Reklama

Reklama

Superman

(seriál)
  • USA Lois & Clark: The New Adventures of Superman (více)
USA, (1993–1997), 66 h 41 min (Minutáž: 42–90 min)

Předloha:

Jerry Siegel (komiks), Joe Shuster (komiks)

Hudba:

Jay Gruska

Hrají:

Dean Cain, Teri Hatcher, Lane Smith, Justin Whalin, Eddie Jones, K Callan, Elizabeth Barondes, John Spencer, Tracy Scoggins, Michael Landes, Beverly Garland (více)
(další profese)

Série(4) / Epizody(87)

Obsahy(1)

Planetě Krypton, zvláštní ledové kouli ve vzdálené galaxii, hrozí výbuch. Starostliví rodiče stihnou ještě před apokalypsou vyslat svého syna Kal-Ela na planetu Zemi, aby se zachránil, nicméně vědí, že bude muset do smrti žít jako muž dvou tváří, neboť bude mít schopnosti, které budou na Zemi jedinečné a neobvyklé a bude mu hrozit neustálé nebezpečí. Kal-Ela se ujmou manželé Kentovi žijící na farmě na americkém venkově a pojmenují ho Clark. Vychovají z něj slušného, spravedlivého a poctivého muže s pevnými zásadami. Až dospěje, přestěhuje se do velkoměsta a pracuje zde jako nenápadný reportér Daily planet. Na zemi se však často objevují nebezpeční zločinci, kteří chtějí páchat zvěrstva na bezbranných lidech. A to je chvíle pro Clarka, kdy musí změnit svou podobu a jako superrychlý a supersilný Superman letět na pomoc… (hudryhudry)

(více)

Recenze (190)

RealHonza 

všechny recenze uživatele

Jako malý jsem to žral docela dost, ale když jsem pár dílů viděl v poslední době, tak je patrné, že tím jak je superman úžasně mocný, tak v každém díle je protivník takový, aby mu mohl konkurovat. To je sice logické, nelze čekat, že bude chytat obyčejné zlodějíčky, ale na druhou stranu to je až trochu moc nesmyslů a je to vše na jedno brdo. ()

fleker 

všechny recenze uživatele

mě vždycky fascinovalo jak dokazal vodlišit dobro vod zla.....třeba dete po ulici, a vidíte chlapa v zeleným tričku, jak honí chlapa v modrym tričku..........to se mne nedavno stalo.....chtel sem jednomu pomoct....ale nevedel sem komu,,,rikal sem si, bud je zlej ten modrej, neco proved tomu zelenýmu a ten ho proto honí,,,,a nebo taky muze bejt zlej ten ten zelenej, a ten modrej si chce jenom zachránit zivot,,,,já v tehlech konfliktních situacích nikdy nevim....tak sem pro jistotu srazil voba.......no a ukázalo se, ze jen bezeli na autobus ()

Reklama

Han22 

všechny recenze uživatele

Supermana jsem v 90. letech neskutečně žral a i po letech je tenhle seriál důstojným nástupcem skvělých prvních dvou filmů. Člověk se musí jen naladit na správnou vlnu reality, kde jsou všichni na sebe hodní, všichni se mají rádi, všechny problémy se vždy vyřeší a všechno vždy skončí tím nejlepším možným happynedem. Co nás tu čeká jinak? Romantika až na půdu (to hlavně až se dají Lois a Clark dohromady), trošku toho rodinného sentimentu, kriminální pátrání (Lois a Clark jsou sice novináři, ale spíše se chovají jako dva detektivové, co vyšetřují různé případy), béčkoví záporáci a jejich ultrahrůzné plány, které jsou většinou k smíchu, ale spolehlivě pobaví. K tomu občas fajn sci-fi náměty (nechybí snad nic z klasických sci-fi motivů), praštěný humor a hlavně to všeobjímající dobro. Co tu bohužel chybí jsou trošku lepší akční scény a efekty (resp. takové, co by se daly brát vážně) a hlavně nějaké napětí. Co dál? Postavy jsou fajn - krásná, hádavá, milující a svým způsobem bojující za pravdu Lois (skvělá Terri Hatcher) a Clark/Superman, který je jako Superman vzorný skautík, zatímco jako Clark si dovolí podstatně více se odvázat. Šéf Perry, poslíček Jimmy, Clarkovy rodiče jsou všichni moc fajn, stejně jako záporáci jako superzloduch Lex Luthor nebo nebezpečný maniak z budoucnosti Tempus. Závěrem - příjemná pohádka z 90. let, která kupodivu nenudí ani po čtyřech sériích a je asi tak milionkrát lepší než paskvil jménem Smallville (to rejpnutí jsem si odpustit nemohl) ()

