Reklama

Reklama

American Horror Story

(seriál)
  • USA American Horror Story (více)
Trailer
USA, (2011–2024), 100 h 14 min (Minutáž: 34–74 min)

Předloha:

Ryan Murphy (kniha), Brad Falchuk (kniha), Danielle Vega (kniha)

Hrají:

Sarah Paulson, Evan Peters, Lily Rabe, Jessica Lange, Denis O'Hare, Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, Taissa Farmiga, Emma Roberts, Adina Porter (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(12) / Epizody(132)

Obsahy(1)

Seriál American Horror Story je, jak už název napovídá, hororovým seriálem. American Horror Story však není ledajaký seriál. Má tu zvláštnost, že každá série má stejné herce, ale úplně jiný příběh. Seriál nás zavede do strašidelného domu, psychiatrické léčebny, spolku čarodějnic v New Orleans, do panoptika, do tajemného hotelu a do Ameriky pod velením Donalda Trumpa. Těšte se. Budete se bát! (Bull)

(více)

Recenze uživatele HonzysKISS k tomuto seriálu (11)

American Horror Story (2011) 

Naprosto skvělý hororový seriál, který vždycky něčím překvapí. Není to takový ten klasický seriál. Zde je každá série vždy o jiném příběhu a jiných postavách. Což má svoje kouzlo, protože si každý divák minimálně jeden příběh zalíbí. V některé sérii jsou duchové, někdy čarodějky, jindy zase ďáblové atd. Zajímavé je, že v celém seriálů jsou někteří herci stejní, akorát mají jinou roli. Ze začátku jsem si říkal, že to bude strašně zmatené, že je to chyba, ale později mě naopak mrzelo, že se nějaký herec v sérii opět neobjevil. Až neuvěřitelně si některé oblíbíte, obzvláště Jessicu Lange. Zajímavostí také je, že v celém seriálu je obsazení už známých herců. Skoro každého herce jsem odněkud poznal. Nejvíc se mi líbí, že se s tím tolik nemažou. Krve, brutality, a hlavně zvrácenosti je v seriálu spoustu. Zvratů se tady taky najde dost. Když už se stane něco mimořádného, tak je to docela síla. Kolikrát jsem byl překvapený, kdo za tím vším stojí, nebo co se všechno najednou mrknutím oka změní. Dokonce se občas objeví i ten černý humor, který dodává pořádnou šťávu. Garantuji vám, že se vám zalíbí také hudba. Ta má snad největší plusko. Díky ní to vytváří nádherně hororovou atmosféru. To samé určitě i znělka dané série. Každá je originálně zpracovaná a má hodně co do sebe. Co je taky dost hustý, tak že některé série jsou občas propojené. Jako že ne doslova (pro diváka, co neviděl všechny díly, tak to ani nepostřehne), prostě se občas například v jednom dílu objeví někdo z jiné řady (myslím postava, nejen herec) a pro fanoušky to bude mít takovou kouzelnou spojitost. Ovšem abych to furt jen nechválil, nebral bych to za nejvíc top seriál. Je výborný, ale na plný počet hodnocení bych to neviděl. Cca od páté řady začaly být některé díly nudné a občas to už s AHS nemá moc co společného. Většinou se i stane, že od začátku série se toho tolik neděje a zkomolí to všechno až nakonec. Nebo ty konce? U nich taky většinou nejsem moc spokojený, jsou bohužel takové nehororové, což dokáže diváka zklamat. V tomhle AHS chybuje. Závěry jsou pro mě velmi důležité a tady to prostě většinou zmrví. Chybí mi taky lekačky. Jsou tady, ale není jich moc. Co mě štve ale úplně nejvíc (teda asi bych to neměl dávat za chybu), že asi tak 96 % dílů skončí vždy uzavřeně. Na seriálech miluji to, že se mám vždycky do příštího dílu na co těšit, že mi to nedá spát. Ovšem tady tomu tak není. Tady to nepotřebuji vidět hnedka za sebou. Protože opravdu každý díl skončí prostě tak, že je pokračování úplně jasné, nebo být ani nemusí. Tohle je velká škoda. Co taky nemusí určitou skupinu diváků bavit je to, že je to občas až moc přeplácané. Myslím tím, že je to někdy nesmyslné nebo takové divné. Jenomže to je i to, co my vlastně na AHS milujeme. Komentuji i každou sérii zvlášť. Celkově seriálu dávám 9/10 ()

