Reklama

Reklama

American Horror Story

(seriál)
  • USA American Horror Story (více)
Trailer 2
USA, (2011–2024), 100 h 14 min (Minutáž: 34–74 min)

Předloha:

Ryan Murphy (kniha), Brad Falchuk (kniha), Danielle Vega (kniha)

Hrají:

Sarah Paulson, Evan Peters, Lily Rabe, Jessica Lange, Denis O'Hare, Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, Taissa Farmiga, Emma Roberts, Adina Porter (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(12) / Epizody(132)

Obsahy(1)

Seriál American Horror Story je, jak už název napovídá, hororovým seriálem. American Horror Story však není ledajaký seriál. Má tu zvláštnost, že každá série má stejné herce, ale úplně jiný příběh. Seriál nás zavede do strašidelného domu, psychiatrické léčebny, spolku čarodějnic v New Orleans, do panoptika, do tajemného hotelu a do Ameriky pod velením Donalda Trumpa. Těšte se. Budete se bát! (Bull)

(více)

Recenze uživatele animaxis k tomuto seriálu (4)

Murder House (2011) (S01) 

Upřímně jsem očekával že bude American Horror Story psycho, ale nečekal jsem, že až tak velké. Takže postupně... Pilot byl dokonalý a nemám mu co vytknout. Vznikla díky němu hodně děsivá atmosféra, byl sám o sobě strašidelný a jako většina pilotů vás donutil pustit si ze zvědavosti další díl. V dalších dílech se atmosféra vůbec neztrácela, víc jak psycho to spíš začínalo být drama (což je dost dobře) a každý díl odhaloval něco nového z historie "Murder House". Žádný z příběhů tu není zbytečný a každý sem krásně zapadne. S příběhem se tu vyvíjí i jednotlivé postavy a vy vlastně čekátě co jaká udělá. No a nejlepší na tom asi je to, že nic nedopadne tak, jak čekáte. Vlastně každý díl se mi co nejvíc líbil a celou sérii jsem dokoukal vlastně za dva dny (11 dílů 1. den, 1 díl 2. den), což jen potvrzuje jak si vás seriál může získat. Konec byl taky skvělý, takže vážně nemám co vytknout. Herecké výkony byly lepší než jsem očekával. Každý herec tu hraje naplno a to mě vážně mile překvapilo. Hudba je tu dobrá. Některá je možná trochu vypůjčená od jiných filmů, ale to vůbec nevadí, naopak sem krásně zapadne. Opening je skvělý a dobře navodí atmosféru na začátku každého dílu. Nic jiného než pět hvězdiček si ode mě 1. série American Horror Story ani nezaslouží. ()

Asylum (2012) (S02) 

I přes to, že mě v této sérii nezaujal pilotní díl tak jako v té minulé mi bylo hned jasné, že Asylum budeš ještě větší psycho, než Murder House. Pilotní díl mě hlavně zaujal tím, že se odehrávál v současnosti i v minulosti, ale už ne tím stylem jako v 1. sérii. Taky je vám tu ve vší své hrůze představen ústav Briarcliff, který odkrývá svá tajemství během celé série. Po dvou epizodách jsem byl úplně vtažen do děje a nemohl jsem se odtrhnout. Hlavně tu jsou postavy se skvělými charaktery a každá se tu po nějakém čase mění. Mě se stávalo, že jsem byl v jednu chvíli schopný nenávidět nějakou postavu a po pár dílech jsem jí měl nakonec docela rád. A zápletka je tu vážně dokonalá. Mimotemšt'ané, posednutí démonem, experimenty místního "doktora" a spoustu dalších věcí v prostředí ústavu se všemi zdejšími postavami. Prostě dokonalá kombinace. Také je tu občas velice zajímavá kamera, která je tu použita rozhodně dobře. Herci skvělý a pár z nich si zahrálo už v 1. sérii. Asylum měl stejně jako jeho předchůdce neočekávaný průběh, děj měl mnohem více zvratů než Murder House a nakonec to do sebe všechno krásně zapadlo. Ale série American Horror Story by se nejspíš neměly porovnávat, když jsou každá úplně jiná. Asylum dávám pět hvězdiček. ()

