Reklama

Reklama

American Horror Story

(seriál)
  • USA American Horror Story (více)
Trailer
USA, (2011–2024), 100 h 14 min (Minutáž: 34–74 min)

Předloha:

Ryan Murphy (kniha), Brad Falchuk (kniha), Danielle Vega (kniha)

Hrají:

Sarah Paulson, Evan Peters, Lily Rabe, Jessica Lange, Denis O'Hare, Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, Taissa Farmiga, Emma Roberts, Adina Porter (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(12) / Epizody(132)

Obsahy(1)

Seriál American Horror Story je, jak už název napovídá, hororovým seriálem. American Horror Story však není ledajaký seriál. Má tu zvláštnost, že každá série má stejné herce, ale úplně jiný příběh. Seriál nás zavede do strašidelného domu, psychiatrické léčebny, spolku čarodějnic v New Orleans, do panoptika, do tajemného hotelu a do Ameriky pod velením Donalda Trumpa. Těšte se. Budete se bát! (Bull)

(více)

Recenze uživatele Stanislaus k tomuto seriálu (4)

Murder House (2011) (S01) 

American Horror Story je podle mě bezpochyby kvalitně natočený seriál, ve kterém se mísí akce, romantika, mysterióznost a horor, přičemž všechny tyto jednotlivé ingredience jsou chytře a účelně zamíchány dohromady a tvoří skvělou kombinaci, ke které nemám absolutně žádné výtky. Z hereckého obsazení mě nejvíce upoutala Jessica Lange, která dokáže být jak neskonale vřelá, tak nesmírně chladná jako kámen. Atmosféra filmu je tísnívá, drásavá a perfektně vygradovaná. Hudební doprovod je nepatrný, spíše dominují děsivé zvuky a intro k jednotlivým epizodám skvěle vystihuje povahu celého seriálu. Morbidní, bizarní, hrůzostrašný, klaustrofobický, ale rovněž dojemný a (do jisté míry - např. linie manželů Harmonových) ze života. Zkrátka jeden z nejlepších seriálů současnosti. ()

Asylum (2012) (S02) 

Podle mého subjektivního názoru je Asylum nejlepší sérií, která byla zatím natočena. Z prokletého domu se vše přemístilo zejména do blázince, což bylo chytrým tahem. Prolínání minulosti s přítomností nejprve působí zvláštně, nicméně ve finále už víme, proč se jednotlivé časové linie mísily. Lana "Born to Suffer" Banana, sestra Jude, sestra Mary Eunice, anděl smrti a sériový vrah - vesměs velmi dobře vykreslené postavy mající v seriálu svůj vlastní příběh. Úvodní intro skvěle evokuje, o co se bude v seriálu jednat. Tísnivá atmosféra blázince, machinace s pacienty, mysteriózno. Rovněž mě zaujal remake staré písně Name Game - perfektní. Zkrátka ještě o stupínek lepší než předešlá série hororových povídek, ke které se rád ještě někdy vrátím. ()

Coven (2013) (S03) 

Třetí série - v mnohém podobná těm předešlým a přece jiná. Na první pohled mě zaujal čarodějnický svět, jeho hierarchie, zákonnitosti, tradice a vlastně všechno, co s ním byť jen okrajově souvisí. Velice jsem uvítal obsazení Kathy Bates, která si svou roli chladnokrevné masové vraždkyně z let minulých užívala s grácií (hned jsem si přitom vzpomněl na Misery). Věrně jí sekundovala její hlavní protivnice Angela Bassett. Nicméně hlavní hvězdou byla jako vždy Jessica Lange jako Nejvyšší - označení, které jí sedlo jako ulité. Díky seriálu se mně dostala do podvědomí Stevie Nicks, jejíž Seven Wonders si rád čas od času pustím do uší. Zkrátka jsem se již potřetí nechal hezky unášet na AHS-vlně, která byla tentokrát plná kouzel, intrik, vraždění, ožívání, morbidity a mnoha dalších věcí. ()

Freak Show (2014) (S04) 

Když jsem se dozvěděl, že 4. série AHS ponese podtitul "Freak Show", tak jsem si hned vzpomněl na kultovní horor Zrůdy ze 30. let, na který se vlastně celá série hodně často odkazuje, ať už zápletkou, charaktery, či celkovou atmosférou. Hned po 2. sérii jde pro mě osobně o nejlepší oddíl AHS, který jsme doposud dostali a to z mnoha důvodů. Zaprvé se mi líbilo situování příběhu do cirkusu pro zrůdy, ze kterého se dalo hodně vytěžit, a taky tomu tak bylo. Zadruhé byla tato série plná nezapomenutelných postav, které se mi hluboce zaryly do paměti - ambivalentně se chovající Elsa Mars, výborně technicky a povahově vytvořená siamská dvojčata Bette a Dot, či slizký a nechutně přesvědčivý psychopatický sociopat Dandy. Vedle nich stojí za zmínku navrátivší se Pepper, jejíž linie byla dokreslena a dotažena na maximum, či nejroztomilejší charakter v podání Ma Petite. Čtvrtá série obsahuje též úžasně přezpívané covery známých songů, a to zejména moji srdcovku Gods and Monsters od Lany Del Rey, která uvádí na plac další zajímavou postavou, a sice Edwarda Mordrakea. Zatřetí bych se rád obrátil vůči názorů mnohých s tím, že mi rozhodně nepřišlo, že by séria byla nekonzistetní, a že postavy byly odfláknuté, protože jejich příběhy z minulosti, současnosti i budoucnosti mi přišly dostačující. Na konci série mě snad jen překvapila podivně krátká účast N. P. Harrise, který to tam přišel snad jen pročistit. Zkrátka za sebe mohu říct, že se mi 4. série velice líbila, jak námětově, tak scenáristicky, je plná úžasných charakterů, náhlých zvratů a nezapomenutelných scén. ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Netflix ulovil Ryana Murphyho

Netflix ulovil Ryana Murphyho

16.02.2018

Jméno Ryan Murphy vám možná nic neříká, určitě ale znáte Plastickou chirurgii s. r. o., Glee, American Horror Story nebo American Crime Story. Ano, tyhle seriálové hity pochází z Murphyho hlavy. A… (více)

Reklama

Reklama