Reklama

Reklama

Šílenci z Manhattanu

(seriál)
Trailer
USA, (2007–2015), 73 h 4 min (Minutáž: 45–56 min)

Tvůrci:

Matthew Weiner

Hrají:

Jon Hamm, Elisabeth Moss, Vincent Kartheiser, Christina Hendricks, John Slattery, January Jones, Rosemarie DeWitt, Paul Schulze, Julie McNiven (více)
(další profese)

Série(7) / Epizody(92)

Obsahy(1)

Seriál Mad Men (2007–15) patří k nejoceňovanějším pořadům americké televize. Kromě dalších cen se může pochlubit mj. třemi Zlatými glóby v kategorii dramatických seriálů a čtyřmi Cenami Emmy v téže kategorii. Jeho anglický název je typicky americkým mnohovýznamovým spojením slov Ad Men (pracovníci v reklamě), Mad Men (muži z výstavní třídy Madison Avenue, kde smyšlená reklamní agentura sídlí) a konečně Mad Men (šílenci, což odpovídá životnímu stylu většiny hrdinů seriálu). Vytvoření českého názvu proto představovalo značnou výzvu a skončilo určitým kompromisem – Šílenci z Manhattanu.

Seriál je časově zasazený do šedesátých let a místně pak do prostředí fiktivní reklamní agentury Sterling Cooper, v níž sleduje osudy zaměstnanců a majitelů, včetně kreativního ředitele Dona Drapera – charismatického génia, alkoholika a vraha, skrývajícího se za ukradenou identitou. Za fenomenální úspěch seriál vděčí krom jiného faktu, že díky prostředí reklamní agentury se mohla stát jeho stěžejním tématem konzumní společnost. Postavy působí, jako by vystoupily ze stránek dobových magazínů zaplněných obrazy dokonalých hospodyněk v lodičkách. Děj pak nabízí lákavý únik do jednodušších časů, kdy se kouřit smělo všude, alkohol v práci byl součástí stylu, sexismus byl sexy, stejně jako návyk nechat za sebou v parku po pikniku odpadky. Podvádění pak bylo běžnou součástí života a do jisté míry potvrzením „mužnosti". Jedna z reklamních kampaní na seriál ostatně hlásala, že „Nevěra je zpátky".

Hrdinové seriálu jako kdyby sami podléhali svodům těch reklamních obrazů, jež tvoří. Jejich práce je vyvolat v publiku touhu, naději, že zakoupení něčeho přinese nějaké jiné uspokojení než to prchavé vlastnické, a jejich životy pohánějí podobné touhy, jež jsou nutně podobným způsobem zklamávány. Talentovaná textařka Peggy Olsonová (Elisabeth Mossová) se jen s obtížemi prosazuje v mužském světě. Daří se jí to, ale pořád trpí samotou a výčitkami. Požitkář a pohodář Roger Sterling (John Slattery) se zubí na svět a rozhazuje suché fóry, jeho hédonismus ale nabývá zničujících rozměrů. Únavný šprt Pete Campbell (Vincent Kartheiser) se úporně snaží, ale nikdy se mu nedaří tak, jak by si přál, věci se vždycky nějak vymknou. Ti lidé před sebe staví cíle a třeba jich i dosáhnou, předmět touhy ale vždycky odskočí někam za horizont, aby byl důvod běžet dát, nezastavovat se, protože jinak by hrozilo, že se jejich život zhroutí. Rozumějí potřebě iluzí a umějí je prodat. Ve středu tohoto světa stojí mimořádně talentovaný reklamní kreativec Don Draper (Jon Hamm). Jeho úspěch spočívá i v tom, že utíká sám před sebou, skrývá před ostatními svou minulost a chce se jí zbavit. Zároveň je sám ideální spotřebitel, nutkavě zkouší různé ženy i různé styly. Je to velmi empaticky vykreslený antihrdina, dostatečně okouzlující, aby člověk zaujatě sledoval jeho osudy, dostatečně rozporný, aby se k němu dokázal vztáhnout jako k živé bytosti, která uvnitř prožívá podobné konflikty. (Česká televize)

