Reklama

Reklama

Rodina Sopránů

(seriál)
  • USA The Sopranos (více)
Trailer
USA, (1999–2007), 78 h 30 min (Minutáž: 43–72 min)

Tvůrci:

David Chase

Hrají:

James Gandolfini, Lorraine Bracco, Edie Falco, Michael Imperioli, Dominic Chianese, Steven Van Zandt, Tony Sirico, Robert Iler, Jamie-Lynn Sigler (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(6) / Epizody(86)

Obsahy(1)

Americký dramatický televizní seriál The Sopranos, který získal celou řadu prestižních cen, vzešel z tvůrčí dílny Davida Chase a byl natočen v původní produkci HBO. Vypráví o mafiánském bossovi z New Jersey Tonym Sopranovi, který musí čelit celé řadě těžkostí ve snaze vyvážit svůj často konfliktní soukromý život s prací pro zločineckou organizaci, jíž stojí v čele. Hvězdami seriálu jsou James Gandolfini (Tony Soprano), Lorraine Braccová (terapeutka dr. Jennifer Melfiová), Edie Falcová (Sopranova manželka Carmela), Michael Imperioli (Tonyho synovec Christopher), Dominic Chianese (strýc Junior) a další. Seriál se na HBO v USA vysílal od ledna 1999 do června 2007, měl šest sérií a 86 epizod. Byl také uveden v dalších zemích. Vanity Fair jej nazval „největším dílem popkultury naší doby“. Seriál díky brilantnímu uměleckému zpracování nastavil vysoko laťku svým následovníkům a prorazil cestu mnoha dalším úspěšným televizním seriálům. Získal celou řadu cen, včetně 21 ocenění Emmy a pěti Zlatých glóbů, a stal se předmětem mnoha analýz i parodií. (HBO Europe)

(více)

Recenze uživatele Frajer42 k tomuto seriálu (13)

Rodina (1999) (S01E01) 

Klasický pilot, který nás velmi příjemnou cestou seznámí s hlavními aktéry a zhruba nastínil děj, atmosféru a tempo, jakým se bude seriál ubírat. Je evidentní, že tohle bude běh na dlouhou trať. Seriál vsází na velmi osobní přístup a zřejmě bude pěkných pár epizod trvat, než diváku jednotlivé postavy nějakým způsobem přilnou k srdci. [70 %] ()

14 metrů na délku (1999) (S01E02) 

Musím říct, že druhý díl mě oslovil podstatně více. Konečně jsem se naladil na vlnu tamního dosti svérázného suchého a lehoulince černého humoru s jemným cynickým odérem. Děj má nesmírně svižný střih. Stále se něco jede a celkem si užívám sledovat běžný život těch poblblých Taliánů, kteří mají pocit, že jim patří svět. Scéna s kamionem byla úplně libová. [75 %] ()

Odmítání, vztek, smíření (1999) (S01E03) 

Spoilery! Zatím rozhodně nejlepší díl. Týrání židáka a vyhrožování dokončením obřízky nemělo chybu. Neskutečně mě bavilo, kterak židák byl ochotný položit život, než aby se mafošům podvolil a o nějakou dobu později ustoupil svému židovskému tchánovi, který mu nabídl alespoň nějaký podíl v motelu. V závěru nechybělo nějaké to vyřizování účtů na italský způsob. [77 %] ()

Lučiny (1999) (S01E04) 

Spoilery! Vynikající epizoda, která se z větší části vyrovnává se srovnáváním účtů z předešlého dílu. Donu Rakovině konečně zazvonila hraná a tak je třeba zvolit nového šéfa. Těšil jsem se na pořádnou melu, ale proběhlo to ve velmi přátelském duchu. Malý špekáček se konečně dopídí, že jeho tatínek se tak úplně neživí svozem odpadků. Nechybí pořádný mafiánský pohřeb, ale ani spousta scének pro odlehčení atmosféry. Nejvíce mě pobavily zřejmě dosti svérázné metody "špehování". [78 %] ()

Univerzita (1999) (S01E05) 

Spoilery! Na obou frontách velmi zajímavá podívaná. Na straně jedné vtipná návštěva kněze permanentně nadržené a nedostatečně ukojené Carmely, který požral a vypil, co se dalo a poněkud mu to nesedlo. Na straně druhé si Tony plnil své otcovské povinnosti, když vezl dcerušku na přijímací pohovory do školy. Nebyl by to život správného taliánského mafoše, aby se i během této cesty nenaskytla příležitost srovnat účty se starým známým. Velmi hezká epizoda plná zajímavých a zábavných kontrastů. [77 %] ()

Smíření (1999) (S01E06) 

Tonymu přestalo stát péro a tak se většina epizody táhne v rytmu jeho vlastního hledání sebe sama a přemýšlení nad tím, koho by si vlastně přál přetáhnout. Mezitím se řeší židovské těžkosti, kde starej židák horko těžko nese zavedení výpalného. Závěr byl vynikající a skvěle navnadil na další epizodu. Jinak celkově vzato spíše slabší epiozda, kde se kromě závěru zase tak moc zajímavého nestalo. [75 %] ()

Jen se tak trochu napít (1999) (S01E07) 

