Reklama

Reklama

American Horror Story

(seriál)
  • USA American Horror Story (více)
Trailer 2
USA, (2011–2024), 100 h 14 min (Minutáž: 34–74 min)

Předloha:

Ryan Murphy (kniha), Brad Falchuk (kniha), Danielle Vega (kniha)

Hrají:

Sarah Paulson, Evan Peters, Lily Rabe, Jessica Lange, Denis O'Hare, Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, Taissa Farmiga, Emma Roberts, Adina Porter (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(12) / Epizody(132)

Obsahy(1)

Seriál American Horror Story je, jak už název napovídá, hororovým seriálem. American Horror Story však není ledajaký seriál. Má tu zvláštnost, že každá série má stejné herce, ale úplně jiný příběh. Seriál nás zavede do strašidelného domu, psychiatrické léčebny, spolku čarodějnic v New Orleans, do panoptika, do tajemného hotelu a do Ameriky pod velením Donalda Trumpa. Těšte se. Budete se bát! (Bull)

(více)

Recenze uživatele filmsim k tomuto seriálu (5)

Murder House (2011) (S01) 

Velmi povedený seriál, který nemá co se týče žánrové rozmanitosti (od hororu po komedii) na televezních obrazovkách obdoby. Líbí se mi, že každá série má zcela jiný příběh i žánrové rozpoložení, ale co se týče herců, tak si některé ponechává i v dalších sériích a my je tak můžeme sledovat ve zcela jiných polohách. To se týká hlavně Jessicy Lange, která je excelentní ve všech sériích. 1.série: Velmi poutavá atmosféra strašidelného domu se spoustou zajímavých postav a podzápletek s výbornými zvraty a rozuzlením. Navíc krásně mrazivá úvodní znělka. Dylan McDermott by si zaloužil další velké role. 8/10. 2.série: Ještě o chlup lepší než první Horror House. Potenciál psychiatrické léčebny zcela naplněn s několika šokujícími momenty, které jsem opravdu nečekal. Ústřední píseň Dominique, kterou v blázinci poslouchají stále dokola se mi dostala hluboko pod kůži 8.5/10. 3.série: Přechod z hororové atmosféry na rádoby temné drama mi nesedl. Téma čarodějnictví není vyobrazeno úplně dokonale. Několik postav se jen plácá na místě a celkově je to velmi pomalé a nezáživné. Kdyby nebylo vynikajících herců, byla by to pouhopouhá ubíjející nuda.6/10 ()

Hotel (2015) (S05) 

Tenhle seriál je opravdu nevyzpytatelný. Po výborné 1. a 2. sérii přišlo naprosté zklamání v podobě velmi nudné 3. a průměrné 4. sérii. Zprvu se mi zdálo, že to bylo jen díky odklonu od děsivosti do propracovanějšího příběhu a psychologie postav, ale není tomu tak. AHS Hotel kombinuje to skvělé z prvních dvou sezón a zároveň má neskutečný vypracovaný příběh. Každá postava má dostatek prostoru, aby mohla zazářit, a i když jsou tu opět i staří známí, tak poprvé za celý jejich pobyt v AHS má každý jiný charakter role. Nejvíc je to patrné na Evanu Petersovi, který vždy hrál poměrně kladnou postavu, avšak tady je charismatickým šíleným zabijákem, kterého si, i přes svou maniakálnost a chuť v zabíjení kohokoliv, oblíbíte. Největším překvapením je pro mě však Wes Bentley, který se již objevil ve 4. sérii, ale krom své duplicitní tváře nepředvedl nic zapamátováníhodného, tady však předvádí neuvěřitelný (hlavní) výkon a patří mezi ty nejlepší charaktery, které se kdy v AHS objevily. Někteří herci se v Hotelu objeví i ve více rolích, ale není to vůbec na škodu a dosti to ozvláštňuje celkový dojem. Co se týče nováčků v této již "rodinné" partě, tak jen plesám blahem. Nahradit Jessicu Lange extravagantní zpěvačkou (teď i herečkou) Lady Gagou to si žádá nemalou odvahu, nikdo podle mě nečekal, že tento cast může vyjít, nicméně to nemohlo dopadnout lépe. Díky odpojení J.Lange dostává American Horror Story zcela novou a neokoukanou tvář a svůj velký podíl na tom má i naprosto překvapivá Lady Gaga. Její výkon není sice příliš dialogový, spíš hraje tělem a fyziognomií, ale její ohodnocení Zlatým glóbem podle mého mluví za vše (samozřejmě, že přes své malé zkušenosti se nevyrovná ostatním, ale díky své padnoucí roli to není nijak patrné a rozhodně také patří k tomu nejlepšímu, co v této sérii najdeme). Co se týče vizuálu a kamery, tak jsem po prvních dílech nebyl obzvlášť nadšený, po barevné Freak Show dostáváme temnější vizuální pojetí s nádechem rudé, která odkazuje i na všudypřítomnou krev, a kamera krom občasného rybího oka nenabídla nic speciálního, stále tu byl ten technický nadstandart, na který jsme ovšem již byli zvyklí, ale po dalších a dalších dílech jsem nemohl být spokojenější, ta detailní propracovanost zde je a i ta mě dovedla (k téměř) dokonalému zážitku. Samostatným kladem je retro soundtrack, který nabízí nevšední hudební zážitek a perfektně doprovází brutální / děsivé scény. Nečekal jsem již od kreativního dua R.Murphyho a B.Falchuka, tak různorodý a přesto celistvý příběh a oni mě překvapili tou nejlepší sezónou AHS vůbec. 9/10 ()