Murder House (2011) (S01) 

Před šesti nebo sedmi lety jsem viděl první dva díly tohohle seriálu a moc mě nebavily, tak jsem to vypnul. No a udělal jsem samozřejmě největší chybu. Výborný příběh jednoho prokletého domu. Já duchařiny a filmy s démony moc nemusím, ale takhle v tomhle seriálu je to super. Okamžitě jsem si oblíbil herce i jejich postavy. Bude vám to všechno připadat zmatené a nesmyslné, ale bude to přesně to, co budete milovat. 9/10 ()

Asylum (2012) (S02) 

Skvělé téma. Blázinec a cvokaři mě vždycky nějakým způsobem fascinovali :D. První půlka naprosto výborná, ale potom to začalo být strašně zbytečně uspěchané. Mělo to dostat víc dílů. Určitě je to propracovanější než první série. Nejvíc se mi líbil doktor a ta smrtka. Když přišla na scénu, tak to dostalo ještě větší grády. Nejlepší na celé sérii bylo to, že celý zvrat, co se stalo v seriálu, tak vám změnil celý pohled (nebo jak to říct bez spoilerů :D). Skladbu Dominique jen tak nezapomenu :D. Edit.: Po zhlédnutí všech řad musím dodat, že tohle je nejspíš ta nejlepší ze všech. 10/10 ()

Coven (2013) (S03) 

Tahle série mi přišla už o něco slabší. Je taková vtipnější (i když to asi není mínusový bod), občas zdlouhavá, ale hlavně už ne tak zvratová. Líbil se mi začátek. Seznámení s čarodějkami bylo fajn, některé hezky překvapily. Ovšem potom to bylo takové stejné, takové míň zajímavé a pomalé. Posledních tak cca pět dílů byly ale celkem rozjetých, to začalo být aspoň o něco brutálnější a už se s tím tolik nesrali. No jo, ale co mě děsně štvalo, tak byla taková schopnost, která se potom používala skoro pořád. Hodně jsem si ale oblíbil Emmu Roberts. Ta mě zajímala asi nejvíc ze všech, taková ta správná čarodějnická mrška. Když se na scéně objevila postava Papa (což bylo nějak při těch posledních pár dílech), tak to začalo mít celkem grády. Musím u této série také strašně pochválit hudbu. Ke konci dílu při písničce "Lala lala" jsem měl občas i pěknou husinu. Co bylo ještě docela fajn, tak odkrývání schopností (kdo co najednou umí) bylo taky někdy hezky překvapivé. No a závěr? Ten mě docela zklamal. Přišel mi takový nefér, moc mi to nesedělo, čekal jsem úplně něco jiného. Tohle bylo možná i trochu odfláknuté… 8/10 ()

Freak Show (2014) (S04) 

Všichni kamarádi mi říkali, že je tahle série nejslabší. A opak je pravdou. Mě tahle řada bavila třeba mnohem víc než třetí. Sice už to nemá takovou temnou atmosféru a není to už tak hororové jako dřív, ale bavilo mě to hodně. Hnedka při prvním dílu, kdy jsem uslyšel písničku od Bowieo „Life On Mars“, naskočila mi hned husí kůže. Nejvíc jsem si oblíbil vraždícího klauna, ten do toho dost zapadal. Je docela škoda, že tam byl spíš jen na okraj. To samé Edward Mordrake, ten byl úplně supr. Elsa rovněž vůbec nezklamala. Bál jsem se, že ty dvojčata budou spíš jenom na provokaci, ale ty se taky povedla. Jejich dorozumívání a hádání bylo docela napínavé. Hlavně když přišel na scénu kouzelník s půlením, s ním to bylo celou dobu úplně super. Občas jsem dobře i zasmál, obzvlášť při Jimmyho opileckých scén. A ten rozmazlenec byl tak otravný, že byl vlastně dobrý („I hate you, I hate you, I hate you :D). Celkově je tahle série taková procítěná, nejvíc emociální. Se závěrem jsem naprosto spokojený. Bohužel tedy kromě posledních (doslova) pěti minut. To bylo strašně zbytečný a přišlo mi, že to s AHS mělo houby společného. To mě opravdu zklamalo. No každopádně, velká většina říká, že je tohle nejslabší řada. Možná mě to bavilo tolik proto, že jsem v dětství strašně miloval cirkusy a o lidských mutantech se docela zajímám i teďka. 9.5/10 ()

