Reklama

Reklama

American Horror Story

(seriál)
  • USA American Horror Story (více)
Trailer 1
USA, (2011–2024), 100 h 14 min (Minutáž: 34–74 min)

Předloha:

Ryan Murphy (kniha), Brad Falchuk (kniha), Danielle Vega (kniha)

Hrají:

Sarah Paulson, Evan Peters, Lily Rabe, Jessica Lange, Denis O'Hare, Kathy Bates, Angela Bassett, Frances Conroy, Taissa Farmiga, Emma Roberts, Adina Porter (více)
(další profese)

VOD (1)

Série(12) / Epizody(132)

Obsahy(1)

Seriál American Horror Story je, jak už název napovídá, hororovým seriálem. American Horror Story však není ledajaký seriál. Má tu zvláštnost, že každá série má stejné herce, ale úplně jiný příběh. Seriál nás zavede do strašidelného domu, psychiatrické léčebny, spolku čarodějnic v New Orleans, do panoptika, do tajemného hotelu a do Ameriky pod velením Donalda Trumpa. Těšte se. Budete se bát! (Bull)

(více)

Recenze uživatele WathanajX k tomuto seriálu (15)

Murder House (2011) (S01) 

Pro mě je Murder House absolutní jednička mezi AHS sériemi. Zhlédnutí seriálu jsem dlouho odkládala, protože horory prostě nemusím, ale nakonec jsem si ho zamilovala. Klady: Najde se jich opravdu hodně. Tahle série je příběhově skvěle laděná a nechá nás v napětí až do konce. Reakce na první díly byla doširoka otevřená pusa a dokola se opakující COŽE?! Příběh je zprvu chaotický a divák se v něm první tři díly nevyzná. Ale jakmile začne rozuzlování děje, který je skvěle propojen s geniálními flashbacky, divák už se od obrazovky prostě neodlepí. Tato série má na rozdíl od ostatních něco, čeho si v seriálech moc vážím. A to je logický konec s minimem nevyřešených otázek. A to je v AHS docela vzácnost. Temná atmosféra vražedného domu, propracované postavy do posledního detailu a skvělé herecké obsazení si skutečně zaslouží 5*. Zápory: Vážně jsem dlouho hledala a hledala a ani po třetím zhlédnutí celé série jsem žádné výrazné nenašla. Hodnocení: (5*) za děj, atmosféru, strhující zápletky, postavy a herecké obsazení. ()

Asylum (2012) (S02) 

Pro někoho nejlepší série AHS pro mě trochu zklamání. Klady: Prostředí je moc fajn s temnou atmosférou, která by se místy dala krájet. Volba blázince je klasika pro hororové příběhy a skvělá volba pro tuhle sérii. Herecké obsazení opět výborné. Jako obvykle exceluje Jessica Lange jako tvrdá sestra Jude a najdou se i skvěle obsazené nové tváře jako James Cromwell v roli Dr. Ardena. Zápory: Bohužel je série až moc přeplácaná. Občas to vypadá, že se tvůrci do téhle série snažili nacpat cokoliv je zrovna napadlo (ďábel, Anna Frank, úchylný vrah…). Největším mínusem pro mě ale byl nápad s mimozemšťany. Jako vážně? Podle mě to tuhle sérii dost zkazilo a vůbec se to sem nehodilo. Když už, tak proč tuhle dějovou linku nějak víc nerozvedli a nedali jí větší význam v příběhu!? Škoda. Hodnocení: (4*) za temné a zajímavé prostředí blázince, sestru Jude a herecké výkony. ()

Coven (2013) (S03) 

Coven je velice zajímavě zpracovaný svět čarodějek na pokraji vymření. Zápasí nejen s okolním světem ale i uvnitř covenu mezi sebou. Klady: I když se děj odehrává v současnosti, nechybí pár zajímavých návratů do minulosti, které celý děj obohacují. A nejen události ale i postavy. Madame Delphine se jako zatvrzelá rasistka, objevená nejvyšší, která je ve sporu s Marií Laveau do děje také skvěle hodí. Jsem ráda, že seriál nezůstal jen u čarodějek jednoho covenu, ale je tu i zmíněná voodoo královna a její svět, a především Papa Legba. Série je plná skvělých hereček jako Taissa Farmiga (Zoe) nebo Emma Roberts (Madison). Nade všemi opět ale září Jessica Lange v roli nejvyšší čarodějky. Zápory: Covenu chybí takové to napětí, mráz lezoucí po zádech a reakce typu… COŽE?! Už to není to pravý AHS, ale pořád to má slušný děj a scénář. Bohužel se schopnostmi čarodějek přichází i pro mě docela zmatek. Postavy jsou chvíli mrtvé pak zase ne pak jsou tu i duchové atd. No je to občas šílený bordel. Navíc to neustálé hledání nejvyšší a hádání se o to která je ta pravá po pár epizodách už taky leze krkem. Hodnocení: (4*) za téma čarodějky, skvělý soundtrack, nejvyšší čarodějku a jeden z nejlepších konců v AHS. ()