jasiska 

všechny recenze uživatele

Prečo je Lois a Clark jedno z najlepších supermanovských spracovaní? Seriál nie je zameraný len na Supermana a akciu s ním spojenú, pričom ostatné dejové línie sú zanedbateľné. Hlavný dôraz seriálu je práve na tých ostatných dejových líniách, menovite na vzťahu Lois a Clarka. Na tom je tiež mnoho pozitív. Lois nie je tá pasívna kráska čakajúca na záchrancu, akú poznáme z komiksov z 50-tych rokov. Lois je inteligentná, samostatná a vďaka Teri Hatcher aj nesmierne vtipná a sympatická investigatívna (v tom pravom slova zmysle) reportérka. Dokonca v ich vzťahu tak trochu šéf. Rovnako, zameranie sa na Clarka a nie na Supermana je presne to, čo mal už dávno niekto urobiť. V Kill Bill 2 Bill porovnával komiksových hrdinov. Tvrdil, že Peter Parker a Bruce Wayne sú pravé identity daných hrdinov a Spiderman a Batman sú len ich alter egá. A naopak, že Superman je vždy Superman, okrem času, keď predstiera, že je Clark Kent. V Lois & Clark to poňali presne z opačného hľadiska. A to, že Clark si len vytvoril druhú identitu - Supermana (a požiadal mamu, aby mu ušila kostým). V skutočnosti je to presne ten mierny, dobrosrdečný a prívetivý novinár so zdravým zmyslom pre humor, akým sa zdá byť. A v neposlednom rade musím spomenúť parádneho Lexa Luthora a Tempusa. Bez charizmatického záporáka by to žiadny hrdina ďaleko nedotiahol a Lex, ten elegantný sociopat, a Tempus, sadistický egomaniak s úžasným zmyslom pre iróniu, sú jedni z najlepších. Áno, niekedy má seriál trochu naivné a príliš priamočiare dejové schémy. Áno, špeciálne efekty nám dnes už vyvolávajú úsmev na perách. No napriek tomu, toto je jeden zo seriálov, ktoré ma namotali ešte ako decko a neodmotali ma dodnes. ()

RadimFišer 

všechny recenze uživatele

Tohle je můj nejopravdovější a nejskutečnější seriál o supermanovi. Tak zepředu: zaslouží si moje opěvování a chvály. Svalnatý superman nebyl nikdy lépe ztvárněn. Pocity co mi přinášel a český přízvuk s takovým nakřáchlým hlasem jsem nemohl nemilovat. Kdybych si měl vybrat. Zvolím tento seriál než nového Batmana. A jsem s tím z 80 procent ztotožněn, kromě té scény, kde vězen vyhazuje odpalovač bomby a říká, že jsme to měli udělat již dávno. Snad v tomhle se Batman pochlapil, ale ve zbytku ho předhání tento tvrdě vskutku supermanovský film. ()

Galerie (32)

Zajímavosti (18)

  • Svadba Lois a Clarka sa zhoduje s tou komiksovou. (rador)
  • Dean Cain sa bojí lietania. (rador)

Reklama

Reklama