Hotel (2015) (S05) 

Začátek dobrý, prostředek takový nic moc a posledních cca pět dílů výborný. Určitě si řeknete, že bez Jessici Lange to už nebude ono. No a fakt není. Ale Gaga to zahrála kupodivu docela mistrovsky. Naštěstí nechybí Evan Peters, s ním byla docela i sranda („Proč mluvíš jak pako ze třicátejch let?“ :D). A Sarah Paulson zahrála parádně feťačku, tu mám taky víc a víc radši. Na téhle sérii se mi nejvíc líbí, že se s tím moc nemazlili. Je správně temná, nádherně úchylná (obzvlášť Gaga), a hlavně krásně krvavá. Upíři nejsou zrovna můj šálek kávy, ale když v tom není zahrnuta přehnaná romantika, tak mi to nevadí. Což tohle celkem splňovalo. Musím říct, že mě neuvěřitelně zaujaly vraždy podle křesťanského Desatera. Co se mi ale nelíbilo, byl samotný příběh. Přišel mi strašně odfláknutý a nezajímavý. Tím pádem jsem se docela často u téhle série přistihl, že se nudím. Což je velká škoda. Ani nejde o to, že by byl děj divný. To by mi vůbec nevadilo (ba naopak), ale spíš to vypadalo, že do toho naplácali první nápad, co je napadl. Závěr mi taky přišel docela nic moc. Protože (možný SPOILER?????!!!!) byl strašně podobný předchozí sérii, což je špatný. 8/10 ()

Roanoke (2016) (S06) 

Tahle série je taková jiná než ostatní. Jde vidět, že autoři chtěli udělat něco úplně nového. Dalo by se říct, že je rozdělena na dvě části. Zaujala mě hned od prvního dílu. Protože nikdy nezapomenu na okamžik, kdy jsem se v jedné scénce docela dobře lekl. V tomhle mi ta první polovina přišla o dost hororovější, což má velké plus. Druhá byla zase brutálnější. Neviděl bych ji zase tak černě jako ostatní. I když byla občas trochu přeplácaná, nevadilo mi to. Dávám velké plusko za kanibalismus, to jsem potřeboval. Na celé sérii je taková ta klasická AHS atmosféra, což je super. Je to spíš nejvíc zaměřené přímo na Sarahu Paulson, co se týče známých herců. Odvedla určitě vynikající práci, i když občas byla až moc uječená, ale to už by asi ani nebyla ona. Řeznice byla taky super, na ni jsem byl vždycky zvědavý. Co mě na téhle sérii strašně chybělo, tak tady nenajdete klasickou znělku, to je velká škoda. Většinou zrovna u AHS nadávám na zakončení posledního dílu. Tady jsem se závěrem konečně docela spokojený. 7/10 ()

Cult (2017) (S07) 

Začátek je hororově výborný, pak se to spacká, potom je to zase skvělý, a na konci spíš nic moc. Docela hodně zajímavá série. Politika, imigranti, Trump, tohle jsem ještě v žádném jiném hororu neviděl. A pasuje to do sebe docela dobře. Ze začátku budete asi hrozně nadávat na herečku Paulson. Ta je až neuvěřitelně hysterická a uječená, ale kdo jí má rád, tak jí to časem lze odpustit. Konečně se do seriálu dostaly trochu víc i lesbičky, a ne samí teploušové, jako v předchozích sérií. Akorát si bohužel dají maximálně tak pusu a nazdar… Což je škoda. Líbila se mi krutost a brutalita, jaká tady byla. Scénku se zvířetem snad nezapomenu, ta byla parádní. Hlavně ti vraždící klauni, ti byli taky super. To oni právě hodně zachraňovali hororovou atmosféru. Suprová byla i inspirace od Charlese Mansona, ta má taky velké plus. Díky bohu se do této série vrátila znělka, která předtím chyběla. Dokonce to mělo i docela parádní zvraty. Ale štvala mě nesmyslná pointa série. A závěr se mi moc nelíbil 7.5/10 ()