(více)

Recenze uživatele Necrotongue k tomuto seriálu (100)

Šílenci z Manhattanu (2007) 

Nejlepší retro seriál jaký jsem zatím viděl, i když mám takový neodbytný pocit, že může způsobovat infarktové stavy mezi militantními feministkami a v ligách bojovníků proti kouření a alkoholu. Je opravdu zajímavé pozorovat, kam se během padesáti let posunuly některé hranice, já být běžným Američanem, byl bych asi nucen neprodleně navštívit svého psychologa. Vzhledem k tomu, že jsem neafektovaný Evropan, seriál jsem si užil a výborně jsem se bavil. ()

Série 1 (2007) (S01) 

První sezónu jsem si už před lety hodně užil a nic se na tom nezměnilo ani dnes. Dnešní doba je poněkud překřemíkovaná (počítače, mobily, implantáty, atd.), takže jsem si retro záležitosti velmi oblíbil, a Mad Men určitě patří k těm povedeným. Kromě Christiny Hendricks v roli Joan Holloway jsem ocenil hlavně kvalitní scénář s velice dobře napsanými dialogy. ()

Zrak ti zastřel kouř (2007) (S01E01) 

Tak jsem se po nějakém čase vrátil k tomuto seriálu, abych se přesvědčil, jestli na mě stále ještě funguje a ukázalo se, že mě reklama, v níž nefiguruje zelený zmetek (čti zmrd) od Alzy, stále hodně baví. Úvodní epizody jsou tradičně seznamovací (jinak to ani být nemůže), ale tady jsem se seznamoval tak intenzivně, že jsem nemohl udělit slabší hodnocení. ()

Dámská toaleta (2007) (S01E02) 

Děj druhé epizody mi přišel proti předchozímu dílu výrazně slabší a byl jsem jasně rozhodnutý udělit pouze tři hvězdičky, jednu jsem ale musel téměř proti své vůli přidat, protože mě tvůrci málem připravili o bránici. Už jsem sice seriál viděl asi před třemi roky, ale znovu mě totálně odvařila scéna, v níž se Peggy těžce vyrovnává s tím, že je pro všechny muže ve firmě pouhým sexuálním objektem. Peggy!!!!! :-DDDDDDD ()

Figarova svatba (2007) (S01E03) 

Peggy mi děj třetí epizody nikterak výrazně neokořenila, Dona ponechali tvůrci v jeho až příliš tajemné bublině, aby se choval krajně nepochopitelným způsobem a fantastická retro atmosféra to u mě úplně zachránit nemohla. Nebavil jsem se tak, jak bych očekával, proto jsem musel jít s hodnocením dolů. ()

Nový Amsterdam (2007) (S01E04) 

Ze čtvrté epizody jsem měl mnohem lepší pocit než z předchozího dílu. Děj se vrátil od podivných rodinných oslav zpět k náročnému jednání s klienty, nenudil jsem se u řešení bytové otázky manželů Campbellových a už vůbecne u Peteových snah o lepší místo/ plat. ()

5G (2007) (S01E05) 

Svět reklamy sice opět ustoupil do pozadí, ale tentokrát mi to až tak moc nevadilo, protože se stále něco dělo. Pravda, byly to většinou záležitosti velice nenápadné, ale myslím, že byly pro příběh velmi důležité. No, a abych nezapomněl, Christina Hendricks znovu dokonale využila prostor, kterého se jí konečně dostalo. ()

Babylon (2007) (S01E06) 

Děj šesté epizody měl sice poklidné až pomalé tempo, ve výsledku mi to ale vlastně příliš nevadilo, protože jsem se dozvěděl několik zajímavých detailů, znovu jsem se ujistil o tom, že dnešní zuřivé feministky by musel u sledování seriálu trefit šlak, a byl jsem rád, že se znovu našel prostor jak pro Christinu Hendricks, tak pro práci na reklamě. Tuším, že by někomu (pokud ty mé výplody vůbec někdo čte) mohlo vadit, že právě Christinu Hendricks tak často zmiňuji. No, zvykejte si. ()