Freak Show (2014) (S04) 

Musím říct, že v hodnocení téhle série hodně tápu. Na jednu stranu děj není až tak špatný, ale prostě obludárium mi nějak do tématu AHS nesedí. Klady: Když se zamyslím vlastně jich tolik nebude. Prostředí je fajn ale není na něm vlastně nic tajuplného, strašidelného ani děsivého což bych asi od AHS očekávala. Alespoň děj není přeplácaný a drží se hlavní dějové linky, do které přicházejí a odcházejí zajímavé postavy a jejich příběhy. Konečně se ale Freak Show na rozdíl od Covenu vrací k osvědčeným rozuzlením jednotlivých příběhů, nad kterými zůstane divák sedět s otevřenou pusou. A přesně překvapení tohohle druhu v AHS miluju. Není série, ve které bych nevyzdvihla Jessicu Lange a tahle není výjimkou. Představuje se nám jako Elsa Marsová a její příběh se vzpomínkami z minulostí si zaslouží sám o sobě hvězdičku. Zápory: I když má své klady nevím proč, ale prostě mě nijak výrazně nechytla. Nebylo tam prakticky žádné napětí. Některé díly dost nudily a slévaly se mi dohromady a ke konci mi až na osud několika postav bylo vlastně jedno jak to skončí. A samotný závěr vypadal docela divně takže ani nevím co si o něm vůbec myslet. Úplně mimo ale musím vzpomenout na nejsmutnější díl z celého AHS (kdo viděl určitě ví příběh které postavy mám na mysli). V seriálu jako je tento mě takové smutné pojetí i překvapilo proto ho ani neřadím do hodnocení. Ale díky hudbě, příběhu, vyprávění a hereckým výkonům můžu říct, že epizoda s názvem "Sirotci" je bezpochyby nejlepší z celého AHS. Hodnocení: (3*) za slušný děj, zajímavé postavy a Elsu Mars. ()

Hotel (2015) (S05) 

Hotel nabízí další zajímavé prostředí a konečně se AHS po Freak Show vrací v této sérii k osvědčené atmosféře Murder House. Klady: Hotel kromě známých herců z předchozích sérií nabízí zcela novou tvář a tou je Lady Gaga. Nikdy bych neřekla, že Lady Gaga je tak dobrá herečka a role hraběnky jí rozhodně sedla. Prostředí je dokonalé. Vládne tu temná atmosféra a velikost hotelu umožňuje do děje zapojit více postav, příběhů a temných míst, aniž by celkový děj působil přeplácaně. Konečně se atmosféra AHS vrací k osvědčenému ději plném zvratů, napětí, nečekaných okamžiků a šokujících rozuzlení. Zápory: Asi jako každému i mě chybí Jessica Lange. Doufala jsem, že bude ve všech sériích jako hlavní postava ale bohužel. I když se mi Lady Gaga jako hlavní postava dost zamlouvala Jessicu prostě nahradit nemůže. Dalším mínusem je pro mě postava doktorky Alex v podání herečky Chloë Sevigny. Nevím proč ale tahle postava mě tam štvala od začátku až do konce. Nápad s upíry sice tak špatný nebyl ale jako jedná z mála věcí mi nevím proč prostě do hotelu nesedli. V jednu chvíli jsem si myslela, že koukám na nějakou parodii upířích deníků… Škoda upíry bych klidně z děje úplně vymazala a byla by to skvělá série. Hodnocení: (4*) za skvělý děj plný napětí, Lady Gagu, temné a zajímavé prostředí a výborné rozuzlení příběhu. ()

1984 (2019) (S09) 