Začala mě strašlivě bavit dějová linka kolem mladýho Tonyho. Ožíračka kostelním vínem byl velmi zajímavý a vtipný nápad. Tentokrát se probíralo minimum byznysu a hodně rodiny, ale nějak mi to nevadilo. Bavilo mě i zavítání do dětství starého Tonyho, které bylo velmi příjemným osvěžením a napomohlo vám více pochopit jak profil hlavního hrdiny, tak i to, že jeho matka byla za mladých let ještě větší píča než ve stáří. [79 %] ()

Legenda o Tennessee Moltisantim (1999) (S01E08) 

Líbí se mi, že se konečně o všechno začala zajímat FBI. Díl se nese v rytmu pořádného jarního úklidu. Staří mafiánští mazáci musejí uklízet, ačkoli nechtějí a mladá mafiánská krev by uklízela tak ráda, ale nemusí, protože se o ně nikdo nezajímá, a tak si ventilují svojí stagnaci v rámci mafiánské hierarchie třeba v pekařství. [80 %] ()

Boca (1999) (S01E09) 

Po předchozí epizodě díl, který se nesl spíše v odlehčeném duchu. Dozvíme se například, že Juniorův junior už nestojí jako dřív a chlapec rád jí z chlupatého talíře. Ženy spolu takové informace rády sdílejí a tak se dostane po krátké trase informace i k Tonymu. Narážky na golfu nemají chybu. Stejně tak praskne i Tonyho tajemství s návštěvami psycholožky.  Potěšila mě i fotbalová vsuvečka a pedofilní mini příběh fotbalového trenéra. Začíná se krásně budovat vzájemná rivalita a seriál dává tušit, že se pozvolna schyluje k válce. [82 %] ()

Hit je hit (1999) (S01E10) 

Spíše humorně laděná epizda, kde se nejlépe bezesporu koukalo na Adrianu, která je vskutku prudce mrdatelná kost. V mých očích je rozhodně miss tohoto seriálu, i když nutno říct, že nemá zrovna tvrdou konkurenci. Jen toho rozumu chuděrka moc nepobrala. To ovšem evidentně není překážou pro kdejakého negra, kteří byli konečně ve velkém k vidění a vnesli do děje konečně pořádné vzrůšo. Přepokládám, že problémy s nimi budou hezky eskalovat a já budu mít o zábavu postaráno. Vtipná byla rozhodně i další dějová linka s Tonym a jeho partou nových "kamarádů". [80 %] ()

Nikdo nic neví (1999) (S01E11) 

První opravdu dramatická epizoda a trhlinky ve velké šťastné mafiánské rodince. Pátrání po tom, zda není náhodou Kunda i tak trochu krysa. Krásná a názorná ukázka toho, že když se kamarád ukáže býti práskačem, tak je třeba se s ním jednou provždy vypořádat. Navíc se nám tady v závěru objevil velmi zajímavý cliffhanger a začíná to mezi členy rodiny Sopránů poněkud vřít. Na následující epizody se tedy náležitě těším. [83 %] ()

Isabella (1999) (S01E12) 

Spoilery! Moc hezké a černohumorně vtipné vykreslení Tonyho magoření po náhlém "zmizení" kamaráda Kundy. Rozuzlení dílu s imaginární Isabellou bylo kouzelné. Nouze však nebyla ani o drama a došlo na očekávaný atentát. Jen s neúspěšným koncem, neboť se ukázalo, že negři vskutku nepatří mezi nejostřejší tužky v penálu. [77 %] ()

Sen o Jeannie Cusamanové (1999) (S01E13) 

Důstojné završení velmi solidní první série, kde jsem kupodivu nezaznamenal jedinou dementní epizodu. Jakmile se do toho divák ponoří, tak se dokáže skvěle bavit. Chce to ve zdraví přečkat prvních pár dílů a poté už má seriál stabilně vysokou laťku. Krásné dovršení rodinných nesnází s matkou a konečně došlo na několik skvostných poprav v ryze mafiánském stylu okořeněných další kapičkou tradičního černého humoru. S chutí kouknu na další sérii. [82 %] ()

Související novinky

Zemřel herec Burt Young

Zemřel herec Burt Young

19.10.2023

Ve věku třiaosmdesáti let odešel americký na Oscara nominovaný herec Burt Young, mnohým fanouškům známý zejména svou rolí Paulieho Pennina z populární série filmů o Rockym Balboovi. Deníku New York… (více)

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

Miguel Sapochnik opouští Rod draka

01.09.2022

Režisér Miguel Sapochnik, mimo jiné tvůrce nejlépe hodnocených epizod Hry o trůny, se původně do světa Západozemí vracet nechtěl. Museli ho nakonec přemlouvat scenárista Ryan Condal a autor předlohy… (více)

Zemřel Peter Bogdanovich

Zemřel Peter Bogdanovich

06.01.2022

V prvních dnech nového roku přichází smutná zpráva pro celý svět filmu. Ve věku 82 let zemřel americký režisér, scenárista, herec, producent, filmový kritik, historik a v prvé řadě cinefil, Peter… (více)

Sylvester Stallone míří do televize

Sylvester Stallone míří do televize

07.12.2021

Herec Sylvester Stallone, jehož Rocky v roce 1976 vyhrál Oscara, a který má za sebou role v komiksových blockbusterech Strážci Galaxie Vol. 2 a Sebevražedný oddíl a čerstvě dotočil i čtvrté… (více)

Reklama

Reklama