Zrudlí studem (2007) (S01E07) 

Myslím, že jsem ještě za roli paničky v domácnosti nepochválil January Jones, kterou jsem do Mad Menů znal hlavně z teenagerských komedií, tady jsem ji poprvé viděl ve vážné roli a podle mě jí perfektně sedla. Děj epizody se točil hlavně kolem Rogera Sterlinga, a protože je to postava zajímavá až vtipná, bavil jsem se. ()

Tulákova značka (2007) (S01E08) 

Osmá epizoda byla hodně o reklamě a ještě více o mezilidských vztazích. Zatímco jinde by všechno sklouzlo k telenovelové romantice, tady tvůrci dokázali i z milostné zápletky vytěžit sympaticky depresivní atmosféru, čímž mě nemálo potěšili, a já jsem si díl opravdu užil. ()

Pozor, vyletí ptáček! (2007) (S01E09) 

Vždycky, když se v epizodě příliš neřeší zakázky firmy Sterling Cooper, můj zájem poněkud poklesne. Lanaření Dona Drapera ke konkurenci bylo naštěstí dostatečně výživné, takže jsem se ani tentokrát nenudil. ()

Prodloužený víkend (2007) (S01E10) 

Děj desáté epizody se mi zdál být od počátku zajímavý, od řešení Bettyiných problémů na domácí frontě se přesunul k úspěchům i neúspěchům v reklamním světě, aby přišlo závěrečné poučení o tom, že by se člověk neměl v práci příliš přepínat, protože by to mohlo mít negativní dopad na jeho zdraví. ()

Babí léto (2007) (S01E11) 

Došlo k nebývalému úkazu. Přestože se téměř celá epizoda točila kolem Peggy, necítil jsem potřebu popohnat děj tlačítkem ffw a k mému vlastnímu překvapení jsem se celkem dobře bavil. Jasně, svět je plný záhadnějších záležitostí (např. Bermudský trojúhelník), ale i tak... ()

Nixon versus Kennedy (2007) (S01E12) 

Dvanáctou epizodu jsem musel po zásluze ocenit, protože přinesla děj, z něhož si to své mohl vybrat skoro každý. Pro milovníky politiky tu byl vyrovnaný souboj o ubytování v Bílém domě mezi Richardem Nixonem a J. F K., účastníky večírků musela potěšit kancelářská pařba, pro věřící tady byla smrt a znovuvzkříšení Donalda Drapera a nechyběla ani vyděračská zápletka pro fanoušky krimi žánru. Mně se to líbilo komplet. ()

Kolo (2007) (S01E13) 

Finále první sezóny bylo podobně zábavné jako předchozí epizoda. Tvůrci se tentokrát více zaměřili na postavu Betty Draper, ale přitom nezanedbali ani dění ve firmě Sterling Cooper a nezapomněli ani na jiné osoby, takže jsem mohl sledovat, kterak se Peggy během jednoho odpoledne ocitla na vrcholu i na nejhlubším dně své dosavadní existence. ()

Série 2 (2008) (S02) 

Podobně jako předchozí sezóna mě i druhá řada už před lety pevně zaháčkovala a nic se na tom nezměnilo ani dnes. I tato série po celou dobu disponovala opravdu parádně fungující dobovou atmosférou, dojem z ní ještě podporovaly skvěle napsané charaktery, dialogy a hlavně samotný příběh. Pravda, tu a tam jsem si našel důvod ke kritice, ale ve výsledku jsem byl velmi spokojen. / Poučení: Chystáš-li se navštívit šedesátky, připrav se na kulturní otřes. ()

Pro mladé duchem (2008) (S02E01) 