Coven (2013) (S03) 

Nejsem vůbec překvapený, že se mi líbila i třetí série AHS. Opět skvěle vymyšlený děj a pořád dokáž překvapit. Jsem rád, že seriál pořád neztrácí své kouzlo a je vidět, že nápady ještě nedošly. Zpracování moderních čarodějek tu je podle mě dobré a docela i realistické. Atmosféra tu je dobrá a myslím, že i méně strašidelná a nepříjemná než v Asylum. Líbilo se mi, že je tu více vstupů do minulosti než v Asylum. Ale asi radši zase nebudu moc porovnávat. Příběh skvělý, herci jako vždy přesvědčivý a tady mi dokonce přišlo, že svoje role prožívají víc než v minulých sériích (vím, zase porovnávání). Jen mi tu občas neseděla hudba, ale jen proto, že to není můj styl. Ale i tak se mi některé pasáže líbily. Opět nemůžu dát méně než pět hvězdiček. ()

Freak Show (2014) (S04) 

Děj Freak Show mi přišel stejně jako u všech předchozích American Horror Story skvěle vymyšlený a občas i hezky komplikovaný. Postavy tu byly tentokrát opravdu zvláštní, ale jejich chování ani moc ne. Často se tu spíš lidé chovají jako zrůdy a to je možná jakési poselství této série. Pilotní díl byl podle mě výborný. Dokonce ani v AHS: Asylum mě pilot nezaujal tolik jako tady. Druhý díl si taky vedl dost obstojně, ale během dalších dílů už mi začalo docházet, že na kvality Asyla to mít nebude. Prostředí této série mi tentokrát moc nesedlo. A nebylo to proto, že by mi snad bylo nějak nepříjemné, protože to by mi už vůbec nesedlo takové Asylum. Kdybych se měl zamyslet nad tím, co mi tu vadilo asi nejvíc, tak je to možná místní "padouši". Dandymu šlo jen o sebe a dopadlo to tak, že začal vraždit lidi. "Podlý parchant z Hollywoodu" myslel jen na peníze a nakonec začal vraždit. Klaunovi šlo jen o smích dětí a nakonec začal vraždit (i když ten je z těch tří skoro nejhodnější). Proti minulým sériím tu neměly záporné postavy tak vysoké cíle a tudíž mě moc nenadchly. Klaun byl po psychické stránce dobře vymyšlený, Dandy byl prostě psychotik a "podlý parchant z Hollywoodu" (fajn, nepamatuju si jeho jméno) tam prostě byl a byl zlý. Co se týče slečny Elsy, tak to byla možná nejzajímavější postava s dobře vymyšlenou a dost drsnou minulostí, která byla občas sice taky podlá, ale už mi nepřišla tolik sobecká, protože se přece jen o svoje zrůdičky chtěla starat. Další zajímavou postavou byly dvojčata, u kterých byl vidět postupem série psychický vývoj a to bylo opravdu dobré. Bylo tu spoustu dalších zajímavých postav (duch Edwarda byl pěkné zpestření a Neil Patrick Harris překvapil), ale to už by bylo na dlouho. Tato série se vyrovná předešlým, protože mě opět zaujala, ale kvalita už byla lehce nižší a překonala by možná jen Coven. Občas jsem se tu i usmál, ale jinak je to opět hlavně hororové drama. Velmi mě zaujala měnší zápletka s ústavem z Asyla a ta mi jen potvrdila, že se všechny AHS odehrávají v jednom univerzu. Dokonce tu byli podle mě i trochu odkazy na první sérii. Freak Show dávám silné čtyři hvezdičky a těším se na další sérii. ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Netflix ulovil Ryana Murphyho

Netflix ulovil Ryana Murphyho

16.02.2018

Jméno Ryan Murphy vám možná nic neříká, určitě ale znáte Plastickou chirurgii s. r. o., Glee, American Horror Story nebo American Crime Story. Ano, tyhle seriálové hity pochází z Murphyho hlavy. A… (více)

Reklama

Reklama