Reklama

Reklama

American Horror Story

(seriál)
  • USA American Horror Story (více)
Trailer 2
USA, (2011–2024), 100 h 14 min (Minutáž: 34–74 min)

Předloha:

Ryan Murphy (kniha), Brad Falchuk (kniha), Danielle Vega (kniha)

Hrají:

Sarah Paulson, Evan Peters, Lily Rabe, Jessica Lange, Denis O'Hare, Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, Taissa Farmiga, Emma Roberts, Adina Porter (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(12) / Epizody(132)

Obsahy(1)

Seriál American Horror Story je, jak už název napovídá, hororovým seriálem. American Horror Story však není ledajaký seriál. Má tu zvláštnost, že každá série má stejné herce, ale úplně jiný příběh. Seriál nás zavede do strašidelného domu, psychiatrické léčebny, spolku čarodějnic v New Orleans, do panoptika, do tajemného hotelu a do Ameriky pod velením Donalda Trumpa. Těšte se. Budete se bát! (Bull)

(více)

Recenze uživatele eraserhead666 k tomuto seriálu (11)

American Horror Story (2011) 

Zajímavý nápad, jde vidět láska k žánru a jeho barvitým odstínům. Líbí se mi obsazování stále stejných herců do různých rolí v různých sériích, hodně to ukazuje na jejich kvalitu herectví. Sarah Paulson mi zpošátku vyloženě vadila, postupem času se z ní vyklubala opravdu kvalitní a skvělá herečka. Díky tomuto seriálu jsem si zamiloval Taisu Farmigu. Co mi na seriálu trochu vadí je postupná koncentrace jeho tvůrců spíše na vizuální stránku. U čtvrté a páté série to dost kazí dojem. ()

Murder House (2011) (S01) 

Zajímavý, a v jistém smyslu originální koncept pojímání a ztvárnění mrtvých. Poslední díl mi přišel již trochu nadbytečný. ()

Asylum (2012) (S02) 

U druhé série mi přijde, že se toho snaží míchat až moc, natolik, že některé zápletkové a dějové linie (třeba mimozemskou) prostě nestíhá uzavřít a nechává je nedořečené nebo doslova zbytečné. Tématicky a mikrozápletkově přeplácaný mišmaš, který ani moc nepůsobí horrorově. Občas mi to přijde až jako karikatura. 2.5* ()

Coven (2013) (S03) 

Pro mě nejlepší z prvních šesti sérií, co jsem zatím viděl. Vícevrstevnatý příběh, tentokrát ale mnohem ucelenější a v hlavní lajně, než předchozí rozházená a neutříbená série Asylum. Ženská jízda, v níž jsou muži jen statickými přicmrndávači. Atmosférické, romantické, strašidelné, maskérsky naprosto excelentní. Tohle je prostě horrorová jízda, jak má být. ()

Freak Show (2014) (S04) 

Z prvních čtyř sérií má tohle nejlepší úvodní titulky a je to nejkrvavější. Ale trochu, jak jsem se obával. Podobně jako druhá série mikropříběhy celou linii trochu rozdrobují (i když ne tak silně, jako Asylum) a někde ve druhé půlce se z příběhu vytrácí horror a přichází lehká nuda. Naneštěstí to nezachární ani svižnější závěrečná trojice dílů. Ale samotný konec je dost povedený. ()

Hotel (2015) (S05) 

Nejušoustanější a nejméně heterosexuální série. Linie se sériovými vrahy je docela kýč. Chápu, že na tohle Amíci jedou, ale už je to docela ohrané. Výborný hudební výběr. Z mnoha linií Hotel obsahuje i jednu, která mě vždycky prudila, nikdy mi nepřišla přesvědčivá a nemůžu prostě ani na zlomek sekundy uvěřit, že by to tak mohlo probíhat. Což mi dojem ze série trochu kazilo. AHS pořád (a Hotel zatím asi nejvíce) jede na vizuální stránku a výborně napsané příběhy jednotlivých postav. Naprosto se z nich však vytratila atmosféra a napětí. Ty jsem zaznamenal jen v první a třetí sérii. Jede se spíše na efekt než na dojem. Což mě docela mrzí. ()

Roanoke (2016) (S06) 