Tohle je fakt zručně natočený seriál. Každá epizoda si ode mě zaslouží tři hvězdičky už jen za tu skvělou retro atmosféru. Ani tentokrát se děj neomezil jen na profesní prostředí; tvůrci divákům zprostředkovali jako vždy i náhled do soukromí jednotlivých postav, ale hlavní otázka tohoto dílu byla jasná a téměř nerudovská. Kam s ní? / Poučení: Chystáš se absolvovat lékařskou prohlídku? Počítej s tím, že ti zakážou všechno, co máš rád. ()

Let č. 1 (2008) (S02E02) 

Druhé epizodě druhé řady nemám, co bych vytkl. Atmosféra i Joan jsou neměnně dokonalé, takže už je považuji za standard tohoto seriálu, a když se kolem těchto dvou stálic nakupí zajímavý děj a výborně napsané dialogy, proč bych si stěžoval? Ale vážně, kdybych o seriálu nikdy neslyšel, a někdo by mi ho doporučil s tím, že jde o skvělou záležitost z prostředí reklamní agentury na přelomu padesátých a šedesátých let, asi bych nezabral. Ke své škodě. / Poučení: Neštěstí a katastrofy generují humor. Černočerný. Paradox nebo pud sebezáchovy? ()

Dobrodinec (2008) (S02E03) 

Jak už jsem u tohoto seriálu zvyklý, tvůrci opět odvedli kvalitní práci, což už v jejich případě beru jako naprostou jistotu, byla i skvělá atmosféra, byly i herecké výkony, ale k páté hvězdičce mi přece jen něco chybělo. Přál bych si alespoň o něco málo zajímavější děj. Tento byl plný chipsů Utz, manželů Schillingových (kdo viděl, jistě chápe) a debat o koních, ale nedostal jsem nic nad rámec zdejšího standardu. / Poučení: Nekousej ruku, která tě krmí. ()

Tři neděle (2008) (S02E04) 

V komentáři/recenzi k předchozí epizodě jsem se zmínil o tom, že jsem nedostal žádný nadstandard (v rámci tohoto seriálu pochopitelně) a hned v následujícím dílu to přišlo. Nový koníček pana Sterlinga, nový kněz, boj o novou zakázku a rodinná situace u Draperových daly ději přesně tu šťávu, kterou potřeboval, abych mohl jít do plných. Úplně vidím, jak u sledování seriálu dosahují šovinističtí obdivovatelé patriarchátu opakovaných orgasmů, zatímco si militantní feministky podřezávají žíly a vypichují oči. / Poučení: Je fajn, když člověk předem ví, co dostane, a kolik ho to bude stát. ()

Související novinky

Oscaři nabírají trojici moderátorek

Oscaři nabírají trojici moderátorek

15.02.2022

Zájem o slavnostní ceny Oscar v posledních letech značně upadl. Filmová akademie se to pochopitelně zkouší různé způsoby změnit, v současné době je ale obtížné přijít na to, jak Oscary znovu učinit… (více)

Nejlepší seriály posledních deseti let?

Nejlepší seriály posledních deseti let?

01.11.2019

Konec roku se pomalu ale jistě blíží a s ním pochopitelně brzy dorazí i nejrůznější filmové a seriálové žebříčky. Ty nás teď ale nezajímají. Místo toho se podíváme na žebříček, který se ohlíží rovnou… (více)

Anne Hathaway, Tina Fey a moderní láska

Anne Hathaway, Tina Fey a moderní láska

27.11.2018

Amazon Studios na své streamovací službě nedávno vypustilo poslední epizodu hvězdami nabitého antologického seriálu The Romanoffs od tvůrce Šílenců z Manhattanu Matthew Weinera. Nyní to však vypadá,… (více)

Breaking Bad, Fincher a Soderbergh ovládli Emmy

Breaking Bad, Fincher a Soderbergh ovládli Emmy

24.09.2013

65. ročník udělování cen Emmy, o nichž rozhodují členové The Academy of Television Arts and Sciences, nepřineslo žádné velké překvapení. Cenu za nejlepší dramatický seriál si konečně (a zaslouženě)… (více)

Reklama

Reklama