Reklama

Reklama

Příběhy slavných

(seriál)
  • Česko Předčasná úmrtí (více)
všechny plakáty
TV spot
Česko, (2000–2013), 170 h 29 min (Minutáž: 45–60 min)

Režie:

Petr Lokaj, Zdeněk Gawlik, Pavel Křemen, Petr Kotek, Marek Dušák, Václav Kučera (více)

Hrají:

Josef Kemr, Helena Růžičková, Miloslav Šimek, Július Satinský, Zdeněk Štěpánek, Karel Zich, Jiří Kodet, Stella Zázvorková, Vladimír Dvořák, Eva Jakoubková, Libuše Geprtová, Nataša Gollová (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(196)

Příbuzní, historikové, známí a kamarádi vzpomínají na slavné postavy českého, převážně uměleckého prostředí a snaží se je objektivně přiblížit ostatním. (MJMilan)

Recenze uživatele Marze k tomuto seriálu (83)

Andělé tě hlídají (2000) (S01E01) 

Dokument jsem našel v archivu České televize a nedávno ho po půlnoci opakovala Čt Art. Po 20 letech se na dokument lze dívat zcela jinou optikou. A je tu vyloženě divácká detektivní linka, proč se vlastně herec zabil. Je zde hodně divadelních ukázek, které mě nijak nezaujali. ()

Nelze umírat štěstím (2000) (S01E23) 

O sympatické půvabné hnědooké citlivé blondýnečce s krásnou postavičkou, která "občas zašilhala, ale i to bylo hezký". Zdá se mi, že dost přehrává. Pamětnice říká "cítila jinak, než dávala najevo". Jako každá herka bláznivá. Na dnešní twigydobu je v obličeji opravdu tlustá jako králík. ()

Ztracený hlas (2001) (S02E03) 

Pěkný hlas, dodnes pěkné písně. ()

Milý společník aneb Blues pro Luďka Hulana (2001) (S02E04) 

Hudební složka dokumentu pro mě byla k nepřežití, ale osobnost dnes neznámého Hulana je to originální. Namátkou jeho emigrace ze Švýcarska zpět do Československa, když ve Švýcarsku, kde nenašel příležitost k hraní džezu a musel dřít čištěním vagonů. Nebo jeho prodej vily v Praze Spořilově a za utržené peníze koupě východoněmeckého automobilu značky Wartburg, který mu za tři hodiny zničila zpěvačka Olmerová. "Nezuřil. Úhledně si sbalit věci a jel do Bohnic na psychiatrii". Nakonec spadl opilý ze schodů a zlomené žebro mu propíchlo plíci. ()

Otakar Batlička - Mýtus nebo skutečnost? (2001) (S02E10) 

Batličku vůbec neznám. Zřejmě velký mystifikátor a statečný člověk, kterého poslalo Gestapo do koncentračního tábora "U vstupu Mautthausenu byl uvítací výbor. U některých byla poznámka pozdravit, ti byli zmláceni, takže hned zůstalo několik mrtvých" . Dokument je v archivu České televize. ()

Den se mi v rukou přelomil (2001) (S02E12) 

"Slova tohoto světa jsou příliš těžká pro ptáka, který nad oblaka vzlétla". Zdá se, že jeho rodina byla hodné spořivá. Asi šetřili i na zdravém jídle. Na dnešní stupnici hodnocení bezproblémová, problémová, disfunkční, afunkční by šel zařadit do problémových. Pobavila mě rada lékaře na tuberkulozu "ležte tiše na lůžku". Sám básník k tomu říká "cítil jsem že hrubnu a ztrácím jemná vlákna subtilních myšlenek. Je-li člověk příliš zdráv, pak zabíjí. Každý vítr mě svou molovou písní zkormoutí a odvaje štěstí". ()

V žáru moci (2001) (S02E14) 

Buldozer s charismatem. Procházka Dubčeka charakterizoval výstižně. "Je to člověk , který se jen dokáže přizpůsobovat situaci". ()

Příběh vypravěče (2001) (S02E15) 

Nejzajímavější část se mi zdála ta, která pojednává o Dietlově rodinném životě od dvacáté minuty a pak po půl hodině popis umělcovi tvorby. Měl velké pochopení pro lidské touhy a naděje. "Když s někým mluvil, zasouval si to do hlavy, a pak tu postavu když potřeboval vytáhl". Závěr je ze žánru horror. ()

Blues samotářky (2001) (S02E17) 

Je to příjemně namíchané. Hudební ukázky, vyprávění a bohatý filmový archiv. V hudebním dokumentu mě nepřekvapilo, že zpěvačka občas kvůli rumíčku nenastoupila po přestávce a muselo se vracet vstupné. Prášky zapíjet pivem je také dobrý...https://www.ceskatelevize.cz/porady/10123383458-pribehy-slavnych/401223100031011/ ()

Dobrá víla Kalandra (2001) (S02E18) 

Petr Kalandra - Dětské šaty https://www.youtube.com/watch?v=ufMxYd8w3AI ()

Tajfun Bóňa (2002) (S03E02) 

Režisér je popisován jako srandista, ale dokument je spíš taková  smutná 13.komnata. ()

Hamlet IX. hodnostní třídy (2002) (S03E03) 

Vyprávěním se vinou mistrovi zdravotní problémy. Dnes se ví, že stres se opravdu kumuluje v žaludku. ()

Nukleární obrazy (2002) (S03E04) 

Přes dvacet let starý dokument je zdá se zapadá do dnešní módní vlny postav svérázů. "Ten náš život byl jeden happening v kuse" říká jeho kamarád. "Dokázal si povídat do rána, samozřejmě s alkoholem" dozvídáme se. ()

Bylo nám s ním dobře (2002) (S03E05) 

V paměti o tomto hyperaktivním zpěvákovi mi utkvěla babička, která ho proklela, že ji přejel vnučku a úžas lékařů po umělcově smrti z jeho srdce doslova na sračky. ()

Bylo to sluníčko (2002) (S03E08) 

To že odmítla lehnout do nemocnice je rozumné. V nemocnici člověk zeslábne, takže je to příprava na smrt. Smutné že, že všechny "mluvící hlavy" jsou také mrtvi. Herečka to byla vynikající a sympatická. ()

Byla jsem na světě (2002) (S03E10) 

"První česká herečka, která znázorňovala nervózní ženy". Opravdu byla pohledná. V dokumentu je nadúroda filmových ukázek. ()

Reklama

Reklama