Reklama

Reklama

American Horror Story

(seriál)
  • USA American Horror Story (více)
Trailer 2
USA, (2011–2024), 100 h 14 min (Minutáž: 34–74 min)

Předloha:

Ryan Murphy (kniha), Brad Falchuk (kniha), Danielle Vega (kniha)

Hrají:

Sarah Paulson, Evan Peters, Lily Rabe, Jessica Lange, Denis O'Hare, Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, Taissa Farmiga, Emma Roberts, Adina Porter (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(12) / Epizody(132)

Obsahy(1)

Seriál American Horror Story je, jak už název napovídá, hororovým seriálem. American Horror Story však není ledajaký seriál. Má tu zvláštnost, že každá série má stejné herce, ale úplně jiný příběh. Seriál nás zavede do strašidelného domu, psychiatrické léčebny, spolku čarodějnic v New Orleans, do panoptika, do tajemného hotelu a do Ameriky pod velením Donalda Trumpa. Těšte se. Budete se bát! (Bull)

(více)

Recenze uživatele Cuzan k tomuto seriálu (9)

Murder House (2011) (S01) 

Byť je to první série, já ji viděla až jako třetí po Asylum a Hotel. Takže tam pro mě nebylo nic, co bych neviděla už jinde. I když mi chvíli trvalo se zorientovat v tom, kdo všechno je duch a kdo ještě žije. Tísnivé, strašidelné, a způsobující takový ten nepříjemný pocit, že nejsem sama, když se potom mám projít vlastním domem po setmění. Jinak mě celkem baví, jak AHS pracuje s konceptem nesympatických postav, se kterými je obtížné se identifikovat - v této série rozhodně ústřední dvojice vycukané paničky a manžela psychiatra. Na druhou stranu je sympatický, že většina jeho klientely jsou duchové. I oni, a převážně oni, potřebují péči o svou duši. ()

Asylum (2012) (S02) 

Psychiatričtí pacienti pod dohledem církve svaté. Respektive pod dohledem neléčené alkoholičky, kterou trápí špatné svědomí. Do toho sem tam nějaký mimozemšťan (za mě trochu zbytečná linie, ale nakonec proč ne), posedlost satanem a exorcismus, nacistický lékař provádějící experimenty na lidech ve jménu "většího dobra". Dezorganizovaný attachement ve dvou vyvedeních vedoucí ke chladnokrevnému vraždění a poněkud zvráceným pohnutkám jak uspokojit svoje potřeby. Smrt, masový vrah Santa Clause, a velké ambice - dostat se do Říma, napsat skvělý článek a udělat díru do světa. A kde je skutečné zlo? Skvělá Jessica Lange. Name Game si zpívám ještě teď. ()

Coven (2013) (S03) 

Kdyby se spolu utkali Fiona Goode a Voldemort, kdo by vyhrál? Zprvu jsem se této sérii chtěla vyhnout, ale jsem ráda, že jsem to neudělala - připravila bych se tak o skvělé překvapení. Horké New Orleans, dvě stě let stará rasistka, trochu toho upalování, oživování a lektvarů. Jo a taky voodoo - Angela Bassett mě hodně bavila. Upřímně jsem fandila Lily Rabe jako největší fanynce Stevie Nicks, aby se stala příští Nejvyšší, ale vlastně mě neurazil ani poměrně rozjasněný závěr celé série. ()

Freak Show (2014) (S04) 

Na American Horror Story mě baví, že opravdu vypráví příběhy a všichni psychopati, vrahouni i oběti mají za sebou osobní historii, která dokáže držet charakter pohromadě. A zábavné charaktery této sérii rozhodně nechyběly - nevyspělý a bezhraniční Dandy, který byl ztvárněn naprosto skvěle včetně pohybů navztekaného tříletého frocka, frauline Elsa, její příšerný něměckofrancouzský přízvuk a otřesný zpěv, úlisný Spencer, který pro peníze zavraždí kohokoliv, aniž by si umazal ruce, a přízrak trestající hvězdy vystupující o Halloweenu v podobě Wese Bentleyho. Za mě nejsilnější epizody celé série byla právě ta, kdy tento přízrak přichází poprvé, a druhou nejsilnější byla ta vyprávějící příběh Pepper. Nicméně krom toho jsem celou sérii spíše protrpěla, Sarah Paulson mám už po Asylum, Covenu a Hotelu dost, a tady byla dokonce dvakrát, že to většina příšerek nedá do další generace bylo jasné od začátku, a otázka jak bude vypadat jejich konec mě vlastně až tak nezajímala a Dandy, po tom všem co udělal, si zasloužil mnohem horší a bolestivější konec. ()

Hotel (2015) (S05) 