Apocalypse (2018) (S08) 

Tolik jsem se těšil na apokalypsu a na budoucnost, ale nakonec zklamání. První tři díly ještě super, jenomže potom se ukázalo, že skoro celá série je jenom o minulosti a vzpomínkách, což je velká škoda. Teda jak pro koho, někteří fanoušci si to zamilují. Objeví se tu mnoho postav z prvních sérií. Což na každého udělá ohromný dojem, obzvlášť epizoda šestá, neskutečně prožitá nostalgie. Ovšem co lidi, kteří seriál vůbec neznají? Pro ně je to docela mínus. Tahle série je dělaná přímo pro fanoušky. To je z pohledu seriálu trochu škoda (a chyba), z mého pohledu není zas dobrý, že je to natočený takhle. Měli udělat aspoň nejdřív flashbacky a potom teprve tu apokalypsu, takhle je to jako pátý přes devátý. Ještě k tomu se vytratila hororová atmosféra, ta byla minimální. Strašně se mi líbila Sarah, která na začátku vypadala jako správná ďáblice s holí, ale bohužel jenom pár dílů. Pak to naštěstí zachraňovala Emma, její suprový hlášky nikdy neomrzí. Obřad satana byl taky docela fajn, proč ne. Satanismus uvítám vždycky s otevřenou náručí. Jenomže u posledních dílů už jsem si říkal, že nám nic zajímavého seriál neukáže. Maximálně tak první půlka posledního dílu, ale jinak fakt ne. Bohužel i to zakončení bylo pěkně na nic. Strašně narychlo udělané a slabé. Takové, že v „reálu“ by to takhle trapně stoprocentně nedopadlo. Každopádně to nebudu hodnotit špatně (i když bych trochu radši). Na jednu stranu parádní pro fanoušky, na druhou hodně zmatený pro ostatní diváky. 5/10 ()

1984 (2019) (S09) 

Téda tahle série začala pěkně brutálně. Celé je to taková velká parodie na klasický shlasherovky z osmdesátých let. Příběh je tady takový mysteriózní, že by se nemusel líbit každému, ale ty všechny zabití vás stoprocentně uspokojí. Plno krve, řezání, bodání, lámání kostí, pečení zaživa, je tady toho celkem dost. Kvůli tomu to stojí se na to podívat. I když od druhé poloviny je toho bohužel méně. Je docela velká škoda, že už tu je minimum herců z celého seriálu. Další věc, co mě trochu trápilo (nebo spíš nesedlo), tak moje oblíbenkyně Emma Roberts hrála takovou ukňouranou postavu. Furt se strašně bála a vůbec nebyla tou drsňačkou jakou jí známe. Každopádně devátá série velmi mile překvapila, protože podle traileru jsem čekal totální blbost 8/10 ()

Double Feature (2021) (S10) 

Velmi hloupý nápad je, že desátá série je rozdělena na dvě poloviny, jako by dvě série v jedné. To je strašně nutné říct, protože mě to vážně štve. Na druhou stranu jsou obě poloviny celkem dobré. V první máme neustále narážky na různé filmy a je to takový začátek něco jako zombie apokalypsy. Moc pěkně napsané, vlastně podle děje doslova. V některých scénách se s tím ani nemazlili, krásná zvrácenost. Macaulay Culkin to podle mě zahrál moc dobře. Akorát jinak mi postavy přišly celkem nesympatické. Druhá polovina je také moc prima. Poprvé nám do AHS přišli mimozemšťané, což je skvělý nápad, který tu chyběl. Jenomže je vážně škoda, že je to tak krátké. Mělo to moc dobrý potenciál. Trochu mi to připomínalo i Lynchovinu. ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Netflix ulovil Ryana Murphyho

Netflix ulovil Ryana Murphyho

16.02.2018

Jméno Ryan Murphy vám možná nic neříká, určitě ale znáte Plastickou chirurgii s. r. o., Glee, American Horror Story nebo American Crime Story. Ano, tyhle seriálové hity pochází z Murphyho hlavy. A… (více)

Reklama

Reklama