Co vypadalo jako dobře zvládnutý horor se postupně změnilo v nesmyslnou krvavou lázeň připomínající nějaký špatný halloweenský večer. Klady: Musím přiznat, že první díl jsem měla fakt nahnáno. Tajemný zabiják, který se po 14 letech vrací na místo činu. Nápad to nebyl špatný i provedení vypadalo dobře. Prostředí tábora byla skvělá volba. Herecké obsazení na AHS nebylo nijak výrazné, ale přesto jsem s ním nakonec byla spokojena hlavně s Johnem Carrollem Lynchem v roli pana Klíčníka. Musím uznat, že se děj konečně po pár dílech rozjel správným směrem a závěr mohu přidat k dalším dobře zakončeným sériím. Zápory: Především mě téma osmdesátek opravdu nesedlo. Tuhle dobu nemám osobně ráda nechápu, co na ní je škoda… Dalším mínusem byla absence oblíbené úvodní znělky. Už od začátku je fanouškům jasné, že se nejedná zdaleka o to pravé AHS. Chybí tomu ta klasická atmosféra ten tajemný a temný příběh a trocha toho depresivního nádechu. A jasně ano je to tak téměř veškeré staré osazenstvo žalostně chybí. Teda kromě Sarah Paulson té už jsem měla plné zuby. To ale neznamená, že v téhle sérii otravné postavy nejsou. Postavy obecně se většinu času nedokáží logicky chovat. Nemají charisma ani zajímavé příběhy, ke kterým by se děj mohl vracet. Těch pár flashbacků navíc mnohdy nemá s příběhem co dělat a jsou tady naprosto zbytečný. Nudné natahování, nic nekončící úvodní krvavá noc, která nakonec vyústí ve směšnou kravinu. Celou sérii jsem měla pocit, že příběh vychází ze starých (mě bohužel neznámých) hororů. Tu a tam autoři vzaly kousky ze kterých poskládali tohle. Kousek skládačky, který mě štval nejvíc je opět příběh se Satanem a opět absolutně mimo mísu a zcela naprosto zbytečný. Co chybí dále je alespoň nějaké spojení s předchozími sériemi i když tady by to možná bylo akorát na škodu. Hodnocení: (3*) za dobrý závěr, slušné herecké obsazení a za zvolené prostředí ()

Tábor Redwood (2019) (S09E01) 

Nová série American Horror Story je tu s tématem 80. let, který bohužel mě vůbec nesedí. První díl nezklamal ale ani neoslnil. Hned na úvod musím říct, že mi dost chybí klasické úvodní titulky s již dobře známou znělkou. Tohle byla fakt bída. Chybí i staré dobré známé tváře z předchozích sérií, které rozhodně tahle partička nemůže nikdy nahradit. Ta uječená blondýna mě štvala už dvě série zpátky. Příběh je tajemný docela nahání husí kůži, ale to je tak celý. Děj založený na sériovém vrahovy skoro jak z Halloweenu nebo z jiného podobného filmu mi do tohoto seriálu vážně nesedí. Tohle téma je sice zajímavé ale po úvodním dílu nějak nechápu kam to bude směřovat. Upřímně jsem si myslela, že všichni hned ten večer umřou a konec. Není to AHS jak jsme ho znali chybí tomu nějaké to nadpřirozeno a ta až téměř depresivní atmosféra. Příběh je jak z typického béčkového hororu. Mizející mrtvoly, tajemný hlas v telefonu, bláznivý uctívač satana a holka, které se tohle všechno děje akorát jí nikdo nevěří. Přijde mi, jak kdyby AHS už všechny děsivé příběhy dávno vypotřebovala, tak se zaměřili na něco jako hororovou kriminálku nebo co. Prostředí tábora u jezera v lese je docela fajn uvidíme, jak efektivně ho dokáží dál tvůrci využít. Hodnocení: (3*) ()

Pan Rolnička (2019) (S09E02) 

Tak má předtucha se bohužel vyplnila. A to sice ta, že všechno podstatné se už stalo a teď to jen něčím natahovat tak dlouho, abychom z toho měli alespoň těch 9 dílů. Jediné, co zbylo z předchozích sérií AHS je přítomnost jakéhosi ducha prozatím zcela nepochopitelná. No a tím to hasne. Chování postav postrádá i minimální náznak logiky. Střih mezi koncem prvního dílu a začátkem druhého také nedává vůbec žádný smysl. Dialogy k pláči rozhovory na úrovni od debility až po naprostou katastrofu. Jako vážně co to bylo za scénu s Margaret a tím magorem? A přítomnost flashbacků je zde tak nesmyslná stejně jako jejich význam a příběh. Zatím je to jen ohromná nelogická splácanina bez pořádného logického příběhu, kdy jediné, co postavy dělají je, že běhají nesmyslně po táboře. Druhý díl velké zklamání obávám se toho, co může následovat. Hodnocení: (slabší 2*) ()