Art deco, móda, hispteři, upíři, duchové, feťáci, filmové hvězdy, zabijáci, transka a dokonce i jedna čarodějnice. Co víc si přát od horroru. Wes Bentley mě baví už od Americké krásy, takže jsem si užila každou minutu toho jeho psychotického zabijáka. A taky bych ocenila, že v celkové stopáži víc jak deseti hodin ani jednou nepadlo slovo upír. A Evan Peters konečně dostal šanci zahrát si taky odporného zabijáka. ()

Roanoke (2016) (S06) 

Tyhle ty velký opuštěný domy pod cenou nevěští nic dobrého. Nejsem nijak ostřílený horrorový divák, takže jsem se bála. Už jsem docela pokročila v tom, kdy i čekám, že něco bafne, ale stejně se leknu. V první půlce mě utěšovalo, že když tam jsou ty mluvící hlavy, tak to znamená, že asi ti, kteří často neuvědoměně chodí do sami do lesa, když se tam pohybujou podivný (ne)existence, nějak přežít musí. Navíc od tý doby, co jsem viděla Záhadu v Blair Witch ve mě ty roztřesený záběry z lesa a rozvěšený woodoo věci nevyvolávají příjemné pocity. Celkově mě hodně baví Lily Rabe a mrzelo mě, že ty role neměly se Sarah Paulson prohozené, roztomilý byl i ten čaroděj, který se objevil i v Covenu. (SPOILER: I když je trochu mrzuté, že chudák umře v obou sériích, ale kdo ví, třeba se v další zase vzkřísí). V neposlední řadě mě bavilo si něco zjistit i o tajemné kolonii Roanoke, což byla část historie, o které nám v hodinách dějepisu neřekli. ()

Cult (2017) (S07) 

Spíš než American Horror Story je to taková American Story - na téma moci, rovnoprávnosti mužů a žen, šílených psychopatů, kterými je historie USA protknutá, a příběh jednoho z nich sledujeme i v této sérii. Evan Peters hraje zabijáka a vůdce kultu, kterému se podaří stát se radním a usilovat dál o moc. Za všechny ty série mě v této roli herecky bavil asi nejvíce, i s tím, že si švihnul Warhola a Masona. Zvrácenost a zároveň grotesknost celého kultu pro mě představuje "pinkie power", kdy se chytnou za malíčky a říkají si pravdu. Bavil mě i malý exkurs do feministického hnutí. Dokonce mě bavila i Sarah Paulson, po tom, co se zklidnila a začala si jet svou hru. Jen pořád nechápu tu americkou věc s klauny - mít je rád, stejně tak jako z nich mít panickou hrůzu je pro mě věc za kulturní bariérou, tak vzdálená jako Amerika samotná. ()

Apocalypse (2018) (S08) 

První díly v atomovém krytě mě bavily, těšila jsem se na rozklad humanity a skutečnou hororovou story toho, co se bude dít po apokalypse, ale jakmile bylo naznačené, že fešný pseudo výběrčí vyvolených do nového krytu, a jedna z šedých služek nejsou, čím se zdáli, a asi mají nějaké nadpřirozené schopnosti, začalo to smrdět. A bohužel, když se rozkryla identita tohoto Michaela, a za přispění Covenu jsme se vrátili do Murder Housu, začalo mě to neskonale nudit, protože to bylo velmi předvídatelné. Jediná zábavná věc na povstání Antikrista byl návrat Jessicy Lange do seriálu. Jinak souboj čarodějů a čarodějnic a snaha vyhrát zpátky svět byla nudná, páč bylo prostě jasný, že se to podaří, a povede se to nějakou totální pitomostí. A taky jsem poměrně alergická na to, když američtí tvůrci si berou do své náruče události evropských dějin. Jo, Anastazii podle všeho bolševici zabili poslední. Protože měla v šatech zašitý fucking diamanty. Nikde žádná Mallory. Příště až se ponořím do vany zkusím se taky vrátit v čase před rozhodnutí podívat se na tuhle sérii. ()

1984 (2019) (S09) 

Osmdesátky, aerobic a ozdravovací tábor v lesích. I to metalový vzývání satana je vlastně docela retro. Bylo osvěžující vidět Emmu Roberts v jiné roli než bezskrupulózní mrchy, a skvělé také bylo vidět Lily Rabe, která mě prostě baví. Sérioví zabijáci a duchové, se špetkou satanášů, a jednou psycholožkou jsou pro mě super zábavná kombinace, a řadím tuto sérii po bok, dle mého názoru nejvydařenějších, Asylum a Hotel. ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Netflix ulovil Ryana Murphyho

Netflix ulovil Ryana Murphyho

16.02.2018

Jméno Ryan Murphy vám možná nic neříká, určitě ale znáte Plastickou chirurgii s. r. o., Glee, American Horror Story nebo American Crime Story. Ano, tyhle seriálové hity pochází z Murphyho hlavy. A… (více)

Reklama

Reklama