Roanoke by byla druhá nejlepší série AHS, kdyby měla jen pět dílů. Prvních pět dílů má totiž skvělou atmosféru, napínavou a astrašidelnou. Dalších pět ji dost shodilo. Navzdory skvělým hercům prostě najednou ztratí dech. A poslední díl sérii už zabil úplně. ()

Cult (2017) (S07) 

Ehm, to asi tvůrci původně chtěli do American Crime Story ale zamítli jim to, tak to trochu zalili krví a šoupli sem, ne? Jako uznávám tu všudypřítomnou tísnivost, kterou to vyvolávalo, než to v závěrečných dílech začalo bláznit a podléhat tradičním neoriginálním kýčům, oceňuji, že se AHS po několika předchozích sériích konečně zase oprostil od vizuálního pozlátka a představil v mnoha ohledech ryze přirozenou a realistickou sérii založenou na ději a pocitech, oceňuji skvělé herecké výkony Sarah Paulson a Evana Peterse (naprosto a beze zbytku jsem propadl kouzlu Billie Lourd), uznávám, že fiktivní příběh umožňuje si volně pohrávat se skutečnými postavami (ale fabulování ohledně několika historických postav se mi moc nezamlouvalo), ale tak nějak, nebýt tam pár vložených, pro děj a zápletku ne zcela nosných a důležitých prvků, asi by to u mě moc neuspělo. Nijak nezpochybňuji horrorovost realistické hrůzy (sám jsem jeden z těch, kdo razí, že horror nemusí být nutně nadpřirozený), ale prostě mi v tomhle ohledu tato série do seriálu moc nesedla (pořád je ale lepší než druhá série). ()

Apocalypse (2018) (S08) 

Ohó. Když jsem zahlédl Dinu Meyer, úplně jsem se rozechvěl. Pak jsem byl nasratý, když mi došlo, že tam bude pravdu jen chvilku. Naštěstí během dvou tří dílů ten stav změnila série tím, že navázala na mou nejoblíbenější AHS sérii. V podstatě ji jen dál rozvinula. A při tom stihla odkázat a navázat i na další série. Poměrně zajímavý tah, obzvláště proto,ž e kromě toho dokázala odvyprávět svůj vlastní příběh. A k mému překvapení po vlastně čtyřech slabších a jen lehce nadprůměrných sériích dokázalo AHS přijít s fakt parádní sérií. Nebudu-li počítat prvních pět dílů šesté série, tak tohle je po Covenu má druhá nejoblíbenější série. Billie Lourd je... ona mě rpostě naprosto neutralizuje, je úžasná. Cody Fern ve své ďábelské podobě je parádní. Pro mě je Apokalypsa naprosto nečekané překvapení. ()

1984 (2019) (S09) 

Jasně, je to nostalgií a mou vášní pro osmdesátky, ale tahle série má jednoznačně nejlepší znělku. A úplně poprvé, co jsem v AHS fakt ocenil stylizaci. Z počátku (první půle) dobrá studie zla a lidské temnoty, jejich povah, odstínů a zákoutí. Tohle má však stejný problém jako Roanoke - první půlka hodně dobrá, druhá to (nejen díky twistovému tornádu) celé posere. Celé mě to zklamalo ještě jednou věcí, ale nechci spoilerovat. Emma Roberts skvěle civilní. Billie Lourd je neskutečná, ta holka mi fakt očarovala. ()

Double Feature (2021) (S10) 

Náznaky už byly v předchozích sériích, ale až předložení dvou uzavřených, zcela samostatných (a snad proto ne zcela plně a hodnotně zpracovaných) příběhů v jedné sérii ukazuje ztrátu dechu tvůrců. Oběma příběhům cosi chybí, mimozemský občas působí až jako (nefunkční) groteskní karikatura. Ani u druhé série a Roanoke jsem necítil takový pocit nenaplnění jako tady. Možná už tvůrci využili vše, co mohli tomuto projektu nabídnout. Každopádně, touhle sérií ve mně patrně ztratili diváka. AHS už mě zřejmě nemá čím zaujmout. ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Netflix ulovil Ryana Murphyho

Netflix ulovil Ryana Murphyho

16.02.2018

Jméno Ryan Murphy vám možná nic neříká, určitě ale znáte Plastickou chirurgii s. r. o., Glee, American Horror Story nebo American Crime Story. Ano, tyhle seriálové hity pochází z Murphyho hlavy. A… (více)

Reklama

Reklama