Reklama

Reklama

Případy detektiva Murdocha

(seriál)
  • Kanada Murdoch Mysteries (více)
Trailer
Krimi / Drama / Mysteriózní
Kanada / Velká Británie, (2008–2024), 219 h 14 min (Minutáž: 42–88 min)

Hudba:

Robert Carli

Hrají:

Yannick Bisson, Helene Joy, Jonny Harris, Thomas Craig, Lachlan Murdoch, Georgina Reilly, Kristian Bruun, Mouna Traoré, Arwen Humphreys, Jonathan Watton (více)
(další profese)

Série(17) / Epizody(288)

Obsahy(1)

Seriál vychází z detektivních románů Maureen Jenningsové, které čtenářům představily Williama Murdocha, člena torontské policejní stanice, muže, obdařeného zvláštním druhem přímo vizionářské intuice, a především člověka, jenž na hony předběhl svou dobu. Neboť Murdoch si na rozdíl od mnoha svých policejních kolegů i nadřízených moc dobře uvědomuje význam a váhu všech vědeckých objevů, jimiž konec devatenáctého století doslova překypuje. Objevů, jejichž použití v kriminalistice najednou otevírá netušené možnosti detektivní práce, vyšetřovacích metod, jejichž použitím lze nad jakoukoliv pochybnost usvědčit pachatele nejrůznějších - i těch nejzávažnějších trestných činů. S obrovskou chutí se tak vrhá do všech dobrodružství, které před něj kriminalistika a jednotlivé případy staví. Ani Murdoch by ve světě, nepříliš přejícím novotám a pokroku, samozřejmě nemohl pracovat zcela sám. Naštěstí našel víc než schopnou pomocnici v doktorce Ogdenové, patoložce, ochotné vyzkoušet každý, byť na první pohled sebebláznivější Murdochův nápad. (Takovým je například pokus o rekonstrukci podoby člověka z jeho lebky.) A nezapomínejme ani na konstábla Crabtreeho, který se ve svém moderně uvažujícím šéfovi vidí, jednou by chtěl být jako on a zatím mu alespoň spolehlivě sekunduje.
Seriál se v Kanadě stal doslova diváckým hitem a s úspěchem je sledován i v řadě dalších zemích. Velkou zásluhu na přitažlivosti má představitel hlavní role, sympatický Yannick Bisson, jenž zatím u nás není příliš znám. (oficiální text distributora)

(více)

Videa (1)

Trailer

Recenze (80)

Merenre 

všechny recenze uživatele

Upřímně řečeno bych těch 40 minut snad radši seděl na nakrájené kedlubně a žral suchej makovec než se na tohle dívat. Vypadá to jak loutkové divadlo sehrané s voskovýma figurínama. A ty brutální dialogy! No prostě... tahle rutinní televizní zábava mě nějak míjí a moc nechápu, jaký byl (pokud byl) autorský záměr. ()

Grogan 

všechny recenze uživatele (k tomuto seriálu)

Co se týče detektivních příběhů, jde o velmi slušný nadprůměr, většina případů je promyšlená (někdy až trochu moc) a pachatele je těžké odhadnout, často tu máme hodně podezřelých, kteří jsou průběžně vyřazováni z okruhu podezřelých nebo se tam v souladu s novými informacemi vracejí. Často je zde užíván i humor, hlavně v postavách inspektora Breckenreida nebo konstábla Crabtreeho, a i ten ve většině případů funguje. Je zde ovšem řada epizod, která si vypůjčují náměty z oblasti fantasy nebo sci-fi a tady už to vždycky nevyjde, hlavně ty epizody, kdy nám autoři představují nějaké nadupané technické objevy, které vypadají vyloženě směšně - třeba ten slavný Pendrickův oblek, který hrdinové používají pro zneškodnění rakety. Ty díly s fantasy prvky byly ze začátku zpracovány velmi slušně, později už to byla křeč i tady (trapná epizoda s údajným pramenem mládí nebo Pendrick jako doktor Jekyll). Taky s postupem času autoři z Murdocha dělají supermana, který kromě řešení případů zachraňuje celé Toronto před zničením raketou, zabrání atentátu na prezidenta USA a podobně. Taky té osobní omáčky je tu někdy neúměrně moc - třeba vztah Murdocha a doktorky měl skončit jejich svatbou už někdy po 3. řadě, ne ji natahovat o manželství s jiným, problémy s rozvodem, postavu pomstychtivého švagra a podobně. A pak ta trapná úlitba moderní době - žena by v té době na pitevně jako doktorka pracovat nemohla, tady nám jako hlavní patoložky pracují po sobě 3 nebo 4 ženy, muži hned odejdou nebo umřou na infarkt dřív, než mohou nastoupit, dlouhá dějová linka s volebním právem žen, řešení problematiky menšin, kdy Murdoch svou moudrostí a tolerancí vyniká nad své přihlouplé kolegy a podobně. Přesto vcelku slušné 4 hvězdy, i když převážně za prvních několik řad, čím novější řada, tím víc ta kvalita klesá. I když i v nich si epizody, kde se řeší normální kriminální případy, většinou drží slušnou úroveň. ()