Slashdance (2019) (S09E03) 

Po druhém dílu konečně zlepšení. Už se dá říct, že mám konečně pocit, že koukám na American horror story, a ne na nějaký pošahaný ani nevím, jestli se dá říct horor. Postavy ale bohužel stejně nezmoudřely stejný je to i se scénářem, který se také moc nepohnul. Příběh ale naštěstí má konečně nějaký smysl a začíná se mi i trochu líbit, jak se vyvíjí. Stále mám ale akorát pocit, že většina toho, co se stalo by se dala nacpat do jednoho solidně vypadajícího dílu a bylo by to mnohem lepší. Flashbacky zatím úplně zbytečné především ten Raye akorát to epizodu zase kousíček natáhlo. Vážně doufám, že tímhle dílem už konečně skončilo nesmyslné pobíhání po lese. Hodnocení: (3*) ()

Opravdoví zabijáci (2019) (S09E04) 

Po čtvrtém díle se mi vše začíná slévat dohromady. Postavy, příběh, kdo koho zabil prostě všechno. To jsme v nějakým táboře sériových vrahů nebo co? Alespoň se dá říct, že se vyjasnily podstatné části příběhu, který začíná dávat konečně smysl. Na tenhle díl už se dalo docela fajn koukat i když o nějakém hororu už se tu vážně nedá mluvit. Krev teče proudem každých pár minut a přibývá i dost ujetých zvráceností, kterých je tu ale na můj vkus až přes příliš. Logika je opět na bodu mrazu. To mi jako vážně chcete říct že při tom všem chaosu ječení běhání a zabíjení si kuchařka v klidu sedí a dělá svačiny? Na závěr se navíc můžeme dočkat dalšího nesmyslu se satanem. Fakt jsem si myslela že se seriál tohohle nesmyslu už zbavil bohužel… už jen čekám kdy zase přiletí Ufo nebo se vrátí čarodějnice. Hodnocení: (slabší 3*) ()

Rudý úsvit (2019) (S09E05) 

Jako vážně? Koukám, že už je toho na mě trochu příliš. Události, které se doteď staly jsou naprosto k ničemu a zbytečné, protože to, v co tenhle díl vyústil vlastně znamená, že je vše na začátku a všichni se můžou vesele pozabíjet znova. Příběh šel taky slušně do háje vlastně už vůbec netuším, o čem tohle celé už je. Co je ale nejdůležitější o čem to může být dál? To jako zbylé epizody budou o tom, jak se budou pořád dokola vraždit? Navíc ani celé to vzkříšení nedává smysl. Chápu třeba Murder House tam byly duchové jasně svázáni s domem, ale tady je to jako jak? Už mě celá tahle série začíná fakt nudit. Je to celé jen jeden neskutečný obrovský a nesmyslný vraždící bordel. Těžko říct, jestli se další díly vůbec ještě nějako po tomhle výbuchu dokážou vyhrabat na lepší hodnocení. Škoda že po dvou dobře vypadajících dílech je tu tahle kravina. Hodnocení: (slabší 2*) ()

Epizoda číslo 100 (2019) (S09E06) 

Stalo se, čeho jsem se obávala. Děj už se prakticky nemá kam dál vyvíjet, takže začaly nesmyslně ubíhat léta a s nimi i dál nelogické uvažování postav. Dohromady to opět celé nějak nedává smysl a nedrží to pohromadě. Celá tahle série působí hodně uspěchaným dojmem. Vypadá to, že se v ději zamotali dost i tvůrci a že si vlastně sami nejsou jistí tím, co natočili. Už ani nevím co všechno je špatně nejvíc mi asi vadí zase to nesmyslné spojení se satanem a duchové bez pravidel. Mám pocit, že tohle ani nemůže nějak logicky skončit a že celá série se blíží akorát k větší a větší katastrofě. Hodnocení: (slabší 2*) ()

Bílá paní (2019) (S09E07) 

