Reklama

Reklama

Příběhy slavných

(seriál)
  • Česko Předčasná úmrtí (více)
všechny plakáty
TV spot
Česko, (2000–2013), 170 h 29 min (Minutáž: 45–60 min)

Režie:

Petr Lokaj, Zdeněk Gawlik, Pavel Křemen, Petr Kotek, Marek Dušák, Václav Kučera (více)

Hrají:

Josef Kemr, Helena Růžičková, Miloslav Šimek, Július Satinský, Zdeněk Štěpánek, Karel Zich, Jiří Kodet, Stella Zázvorková, Vladimír Dvořák, Eva Jakoubková, Libuše Geprtová, Nataša Gollová (více)
(další profese)

Série(13) / Epizody(196)

Příbuzní, historikové, známí a kamarádi vzpomínají na slavné postavy českého, převážně uměleckého prostředí a snaží se je objektivně přiblížit ostatním. (MJMilan)

Recenze uživatele progression k tomuto seriálu (6)

Občan Karel Kryl (2000) (S01E16) 

Hodně zajímavý dokument o Člověku o co menšího vzrůstu, o to většího srdce a duše, geniálního básníka s kytarou, který dokázal ve svých básních i písních popsat skutečnost (a i budoucnost) neuvěřitelně přesným a nezapomenutelným způsobem. Vzhledem k tomu, že pravda a spravedlnost byla pro něho tím nejdůležitějším, "mocipánům" (ať už dřívějším, tak i těm novějším) se tím pádem samozřejmě moc nezamlouval a snažili se ho nenápadně z myslí lidí vytěsňovat a až na jeho nadčasové písně, které víceméně zlidověly se to (i díky tomu, že český človíček umí rychle zapomínat) bohužel dařilo a stále daří. Možná, že i to byl jeden z důvodů, proč Karlovo srdíčko nevydrželo... Anebo viděl tu budoucí perspektivu moc dobře a dlouho dopředu. Každopádně je všeobecně známo, že ty naše největší velikány neumíme ocenit a jsou kolikrát známější a populárnější za hranicemi než doma, což bohužel také o něčem svědčí. Myslím si, že by si Karel Kryl zasloužil častější a obsažnější připomínání. Zaplaťpánbu "Bratříček Karel" museli natočit (a skvěle, díky paní Krauze) Poláci. O Janu Palachovi a filmu "Hořící keř" platí nemlich to samé v bleděmodrém... ()

Asteroid 2374 (2000) (S01E18) 

Výborný a hodně osobní dokument o folkovém bardovi Vladimíru Vysockém. Velké množství zajímavých informací z jeho kariéry hudební, herecké i té "osobní" podmalované úryvky písní z jeho repertoáru. Zajímavé rozhovory a postřehy lidí z jeho nejbližšího okolí. Asi to opravdu v životě neměl zdaleka lehké a mocným se moc nezamlouval. Obávám se, že nebýt známého vztahu s Marinou Vladyovou, tehdejší ruský režim by mu život znepříjemňoval ještě daleko více a jeho kariéra by tudíž byla mnohem kratší ... ()

Jak jsem se zbláznil (2001) (S02E02) 

Vynikající vzpomínkový dokument o výborném sportovním redaktorovi a hlavně skvělém spisovateli. Jeho první kniha "Dukla mezi mrakodrapy" velice originálně mapovala legendární fotbalová tažení v New Yorku (s mírnou nadsázkou lze říci, že to bylo tehdy podobné jako kdyby v současné době český tým pravidelně "demoloval" Real, Barcelonu, Juventus atd.) včetně nezapomenutelného MS v Chile. Asi jen málokdo nezná jeho geniálně popsané příběhy jeho rodiny, tatínka i dědy Proška kromě knižních předloh i díky mnoha nezapomenutelným filmovým i televizním zpracováním. Bohužel ty "můry" byly podstatně silnější a můžeme jen spekulovat, čeho všeho bychom se od něj ještě dočkali, kdyby je přemohl ... ()

V žáru moci (2001) (S02E14) 

Hodně zajímavý dokument o spisovateli a scénáristovi Janu Procházkovi z pohledu jeho nejbližších. Člen reformního křídla KSČ, který toho ale pro československý film (nejenom) i pro další "režimu neblízké" režiséry udělal jako málokdo jiný, tedy dokud mohl. Napsal velké množství hodně zajímavých scénářů a stal se i jednou z vůdčích postav Pražského jara 1968 , takže posléze byl i jednou z prvních "obětí" stranických čistek, které pak následovaly. Je dost pravděpodobné, že bez jeho "přispění" bychom byli ochuzeni o podstatně větší počet scénářů a nezapomenutelných filmů (Kachyňa, Němec a další), takže i když jeho osudy byly složité a rozporuplné, jeho zásluhy bezesporu silně převažovaly. Bohužel natočení filmu "Ucho" podle jeho scénáře bylo jeho labutí písní a soudruzi se mu náležitě "odměnili", čímž jeho konec významně urychlili, takže byl opravdu jednou z prvních obětí nastupující normalizace. Scénáristických "drahokamů" ale po něm zůstalo opravdu požehnaně a je jen škoda, že jich nemohlo být více. ()

Blues samotářky (2001) (S02E17) 

Výborný dokument o nezapomenutelné a hlasově nezaměnitelné zpěvačce, která zpívala srdcem a svůj život žila naplno (bohužel i včetně toho alkoholu). Mnoho zajímavých informací (i méně známých) a svědectví o jejím pohnutém osudu od jejich blízkých. ()

Barvy všecky (2006) (S07E09) 

Výborný dokument o skvělé "folkové" zpěvačce, ale především o vyjímečné osobnosti Zuzaně Navarové. Tomáš Váňa dokument natočil opravdu podařenou formou, shrnul to nejpodstatnější z jejího neobyčejně a naplno prožitého života. Ale nemohl samozřejmě zdokumentovat všecko, protože Zuzana se sice celý život "rozdávala" pro všechny , ale na druhou stranu asi málokoho (pokud vůbec někoho) včetně svých nejbližších "pustila" do svého vnitřního světa i srdce naplno. Docela by mne zajímalo jak "blízko" k sobě pustila Radúzu (myslím, že byly velké přítelkyně a v něčem i dost podobné), ale to už nám Zuzana prozradit nemůže a Radúza (podle jejího písemného vyjádření) z asi pochopitelných důvodů "nedokáže". Každopádně Zuzana Navarová nám schází neuvěřitelně moc a je opravdu ohromná škoda, že nás (nejenom) svými "barvami všemi" nemohla obdarovávat i nadále. ()

Reklama

Reklama