Maigretovi Bruna Cremera prostě sedí jakákoliv poloha. ()

Maigret a Fantom (1994) (E12) 

Maigret ve Finsku, ve velmi atraktivním a mlhavém prostředí, se zajímavými postavami, navíc opět v temnějším, zamotanějším a atmosféričtějším dílu. Další skvělá záležitost. ()

Maigret a zdymadlo (1994) (E13) 

Opět jeden z těch lepších Maigretů, opět výborně obsazený a natočený, s mimořádnou atmosférou. Cremer tradičně vynikající a český dabing je radost poslouchat. 75%. ()

Maigret a smrt Cecílie (1994) (E14) 

Další z povedených epizod, výborně zfilmováno, jeden z mých nejoblíbenějších kousků. 80%. ()

Maigret se mýlí (1994) (E15) 

Zatím dost možná nejslabší Maigret, ale naštěstí přesto nijak špatně. Zápletka, rozřešení i zpracování je sice tentokrát horší, než obvykle, ale Bruno Cremer je tradičně dokonalý a všechno zachraňuje, ostatně i výkony dalších herců jsou na tradičně vysoké úrovni a stopáž není nijak přepálená, takže jsem spokojen i tentokrát. K nedělnímu obědu je tenhle seriál prostě moc fajn. 70%. ()

Maigret a stará dáma (1994) (E16) 

Opět další pětihvězdičkový Maigret. Tenhle případ patří v maigretovském cyklu k mým nejoblíbenějším a celkově je zcela určitě jedním z nejlepších vůbec, i co se předlohy týče. A tohle zpracování se naštěstí také povedlo. Vpravdě simenonovské, perfektně obsazené. Není co vytknout, Špičková detektivka v tom nejklasičtějším střihu. Chcete-li začít s Cremerovým Maigretem od těch nejlepších epizod, tohle je rozhodně skvělá volba. 90%. ()

Maigret a dražba při svíčce (1995) (E17) 

Naprosto vynikající díl. Jedna z nejlepších epizod. Nesmírně zajímavá zápletka i prostředí, uzavřená společnost, nemocný Maigret a i v rámci seriálu zatím naprosto jedinečná celková atmosféra. Tady si všechno sedlo, jak mělo. 90%. ()

Maigret na dovolené (1995) (E18) 

Můj oblíbený případ. Opět skvěle a krásně zfilmováno, atmosféra a herecké výkony opět na jedničku, ale příběhově je to i tak jeden ze slabších dílů, ovšem stále nadprůměr. Klasická retro detektivka, která jistě potěší nejednoho diváka. 75%. ()

Maigret a Saint-Fiacre (1995) (E19) 

Opět jeden z nejlepších dílů a i tento je v rámci celého cyklu rozhodně za plný počet. Saint-Fiacre je jeden z nejzajímavějších případů i co se týče Simenonových předloh, takže je super, že to nezkazili. Ostatně není moc co, tahle série je prostě zárukou kvality. Tradičně výborný Bruno Cremer, pohled do Maigretovy minulosti, nádherné prostředí malé vesnice a zámku a tradičně silný psychologický pohled do duše jednotlivých aktérů, tentokrát více, než doposud. Prostě vynikající záležitost. ()

Reklama

Reklama