Reklama

Reklama

American Horror Story

(seriál)
  • USA American Horror Story (více)
Trailer 2
USA, (2011–2024), 100 h 14 min (Minutáž: 34–74 min)

Předloha:

Ryan Murphy (kniha), Brad Falchuk (kniha), Danielle Vega (kniha)

Hrají:

Sarah Paulson, Evan Peters, Lily Rabe, Jessica Lange, Denis O'Hare, Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, Taissa Farmiga, Emma Roberts, Adina Porter (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(12) / Epizody(132)

Obsahy(1)

Seriál American Horror Story je, jak už název napovídá, hororovým seriálem. American Horror Story však není ledajaký seriál. Má tu zvláštnost, že každá série má stejné herce, ale úplně jiný příběh. Seriál nás zavede do strašidelného domu, psychiatrické léčebny, spolku čarodějnic v New Orleans, do panoptika, do tajemného hotelu a do Ameriky pod velením Donalda Trumpa. Těšte se. Budete se bát! (Bull)

(více)

Recenze uživatele Psychor k tomuto seriálu (6)

Roanoke (2016) (S06) 

Jakožto zdejší hororový expert jsem nad seriálem American Horror Story v polovině 4. série zlomil hůl a ubytování v Hotelu si již raději nechal kompletně ujít. Pokles kvality přicházel s každou další sérií a skličujícím mysteriem prostoupený Murder House tak během několika let vyklidil místo neatmosferické natahované kaši plné zrůd. Když jsem se však dozvěděl, že následující série mírně oseká počet svých epizod včetně délky jejich stopáže, zavětřil jsem možný posun k lepšímu a dal úvodnímu dílu šanci. Trefa do černého. My Roanoke Nightmare svým námětem i zpracováním pokračuje v odkazu opěvovaného Murder House. Dokonce je o chlup temnější a mrazivější, takže srdce každého fanouška kvalitního hororu musí plesat radostí. Jen škoda zbytečných dokumentárních prostřihů, které mírně tříští budovanou atmosféru. Oceňuji snahu tvůrců o nějakou inovaci, ale tohle se nepovedlo. Přesto po první epizodě uděluji silnější čtyři hvězdy a napjatě očekávám další díly. ()

Kapitola druhá (2016) (S06E02) 

Jakožto hororový expert mám po druhé epizodě definitivně jasno. Kdyby tvůrci upustili od nesmyslných dokumentarních prostřihů, které vytvářejí atmosferickou disharmonii, mohli jsme právě sledovat jednoznačně nejlepší sérii celého American Horror Story. Intenzivní mrazení v zádech. Střih. Obyčejná duchařská talk show. Kontrast je zjevný. Výpovědi herců možná zajímavým způsobem dokreslují celý příběh, avšak pro hororový žánr se zvolená forma absolutně nehodí. Fotbalovou terminologií se jedná o vlastní gol. ()

Kapitola třetí (2016) (S06E03) 

Jakožto hororový expert vyjadřuji znepokojení nad náhlým poklesem atmosferické kvality seriálu, k čemuž nepochybně přispěl fakt, že se první polovina epizody nesla téměř výhradně v již několikrát kritizovaném dokumentárním duchu a jakákoliv potenciálně napínavější scéna tak okamžitě vyústila v další studiovou výpověď. A nepotěšilo mě ani představení nových postav, především té s vlastní a nepříliš záživnou dějovou linii. Už nyní začíná Roanoke působit roztahaně a já si přeji, aby příběh umožnil co nejrychlejší návrat do interiérů domu. V opačném případě pro mě tato série zřejmě skončí mnohem rychleji, než bych po úvodních epizodách čekal. ()

Kapitola čtvrtá (2016) (S06E04) 

O chlup lepší jak minulá epizoda. Méně rozmlouvání před kamerou, což oceňuji, avšak atmosfericky stále nevýrazné. Zdá se, že tvůrci postupně rezignují na snahy o vystrašení diváka a hodlají upoutat jeho pozornost zejména prostřednictvím gore scén, které přidaly na intenzitě. Jakožto hororový expert zhlédnu během týdne hned několik obstojných lehce mrazivých krvavých vyvražďovaček a podobným způsobem směrovaná desetidílná série Roanoke by se mezi nimi bezpochyby zcela ztratila. ()

Kapitola šestá (2016) (S06E06) 

Jednoznačně nejhorší díl v historii celého American Horror Story. Tvůrci si již od úvodu série zavařili nesmyslným dokumentárním pojetím, které spolehlivě ničilo budovanou atmosféru, a tak jsem coby zdejší hororový expert očekával, že se dříve či později ve vlastní šťávě dočista uvaří. Autorský záměr, jenž mírně důvtipnější divák bezpochyby odhalil již dlouho dopředu, si pro své vysvětlení vyhradil téměř kompletní epizodu. Údajně hororový seriál se tak na 40 minut proměnil v jakýsi krajně nezáživný film o filmu. A dechberoucí pointa? Po příběhové stránce se můžeme vrátit zpět na začátek a sledovat, jak si s touto natahovanou kaší poradí dvojnásobné množství hlavních postav. ()

Kapitola sedmá (2016) (S06E07) 

Roanoke mělo skončit bez jakéhokoliv vysvětlování po páté epizodě. Jednalo by se o dokonalý producentský twist, který by navíc celé sérii zachránil krk. Nestalo se, a tak nás nyní patrně čeká Murphyho pětidílná scénáristická agonie. Šestá epizoda sice z hororového hlediska nepřinesla vůbec nic, ale její existence byla tak trochu vynucená. Kdo by však čekal, že se Roanoke po "nečekaném" odhalení atmosfericky konečně vrátí do starých kolejí z úvodu série, šeredně by se mýlil. Sedmá epizoda v plné nahotě odhalila absenci jakékoliv vize. Dokumentární forma pokračuje v odlišné podobě přímo v centru dění a krvavý měsíc pak evidentně snížil inteligenci postav do té míry, že jejich chování i dialogy vzbuzují lehký povzdech. Dočkáme se i tuze otravné scénky, jako vystřižené z nepovedeného Blair Witch Project, kdy postavy kňučí a třesou kamerou jako o život. A nemůže chybět ani návštěva rodinky kanibalů. Jakožto hororový expert považuji tuto epizodu za bezduchou neatmosferickou patlaninu, která může být ráda za slabší dvě hvězdy. Opravdu se děsím dalších dílů. ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Netflix ulovil Ryana Murphyho

Netflix ulovil Ryana Murphyho

16.02.2018

Jméno Ryan Murphy vám možná nic neříká, určitě ale znáte Plastickou chirurgii s. r. o., Glee, American Horror Story nebo American Crime Story. Ano, tyhle seriálové hity pochází z Murphyho hlavy. A… (více)

Reklama

Reklama