Tak sláva! Téměř před finálem dost slušný díl. Prozatím (nechci předbíhat) pro mě nejlepší díl 9. série. Konečně se vrátili staří dobří známí herci z předchozích řad. Snad na ně nebude do konce série zapomenuto. I když nefandím postavám, které ztvárňují, nerada bych o ně jen tak zase přišla. Tenhle díl obsahoval vše, co 1984 doteď chybělo zvláště pořádný logický příběh důležité postavy až překvapivě smutný a opravdu skvělý. Konečně jsem měla pocit, že se koukám na staré AHS, které veškeré tyto smutné příběhy postav obsahovalo. Od prosté a tupé neustálé řezničiny, která tuto sérii provází se příběh konečně někam pohnul a alespoň už směřuje k nějakému závěru. Nakonec se i začínám těšit a jsem i docela zvědavá, jak to celé dopadne. Musím přiznat, že mi do tohoto dílu bylo skoro ukradené, co se se všemi stane a jak to skončí a vydržela jsem koukat jen z nostalgie. Hodnocení: (4*) ()

Odpočívej v loji (2019) (S09E08) 

Další překvapivě dobrý díl, i když se dá říct že celkem zbytečný. Celou sérii mám pocit, že by se děj všech dosavadních dílů dal nacpat do nějaké hodinky a půl a byl by z toho vážně skvělý film. Odpovídalo by tomu všechno příběh, děj postavy všechno. Jenže bohužel je tohle seriál, takže nezbylo nic jiného, než to natáhnout co to jde, a nakonec z toho ten seriál splácat. Neříkám, že tenhle díl byl vyloženě špatný ale tím, že je tady najednou šílené množství postav, z nich každá musela říct alespoň pár slov, aby to nevypadalo, tak je z toho nakonec nic neříkající díl, který se s příběhem nikam neposunul. Malinko propad před finálem. Obávám se akorát, že ve finále se ocitneme zase tam kde jsme byly na začátku. A to sice v kempu se všemi postavami a s pár novými v krvavé honičce napříč táborem. Jinou možnost nevidím. Postavy se nám tu hezky rozdělily do skupin teď jen čekám, jaké skupiny se navzájem vyvraždí. Jen se obávám, jak tohle může vůbec logicky skončit. Hodnocení: (3*) ()

Poslední dívka (2019) (S09E09) 

Upřímně jsem čekala o dost větší průser, ale musím uznat, že nakonec to taková hrůza nebyla. Naštěstí se ne tak úplně potvrdila moje původní domněnka, že půjde jen o jednu velkou krvavou řež a toho jsem se bála nejvíc. Co mě ale docela zarazilo, že příběh jde opět odzadu a nás posouvá o několik let. Už z prvních pár minut se dozvídáme, jak vlastně pokračoval předchozí díl. A události vysvětlené tímhle způsobem a doplněné pomocí flashbacků já moc nemusím. Do finálního dílu se vrací další známá tvář z předchozích pár sérií, které je vše stejně jako divákovi dopodrobna vysvětleno, co a jak se událo. Účast této postavy v seriálu je sice hezká ale prakticky zbytečná tvůrci díky ní jen našli asi nejschůdnější cestu, jak vše uzavřít. Jinak jak jsem se obávala by to bohužel nešlo. Alespoň se v kostce odpovědělo na všechny dosud nevyřešené otázky a příběh končí až překvapivě dobře. I přes opravdu směšnou zápletku pro zdramatizování děje a pár opět trochu nelogických situací je to nakonec docela povedené finále. Hodnocení: (4*) ()

Související novinky

Zemřel herec Mark Margolis

Zemřel herec Mark Margolis

04.08.2023

Ve věku třiaosmdesáti let zemřel ve čtvrtek v nemocnici Mount Sinai v New York City po krátké nemoci americký herec Mark Margolis, mnoha divákům známý především jako zlověstný don Hector Salamanca ze… (více)

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

TOP 2018 dle TOP uživatelů ČSFD.cz

29.12.2018

Nejoblíbenější uživatelé ČSFD.cz tradičně sestavili trojku nej filmů a seriálů, uvedených do distribuce nebo na filmových festivalech v uplynulém roce. S pěti hlasy jednoznačně vyhrávají mezi filmy… (více)

Netflix ulovil Ryana Murphyho

Netflix ulovil Ryana Murphyho

16.02.2018

Jméno Ryan Murphy vám možná nic neříká, určitě ale znáte Plastickou chirurgii s. r. o., Glee, American Horror Story nebo American Crime Story. Ano, tyhle seriálové hity pochází z Murphyho hlavy. A… (více)

Reklama

Reklama