Reklama

Sticks 

všechny recenze uživatele

1. séria: Veľmi svižná priam excellence, ale ide o to aké sympatie vám ponúknu hlavné postavy. Na mňa chémia funguje skvele. Avšak aj tu už sú zakopnutia: epizódy 7 Dvojí telo a 10 Detská hra sú tým, čo moje hodnotenie posunulo nižšie. O NIEKOĽKO tried zaostáva aj epizóda 11 Špatná medicína, najslabšia časť prvej série. 2.SÉRIA: Docela ostýchavý začiatok a prvá dva diely (Krotký, krotký západ a Hadi a žebříky) patria k najslabším zo série. Neskôr sa však kvalita zdvihne. Nie však na plnej čiare, keďže fenomén náhody párkrát vyrieši prípad. Čo ale hodnotím kladne, je rozvoj postáv mimo prípady - nekriminálne linky popri vyšetrovaní. Aj preto si myslím, že druhá séria prevýši prvú. 3. SÉRIA je doposiaľ najslabšia. Svetlé výnimky tvoria Murdochova totožnost, Velká zeď, Viktor nebo Viktorie a Láska a lidské ostatky. Celkovo na tri hviezdy. 4. SÉRIA: Štvrtá sa vracia k začiatkom a je to opäť skvelá jazda. Najslabším dielom série je ,Vytočte M jako Murdoch´, ale aj napriek tomu, je to opracovaný štandard po všetky diely, ktorý v mojich očiach stavia sériu na úroveň druhej, teda veľká spokojnosť. 5. SÉRIA: Húpačka je nekompromisná a tak po výbornej štvrtej došla zaostávajúca piata. Nieje to ono. PS Geogre mal byť s tou spojovateľkou Tes a džúli by sa mala dabovať krásne ako Júlie. ()

rt12 

všechny recenze uživatele

Ani po 8 sérii mě nepřestává tento vyloženě oddychový seriál bavit. Samotná postava Murdocha je fajn, ale mě víc baví jeho představený Thomas Brackenreid, který je opravdu z masa a kostí, má své mouchy jako každý člověk a neuvěřitelně vtipné hlášky. Skvěle partičku doplňuje konstábl George Crabtree se svými fantaziemi a zajímavým původem. Už jen jeho ,,tetičky", které jsou majitelkami hambince a přitom z něho vychovaly čestného chlapíka, stojí za zmínku. Vše podpořeno minulým stoletím, kdy ženy nosily korzety a bojovaly za svá práva, muži chodili v oblecích a vždy s kloboukem na hlavě, jezdilo se v kočárech a technický pokrok pomalu vytlačoval tuto pohodu. . Pokud nechcete příliš zapojovat šedé buňky mozkové, nepřemýšlíte přespříliš, že to není pravdě podobné a spíš si oddychnout tak doporučuji. ()

philip.j.fry 

všechny recenze uživatele

Ono si to těch pět hvězdiček asi nezaslouží.Ale...Takže první:Murdoch sám a jeho genialita,druhá za prostředí viktoriánského Toronta,třetí za dr.Ogdenovou a ..No,tady by výčet hvězd mohl skončit a mé hodnocení by se ustálilo na průměru,nebýt dílu s mluvícími panenkami v páté řadě který mně totálně megahustodémonsky odrovnal a nadchl.Tolik napětí,strachu a geniality v padesáti minutách,to je smrtící kadence i na mně,otrlého konzumenta mysterözních děl.Takže dávám tomuto počinu plný počet a doufám,že mně Murdochova genialita bude oblažovat i nadále.Amen. ()

Galerie (8 698)

Zajímavosti (23)

  • Obraz v prvním dílu 8. série, o kterém inspektorova manželka prohlásí, že není moc dobrý, má odkazovat na tvorbu "Skupiny sedmi" (Group of Seven, 1920-1933) - prvních malířů, kteří malovali kanadskou krajinu specificky kanadským způsobem. Díl se ale odehrává v roce 1902, takže obraz zůstane nedoceněn. (Ezis)
  • Kriketový tým Henryho Higginse si sportovní potřeby kupuje v obchodě Christianson's. Tento obchod byl ve studiu postaven jako pocta scenáristovi Jordanu Christiansonovi, který zemřel 21. ledna 2017 na rakovinu kůže ve věku 35 let. (Ezis)

Reklama

Reklama