Roanoke (2016) (S06) 

Nejrozpačitější série AHS. Jak už jsem napsal ve svém delším komentáři, kde jsem rozebral postupně všechny série od 1. až po 5. Tak u 1.,2. a 5. jsem byl spokojený až nadšený, na rozdíl od 3. a 4., které mě vyloženě nudily a štvaly. Tady není můj názor tak ucelený jako u předešlých, tady je naprosto rozpolcený a o to víc mě celé Roanoke naštvalo. Může si za to vlastně Ryan Murphy sám, protože rozdělit sérii na 2 části bylo tady tak zbytečné až mi zůstává rozum stát. První ucelená linka od prvního do pátého dílů nám představila to, co jsme na prvních dvou řadách měli tak rádi. Bylo tu napětí, hororové brutální někdy až gore scény. Postavy byly zajímavé a dokumentaristické pojetí tomu dodalo patřičnou dávku originality a invence. Tudíž kdyby celá tato sezóna měla jen 5 dílů, tak budu naprosto spokojený a bude to pro mě jedna z nejlepších sérií vůbec. Jenže jsme dostali druhou navazující část taktéž po pěti dílech, které byly buď jen průměrné a nebo klesaly až k sebeparodii toho, na čem vlastně celé American Horror Story stojí. Postavy se najednou chovají jako totální idioti, moment překvapení je ten tam, hororové scény nefungují a celé režijní a scénáristické pojetí je tak mdlé a průměrné až se vám nechce věřit, že první půlka Roanoku se vám tak moc líbila. Nemám zdání, co si tvůrci mysleli nebo proč se nerozhodli pro ucelenou linku jako v předešlých sériích. Pořád je to však lehce nadprůměrně zpracovaná série a to po stránce výborného castingu, stylistického pojetí, výpravy a drsných hororových scén. Chabý scénář tomu však ubírá ten punc výjimečnosti a na poli televizních obrazovek výjimečného hororového seriálu. První půle 8/10, druhá 4/10 = celkově 6/10. ()

Cult (2017) (S07) 

AHS Cult je první sezónou, kterou jsem z těch sedmi dokoukal jen z pouhé setrvačnosti. I když jsem nebyl nadšený už z Freak Show či Covenu, tak stále tyhle řady měli určité kouzlo, jímž se dokázaly patřičně odlišit od jiných seriálových titulů. Cult je však pro mě prozatím tou nejprůměrnější sérií, kterou už zachraňuje jen nablýskaný, nákladný a napohled hezky zabalený řemeslný obal. 5/10 Více v mé recenzi na webu Fandíme Seriálům ()

Den voleb (2017) (S07E01) 

Právě parta šílených vraždících klaunů, duo A. Pill a B. Lourd, výtečné řemeslné zpracování a patřičná hororová a zvrácená atmosféra jsou důvody proč novou řadu nadále sledovat i při scenáristické rozplizlosti, místy pomalému tempu a nezajímavých dialozích. Pořád se jedná o nadprůměrnou hororovou zábavu, jen každý předchozí pilotní díl AHS byl uhrančivější a nechal jsem se jím snáz zaháčkovat. Více v mých prvních dojmech na webu Fandíme Seriálům. ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Netflix ulovil Ryana Murphyho

Netflix ulovil Ryana Murphyho

16.02.2018

Jméno Ryan Murphy vám možná nic neříká, určitě ale znáte Plastickou chirurgii s. r. o., Glee, American Horror Story nebo American Crime Story. Ano, tyhle seriálové hity pochází z Murphyho hlavy. A… (více)

Reklama

Reklama